Ako gtx570 bude 29% brža od 470, a po malo većoj ceni, onda će to biti lepa konkurencija amd-u, šta god da izbace. Biće zanimljivo videti i temperature na gtx570. Ako je suditi po najavama da će 69xx biti 30-50% brža od prethodne generacije, onda će biti prilično izjednačena borba. Aj da ne otvaram novu temu: http://spedr.com/31jv8
Crosshair IV Formula/X6 1055T + ProlimaTech Super Mega/XFX GTX 260/2x2GB DDR3 Geil Ultra Plus/Barracuda 1TB 32MB/CFT-600-14CS/Chieftec DX-BD-U/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3
Tekst je dobar.Brojke samo marsiraju..Nesto mi govori da ovakva strategija nece nikad zaziveti.Da idu ovakvom logikom sada GTX580 nebi bio 500 eur vec 400 Eur.Ali ako oni smatraju da njihov proizvod toliko vredi i da idu na manju kolicinu a `vecu`zaradu trebali bi da svedu na mesecnom nivou cisto brutu zaradu pa bi im bilo jasno da js strategija sa manjom cenom a vecom kolicinom daleko isplatljivija.Jao,ko im samo odrzava taj menadzment uzas!Sto se tice kvaliteta,tehnologije,brzine to ce uvek da ponude i tu su vrh ali poslovanje je totalna katastrofa! Ja se nadam da ce iz ovog teksta nesto da zazivi.Ako tako bude i napredovace.
Ma, to je iz one poslovice: sa jednim `kada bi` mogle bi da se pomere sve vode svih okeana...
KADA BI u nevidiji bili glupi kao noć, oni bi propali. KADA BI seli i plakali u nevidiji (ili blatiju), ondak bi ih konkurenti prožderali za večeru (kako ono napisaše, a da, scuppered). A, sky... jeste da mi se nikako ne sviđa da cene odu gore, ali, moram te malo korigovati iako si iz zeleog tabora: ne mora biti slučaj da je marketing ili taj deo uprave alav i glup, nego, ako znaju da je izvesno mala količina proizvodnje u nekom datom narednom vremenu, sama im diktira visoke cene. Tj. ako su sigurni da neće imati dovoljnu količinu čipova, ili, povećanje obima proizvodnje znači preveliku količinu škarta u proizvodnji, onda, ne preostaje im (bilo kom proizvođaču) samo da, ako im to performanse i reklama toga što prodaju dozvoljava, da nabiju cene. Ionako znaju da ih neće prodati mnogo (koliko bi mogli - jer nemaju) pa bar da prodaju za što više.... Ali, sve je ovo AKO BI, inače članak nije glup, no barata sa mnogo .. ne nepoznatih, nego promenjivih koje su skroz-na-skroz stihijske, tj. pošto se operiše sa tehnološkim unapređenjima, njih jedno vreme nema pa nema (a to je upravo vreme spekulacija tj. palamuđenja, na Srpskom), a kad se provale i primene, onda - ima ih pak ima... pa je nezahvalno. Ono što je rastuća tendencija, to je da na većini sajtova-prikaza, nema entuzijazma da će cene da padaju, pa to ti je. Ne znam zašto, da li zbog tog jebenog embarga na informacije koje je nametnuo AMD ili šta...
Sve to sam vam govorio još pre dva meseca. Tada ste bili prilično uvereni da lupetam i prilično ste me vređali...#%$#@!#@#$%.
GF104 je fenomenačan čip i doneće još mnogo varijanti. Bart je Sića koji radi na samoj granici u smislu frekvencije. Za njega nema više ubrzanja.
Mislim da će AMD napraviti još jedan čip između Bart-a i Cayman-a. nVIDIA je tu jaka što sa tim novim GF114 što sa oslabljenim GF110. Ako se ne planira ništa onda Cayman i neće biti toliko jak koliko se najavljuje.
Ako Cayman bude na istim osnovama kao i Bart samo sa povećanim brojem SP-ova onda će i on biti Sića u svojoj klasi. Nema logike da je AMD razvijao posebnu arhitekturu za Bart i posebno za Cayman. Ispalo bi da je Bart nešto na brzinu. 5850 i 5870 su bile i još uvek su dovoljno jake tako da nije bilo potrebe za žurbom...koliko god da vam se čini drugačije Bart i Cayman dela iste SP-ove i geometrijsku snagu (teselacija).
Bart ima 1,7 milijardi tranzistora. Cayman nema šanse da bude bart puta dva. To bi bilo 3,4 milijarde tranzistora. Na 3 milijarde je nVIDIA-i trebalo godinu i po da napravi normalan čip. Cayman će biti negde oko 2,5 milijardi i oko 1600 SP-ova i u najboljoj varijanti na ime većih frekvencija će moći da izjednači GTX580.
Simptomatično je da se baš toliko ćuti o Cayman-u. Nezna se čak ni broj SP-ova. nVIDIA je izbacila najjači GPU koji može u trenutnim uslovima da proizvede. Nema šta sad AMD da ćuti ili ima tu nekih problema kao što se šuška.
GF 104 je dobar, ali ne vidim u čemu je fenomenalan? Da će da rade na njemu, tj. da će biti još varijanti, svakako nije dokaz fenomenalnosti, već, da ima još tu još nešto da se čačka... Da nisi slep u svom navijanju, primetio bi da nevidija pravi 560 i 570. Da je `čuveni` 460 toliko fenomenalan, onda... zašto bi ovo radili? Možda, ako ga porediš sa termijem-felermijem, ali to je bezobrazno, potnji je baš smešan po nekim rešenjima i lako ga je zezati, nakon što je takav izašao... i deplasirano je više. Od njega je i bog digao ruke i sa njim ne bi trebalo ništa porediti, epizoda koja je silom napravljena. Bart je onda, fenomenalan, po tvom kriterijumu? Završena priča, tweakovan, koliko može, sa smanjenjem dye-a dobijene su max. performanse... i zarada uz pojeftinjenje za nas. Sto ili više € manje za slične karakteristike, u trenutku pojavljivanja.... O ubrzavanju barta - samo ti bulazniš, niko više, sam se sa sobom prepireš i svaki puta uspevaš sam sebe da ubediš kako nije moguće overklokovati barta simpsona mnogo preko gigaherca... baš kao ni 104-ku... hah, kakvo isprazno mlaćenje. AMD neće napraviti nikakav čip između barta i kajmaka, ali, da će biti derivata ovoga i onoga, to je normalno i ne znam čemu služi takav zaključak - vazda su i jedni i drugi popunjavali rupe u ponudi, ne bi li iskoristili ono što imaju najbolje... odakle ti samo informacije koje par dežurnih sajtova koji prenose sve moguće glasine nemaju, ne znam... posramio si Fuada tračarillu.. Kajmak neće biti jak koliko se najavljuje? Ah, a koliko se najavljuje? Koliko? nv fanovi, redom, tvrde da će biti jači od 580 ili tu negde, a i crveni glupani, inače, ne znam na osnovu čega se ovo tvrdi? To je upravo način poslovanja koji je nvidiju koštao gubitaka i kašnjenja - prekomplikovan single GPU čip-kartica... ovo je samo nada nv fanboy-a da će amd ponovo da se upeca na istu foru i zabrazdi... pa, ako (a ja verujem da stvarno i neće biti) kajmak kao single GPU ne bude brži od 580, da to proglase pobedom, ... detinjasto i nezrelo baratanje zamenama teza. I do sada je bilo tako, single GPU kruna je bila zelena, a pare su išle crvenima. Ajde, ako je teško izjaviti da je potrebno biti malo blesav da se kupi rerni 480... koliko bi sada trebao da košta polovan, da ga neko stvarno uzme u razmatranje? Mucho para....? `Bart je nešto na brzinu`... jeste, na brzinu je sjebao 460 za 100 evra cene, i, što je najsmešnije, bolje se prodaje od 460 čak iako mu je dignuta cena, bez obzira i kada je ova brža... tu se vidi njegova brzina. Brzo je sav pokupovan, ne da je amd odradio marketing a nevidija mu pomogla.... ne pozdravljam, ali, dešava se pred našim očima. Jebeš broj tranzistora. Pusti to, ako nisi slep, vidiš da je sa smanjenjem istih kod barta ipak nešto postignuto, SKORO kao sa više na 5870.... uz povećanje kloka. Nije uvek više - više. Prosto jurišanje na brojke nije relevantno, jer, bitno je šta ti tranzistori mogu da odrade, tj. optimizacija. Ako je uopšte nema, tvoja računca je jasna, 1+1 su 2, ali, ako ima optimizacije, mlatiš praznu slamu.
@Pisko Sad stvarno zvucis ko neko dete.. Pa ne izbacuje nVidia GTX560/570 zato sto GF104 ne valja vec da upoptuni ponudu za sve segmente.Izbacuje kompletnu seriju GTX5xx.Odgovor seriji 6xxx kod ATI. Drugo moram da te ispravim u onome sto potenciras kao lose.Nazivas skljostenim! Derivat je produkt nastao od Full chipa.Nekad bude i reaorganizovan chip,drugacije strukture,nekad budu odredjene jedinice pogasene,smanjen broj tranzistora itd da ne ulazim u detalje.Jasno je kako derivati nastaju.Drugacije ne moze.ATI je sa 5xxx serijom do maximuma osiromasio chip i izbacio toliko serija da je to bruka.Ja to pozbdravljam.Hoces da budes ozbiljan igran na trzistu samo napred. Derivati nisu defektni chipovi,da im nesto fali,jeste bio recimo GTX465,on je nastao od skarta ali je GTX5xx serija sasvim nesto drugo,novo. Drugo kakve veze ima kakav je chip ako se isti pokaze fantasticno u gaming-u.Takav ne moze da bude los vec odlican! Kao sto rekoh nVidia-ina strategija po ovom tekstu je jako zanimljiva a ako bude istinita bice opasna borba. Za ovo gore o maloj kolicini GTX580 i velikoj ceni si mozda i u pravu.Nisam o tome razmisljao..
Jedan funboy brani drugog: detinjasto je nazvati ovaj GPU fenomenalnim, jer je odličan, a ne fenomenalan. Ako ga merimo sa felermijem, onda je baš dobar, ali, na ovom svetu postoje i drugi proizvođači osim nevidije, a ja i to vidim. Ne videti to, i koristiti reči fenomenalno, detinjasto je. Kada se pogleda celo tržište tj. i AMD... dolazimo u stvarnost, a, u stvarnosti, fenomenalno je samo koliko je 460 pojeftinio po pojavi 6850 i 6870, kojih još i nema dovoljno... Skljaštreno? Tu ti ja ostajem pri svome. Nisu svi derivati skljaštreni, to i ne tvrdim, no, ako je nešto isključeno, ondak je meni skljaštreno. Vidim da imaš problem sa tim mojim izrazom, ali, ne vezuj ga za nevidiju, to je postupak poznat i kod cpu i kod gpu. Drugo, ne znam zašto misliš da je to odmah LOŠE, tj. da ja pod skljaštrenim mislim da je nešto i loše? Slabije je sigurno od celine od koje je nastalo, ali, ako je cenom pogođeno mesto u hijerarhiji - to može/ne mora biti super proizvod. Pogotovo, ako neka celina, po meni, ima neprihvatljiv TDP u odnosu na dobitak performansi, ili, višak performansi koji je trenutno nepotreban - onda neki skljaštreni derivat može biti baš.. Fenomenalno, što reće pk. Zoki Radmilović... samo se ne razumemo.... daklem, ja i dalje koristim skljaštreno za nešto nastalo od punog čipa uvrtanjem, isključivanjem, pritezanjem, onesposobljavanjem, a derivat mi je namenski tako napravljen čip. Recimo: amd phenom i athlon verzije, gde ima priča te jedni su nastali od ovoga, drugi su original takvi itd. - tu ima i skljaštrenih i derivata pa šta kome zapadne. Drugi pak tvrde, da su svi skljaštreni i ima šanse za otključavanje... ne bih dalje, valjda me sada razumeš šta zovem skljaštrenim (jes` al` kada ga nikad ne bi upotrebio za zelene? ... litl tomorrow) Eto, serija 5xx će biti i skljaštrena - ali ne 580 kako mi stavljaš u usta, već svi ostali `derivati` sa manjim brojem. Najverovatnije, ne tvrdim, ali skoro da se kladim.... tu je 580 derivat 480 s neke tačke gledišta, s druge, unapređenje, ali, i NJEMU je delom skljaštren deo koji se pokazao nepotreban (CUDA prvenstveno a i još ponešto)... kako hoće ko da gleda, nebitno je, samo ga ne mogu zvati skljaštrenom 480 jer to nije preovladavajuća karakteristika već sporedna, odsekli su višak a ne neki inače potreban deo, ali, 570, 560 pa sve do 530, biće kljaštrenjem dobijeni derivati..... ne vidim šta je tu loše i na šta se pecaš i trzaš. Svakog čuda za tri dana dosta, i ovo će ti postati bezbojno kad još neki put pročitaš.
Za malu količinu 580.. pa, monstrum po veličini, pre je za očekivati da ima bar nekih problema (TSMC-ovskih) u proizvodnji nego da ih odmah po pojavljivanju štancaju kao čepove za pivske flaše, verovatnije mi je da ih ima manje nego bi nevidija htela u ovom trenutku, pre Kajmaka, a dok su još hit i novost... pazi, od zelenih se i nije očekivalo da će ikome da sruše cenu izlaskom 580, osim sami sebi, to samo MI vazda o pojeftinjenju... Ja se svaki puta upecam, a tek neki put pogodim, a i promašim kad se ne nadam (kod 6xxx se nisam nadao obostranom pojeftinjenju, pa se desilo... šta ćeš, slatki promašaj).
Hehe..I sad ti kazes nekom da je detinjast a teras mak na konac ,cepidlacis koji je izraz adekvatniji,blazi ili ti precizniji.Fenomenalno=odlicno..E jesi me sad zasmejao :) :) :) Inace nema tu sta da se meri,on se pokazao kako se pokazao u gaming-u i tu se stavlja tacka.Kao takav je odlican 5. Pisko ljudino.Pokusavas filozofski da izvuces iz konteksta kako ono sto ti smatras skaljtreno (slomijem jezik dok to izgovorim,cak nije lako ni za pisanje :) :) nije dobro a da su derivati sasvim nesto drugo. Nece biti.Derivat nastaje uvek osiromasenjem full chipa.Iz toga nastaju segmenti. Kako drugacije ako se ne smanjuje povrsina chipa,broj tranzistora,shader jedinica... Derivati istim postupkom nastaju i kod jednih i kod drugih.Sve mi se nekako cini da ti izdvajas taj proces u neke dve grupe sto je pogresno.A pre svega nije bitno kako je nastao derivat,bitno je da se taj produkt pokaze dobro i da se plasira u segment u kome je namenjen i d abude konkurentan.Sva prica o nastanku derivata je besmislena. GTX580 ne moze biti derivat GTX480 ..Kako to?GF110 je unapredjen chip u odnosu na GF100.Derivati su chipovi koji su nastali od kompletnog chipa nikako iznad toga..Mesas bre te stvari. Po tebi je celokupna serija 5xxx kod ATI bila skljastrena?!
Gledaj ovako: ako amd athlon II, napravljen takav kakav je, dakle, osim moguća 4 jezgra, stvarno NEMA L3 keš, onda je on DERIVAT phenoma II. Znači da je u procesu proizvodnje takav i zamišljen, nema veću površinu od onoga što radi na čipu... Ako, ipak, ima L3 keša, ali je zaključan, bio ispravan ili neispravan, onda je SKLJAŠTRENI derivat. Svaki athlon II X3, X2 kao i phenom-i X3 i X2 - su, definitivno, skljaštreni (po pitanju jezgara) - jer, jezgra su tu, ali, odsečena, isključena... skljaštren čip. Ok? Zato to izdvajam jer, lakše mi da pamtim i donosim sud šta je kako nastalo. No, moja stvar. E, sad... 580 ne može biti derivat 480? Malo sutra. Nema tu apsolutno NIŠTA novo, samo napokon osposobljen čip uz isključenje - kljaštrenje, onog dela tranzistora, koji su se pokazali nepotrebnima, a trošili su dragoceni višak struje. Još malo optimizacija i unapređenja - ali, osnovnog felermija. Nikakva revolucija. Ali, zašto je ovo bitno, ja ne znam. Čak i da si u pravu, šta to menja na stvari? Karakteristike i cena čipa se vide, pa kako god nastao, ja to ne sporim niti ga smatram boljim ili lošijim od pokazanih rezultata, zato što je ili nije derivat... smaramo sve na forumu. Možda je još neki nesretnik iz dosade uzeo ovo da čita, a ja mu se izvinjavam, ovo je stvarno smorno i besciljno. Kilometarski postovi ne bi li se nekako `neugodni` atribut uklonio i izbegao kada se pominju kartice jednog proizvođača... go on... sa` će kajmak, pa ćemo iznova.
Inače, dobar članak, mada samo ovaj iz AMD-a palamudi o prodaji. S obzirom na glasine i `lošu karmu` koju je Fermi pribavio pri pojavljivanju, nevidija se dobro drži (a o usranom Intelu i da ne govorim). Šta je krucijalno: opet, razlika u filozofiji razvoja čipa - nvidiji je do sada bilo nemoguće da proizvede konkurentan mobilni čip (po pitanju potrošnje, ne performansi), tako da se tu AMD ugnezdio poprilično labavo, bez konkurencije. Nadalje, nvidija je napredovala a amd će da nazaduje po potrošnji, pa videćemo... pravo mesto gde su im m. u procepu je čipset posao, i tu su u nezahvalnoj poziciji gde ih Intel ucenjuje a AMD nema šta pravo da ponudi, a da sam sebe ne šteti.
Ih bre..Pa ovo je samo zagrevanje.Cekaj da dodje Cayman pa cemo raspredati na dve strane po postu ako treba :) :) Zdrav kao dren,rumen,snazan kao bik :) Trenira se svakodnevno.Zdrav zivot,sport,zene i blebetanje na forumu da se pavijani zezaju.(Ti ispadas iz ove grupe) Koncepcija :) Bilo je Kajmaka,ove godine bio dobar..Samo zdrava hrana,Kupus,Cvekla,Spanac,Paprika, .Sve u Crveno/Zelenoj boji :) Nego mene treba grasak : http://www.youtube.com/watch?v=FP1RwBMCXgU
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.