Da si malo pazljivije citao, primetio bi da je clanak pisan 2008. ...
17.08.2010. 06:24
status: user broj poruka: 10997
...godine. Proizvodjaci se trude da sve inovacije daju `na kasicicu`, to jest, da nateraju kupca da zbog svake tehnoloske novine menja kljucne elemente u sistemu (maticnu plocu, graf kartu...). Zasto ovo navodim? Zato sto se i ovaj put (kao i mnogo puta do sada) radi o odlaganju odlaganja - druga polovina godine je odavno nastupila. Lipsace (ponovo) mnoga magarad pre zelene trave.
Ja sam, prosle godine, ovde, na Berzi, u sklopu razmatranja ovog problema (muzenje para od `krajnjih korisnika`) izneo tvrdnju da se generalni upgrade sistema ne isplati dok se na trzistu ne pojavi ISTINSKA `333` maticna ploca (inace, pod ovim nazivom firma Gigabyte lazno predstavlja svoje novije ploce). Ploca koja ce sa punim pravom (po mojem licnom kriterijumu) nositi etiketu `333` imace na sebi: kontroler SATA3, USB3 i PCIexpress rev.3. - - - - - - - Dakle, ta kompatibilnost nije niti je `vest`, niti je `dobra vest`. To je nesto sasvim normalno i ocekivano, bas kao i kompatibilnost u okviru game SATA kontrolera (2/3) i USB kontrolera (1.1/2/3). Autor clanka baca prasinu u oci zainteresovanoj javnosti nazivajuci to dobrom vescu. Otprilike kao kada bi stanodavac rekao stanaru: `Imam za tebe dobru vest - povisicu ti kiriju, ali NECU te izbaciti iz stana niti cu insistirati na tome da naguzym tvoju svastiku...!`
+1 tortojed nesto mi se javlja da ce gomila gikova da menja ploce cim se bude pojavio pcie3, iako realno nece imati karticu koja ne radi isto tako dobro u pcie2x16. setite se samo masovnog prelaska sa agp na pcie dobrih par godina pre nego sto su pocele masovno da se kupuju karte kojima je agp bio usko grlo. vec sad se javljaju pojedinci koji kupuju skuplje ploce zbog usb3 (ulaganje u buducnost, lol), a taman kad se pojave usb3 uredjaji menjace plocu zbog pcie3 ili tako necega... ps. samo da se potsetimo, koji ono bese razlog da se masovno predje sa PATA na SATA pre 100 godina? PATA-6 bije 133 MB/s a moderni desktop diskovi?
Re: odgovor tortojedu - odgovor na odgovor = nismo se razumeli
17.08.2010. 08:45
status: user broj poruka: 10997
Ono na sta ja ovde ukazujem je masinerija za proizvodnju lazi koja neprestano, implicitno truje javno mnenje. Nesto sto je samo po sebi razumljivo, barem 99,99% ocekivano, normalno, objavljuje se kao `tagada-dagada-daaam`! Dobra vest! Joj kako si srecan Mali Covece! Da li si ti to zasluzio?! Al` `ajde-de, oprosticemo ti (jos) ovaj put! @ Znaci, ne diskutujem o dobicima koje sobom nosi rev.3 i 32 lanes, nego o tonu kojim se to saopstava i `usputnim` lazima kojima se ovo filuje, zasladjuje i zacinjuje. Obratite paznju na cinjenicu da clanak datira juna 2008.! Kladim se da su vec te godine sve moguce probe i testovi uradjeni i da SAMO i JEDINO finansijskom elementu (citaj: izmuzavanju para od `uhodanih` 16 lanes) mozemo da zahvalimo deo clanka koji `kalkulise` sa vremenom `testiranja` i stavljanja u opticaj novog standarda. Drugim recima: da je do tehnologije, vec bi smo imali DX11 karte koje rade na 32 lanes, na odgovarajucim mat. plocama. E, ali neko nije izmuzao na sadasnjem/bivsem standardu onoliko koliko je zacrtao. Ali zato je tu utesna nagrada: DOBRA vest...kompatibilnost sa rev.2...šio mi ga Djura! - - - - - - - - - - - - - - - Al` kome ja to pricam...?!
:: :: :: :: Slazem se prijatelju sa tobom ali zamisli da moras ceo sistem da menjas zbog nove generacije graf.kartica :: Bilo bi skupo a ucinak diskutabilan.
Pa brate sto si ljut na nas male mrave i sitne potrosace,samo sam se setio mucnog prelaska sa agp na pci-e standard pa sam odahnuo ovom cinjenicom.Izvini ako sam te iznervirao.Pozdrav.
Pa jes` istina. Mi realno imamo tehnoloski skok svakih 5-7 godina, sve izmedju je dobudzivanje i uzimanje runa od ovaca. Malo po malo, pa imas CPU koji nije na 3.0 nego na 3.2. Evo Soket 775 sa quad jezgrom uopste nije zaziveo kako treba i eto namecu nove sockete. Za godinu dana opet neki novi socketi. Malo po malo pa verzija 3.x necega. Ali nikako da kompletiraju sve to zajedno. Umesto da izbace plocu sa USB 3, SATA 3 i PCI-E 3, oni izbace plocu sa SATA3, pa izbace sa SATA 3 i USB 3, pa eto sada i ovo. Menjaj, menjaj i uzimaj pare.
sto mislis da je bio mucan prelaz? kad su se pojavile pcie ploce, imao si nvidia 6xxx i 7xxx u pcie i agp izvedbi. nije uopste bila frka da se menja platforma posto-poto. kada se pojavio pcie terao sam 9550 pa 6600gt pa 7800gs (u pitanju su godine!) i ni malo mi nije smetalo sto je agp. poenta ovoga sto hocu da kazem je da ne treba juriti tehnologiju po svaku cenu. jednostavno, kupis pcie3 plocu kad pcie2 pocne ozbiljno da ti ugrozava performanse, sve pre toga je bacanje para.
:: Pa brate sto si ljut na nas male mrave i sitne potrosace,samo sam se setio mucnog prelaska sa agp na pci- :: standard pa sam odahnuo ovom cinjenicom.Izvini ako sam te iznervirao.Pozdrav :: ::
Ponekad je tako preglednije - desava se da je post preopsiran, replika koja sledi takodje, pa se `nahvata` puno texta...
:: @vladats :: :: Imaš opciju `Citiraj` ispod svakog odgovora. Ne moraš da pišeš u naslovu poruke `odgovor onome, ovome... :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
Ako ja tebe razumem ti hoces da kazes da proizvodjaci tj. ljudi od biznisa hoce da zgrnu sto vise para a nije im primarno da mi kao njihovi kupci prodjemo sto jeftinije i bolje? Pa izvini ali moram da budem grub prema tebi: ZNALI SMO TO I RANIJE :-)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647010. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.