Nikakvo iznenadjenje: NV rules the world of 3D gaming.
06.07.2010. 19:37
status: user broj poruka: 10997
To vazi i za `mobile` klasu.
Ili, kako Toma Hardver veli:
...The GeForce GTX 480M beats every mobile competitor at all resolutions in DX10 mode when using the above quality settings, and still manages to outpace the Mobility Radeon HD 5870 in DX11 mode...
Jak mobilan gpu nema sta, al koja ce budala da pljune 1000+e za laptop da bi se igrao na njemu? I to max pola sata-sat ko sto kaze TheBear, koliko ce mu baterija i izdrzati. Besmisleno. Nazalost ima takvih, puni para a glava prazna....
To sa igranjem ne treba shvatiti doslovno - masina koja je u stanju
06.07.2010. 20:56
da toliko izdrzi i da ima takav performans, moci ce (i moze) da u duzem vremenu (autonomija rada) vrsi druge poslove vezane za grafiku (AutoCAD, ArchiCAD, 3D Bryce...), a to je i te kako vazno inzenjerima masinstva, arhitektama, gradjevincima, tamo negde `na terenu`...
:: :: Jak mobilan gpu nema sta, al koja ce budala da pljune 1000+e za laptop da bi se igrao na njemu? I to max pola sata-sat ko sto kaze TheBear, koliko ce mu baterija i izdrzati. Besmisleno. Nazalost ima takvih, puni para a glava prazna.... :: :: :: :: :: Neki manji review...interesantno je to i ako GTX480M 50W trosi vise struje od 5870M, manje jede bateriju :: :: :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-480m-w880cu-avadirect,2679.html
Re: To sa igranjem ne treba shvatiti doslovno - masina koja je u stanju
06.07.2010. 21:29
status: user broj poruka: 2909
:: da toliko izdrzi i da ima takav performans, moci ce (i moze) da u duzem vremenu (autonomija rada) vrsi druge poslove vezane za grafiku (AutoCAD, ArchiCAD, 3D Bryce...), a to je i te kako vazno inzenjerima masinstva, arhitektama, gradjevincima, tamo negde `na terenu`.. Svi programi koje si naveo prvenstveno koriste procesor,a tek onda grafiku...A niko normalan ko radi u tim programima ne bi uzeo noutbuk kome baterija drzi pola sata i koji ima u sebi gejmersku katricu,jer ce imati bolje performanse sa karticom koja se manje greje,a naravno i baterija ce mu trajati duze sto je vrlo bitna stavka kod posla. Tako da si se definitivno zbunio jer je tvoja prica cist primer onoga sto ne treba kupovati ako koristis CAD programe.
Cisto da vidis koliko je napredovao ATI sa serijom 5 u OpenGLu...Evo Cinebench OpenGL testa: http://img208.imageshack.us/img208/8835/captureocm.jpg Bas sam se pre neki dan igrao sa 5770 u CADu i MAXu i mogu ti reci da je ATI odlicno odradio podrsku za 3D aplikacije. Kao sto vidis u koriscen je neoverklokovani Q6600,znaci neki osredni desktop procesor koji za ozbiljnije korisnike 3D aplikacija ipak predstavlja neki minimum. http://img149.imageshack.us/img149/6291/capture2t.jpg
Re: Re: To sa igranjem ne treba shvatiti doslovno - masina koja je u stanju
06.07.2010. 22:13
Prvenstveno, ali ne ISKLJUCIVO. Kvalitet (i `sirova snaga` karte, izrazena u gigaflopsima) itekako ima veze sa efikasnoscu funkcionisanja ovih programa. Pogledaj forume na kojima se stvar ozbiljno razmatra i videces da: 1) sve novije `gaming` karte spadaju u kategoriju `supported & recommended` (iako ne `certified`). Od stare, jadne 6200 pa na ovamo.
2) da su eNVidijine `gaming` karte (dakle ne govorimo o specijalizovanim, tkz. Quadro kartama) daleko preporucljivije od ATi-jevih, u ovu svrhu....
:: :: :: da toliko izdrzi i da ima takav performans, moci ce (i moze) da u duzem vremenu (autonomija rada) vrsi druge poslove vezane za grafiku (AutoCAD, ArchiCAD, 3D Bryce...), a to je i te kako vazno inzenjerima masinstva, arhitektama, gradjevincima, tamo negde `na terenu`.. :: Svi programi koje si naveo prvenstveno koriste procesor,a tek onda grafiku...A niko normalan ko radi u tim programima ne bi uzeo noutbuk kome baterija drzi pola sata i koji ima u sebi gejmersku katricu,jer ce imati bolje performanse sa karticom koja se manje greje,a naravno i baterija ce mu trajati duze sto je vrlo bitna stavka kod posla :: Tako da si se definitivno zbunio jer je tvoja prica cist primer onoga sto ne treba kupovati ako koristis CAD programe. :: :: Cisto da vidis koliko je napredovao ATI sa serijom 5 u OpenGLu...Evo Cinebench OpenGL testa :: http://img208.imageshack.us/img208/8835/captureocm.jp :: Bas sam se pre neki dan igrao sa 5770 u CADu i MAXu i mogu ti reci da je ATI odlicno odradio podrsku za 3D aplikacije :: Kao sto vidis u koriscen je neoverklokovani Q6600,znaci neki osredni desktop procesor koji za ozbiljnije korisnike 3D aplikacija ipak predstavlja neki minimum :: http://img149.imageshack.us/img149/6291/capture2t.jp :: :: :: DaSickSystem
Evo baš ovaj Quadro, FX3700 ne može bez opekotina da se drži u ruci i to samo posle 5 minuta upaljenog računara i čistog dekstopa. Bočno ima mala rebra kao pola onih na GTX295, i to se posle bilo kakve OpenGL igrarija, makar to bila samo interface podrške, toliko usija, da ti je muka kad vidiš koliko košta.
To je jedna stvar...druga, za razliku od Atijevih unifokovanih drajvera za sve potrebe podjednako, Nividia ima specijalizovane drajvere za desetine i desetine aplikacija: 3dsmax, cad, Avid, 2d3, Adobe, Boris, Caligari, Pixologic, SolidWorks.+, Vizrt...itd.....pa ko koristi više profi aplikacija što nije uopšte čudno, neka mu je sa srećom. Još kad vidim onaj nV control panel, plače mi se od muke. Ima tri opcije, ukupno, plus/minus jedna.
http://img80.imageshack.us/img80/9513/sshot1rt.jpg U primeru Avid Media Composer-a 5, ovaj moj Radeon i 4830 takođe, oduvale su 3700 u rendanju OpenGL efekata, što Boris-a što FX-a, šta bi joj tek Fire Pro uradio.
FireGL, FireMV i FirePro su mame, i dalje.
***************************** Besposlen pop i goveda krsti...
Slazem se za mame .). Ozbiljno, dovoljno je da se samo pogleda koliki je broj naucnih i drugih ustanova koje koriste FireGL, FirePro itd.u profesionalne svrhe i sve je jasno...
:: :: http://img62.imageshack.us/img62/2572/quadrod.jp :: http://img8.imageshack.us/img8/9314/quadro2c.jp :: :: Evo baš ovaj Quadro, FX3700 ne može bez opekotina da se drži u ruci i to samo posle 5 minuta upaljenog računara i čistog dekstopa. Bočno ima mala rebra kao pola onih na GTX295, i to se posle bilo kakve OpenGL igrarija, makar to bila samo interface podrške, toliko usija, da ti je muka kad vidiš koliko košta :: :: To je jedna stvar...druga, za razliku od Atijevih unifokovanih drajvera za sve potrebe podjednako, Nividia ima specijalizovane drajvere za desetine i desetine aplikacija: 3dsmax, cad, Avid, 2d3, Adobe, Boris, Caligari, Pixologic, SolidWorks.+, Vizrt...itd.....pa ko koristi više profi aplikacija što nije uopšte čudno, neka mu je sa srećom. Još kad vidim onaj nV control panel, plače mi se od muke. Ima tri opcije, ukupno, plus/minus jedna :: :: FireGL, FireMV i FirePro su mame, i dalje :: :: **************************** :: Besposlen pop i goveda krsti... :: ::
Bogomi, Bax-e, ako ti se place od NV control panel-a, ti zivis...
07.07.2010. 01:03
u dolini suza, obzirom da svakodnevno gledas u CCC... Stono kazu, da ga je Sotona pravio, tek koliko da napakosti ljudima, ne bi to izveo sa toliko (pokvarene) maste!
Re: Bogomi, Bax-e, ako ti se place od NV control panel-a, ti zivis...
07.07.2010. 01:22
status: user broj poruka: 12057
Govorim iz ličnog iskustva i iskustva mojih kolega koji su u tome još dublje od mene. 8 godina sam u svetu video servera, montaža i 3D-a i sve što pričam video sam i doživao, a da li ćeš ti to da prihvatiš ili ne, boli me ćoše baš.
Ti gradi iskustvo na osnovu komplexa o brendu a ja ću na osnovu praxe i primene zdrave logike i brže i bolje zavšrenog posla, pa kome će biti bolje......neka ljudi sami zaključe. Da li će biti bolji i ko, sevaju mi krsta, meni je posao važan. ATi. nV, Matrox, ....sasvim svejedno.
***************************** Besposlen pop i goveda krsti...
:: u dolini suza, obzirom da svakodnevno gledas u CCC... Stono kazu, da ga je Sotona pravio, tek koliko da napakosti ljudima, ne bi to izveo sa toliko (pokvarene) maste :: :: ::
Re: Re: Re: To sa igranjem ne treba shvatiti doslovno - masina koja je u stanju
07.07.2010. 01:35
status: user broj poruka: 2909
:: Prvenstveno, ali ne ISKLJUCIVO. Kvalitet (i `sirova snaga` karte, izrazena u gigaflopsima) itekako ima veze sa efikasnoscu funkcionisanja ovih programa :: Pogledaj forume na kojima se stvar ozbiljno razmatra i videces da: 1) sve novije `gaming` karte spadaju u kategoriju `supported & recommended` (iako ne `certified`). :: Od stare, jadne 6200 pa na ovamo Ne sekiraj se Tortojede ja sam vrlo aktivan sto se pracenja softvera tice i tu stvarno ne mozes da mi drzis lekcije.
ATI za AutoCAD 2009-2011 ima na Autodeskovom sajtu stiklirano `Supported, recommended` na svim operativnim sistemima od XPa,Viste,Win 7 ,32 i 64 bitnim verzijama ovih OSa...Sto ranije nije bio slucaj. Nvidia gejmerske kartice su takodje markirane kao `Supported, recommended`,ali skoro sve GeForce kartice imaju prigovor tipa: -The viewport is not refreshed after closing dialogs. -Lines are not visible while dragging. -The cursor or dialogs leave trails in the viewport. -Grips are incorrectly displayed. -Rollover Highlight is intermittent. -selection Window fill color is not visible or displays artifacts. Nisi ni svestan koliko iritirajuci mogu da budu ovi problemi. Za ATI serije 4000 neces naci ni jedan jedini prigovor od strane Autodeska...Da li ti to govori nesto?
:: 2) da su eNVidijine `gaming` karte (dakle ne govorimo o specijalizovanim, tkz. Quadro kartama) daleko preporucljivije od ATi-jevih, u ovu svrhu... Bilo nekad Tortojede...Kao sto rekoh ATI je tu mnogo napredovao.
Polazim od sebe i predrasuda koje sam imao prema ATI karticama i aplikacijama,ali sa serijom 4 i 5 ni jedan jedini problem nisam imao sa Autodeskovim programima,a to je ranije ATIju bila najslabija tacka.Dok mi sad na primer NV pravi mnogo vise problema sa AutoCADom i Maxwell studiom (narocito pod Win7 x64). Stvari su se definitivno okrenule u korist ATIja...I ako Nvidia ne preduzme nesto u skorije vreme izgubice i taj deo trzista profesionalnih karti gde jos uvek zivi od stare slave i ljudi koji ponavaljaju `nvidija je to` ne zeleci da prihvate neke stvari kao istinite ili jednostavno jos uvek nisu upuceni u to da su se stvari na trzistu potpuno promenile.
:: :: Sapphire Vapor-X HD 5870 3-Way CrossFire :: http://www.hardware-mag.de/artikel/grafikkarten/sapphire_vapor-x_radeon_hd_5870_3-way_crossfire :: :: Gledajte nepostojeće 3-Way CrossFire skaliranje.. :: ...i kako se 3-Way GTX275 SLI mrtav ladan ušetao u sve najjače što ATi ima :: :: Šteta što to nisu bile GTX280(285)...od svih testova do sad ovo je najbliže onome što me baš interesuje...koliko može da se iscedi iz starih GTX-ova :: ::
Moram da prokomentarisem ovo u vezi nv kontrol panela i ccc. Trenutno imam nv kartu a ranije sam imao atija i moram da kazem da je ovaj nv panel jedno g..no neopevano spram atijevog ccc-a. Dok je nv imala onaj stari kontrol panel to je jos i bilo prihvatljivo i ok je funkcionisalo, a ovaj sto je trenutni ne mogu ocima da vidim koliko je jadan. Uopste ne razumem zasto su to menjali.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.