AMD ce objaviti vise detalja o dolazecoj Buldozer arhikteturi na konferenciji krajem avgusta. detalji mikroarhikteture mozda ce otkriti projektovaner perfomanse dolazeceg multicore CPU.
U programu za konferenciju sam AMD opisuje Buldozer kao novi prilaz multithread perfomansama uz maksimalnu efikasnost,sto znaci da dolazeca arhiktetura ukljucuje multithread tehnologiju ,koja je kompletno drugacija od Intel-ove ili Sun micro.
Bazirano na informacijama od AMD-a prvi Buldozer chip kodnog imena Zambezi ,ce imati osam puta x86 procesnu masinu sa multithread tehnologijom ,dva 128 bitna FMAC bloka,deljeni L2 i L3 cache i naravno memorijski kontroler.AMD takodje napominje da novi CPU ima nove inovacije u pogledu stednje energije (APM).Novi chip ce takodje podrzavati Advanced Vector Extensions (AVX) koja podrzava 256 bitne FP operacije.
Buldozer bi trebao da se pravi u 32 nm high K metal gate procesu ,ciljna grupa ovih CPU su high end desktop i high end server trziste.Trebalo bi da se pojavi 2011 .
Postoje 2 nezavisna jezgra na jednom Buldozer modulu (bice ih 4) ,svaki od njih ima sopstveni L1 cache ,jedan za podatke i jedan za instrukcije.Takodje AMD kaze da svaki thread moze uzeti jedan od 128 bitnog Fmac bloka. Buldozer sa 4 modula ,OS ce videti kao CPU sa 8 jezgara.Takodje pojava INT i FP schedulera govori da nece svi Budlozer moduli biti ukljuceni u svakom momentu nego izgleda samo kada to zatrazi aplikacija sa dosta threadova.
sta ce da se desava u narednom periodu u it svetu ,ati je zbacio odavno nVidiu sa trona ,bilo bi lepo da i amd uradi nesto slicno sa intelom ...buduci da je amd/ati ista firma ,to mu dodje dvoje na jedan ...sve u svemu bice zanimljivo ,a i cene ce biti zanimljive ...najbolje od svega je naziv arhitehture `Buldozer` :)
Znaš kako će cene da budu zanimljive...sad kad se AMD/ATI osilio na polju grafika(nema spuštnja cena, a i što bi, nisu ludi), tako će i biti sa procesorima, ne odmah sigurno, ali za godinu-dve-tri će biti već druga priča, kad budu stali intelu sa high-end cpu-om. Do tad svi da kupimo x6 procesore i Bog da nas vidi :D
Be the change you want to see in the world.
:: sta ce da se desava u narednom periodu u it svetu ,ati je zbacio odavno nVidiu sa trona ,bilo bi lepo da i amd uradi nesto slicno sa intelom ...buduci da je amd/ati ista firma ,to mu dodje dvoje na jedan ...sve u svemu bice zanimljivo ,a i cene ce biti zanimljive ...najbolje od svega je naziv arhitehture `Buldozer` : :: :: :: :: CARPE DIEM :: ::
Ja jedva cekam da vidim ovo cudo, koliko sam primetio dolazice sa vecim brojem instrukcija nego intel SB. Njihov multi-threading moze da ostvari do 85% vece performanse, ali zato sa dodavanjem 50% die size. Dok intel SMT tehnologija daje do 35% performansa sa 5% dodavanje die size-a, AMD tako tvrdi. Onda AMD je u prednosti zbog prihvatanja USB 3.0 i Sata III 6GBp/s standarda na maticnim plocama, dok Intel to ne namerava sa svojim P65 cipsetom, znaci bice tek tamo 2012. Razlog odlaganja je Light Peek tehnologija. Definitivno u 2011 ce biti mrtva trka. Nesto mi govori da vise nece biti lako Intelu. The game has changed
Drzao je AMD ,od pojave Opterona 64 i Athlon 64 2003 high end jedno 3-4 godine od 2003 do 2006-7. ne znam kako tako brzo zaboravljate .Intel je povratio high end tek sa C2D i 64 bitnim instrukcijama.Mislim da high end nista ne znaci ako nemas kompletnu ponudu od low end do high end.Ja jedino ne zelim da se napravi bilo ciji monopol.
Perfomanse Buldozera bi trebalo da budu kada se perfomanse sadasnjeg AMD jezgra pomnoze sa faktorom 1,9, tako je bar izjavio AMD inzenjer zaduzen za taj projekt.O ostalim detaljima saznace se krajem avgusta,pa ce se tada tacnije videti prepostavljene perfomanse. Cinjenica je da ce to biti 128 bitni CPU.
AMD će i dalje imati ok cene. Ovo za grafičke mogu da ih razumem, ni ja ne bi spuštao 5770 kad oni pajseri još uvek traže 150€ za GTX260, to je tek bezobrazluk.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ako AMD bude bolji od intela bice i skuplji, ni AMD ni INTEL ne rade to sto rade zbog prestiza vec zbog para, a uvek ko je bolji diktira cene tako je to.
drzimo palceve da procesori budu pristupacni vecini.:) nadam se samo da nece doci do promene socketa, da ne sine odjednom neki amd4?^_^
asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
:: :: :: :: Ako AMD bude bolji od intela bice i skuplji, ni AMD ni INTEL ne rade to sto rade zbog prestiza vec zbog para, a uvek ko je bolji diktira cene tako je to.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.