ako je ovo tacno onda su u startu ispali dzibiliberi sto su poredili 5870 i 5850 sa 480 i 470, smradZZ! sad kao 460 napada 5850 cenovno i po performansama, a ako nije tacno onda nista :)
u slucaju da ne izbace nista jace od 480 onda treba lepo da se izvinu svima koji su pomno pratili sta se desava i da kazu da to je konkurencija ATIju 5970
za SKYFIRE ako bude citao : I dalje ne volim nVidia, ehehhehheh
Mene vise brine da li se radilo na poboljsanju arhitekture ili samo na osiromasenju iste? Isto tako me zanimaju performanse u radu kao i osobine te kartice i na kraju jako bitno cena!Ali ako ova karta atakuje na 5850 predpostavljam da ce biti ista cena mada cene GTX470 i GTX480 bi morale da idu jos nize dole..
:: both in terms of price and performanc :: :: Lupaju, pa kako ako je bolja i po ceni i performansamna, pa sta onda bice 5% razlika u performansama izmedju 470 i 460 ?!?! :: :: 470 je 10% jaca od 5850, cemu onda ta karta ako ce prodavati tu 460 po ceni manjoj od 5850 a skoro kao 470 po performansama :: :: Kad kazu brze to mora da je barem 5% brze da ima nekog smisla, znaci 460 ce biti skoro kao 470, sumnjivo..
Ne da je sumnjivo,nego je gotovo nemoguce... NV ne sme sebi da dozvoli da udje u bilo kakvu trku cenama (pokusaj trke) sa ATIjem da ih ne bi `naljutili`. Izrada ATI 5000 cipa je mnogo jeftinija od GTX 400 i kako god ga okrenuo,ATI moze da ubije cenama NV i da opet ima dobru zaradu,dok NV moze samo da ih prodaje po istoj toj ceni bez profita ili sa gubitkom...Tako da sumnjam da ce ta kartica kostati kao ATI 5850 i imati bolje perfomane,jer to UOPSTE ne lici na NV,a i ATI bi u tom slucaju istog momenta spustio cenu 5850 koju NV ne bi mogla da isprati. Eventualno bi u NV mogli da urade ono sto su radili i ranije...Da prepakuju stariji cip i da ga prodaju kao novi verovatno neki GT/GTS 4x0 ili tako nesto.
Bilo bi stvarno lepo da se ovako nesto desi,jer svi hoce da vide pad cena ATI serije 5,a narocito 5850 koja jos uvek vazi za trenutno najpopularniju karticu,ali cisto sumnjam da ce se to desiti u skorije vreme.
Ja se ne slazem sa tvojom konstatacijom da ona kosta vise nego sto treba, ona kosta onoliko koliko moze da se proda na trzistu, a to je bas ta cena. Ne zaboravimo da je AMD imao vrlo skupe procesore kad su se pojavili prvi 64-bit i nesto kasnije prvi x2 procesori cak su neki modli bili skuplji od konkurentskih pandana.
Ali te isto tako razumem sto kao kupac kazes da ona kosta vise nego sto treba, da je bilo aktuelne konkurencije bile bi one sada jedno 150-170 evreja ali usled nedostatka konkurencije cena je 230-280.
Mene brine to sto su zeleni povukli skoro sve sem top modlea gtx2xx, tj jeftini modeli se tesko nalaze i preko, ali ih razumem da su povukli iz prodaje nesto sto pravi gubitke.
Takodje me pomalo zabrinjava to sto su zeleni krenuli da ubedjuju sire narodne mase da ce gtx450 i 460 biti brzi od hd5850 a da pri svemu tome ima upola manje SP od gtx470, no mozda usled manje (citati pogasenih skart SP-a) sam chip moze da radi na visem osnovnom taktu i sa brzom memorijom kako bi nadomestio FELER. Oni na taj nacin pokusavaju da prodaju poluispravne GPU.
Svaki proizvod mora da ima stvoju vrednost i isto se slazem da je cena za 5850 realna..Znaci od nekih 200-250 Eur je prava cena za to! E sad.Posto su nvidiovci uspeli da iskoriste GT300 arhitekturu za srednji segment koji je sad trenutno u prvom planu ne vidim razlog zasto bi rekli da neko prodaje maglu sa tim tj da su chipovui felericni (odnosi se na tu srednju klasu)!Jesu ti chipovi ispravni?Jesu.Da li ce ispostovati ono sto navode mislim od specifikacija koje ce chip posedovati,znaci da.Ako ispuni i odlicne performanse za to sto daje na papiru znaci da je proizvod kao karta sasvim zadovoljavajuci..Ako nisu mogli da naprave u visokoj klasi poptun proizvod sa midle ce GT300 da iskoriste sasvim fino jer im ne trebaju sva jezgra,sve SP jedinice itd.. Isto je radio i AMD sa CPU-ima tako da je ovo za mene pametan potez kao sto je i bio i za AMD..
Da pojasnim, kada bi GTX480 bila po performansama kao 580, trosila bi 39 W vise i vise bi se grejala, a sto je najcudnije GTX470 u odnosu na 5850, kada bi imao performanse kao 5850 trosio bi 44W vise. Samo da vidimo koliko ce ovaj novi GTX trositi W i kakve ce biti njegove performanse i sta ce mu sve zakljucati :). Ali licno mislim da je trenutno nVidia nekonkurentska.
Mnogo vise je bitno nesto drugo nego ta potrosnja koje se toliko drzis..Tih 44w realno smesna razlika ali ako uzmemo sve u ozbir razlika je vidna.. Bolje je da se vide kakve su kartice i koje su im osobine,cena a to malo vise potrosnje moze i da se progleda kroz prste.
Tu sam te cekao :). Ti imas napajanje od 1kw zato tako i pricas. Ja imam Chieftec od 400W i meni nije bas svejedno, da li karta za iste performanse ima +- 44 W :). Inace nisam ja jedini u ovakvoj situaciji :).
:: Tu sam te cekao :). Ti imas napajanje od 1kw zato tako i pricas. Ja imam Chieftec od 400W i meni nije bas svejedno, da li karta za iste performanse ima +- 44 W :). Inace nisam ja jedini u ovakvoj situaciji :) :: :: Pozdrav :: :: :: :: Mnogo vise je bitno nesto drugo nego ta potrosnja koje se toliko drzis..Tih 44w realno smesna razlika ali ako uzmemo sve u ozbir razlika je vidna. :: :: Bolje je da se vide kakve su kartice i koje su im osobine,cena a to malo vise potrosnje moze i da se progleda kroz prste :: :: :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: :: GTX295 The Best Vantage Score :: :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: :: :: ::
Zato sto nVidia nije uspela da izbaci chipove sa svih 512SP, nego je fizicki na gtx480 ugasila 32SP, a na gtx470 64SP (2x32). Tako ce na gtx450 i gtx460 da ugase 256SP (8x32), eventualno ubrzati takt, smanjiti magistralu i to je to.
E sad ja licno ne verujem da su oni te chipove iznova projektovali (to bi im uzelo bar tri meseca posla a oni to vreme nemaju ali zato imaju masu FELERMICNIH gpu koje valja iskoristiti, po meni je to OK, pogotovu ako sa poiskljucivanim SP zadovolje specifikacije koje su potrebne za gtx450 i gtx450 karte.
Ja ocekujem kako takve karte nece moci da se bas tako lako da se izbore sa hd5750 i HD5770, a opet navijam da se izbore zato sto onda ATi ide cenama dole kako bi ostao konkurentan i kako bi se i dalje dobro prodavao...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.