Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
6Gbps SATA Performance: AMD 890GX vs. Intel X58/P55
STRANA 1 OD 1
obradmi 6Gbps SATA Performance: AMD 890GX vs. Intel X58/P55 25.03.2010. 21:11 T25545

status: user
broj poruka: 7720
hard disk u testu - Crucial’s RealSSD C300

Cak ni PCIE 2.0 Highpoint’s RocketRAID 62X kontroler
nije uspeo da nadmasi AMD native sata 6Gbps u write testu
koji je sastavni deo novog 890 GX chipseta.

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3778&p=3

The First Test: Sequential Read Speed
http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3778&p=5

Write Performance Isn’t Safe Either
http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3778&p=7

AMD native 6Gbps implementacija u novom chipsetu uspeva da nadmasi oba Marvell i Intel kontroler u 4kb write testu (test upisivanja podataka na hard disk)(moze biti znacajno kod poredjenja CPU u testovima).AMD sekvencijalno citanje (read speed) je nize od Marvell kontrolera i random read speed (slucajno citanje) je nize od Intel kontrolera 3Gbps.Uz malo rada AMD bi izgleda mogao da ima najjaci sata kontroler na trzistu.

Moramo cestitati AMD u ovde .AMD-ova platformska grupa je uradila pravu stvar.Potpuno prebacivanjena PCIE 2.0 i omogucavanje 6Gbps sata .AMD ove platforme nece biti usko grlo za bilo koji brzi SSD. Intel ovo pitanje nece napustati do 2011 sa 6 serijom chipseta (Cougar Point) koji ce imati 6Gbps SATA podrsku.

AMD’s native 6Gbps implementation manages to outperform both Marvell and Intel’s controllers in the 4KB random write test by a substantial margin. AMD’s sequential read speed is lower than the Marvell controller, and random read speed is lower than Intel’s 3Gbps controller. With a bit of work, AMD looks like it could have the best performing SATA controller on the market.

We have to give AMD credit here. Its platform group has clearly done the right thing. By switching to PCIe 2.0 completely and enabling 6Gbps SATA today, its platforms won’t be a bottleneck for any early adopters of fast SSDs. For Intel these issues don`t go away until 2011 with the 6-series chipsets (Cougar Point) which will at least enable 6Gbps SATA.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Razlika u write testu nije mala iznosi oko 31 % vise u odnosu na Intel X58 25.03.2010. 22:04 #199377

i time je dostignuta brzina od 180,5 MB/s u brzini upisivanja.

Ovo ce dolaziti do izrazaja kod vrlo brzih SSD diskova.
Izgleda je ovo kec iz rukava AMD-ovog novog chipseta 890 koji se sustinski ne razlikuje odprethodnog izuzev ovog vrlo naprednog Sata 6Gbps kontrolera,ako ne racunamo USB 3.0. i native podrsku za Thuban X6 CPU i Turbo mod.

Ako pogledamo perfomanse u realnom okruzenju ,test kopiranja fajla 10 GB sa C300 SSD na njemu samom, vidimo da je Intelov chipset X58 tek sa odvojenim pcie 2.0 Marvell kontrolerom 6 Gbps (posebna kartica) uspeo da se priblizi AMD ovom native sata 6 Gbps kontroleru.Ostaje razlika od 15 % u korist AMD-a protiv native Intel X58 sata 3 Gbps kontrolera.

Tester sa Anadtecha takodje veruje da ce sa malom izmenom drivera / bios-a AMD poboljsati i read perfomance.

I say almost because we do have one exception. AMD’s 890GX delivers a staggering 180MB/s in random write performance, a full 31% faster than Intel’s X58. The random write speed makes me believe that with a bit of driver and/or BIOS work we can get random read performance up there as well.

ttate Ma lazu... 25.03.2010. 22:09 #199378

broj poruka: 366

kerovi-garantovano....
MaliAbner Sto se tice HDD kontrolera tu se obrade ne zanosi ako nije krivina... 25.03.2010. 22:18 #199382

broj poruka: 7769
Sto se tice HDD kontrolera tu je Intel nenadmasan, bio, jeste i bice jos dugo.
Od kad znam za racunare Intel je tu neprevazidjen, odnosno hdd kontroleri su uvek bili rak rana Intelove konkurencije Sis, nVida, VIA, ATi (dok je jos bio samostalan) svi su mogli samo da ga fuflaju po tom pitanju posto su realne performanse Intel chipsetova bile nedostizne ili da kazemo svi ostali su mogli da se srame po tom pitanju zato sto je ponekad razlika bila i preko 20%.

Prosto receno Intel najbolje pravi bas chipsetove zato i vlada trzistem.

Tomato Republic Of Serbia !!!

obradmi RE Abner 25.03.2010. 22:22 #199384

Ne znam sto upucujes komentar meni ,uputi Andatechu koji je inace naklonjen dobro poznato kome.Ako se neko zanosi to je Anadtech.I moja baba je nekad bila devojka pa nije vise.Imas corpus delict t.j testove sa Anadtecha pa pogledaj.
MaliAbner Re: RE Abner 25.03.2010. 23:05 #199395

Tvoju baku ne znam, Intelovu pricu znam...
Mislim cenim ja tvoj trud i to sto zelis da narodu razbijes iluzije i da razotkrijes urbane legende ali...

Vec sam ti rekao bes te testove u realnom radu su svi ostali `gucanci` u poredjenju sa Intelovim chipsetom.

:: Ne znam sto upucujes komentar meni ,uputi Andatechu koji je inace naklonjen dobro poznato kome.Ako se neko zanosi to je Anadtech.I moja baba je nekad bila devojka pa nije vise.Imas corpus delict t.j testove sa Anadtecha pa pogledaj.
obradmi Abner shvatam ja tebe sta hoces da kazes 25.03.2010. 23:29 #199402

Intel je Intel ,ja znam isto koliko ljudi nije verovalo da je Athlon 64 bio bolji
od P4 ,ja kad sam govorio da je AMD chipset odlican i bolji od Nvidia chipseta
vecina na forumu je favorizovala Nvidia chipset,a evo danas se je to opste poznato
da je AMD chipset bolji od Nvidia chipseta na AMD platformi.Ovaj test sa Anadtecha
nije neverovatan ,ipak je ozbiljan sajt.Nije to iznenadjenje s obzirom
da je AMD Sata 6 gbps tehnologiju osvojio jos prosle godine ,Intel ce to imati sa serijom 6
chipseta (Cougar Point).Kao sto si i video u testu kopiranje fajla 10 gb nije test nego
realno okruzenje gde je u ovom momentu AMD sata kontroler bolji po Anadtechu.

obradmi Evo i za mladje da se podsete 25.03.2010. 23:44 #199406

Date: August 9th, 1999

http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=1015&p=24

I don`t have to give you a conclusion here, the benchmarks speak for themselves, the Athlon is the fastest desktop x86 processor on the market.

E sad ubedi ti nekog da je Athlon bio bolji od P3 Intel.Pola foruma ti nece verovati.
AcA089 re 26.03.2010. 00:52 #199423

broj poruka: 267
Koliko ja vidim marvell je samo slab na write speed ja ga imam i miran sam dok ne izadje intelov chipset koji ce da oduva jer on kad napravi napravi ljutski dok amd imao 2x vise chipseta serija od intela i uvek neuspesno u odnosu na performanse intelovog chipseta.
@obradmi
slazem se sa tobom tad je amd bio bolji.

bstaletic Ja sam malo mladji 26.03.2010. 15:34 #199504

broj poruka: 1889
i pratim deshavanja od 2006. godine (relativno kratko), ali nisam zatucan pa da ne poverujem u to da je nekad AMD bio bolji. Jednostavno, ranije su stvari bile malo (ili `malo`) drugachije nego sad.

Fifteen minutes of being famous
A whole lifetime of being nameless

MaliAbner Cyrix !!! 26.03.2010. 15:57 #199508

E a tek da ste bili svesni sebe dok je Cyrix postojao, pa ja brzu 386 masinu nisam video.
Tada je Cyrix bio ubitacno dobar CPU.

obradmi De nadje Cyrix 26.03.2010. 18:35 #199556

podizadnje Windowsa pod njim letnji dan do podne.

Re AcA089 ovo ti je marvell na kartici na pcie 2.0 slotu ,nije u okviru Intel chipseta.ali nista strasno naravno da ce i Intel da ima Sata 6Gbps native i AMD takodje ljudski odradi chipset oko toga nemoj da budes u dilemi .
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs