Steam Valve je izasao sa pregledom za februar 2010 njihov Hardware pregled proverava puls 25 miliona gamera sirom planete ,izgleda da recesija ne postoji za gamere, DX 11 i Win7 su glavni razlozi za upgrade.Takodje ovaj mesec je prekinuta dugogodisnja dominacija GF 8800 i vise nije najpopularniji izbor za gamere vec ATI HD 4800 serija.
Ono sto smo ocekivali konacno se desilo posle dolaska GF 8800 GT u Novembru 2007 ovaj model je dugo vladao medju gamerima sirom sveta.Ta era se sada zavrsava i ATI Radeon HD 4800 postaje najpopularnija graficka karta medju gamerima. HD4800 zauzima 8,7 % trzista GF 8800 8,36 %. Takodje videli smo pojavljivanje Radeon HD5000 serije.5800 serija sada zauzima 1,64 % trzista potraznja raste iz meseca u mesec za 0,61 %.
Neobican deo je da Radeon HD5700 serija uzima manje trzista ovaj mesec od 5800 serije ,ali odgovor treba traziti u tome da je Apple prihvatio DX 11 GPU i kupio celu proizvodnju Radeon 5750 i time izazvao nedostatak HD 5750 na trzistu.
Takodje na polju OS -a XP gubi trziste ovaj mesec je izgubio 3,48 % u korist WIn7, na polju CPU Intel je zadobio 0,43 % trzista u odnosu na AMD ,tako da AMD drzi 30 % trzista kod gamera.
Ali to prodaju u sklopu njihovog OS-a zavisi koji model da li sa 1 GB ili 512 MB Gddr5 znatno utice na cenu,vidim da oni preferiraju ne bas prejake modele GPU.
Oni stvarno nemaju mere, prodavali su 8600GT do skora po ceni neke 4850-4870, inace imaju zanimljive cene grafa u Apple Srbija check out na itsvetu :), samo sisaju :), ko kosacica :).
Prirodno Apple ne podrzava DX 11 funkcionalnost koji je ogranicen samo na Micorsoft OS, Medjutim identicna funkcija postoji u Apple 3D API OpenGL 3.0 ,3.1 i 3.2 reviziji ovog popularnog otvorenog standarda.
Izmedju ostalih stvari HD 5750 takodje podrzava funkcionalno OpenCL ,drugi otvoren standard na koji se Apple takodje oslanja.Sada je sigurno da ce MAC PRO I IMAC imati osobine HD5750 grafike i to nije lose.800 shadera, DX 11, OpenGL 3.2 i maloproblematicna OpenCL podrska.
Sve u svemu dobro je znati da Apple ne zeli da kasni vise od godinu dana sa njihovim GPU podrskom u inace njihovim odlicno dizjaniranim proizvodima.
Naturally, Apple does not support DirectX 11 functionality as it is limited only to Microsoft`s Windows operating system. However, near-identical functionality is exposed to Apple`s own 3D API [OpenGL] through OpenGL 3.0, 3.1 and 3.2 revisions of this popular open standard API.
Among other things HD 5750 also supports extended functionality in OpenCL, another open standard Apple is heavily relying on. Now you know it folks, new Mac Pro and iMac designs are sure as heck to feature Radeon HD 5750 graphics, and that can`t be bad. 800 Shaders meets DirectX 11 / OpenGL 3.2, up from DirectX 10.1 and a bit problematic OpenCL support.
Samo nemojmo mesati babe i zabe/kruske i (US) jabuke!
09.03.2010. 21:31
status: user broj poruka: 10997
Svakako su W7 i DX11 `glavni razlozi za upgrade`. Drugo je, medjutim, pitanje zasto i dan-danas (nakon shurnaest godina od svoga rodjenja) XP i dalje predstavlja, na vecini PC-a ili JEDINI op sistem ili GLAVNI sistem (multiboot) ili, barem, sekundarni. Sta se dogadja kada otkaze W7? Kada ne moze da se `udje` ni u safe mode-u niti funkcionise `last successful boot`? Evo sta se dogadja: ukoliko prethodno nije radjen backup celoga sistema, dolazi do prdenja u čabar! You want to reinstall Win7? No problem...except that it will delete all your files on partition C:! A sa XP-om u takvoj situaciji? A,a, jok! Jednostavni reinstal pri cemu, ako se to prilikom instalisanja naglasi, svi sistemski fajlovi idu u postojeci folder (tipicno: C:\Window$) i vecina prethodno instalisanih programa radi. Pod uslovom da nema virusa i da je hardver ispravan (da do pada sistema nije doslo zbog neispravnosti fizicko-elektricke komponente). - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - dodatak: mogao bih da se kladim da je Micro$hitt ovo namerno uradio (kao i masu drugih svinjarija) da bi korisnicima ugurao prst u oko!
Imas funkciju system restore na Win7 koja radi perfekno ,ali moras da udjes iz safe moda ,da nije toga ja bi se vratio na XP ,drugo imas takodje na Win7 mogucnost da dodas usb flash ,a da ga system koristi za ubrzanje OS-a .(readyboost) nesto kao produzeni ram.Ima mogucnost smanjivanja particije shrink partition iz admin tools ,ne treba vise partiotion magic itd.. Dobra je Win7 ,mozda je nisi upoznao dobro ,ali ima dobrih stvari.
A to sto je 4800 serija na top-u, samo zato sto su 8800GT karte zamenjene sa necim boljim NV2xx ili ATi5xxx serijama. Dok ostatak ceka Flermi. Tako da je opao procenat usera. A i opet overall NV vodi.
Win 7, ne donosi mnogo novosti u odnosu na Vistu, mozda malo brzi, mada je i to slicno. Win 7, Vista i XP nebo i zemlja, u korist Win 7 i Viste. Drug je bio zakleti Win Xp user zakleti, kada je video kod mene Win 7, odma zino i automatski presao na Win 7 (koji je mnogo stabilniji sistem od xp-a), mada sporiji, ali ako bi isli tim razmisljanjem stigli bismo do DOS-a :).
Ja sam vistu ukantao odmah tako da i ne znam sve njegove opcije ,prvo zbog drivera ,spora lokalna mreza itd.. nedoradjen OS generalno.Win7 je brzi kod mene na lokalnoj mrezi za 30 % od XP-a drugo Win7 je nasao sve drivere sam apsolutno zbog toga mi se dopao.Win7 64 je za 10 % brzi od Win7 32 .ali je problem sa aplikacijama tipa antivirus 64 bitni ,firewall 64 bitni itd.. Sto se tice grafickih ne verujem da cekaju Fermi koji ce biti skup ,mozda cekaju Fermi derivate koji ce tek mozda u maju ...ali sta cekati kad vec imas Dx 11.
Sedmica mi je ok radila dosta dugo, međutim jedno jutro upalio i koju god igru da pokrenem on pljas bsod, e tu reko nosi se, xp mi ovo nikad nije priredio tokom čitave prošle decenije sreće i veselja :), tako da sam se lično vrno na njega, svakako je brži, ružniji i ništa manje stabilan, i jedan i drugi znaju da izguraju po nedelju dana neprekidnog rada, naravno ako ih ne zatrpavaš đubretom previše.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Nije nista stabilniji od XP-a, sve zbog dobro znanog trojanca zvanog Microsoft :D Probao sam 7-micu, stavljam je totalno dok ne nabacim novi TV tjuner(ebeni drajveri), ali cisto radi probe sam je stavio. Kada sam krljnuo sve programe za audio i video produkciju, pa photoshop pa web developing, pa jos na sve to VST pluginove, znaci sve sto trenutno koristim na XP-u, osim TV kartice, isto mi se se vremenski ucitava kao i XP (skinut blejac rezim). Mozda koji sekund brze, ali dzaba.
Vizuelno 7 je za da, ali funkcionalno......5 odsto bolje. Da je sad nesto jaw dropping, u smislu napravili su bum, nisu. Kada bi nesto smuljali i napravili da je funkcionalan kao Linux, izgleda kao W7 i imas DX11 na njemu, e onda da kazem da je `to the eggs`.
Jedina i najbolja tranzicija kod MS-a je bilo sa Win 3.11 na 95/98 pa sa toga na XP
:: Win 7, ne donosi mnogo novosti u odnosu na Vistu, mozda malo brzi, mada je i to slicno. Win 7, Vista i XP nebo i zemlja, u korist Win 7 i Viste. Drug je bio zakleti Win Xp user zakleti, kada je video kod mene Win 7, odma zino i automatski presao na Win 7 (koji je mnogo stabilniji sistem od xp-a), mada sporiji, ali ako bi isli tim razmisljanjem stigli bismo do DOS-a :) :: :: Pozdrav!
on pod firmom security update odradi neke druge stvari ,sto se tice update generalno treba sacekati SP1 ,ja nijedan bsod do sada da kucnem o drvo ,jedino mi je pravio problem total commander zbog kompatibilnosti ,ali kad sam stavio kompatibilnost winx sp3 sve je ok.
koliko sam ja cuo da na XPu taj update izaziva BSOD (kako bi presli ljudi na 7), a na 7 hefta registraciju, kako god nikada mi nije ukljucen update osim za AV :)
Ubuntu karmic koala koga ima isto u 32 i 64 bitnoj verziji imam ga na jednom disku ,pa ga povremeno stavim u hdd rack.Dobro odradjen OS ,radi na njemu sve sto i na win7 divx ,xvid ,mpeg2 mp3 ,Opera ,Mozilla ,bolja je isto 32 bitna verzija t.j i386 od 64 bitne zbog nedostatka trenutne podrske.Ali kome sluzi komp da ne igra igrice ili da koristi Adobe pakete ladno moze Ubuntu.
Meni je licno mnogo stabilniji Win 7, od Xp-a, brzi mislim da nije. Daleko je Win 7 od revolucije, jer nista novo nije ubaceno, jedino osim toga sto su u Visti ubacili automatsku podrsku za Touch ekrane, koliko se secam to Xp nema integrisano u sistem, inace sve je ostalo slicno. Integrisani su neki programi u sistem, kao sto je Snipping Tool koji je izuzetno koristan, Defender (sranje), UAC kontrola (takodje glupost),... Mada sve to ima na Visti, ali na Xp-u nema dosta stvari. Pola stvari koje idu uz Vistu i Win 7 bi trebali izbaciti, bitno sto je dadato na Win 7 su internet checkers, internet backgammon da slike na pozadini mogu da budu kao slideshow, da se teme lakse prave i malo lepsi taskbar. I kao sto je obradmi rekao, obavezno iskljuciti update, UAC i firewall.
Win 7 x64 sve radi, cak i Starcraft 1, ima nekog cudnog noise-a kada udjem u igru, ali kada krenem da igram sve je ok :), inace igra je izasla pre ravno 15 god. igrao sam je 2 dana samo dok ne izbace crack za Starcraft 2 Beta koji je vec uveliko izasao :).I ne zajebavaj nas ovde, nego tu tvoju 4870 batali tamo :), da se zapali :).
To ti je vrlo loša praksa. Baš zbog nepostojanja UAC filozofije u prethodnim verzijama, Windows danas uživa reputaciju vrlo nesigurnog sistema. Nego, šta da ti kažem, vozi i dalje bez pojasa, ja se vežem odavno.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.