Kao što možete videti, testovi su rađeni u 1280x1024 i 1680x1050 rezoluciji. Od podešavanja grafike sve je bilo stavljeno do maximuma, s` tim što je AA bio menjan. Od No AA do 8x AA. AF je bio podešen na 16x (u nekim benchmarkovima ga i nema). Sintetički testovi su ostavljeni na default. Rađeni su na Win 7 Ultimate x86 sistemu i nVidia 196.21 WHQL drajverima. Svi testovi su bez problema funkcionisali. Želeo bih da napomenem da se ne obazirete na 3DMark06 skor, jer kao što vidite, rezultat je jako mali za ovu kartu, a to znaci da je program postao jako neozbiljan i netačan. Druge nema, sve ostalo funkcioniše u najboljem redu.
Program koji sam koristio za uslikavanje rezultata u benchmarku je Fraps, a preko Painta sam uslikavao CPU-Z, GPU-Z i rezultat benchmarka.
Fotke koje sam radio su slikane telefonom. Možete videti da sam prilikom slikanja karte rasklopio celu kartu i slikao čip, bakarni hladnjak i masku. Čip je slikan prvo bez ikakve paste i sa OCz Freeze pastom na njemu. O njoj ću kasnije da pričam.
Ceo setup je radio na ambijentalnoj temperaturi od oko 20c. Karta se u Idlle režimu ne greje uopšte. 43c za čip, 35c za PCB i 36c za memoriju. Mogu slobodno reći da su to smešne temperature. Obara taktove u mirovanju, što dodatno smanjuje temperaturu.
Fan na Auto (40%/ 2000 RPM) odlično završava posao. Nečujan je dok je karta u Idle-u. Tek se posle neke puštene igre čuje blago.
U Full loadu karta dostiže maximum 76c. Posle 3h Crysis Warheada, očitane su sledeće temperature: čip - 76c, PCB - 46c i za memoriju - 52c. Opet mogu da kažem da su ovo smešne temperature. Fan je bio na Auto.
Kad se Fan ručno podesi na 100%, spušta temperature otprilike za 5c. Tad je bučan i nema potrebe da se drži na toliko, jer i na 40% završava odlično posao. Naravno, sve ovo podrazumeva da imate provetreno kućište i da vam ambijentalna temperatura ne bude visoka.
Karta je urađena od jako kvalitetnih materijala. PCB je na vrhunskom nivou, bakarni hladnjak je odlično osmišljen, ne zadržava dugo toplotu. 2x Fan-a na masci odlično izbacuju toplotu. Sve u svemu, karta je skockana i kvalitetna maximalno moguće. Za razliku od Asus HD 4870 Glaciator, dosta je hladnija, kvalitetnija i tiša.
Uz kartu ide klasično pakovanje. Palit kutija, 6 - pinski kabl, VGA - DVI konektor, HDMI - DVI konektor, kabl sa 4 priključaka (crveni, žuti, plavi...), CD sa drajverima i uputstvo za instalaciju.
Perfomanse karte su ogromne. Dovoljno je da kažem da je karta prejaka za 1680x1050 rezoluciju. Tek u 1920x1080 se vide njene sposopnosti. AA ni ne oseća u većini igara, Oseti malo razliku između No AA i 2x AA. 3-4 FPS najviše. Između na primer 4x AA i 16x AA je pad perfomansi svega od 2-3 FPS. Naravno, zavisi od igre do igre, kod optimizovanih je tako, a kod neoptimizovanih pad perfomansi je veći.
Želim da kažem da karta neće raditi na svim platformama isto. Treba joj neki Quad koji radi na minumum nekih 3.2 GHz i 4 GB RAM-a da bi se iz nje izvukao pun sjaj. Kao što vidite, kod mene je Intel C2D E7200@ 3.6 GHz i 2 GB RAM-a. 2 GB RAM-a je premalo za ovu kartu. Ne samo zbog nje, vec prvenstveno zbog igrica. CPU koliko - toliko obavlja posao, ali na primer u GTA 4 gde CPU radi punom snagom, secka i ne može pristojno da se igra. Isto vam je da li imate 8800 gt ili GTX 275, ako nemate Quad, igra vam neće raditi dobro. Naravno, neće raditi isto sa 8800 GT i GTX 275, tamo gde grafika više radi, tu možete bez problema da stavite na Very High, lepše će biti texture i sve ostalo. Ono što hoću da kažem ovom pričom je da jedno bez drugog ne ide. Znači, ako želite ovu kartu i ako želite perfomanse, morate da imate ostale vrhunske komponente koje su u skladu sa ovom kartom. U mom slučaju, memorija i CPU nisu dovoljni.
I još da kažem nešto o OCz Freeze pasti... Pohvalio bih je, jer mi js spustila temperaturu grafike za 4c u Full Loadu. Sa stock pastom karta je išla do 76c, a sa OCz Freeze nije prelazila 72c. Takođe mi je spustila temperaturu CPU-a u Full Loadu za 5-6c. Sad ne prelazi 77c posle 2g LynX-a.
Toliko od mene, nadam se da vam se sviđa review, potrošio sam dosta vremena na njega i uložio dosta truda, tako da kritike ne primam
Pozdrav!
P.S OC-om karte ću se pozabaviti drugi put. Očekujte novi test.
Sad cu polako da vidim rezultate... Nesto slabo je radio autofokus na tom telefonu ako ga ima :) Mogao si i neki macro mod za slike iz bliza, ali dobro vidi se :)
Ma 3DMark06 je zabagovan program. To će svako da ti potvrdi. Skinuo sam ovu novu 1.02v. Odavno je on ispisan kao kvalitetan i tačan program, stavio sam ga u review čisto radi reda.
The Way It`s Meant To Be Played
:: Da nije 14k poena u 3Dmark06 malo za tu karticu? :: :: Ja sa E7300 (3.3Ghz) + 9600GT imam 11 200 poena :: A verujem kad bi bio na 3.8GHz da bih dobio oko 12k.. :: :: Evo imam i screen, npr E7300 (4GHz) + 9800GTX = 15 200 poen :: :: ::
zbog procesora, sa nekim jacim bi bila potpuno druga prica, ali jeste nebitno jer niej merodavan skoro uopste vise, sad bi trebao vantage da se gleda.... Ja sa 9800GTX+ imam preko 17k u 06, sa Quad-om....
Eseses mogao si da iskljucis PhysX u Vantage, ali dobro....
Što bi gasio PhysX? Pa ne upoređujem je sa nekom ATI kartom, već joj testiram njene perfomanse. Uradiću i bez PhysX-a.
The Way It`s Meant To Be Played
:: zbog procesora, sa nekim jacim bi bila potpuno druga prica, ali jeste nebitno jer niej merodavan skoro uopste vise, sad bi trebao vantage da se gleda.... Ja sa 9800GTX+ imam preko 17k u 06, sa Quad-om... :: :: Eseses mogao si da iskljucis PhysX u Vantage, ali dobro... :: :: ::
:: auuu samo mi reci koliko dugo si ovo redio : :: :: :: Ethernity has carry for a legend, and with it the curse of time was born By Warcraft `Curse of time` :: :: My childhood http://www.youtube.com/watch?v=ArQap_viOS :: :: :: ::
Zato sto nema svrhe da bude upaljen uporedjivao ili ne, samo dobijas nerealan CPU skor i krajnji.... GPU ti ima uticaj na CPU testove i zato je bezveze da bude PhysX upaljen....
:: Što bi gasio PhysX? Pa ne upoređujem je sa nekom ATI kartom, već joj testiram njene perfomanse. Uradiću i bez PhysX-a :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: zbog procesora, sa nekim jacim bi bila potpuno druga prica, ali jeste nebitno jer niej merodavan skoro uopste vise, sad bi trebao vantage da se gleda.... Ja sa 9800GTX+ imam preko 17k u 06, sa Quad-om... :: :: :: :: Eseses mogao si da iskljucis PhysX u Vantage, ali dobro... :: :: :: :: :: ::
Ako si se vec toliko potrudio, mogao si i fotke da odradis kako treba. Gomila fotki, a skoro sve su lose. Zar nema ta Nokia macro fokus. Ukljucis njega dobro osvetlis sobu i ne treba ti blic koji daje odsjaj. Ovako nema neke svrhe. ___________________________________________________________ Forward, and demonspeed...
i svaka cast na trudu. Sve je jasno ,cak i slepcu:) E sad imam sitnijih primedbi, ali to nikako ne kvari kompletan utisak. Zasto bar nisi pozajmio aparat normalan, pa da slikas ove rezultate? Greota je da ovako opsiran i pedantan test, pokvare lose fotografije. Jos jedna zamerkica, je ovo sto kaze The Bear. Bespotrebno ti je bio ukljucen PhysX, samo ti je bespotrebno umanjio krajnji rezultat. Cemu to kad PhysX nije standard za sve igrice??? Ovo nikako ne ugrozava sam test i trud, znaci samo par sitnih zamerki, sto se mene tice, inace je test odlican
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
:: Da nije 14k poena u 3Dmark06 malo za tu karticu? :: :: Ja sa E7300 (3.3Ghz) + 9600GT imam 11 200 poena :: A verujem kad bi bio na 3.8GHz da bih dobio oko 12k.. :: :: Evo imam i screen, npr E7300 (4GHz) + 9800GTX = 15 200 poen :: :: ::
:: Slike su loše, sad sam tek video koliko : :: Šteta, mrzi me da je opet slikam, možda nekom drugom prilikom :: :: Hvala, nadam se da je dobro ispao review :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647010. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.