Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
DX9 vs DX10 vs DX11
STRANA 1 OD 1
raic DX9 vs DX10 vs DX11 21.01.2010. 11:14 T23908

status: user
broj poruka: 9006
Evo ako neko nije video ovaj link, vidim da se mnogi pitaju šta to ustvari može taj DX11, lik je posle i objasnio da to verovatno neće izgledati BAŠ tako u igrama ali poenta se vidi.

http://www.overclock.net/ati/597046-dx11-vs-dx10-vs-dx-9-a.html

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
skar ha pa ja tu ne vidim nesto boz zna sta!!!!! 21.01.2010. 11:19 #182535

broj poruka: 3992
jedva da sam uocio razliku,mozda da se bas zagledam ko tele u sarena vrata,ali ipako stojim iz dx9

IZA UGLA CIGLA U VUGLA:)

raic re 21.01.2010. 11:24 #182537

pa ono, ima razlike ali nismo ni očekivali nešto epohalno, ipak ga pravi čika bilova družina. lik je napisao dole koje su prednosti sa ekonomske strane.

naravno, teško da će to stvarno neko da koristi za krovove i kaldrmu ko na slikama, ali bilo bi lepo videti u full 3D mladeže, bradavice i čireve na licima naših omiljenih junaka.
Scyter Re: 21.01.2010. 11:28 #182540

broj poruka: 8138
Ima razlike,ali ta razlika je jako mala.S obzirom koliko DX11 smanjuje perfomanse,neka hvala,trenutno mi ne treba.

The Way It`s Meant To Be Played

djokosrb ok 21.01.2010. 11:50 #182552

broj poruka: 6876
razlike ima,al nishta specijalno,sto se ,u stvari,i ocekivalo

TheBear Jedino sto se vidi je tesalacija sa DX11 21.01.2010. 11:54 #182553

broj poruka: 6502
inace sve ostalo je identicno, ovaj Unigine Heaven kao da su samo tesalaciju hteli da prikazu kao glavnu DX11 novinu. Bice tek DX11 igara pa cemo videti dal ce biti razlike....

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y re: 21.01.2010. 12:20 #182562

broj poruka: 2353
...pa ima razlike, ali kao sto ljudi kazu, nista znacajno...

Znam koliko su bile zahtevnije igre koje rade pod DX10 u odnosu na DX9, mogu da zamislim koliko su zahtevnije ove sto rade pod DX11 u odnosu na DX10, ...a o Dirt2 ne bih da pricam, jer to je kvazi DX11, ...koliko sam video, samo sencenje je iz DX11, ostalo je isto kao u predhodnim DX...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

gile23 ... 21.01.2010. 12:24 #182564

broj poruka: 9121
Ima razlike i to dobre samo uporedite put i okolinu u DX11 u DX10 i DX9, zatim stepenice kod statue zmaja sa leve strane videcete koliko su bolje u DX11 u odnosu na ova dva prethodna itd. Ima razlike ali ona se uocava tek posle malo duzeg gledanja, oko 15-ak+ sekundi. Jedino je kod puta bas izrazena razlika :).

Pozdrav!
2m4Y re: 21.01.2010. 12:31 #182571

broj poruka: 2353
...svi smo svestni tih razlika, ali su minorne u odnosu koliki ti hardware treba... koliko znam onaj Heaven Benchmark moze da gura moja graficka u 19x12 u DX9 full, vec u DX10 ima da se muci i sa 12x7, a da ne pricamo o DX11 (koji ne podrzava)... e sad kad sagledam stvari razlika izmedju DX9 i DX10 su bas minimalne, mozda malo drukcija svetlost, i sencenje, ali toliki HW zahtevi za tako malo... Ne kazem da pod DX11 ne izgleda to lepo, taman posla, ...ali je lik koji je gurao taj Bench imao neku azdaju od kompa, tima 2 nove AMD-jke u CF i to one 5970 (znaci 4 graficke)

Realno, mozda je to samo benchmark, ali cisto sumnjam da ce i igre biti manje zahtevne...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

philaemos ... 21.01.2010. 12:31 #182572

broj poruka: 2743
Posto imam DX11 kartu, prvu stvar koju sam uradio, jeste testiranje sa Ungine Heaven testom.
To znaci ne bench test, vec udjes u naselje pa se kreces kao u svakoj 3D FPS igri.

Sa ukljucenim DX11 oseca se pad performansi, to stoji, ali razlika nije neprimetna. Bas se primeti, kamenje, kuce, izbocine, zidovi, pa cak malo i trava izgleda realnije, sve to dolazi do izrazaja, sa DX9 i DX10 to sve igleda kao fotografija, ali sa DX11 dobije na trodimenzionalnosti.

Ima razlike, mada meni licno je bitnije da igrica bude zanimljiva da ima dobar gameplay, ti detalji mi stvarnio nisu od presudnog znacaja.

Demon to some. Angel to others.

skar Re: ... 21.01.2010. 12:52 #182584

broj poruka: 3992
gile brate pa ko ce u sred igre da gleda ivice stepenica:)

IZA UGLA CIGLA U VUGLA:)

:: Ima razlike i to dobre samo uporedite put i okolinu u DX11 u DX10 i DX9, zatim stepenice kod statue zmaja sa leve strane videcete koliko su bolje u DX11 u odnosu na ova dva prethodna itd. Ima razlike ali ona se uocava tek posle malo duzeg gledanja, oko 15-ak+ sekundi. Jedino je kod puta bas izrazena razlika :)
::
:: Pozdrav!
pufi re 21.01.2010. 13:25 #182594

broj poruka: 2196

Pricajte vi sta ocete ovde je najbolji DX9 samo u slici sa travom je losije a svugde je nekako lepse i ostrije

http://img690.imageshack.us/img690/6158/i741ghz8800gt.png

Intel i7 920 4.0GHz-TITAN FENRIR
GIGABYTE EX58-UD4P
3x1GB DDR3 Patriot 1600MHz
1TB
PALIT 4830 730/2150MHz
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

Antimatery Poneki ljudi odavde ne bi trebali da pricaju decackim recima... 21.01.2010. 13:59 #182600

broj poruka: 997
Jer sam siguran da znaju bolje i da ponekima obijasne sta je bolje...

Malko vas ne razumem, kako to mislite nema razlike izmedju dx9 dx10 , dx11 male izamene od dx10 no ima poboljsanja.

Posto ovo niko nije pomenuo aj da napomenemo, dacu vam linkove za razlike izmedju dx 9 i dx10. U sustini sve su igre pisane sa `logikom` dx9 ,dx10 je vec uneo epohalne izmene koje nisu do sada primenjene, sta hocu da kazem, ove igre nisu ni priblizno optimizovane za dx10 sada dx11, setite se prve dx9c igre ili neke medju prvim evo na primer UT2004 mada ja sam igrao i sa losijom grafikom a bile su dx9c , dakle koja je razlike izmedju UT 2004 u dx9 modu na high i Crysis Warhead isto dx9 sve na high, eto uporedimo dve igre dx9c koja je bolja graficki? Isto tako ce sada DX11 biti bolji od privih (DX10 ili DX11) igara ali to ce se desiti kada programeri naprave `SAMO` DX 11 enzin.
Brojne novine su uvedene jos sa pojavom dx10

evo da se podsetite pogledajte tabele sa resursima !!! koliko je imao dx9 a koliko dx10

http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Video-karte/NVIDIA-GeForce-8800GTX-–-ASUS-EN8800GTX/Page-2.html

Jeste usput opis 8800gtx ali nema veze, evo koliko je poboljsanja doneo.

Sasvim leva stvar je sto on nije iskoriscen , hvala bogu dx11 ili pak dx12 hoce, no to je cinimise usko povezano sa pojavom konzolla novih generacija, istina kada bi se iskoristio svaki resurs ne bi postojao hardver koji ce to iskoristiti ali cilj ovoga je da se kaze malko drugacije, dx11 jeste bolji ali nije iskoriscen samo je uradjeno da moze da se pokrene dx9 endzin i jos pomalo oko sitnica....

Kao kada bi ste u plasticnu posudu potencijala 5L stavili 5L vode, zatim u neko drugo 50L stavili isto 5L, kaga ga izmerite isto malko teze ovo od 50l jer plastika ima neznatno vecu masu, ha ha ha samo malo je bolji dolazite do zakljucka , isto je tako i sa dx9 i dx11. E sad sto je teze kada se napuni 50L tj. veca hardverska zahtevnost kada je dx11 iskoriscen do kraja e jbg to je to..

Dakle recenica DX11 je samo malo bolji ne stoji...............

Sve je relativno !!!

Sve je relativno !!!

Ognjeni Re: Poneki ljudi odavde ne bi trebali da pricaju decackim recima... 21.01.2010. 14:42 #182618

broj poruka: 4519

Ajd uzdravlje

:: Jer sam siguran da znaju bolje i da ponekima obijasne sta je bolje..
:: Malko vas ne razumem, kako to mislite nema razlike izmedju dx9 dx10 , dx11 male izamene od dx10 no ima poboljsanja
:: Posto ovo niko nije pomenuo aj da napomenemo, dacu vam linkove za razlike izmedju dx 9 i dx10. U sustini sve su igre pisane sa `logikom` dx9 ,dx10 je vec uneo epohalne izmene koje nisu do sada primenjene, sta hocu da kazem, ove igre nisu ni priblizno optimizovane za dx10 sada dx11, setite se prve dx9c igre ili neke medju prvim evo na primer UT2004 mada ja sam igrao i sa losijom grafikom a bile su dx9c , dakle koja je razlike izmedju UT 2004 u dx9 modu na high i Crysis Warhead isto dx9 sve na high, eto uporedimo dve igre dx9c koja je bolja graficki? Isto tako ce sada DX11 biti bolji od privih (DX10 ili DX11) igara ali to ce se desiti kada programeri naprave `SAMO` DX 11 enzin
:: Brojne novine su uvedene jos sa pojavom dx10
:: evo da se podsetite pogledajte tabele sa resursima !!! koliko je imao dx9 a koliko dx1
:: http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Video-karte/NVIDIA-GeForce-8800GTX-–-ASUS-EN8800GTX/Page-2.htm
:: Jeste usput opis 8800gtx ali nema veze, evo koliko je poboljsanja doneo
:: Sasvim leva stvar je sto on nije iskoriscen , hvala bogu dx11 ili pak dx12 hoce, no to je cinimise usko povezano sa pojavom konzolla novih generacija, istina kada bi se iskoristio svaki resurs ne bi postojao hardver koji ce to iskoristiti ali cilj ovoga je da se kaze malko drugacije, dx11 jeste bolji ali nije iskoriscen samo je uradjeno da moze da se pokrene dx9 endzin i jos pomalo oko sitnica...
:: Kao kada bi ste u plasticnu posudu potencijala 5L stavili 5L vode, zatim u neko drugo 50L stavili isto 5L, kaga ga izmerite isto malko teze ovo od 50l jer plastika ima neznatno vecu masu, ha ha ha samo malo je bolji dolazite do zakljucka , isto je tako i sa dx9 i dx11. E sad sto je teze kada se napuni 50L tj. veca hardverska zahtevnost kada je dx11 iskoriscen do kraja e jbg to je to.
:: Dakle recenica DX11 je samo malo bolji ne stoji..............
:: Sve je relativno !!

alal vera
markozutic .. 21.01.2010. 20:39 #182743

broj poruka: 1463
ova tema je izvakana zvaka :)

NMY Kolegen... 21.01.2010. 22:11 #182792

broj poruka: 1509
Generalises bez potrebe!

DX11 ne smanjuje performanse, nego ih povecava (sa ugasenom teselacijom) u igrama i na kartama koje ga imaju implementiranog...

Ono sto u DX11 smanjuje performanse je realtime teselacija (prilicno zahtjevna mogucnost) i nista drugo!

Mozes ti npr. staviti u DX9 AA i AF na vecu vrijednost nego u npr. DX10 pa ce ispasti da je DX10 brzi od DX9, a znamo da nije...

Ono sto hocu da kazem je to da igre koje ga mogu iskoristiti (na kartama koje ga podrzavaju) rade bolje (naravno, sa ugasenom teselacijom) nego na DX 10!

Pozdrav

Za one koji ne znaju:

ATI: http://www.youtube.com/watch?v=-BQez2RN_uk
nVIdia: http://tinyurl.com/ye5z6bn

:: Ima razlike,ali ta razlika je jako mala.S obzirom koliko DX11 smanjuje perfomanse,neka hvala,trenutno mi ne treba
:: The Way It`s Meant To Be Played
philaemos Re: Kolegen... 21.01.2010. 22:19 #182796

To jeste.
Moracu da ispravim sebe, gore sam napisao da ima pad u performansama, ali nisam stavio da je to sa ukljucenom tesalacijom.

Sve u svemu, Unigine Heaven Test izgleda dosta bolje sa DX11 i tesalacijom, primeti se, ako to neko ne vidi, onda ne znam sta da kazem.

:: DX11 ne smanjuje performanse, nego ih povecava (sa ugasenom teselacijom) u igrama i na kartama koje ga imaju implementiranog..
NMY Cuj ne znas sta da kazes... 21.01.2010. 22:27 #182800

broj poruka: 1509
Ja znam sta cu reci...

https://www.lazalazarevic.rs

Za one koji ne znaju:

ATI: http://www.youtube.com/watch?v=-BQez2RN_uk
nVIdia: http://tinyurl.com/ye5z6bn

Scyter Re: Kolegen... 21.01.2010. 22:27 #182802

broj poruka: 8138
Nisam se dobro izrazio.Inace,misilio sam naravno sa upaljenom teselacijom.

Pozdrav i tebi.

The Way It`s Meant To Be Played

:: Generalises bez potrebe!
:: DX11 ne smanjuje performanse, nego ih povecava (sa ugasenom teselacijom) u igrama i na kartama koje ga imaju implementiranog..
:: Ono sto u DX11 smanjuje performanse je realtime teselacija (prilicno zahtjevna mogucnost) i nista drugo
:: Mozes ti npr. staviti u DX9 AA i AF na vecu vrijednost nego u npr. DX10 pa ce ispasti da je DX10 brzi od DX9, a znamo da nije..
:: Ono sto hocu da kazem je to da igre koje ga mogu iskoristiti (na kartama koje ga podrzavaju) rade bolje (naravno, sa ugasenom teselacijom) nego na DX 10
:: Pozdra
:: Za one koji ne znaju
:: ATI: http://www.youtube.com/watch?v=-BQez2RN_uk
:: nVIdia: http://tinyurl.com/ye5z6bn
:: :: Ima razlike,ali ta razlika je jako mala.S obzirom koliko DX11 smanjuje perfomanse,neka hvala,trenutno mi ne treba
:: ::
:: :: The Way It`s Meant To Be Played
tortojed Sa pojavom WinXP-a i DirectX-a 9.0C, Micro$oftu se desilo ono od 21.01.2010. 22:42 #182807

broj poruka: 10997
cega strahuje svaki proizvodjac (ne samo softvera): napravili su nesto toliko dobro da PREVISE dugo traje i odoleva zubu vremena. To ujedno znaci - malo mesta ostaje za NOVO, DRUGACIJE. Nema opravdanja za novu berbu novca od istih klijenata.
Dakle, napraviti nesto sto i nije bog-zna-sta, pa onda nesto u tom fazonu ali bolje - to je lako. To se moze. Problem je prevazici nesto sto je gotovo savrseno.
Pogledajte: nakon DX10, DX10.1, i DX11, nakon Vi$te, SP1 i SP2, i pojave W7 instalisete najnoviju 3D igru, recimo Wings of prey, pod XP-om i ona se vrti SAVRSENO na kartama GF9xxx(i novijim) ili ATi-jevim 5.xxx (ili nesto starijim). I sta covek sebi da kaze ako ne `ma koji ce mi qr ovo ili ono od novoga kad...`.
NAKON 8 GODINA od pojave OS-a...!

A kaga sam, pocetkom Vi$tine `ere` tvrdio da je taj OS samo medjuresenje u iscekivanju neceg STVARNO razlicitog i boljeg, na mnogim forumima sam bio zigosan kao konzervativac. Kada sam kritikovao ocajnu drajversku bazu odgovarano mi je u stilu `bilo je tih problema i sa XP-om u pocetku...`, `sve je to isto, treba vremena da se novi OS odomaci` itd. itd. Na kraju, ispade upravo ono sto se i cinilo na prvi pogled: bacanje prasine u oci. Zelja da se napravi nesto za prodaju, pa makar bilo i losije (nestabilnije i bagovitije) od postojecega...

raic hehe 21.01.2010. 22:55 #182809

ima nesto u tome sto tortozder prica, eto startujem recimo jednom hellgate london bas da probam i mozes da biras da ga vrtis u dx9 ili dx10. recimo da je razlika u tome sto su neke teksture malo ostrije i ima malo razlike u osvetljenju, s tim da ce da ti osakati fps na slabijim kartama

philaemos ... 21.01.2010. 23:25 #182821

Poenta jeste, da ne moze da se vozi DX9 do 2020 godine, mora da se napreduje, da igre postaju realnije, kompleksnije, detaljnije.
DX11 nije neka revolucija da padnes na dupe, ali ide u pravom smeru.
A obzirom na kolicinu detalja sa kojim se barata u novim igrama, ne ocekuje se da neko koristi 9800GT 10 godina.

gile23 ... 21.01.2010. 23:52 #182838

broj poruka: 9121
Alo o kakvom vi to spustanju performansi pricate:

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=23192&forid=12&katid=2

Pozdrav!
philaemos Re: ... 22.01.2010. 13:20 #182974

Pa obicno kada za komp das 2000 evra ne ocekujes pad u performansama. Zar ne?

:: Alo o kakvom vi to spustanju performansi pricate
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=23192&forid=12&katid=
:: Pozdrav!
Antimatery E Gile ko to ima (: 22.01.2010. 15:36 #182996

broj poruka: 997
Ma naravno kao sto neko rece DX11 je investicija u BUDUCNOST. Isto kada se pojavio AGP i PCI-E, na raznim testovima secam se bila je kartica 6800 gt AGP je vodio u skoro svim igrama par procenata, svi su pljuvali PCI-E u pocetku ,smejali se kako je moguce, ustvari to i nije bilo bas dramaticno, a PCI-E je pravljen za kartice koje zahtevaju veci protok, pa tako je PCI-E postao standard pojavom jacih kartica. DX11 ima velike potencijale naravno da se svi mi nadamo da ce programeri imati u vidu to kada razvijaju endzin,kolicina podataka koju DX11 moze da sadrzi recimo oko neke texture i jeste da sednes na dupe od silnih detalja ali neznam tacno koliko jaka grafika ce biti potrebna da se to tecno prikaze mozda i preko (lupam) 10 teraflopsa snage itd..........
Dakle sa dx10 rez je napravljen, ovo sto se zove dx11 je mala korekcija, koliko sam citao Win 8 ce izaci i valjda dx12 , tako da to nece biti opet novo , to je cisti marketing, mnogi ljudi nisu bas upuceni kao vi ovde , pogotovo oni koji po ceo dan rade u razvijenom svetu, nego ce jednostavno kada dodju bozicni i novogodisnji praznici svoj novac uloziti u nesto novo, sada sto oni nezaju da je to slicno jbg, ima manjih ispravki ali tako mu je to, pa znam lika koji je sa svog starog 8800GT `presao` na novi 250GTS , sta reci........
Dakle bilo bi mnogo lepo da izadju dx11 optimizovane za snagu ovih 5850, pa i 5770 sa nekim normal detaljima i tako svake godine pomak, ovako se nezna ni ko pije ni ko placa, pogotovo sto se forsiraju dvostruki standardi za poneke stvari, kao na primer sse4 ima i Intel i Amd, ali se nesto (neznam tacno koliko) razlikuju.

Sve je relativno !!!

markozutic Re: E Gile ko to ima (: 24.01.2010. 19:28 #183501

broj poruka: 1463
nisi u pravu, drugo je kada kupis bolju plocu , pa kada izadje bolja karta da ona to iskoristi
ovako kada kupis DX11 ti si zaglavljen sa tom kartom kako god da ga okrenes, neces dobiti nista vise nego sto ti ta sama kartica daje :)
nisi dao dobro poredjenje, u buducnosti kada izadju JACE dx11 karte verovatno ce biti bolje za sada je to i dalje prasina koju dizu da bi prodali sto vise kartica :)

:: Ma naravno kao sto neko rece DX11 je investicija u BUDUCNOST. Isto kada se pojavio AGP i PCI-E, na raznim testovima secam se bila je kartica 6800 gt AGP je vodio u skoro svim igrama par procenata, svi su pljuvali PCI-E u pocetku ,smejali se kako je moguce, ustvari to i nije bilo bas dramaticno, a PCI-E je pravljen za kartice koje zahtevaju veci protok, pa tako je PCI-E postao standard pojavom jacih kartica. DX11 ima velike potencijale naravno da se svi mi nadamo da ce programeri imati u vidu to kada razvijaju endzin,kolicina podataka koju DX11 moze da sadrzi recimo oko neke texture i jeste da sednes na dupe od silnih detalja ali neznam tacno koliko jaka grafika ce biti potrebna da se to tecno prikaze mozda i preko (lupam) 10 teraflopsa snage itd.........
:: Dakle sa dx10 rez je napravljen, ovo sto se zove dx11 je mala korekcija, koliko sam citao Win 8 ce izaci i valjda dx12 , tako da to nece biti opet novo , to je cisti marketing, mnogi ljudi nisu bas upuceni kao vi ovde , pogotovo oni koji po ceo dan rade u razvijenom svetu, nego ce jednostavno kada dodju bozicni i novogodisnji praznici svoj novac uloziti u nesto novo, sada sto oni nezaju da je to slicno jbg, ima manjih ispravki ali tako mu je to, pa znam lika koji je sa svog starog 8800GT `presao` na novi 250GTS , sta reci........
:: Dakle bilo bi mnogo lepo da izadju dx11 optimizovane za snagu ovih 5850, pa i 5770 sa nekim normal detaljima i tako svake godine pomak, ovako se nezna ni ko pije ni ko placa, pogotovo sto se forsiraju dvostruki standardi za poneke stvari, kao na primer sse4 ima i Intel i Amd, ali se nesto (neznam tacno koliko) razlikuju
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647020.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs