:: stavicu ja sad dve GXT 285 i reci cu da imam FERMI u kucistu...blablabl :: mislim debili jesu,evo 3 mesec kako ATI puni dzepove a oni smrd :: :: :: ``DVA ZLA CINE JEDNO DOBRO` :: ::
Atice da divlja sa cenama, moze mu se. Umesto da imamo 5850 za 150e a 5870 za 220-250e sto bi bilo totalno ok. Nvidia ne moze da napravi chip nego kace nekakve slike da nam mazu oci. Seljaci, lazu kao psi.
Sto bi bilo ok da oni daju 5850 za 150 evra samo mi to objasni ? Sto nVidia GTX285 ne kosta 150 evra, pre bi to trebalo da bude tako. Cene su u skladu sa performansama, naravno uvek je za najjacu kartu moralo da se izdvoji dosta vise para iako nije toliko bolja,zato 5870 i kosta toliko koliko kosta.
:: Atice da divlja sa cenama, moze mu se. Umesto da imamo 5850 za 150e a 5870 za 220-250e sto bi bilo totalno ok. Nvidia ne moze da napravi chip nego kace nekakve slike da nam mazu oci :: Seljaci, lazu kao psi :: :: ::
nvidia je kriva sto stare modele prodaje po velikim cenama...jer kako da 5850 bude 150e kad nvidia prodaje 275 za 180e koja je mnogo sporija od 5850,a sta reci za 285 koja je mnogo skuplja od 5850,a sporija?
Sto se tice nove arhitekture i svake nove buduce serije od nv ,normalno je da budu malo skuplji single chipovi.NV ima skuplji proizvodni proces,napredna tehnologija kojom se koristi iziskuje velika ulaganja i svaki single nv chip pod oznakom GTX je Hi End.ATI nema ni jedan takav chip i zato moze da ponudi dosta jeftiniji proizvod. Sto se tice `starih` kartica od nv,ne znam zasto ne idu cene dole,mada generalno karte kao karte vrede toliko,ne po performansma vec po kvalitetu i tehnologiji bez obzira na sadasnje inovacije DX11 i slicna sr@nja,mozda ne vredi sad GTX285 koja bi trebala da bude jedno 250 Eur i nize i ako je slabija od ATI 5850 koji inace vredi tih 200+ eur koliko kosta,vredi svaku paru.Mislim da ispod 200 Eur ova karta za sad ne moze da ide jer je to ipak bio HI End chip,do skoro najajci single chip na svetu..Mislim na GTX285.. Sto se tice 5870 ta karta ne vredi toliko po mom misljenju samo zbog male razlike u performansma izmedju 5850 i 5870.5870 nebi smela da predje 50-60 eur od cene 5850 a opet je dosta skuplja,ide cak i do 420 eur. Ako nv izbaci citavu seriju Fermi kartica ove stare za sigurno idu drasticno dole sa cenom a to povlaci i ATI cene tako da moze vrlo lako da se desi da ATI 5850 bude 150 eur mada po meni koliko sada kosta je realno za tu kartu jer je odlicna.
Neimanje adekvatnog odgovra... Nemogucnost prihvatanja trenutnog stanja na trzistu...
ILI STA...?!
Kad izadje bice ekstra, naj, ludilo... Pa kad ce da izadje vise...? Meni se cini da ce nVidia ovakvim promasenim marketinskim potezima vise da izgubi nego da dobije. Dok se crveni sepure, zeleni samo prete...
I da je taj chip (GPU) u GTX285 6 (slovima sest) puta Hi End GPU treba biti jeftiniji barem 20% od ATI 5850 koja ga usiva za manje vise 30% (zajebani je to sve lijepo pokazao, mrzi me da trazim), i tu se dodje do cijene od nekih 185 eura, koliko bi realno trebala kostati ta GTX285!
Ne treba misliti realno nego realno!
Da ne ulazimo u neku daljnju raspravu, zna se cemu to vodi sa nekim clanovima foruma, reci cu samo:
1. ATI ima Hi End chipove, ne znam kako si ti zakljucio da nema! (2 skyfire) 2. nVidia je sama sebi kriva sto koristi `skuplji` (citaj stariji) proizvodni proces! 3. Ni jedna od karti serije GT200 ne vrijedi toliko koliko kosta, ako se uporedi sa brzinski ekvivalentnim kartama iz konkurentskog asortimana...
Dalje, to sto je GTX285 bila najbrza ranije ne opravdava njenu cijenu sada, i ATI 3870X2 je bila najjaca nekada ranije pa sada ne kosta 200 eura...
Ono sto mene konkretno zanima je kada ce taj ``Fermi`` vise izaci i ono sto je najbitnije : Kolika ce mu cijena biti ?
One price da ce biti 200 dolara, a biti jace od npr 5870 (ili koje vec, nisam siguran) ne drze vodu nikako, jer ce onda morati prodavati GTX200 seriju u bescenje, a svi znamo da to nece uraditi...
Druga je cinjenica da jos ni jedna njihova karta iz Hi End segmenta nije nikada bila jeftina...
I ja se slazem.Sto je najgore sve vise bacam sumnje da chip tj kartica nije jos uvek funckionalna.Ovo se jos uvek nije ovako desilo.Uvek se ili pojavi neki test,Vantage,3D Mark 2006 i sl,sad nema nicega..Samo slike i neke prazne price..Malo je ipak cudno pa covek mora da se zapita koga oni ovde malo?!
Green Green Grass Of Home
:: Neimanje adekvatnog odgovra.. :: Nemogucnost prihvatanja trenutnog stanja na trzistu.. :: :: ILI STA...? :: :: Kad izadje bice ekstra, naj, ludilo... Pa kad ce da izadje vise...? Meni se cini da ce nVidia ovakvim promasenim marketinskim potezima vise da izgubi nego da dobije. Dok se crveni sepure, zeleni samo prete.. :: :: Baby B :: ::
Pa pred Novu Godinu nece nista izbaciti, sto je veliki gubitak za njih. Sto se tice cena, pogledajte koliko kostaju GTX 275/285/295, samo vrlo neinformisan covek moze da kupi te karte za toliki novac. Apsolutni favorit su 5850/5870/5970, dok ne izbace novu seriju kartica, ali i kada izbace 1. problem ce biti cena, jer je ATI vec sada jeftiniji ili kosta isto kao nVidia starije generacije, 2. nece ni ATI da prodaje ove karte narednih 5 godina, radice sigurno na sledecoj generaciji Radeona.
edit: 32nm proces je vec potencijalna podloga za sledecu generaciju Radeona-a, dodaju vise trenzistora i nabudze vise stream procesora i vec imaju novu karticu (laicki receno)
Demon to some. Angel to others. _______________________________
Poslednja kartica iz HI range,tj sa Hi End chipom bila je 2900XTX sa GDDR4 memorijom i 512-bitnom magistralom.Karta je bila skupa kao za oko a posto im se i taj pokusaj nije isplatio jer se kartica lose pokazala a proizvodni proces bio jako skup vise nikad nisu napravili ni jednu slicnu.. ATI nema HI End chip i neki bi trebali da razgranice sta to uopste znaci.. Tehnologija (arhitektura GPU-a,mogucnosti samog chipa i performanse) Smesno je uopste porediti tehnologiju jednog Fermi chipa sa sadasnjim ATI RV870 bar za onoliko koliko smo mogli da vidimo sta predstvalja u biti Fermi! Opet kazem,svaki GTX je za klasu bolji i napredniji chip i mora da bude skup.Naravno ne toliko koliko su nekad kostale 8800 serije jer je nv drzala monopol pa je drala po usiam ali nesto realnije ok. Proizvodni proces sa ovim nema veze,mnogu oni da prave i dalje u 55nm tehnologiji pa ce im chipovi opet biti brzi od ATI 5xxx jer ce arhitektura uvek biti ta koja vuce prednost..Mogli su GT300 da spakuju u 55nm..Ovako u 40nm ce biti jos veca mogucnost u performansama,..NM proces proizvodnje dozvoljava veci broj tranzistora na manju povrsinu silicijumske plocice i logicno bi bilo da budu bolje performanse..Stim cenim da ce GF100 (Fermi) kada ga konacno izbace doneti revoluciju na polju tehnologije tj grafikih karti.Ne zaboravimo da je Fermi karta za profesionalne namene,ne samo za gaming!
Stavi sliku na Ish-ovoj temi. Hebala te nVidia sto bi ti rekao
Demon to some. Angel to others. _______________________________
:: Poslednja kartica iz HI range,tj sa Hi End chipom bila je 2900XTX sa GDDR4 memorijom i 512-bitnom magistralom.Karta je bila skupa kao za oko a posto im se i taj pokusaj nije isplatio jer se kartica lose pokazala a proizvodni proces bio jako skup vise nikad nisu napravili ni jednu slicnu. :: ATI nema HI End chip i neki bi trebali da razgranice sta to uopste znaci. :: Tehnologija (arhitektura GPU-a,mogucnosti samog chipa i performanse :: Smesno je uopste porediti tehnologiju jednog Fermi chipa sa sadasnjim ATI RV870 bar za onoliko koliko smo mogli da vidimo sta predstvalja u biti Fermi :: Opet kazem,svaki GTX je za klasu bolji i napredniji chip i mora da bude skup.Naravno ne toliko koliko su nekad kostale 8800 serije jer je nv drzala monopol pa je drala po usiam ali nesto realnije ok :: Proizvodni proces sa ovim nema veze,mnogu oni da prave i dalje u 55nm tehnologiji pa ce im chipovi opet biti brzi od ATI 5xxx jer ce arhitektura uvek biti ta koja vuce prednost..Mogli su GT300 da spakuju u 55nm..Ovako u 40nm ce biti jos veca mogucnost u performansama,..NM proces proizvodnje dozvoljava veci broj tranzistora na manju povrsinu silicijumske plocice i logicno bi bilo da budu bolje performanse..Stim cenim da ce GF100 (Fermi) kada ga konacno izbace doneti revoluciju na polju tehnologije tj grafikih karti.Ne zaboravimo da je Fermi karta za profesionalne namene,ne samo za gaming :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
:: Poslednja kartica iz HI range,tj sa Hi End chipom bila je 2900XTX sa GDDR4 memorijom i 512-bitnom magistralom.Karta je bila skupa kao za oko a posto im se i taj pokusaj nije isplatio jer se kartica lose pokazala a proizvodni proces bio jako skup vise nikad nisu napravili ni jednu slicnu. :: ATI nema HI End chip i neki bi trebali da razgranice sta to uopste znaci. :: Tehnologija (arhitektura GPU-a,mogucnosti samog chipa i performanse :: Smesno je uopste porediti tehnologiju jednog Fermi chipa sa sadasnjim ATI RV870 bar za onoliko koliko smo mogli da vidimo sta predstvalja u biti Fermi :: Opet kazem,svaki GTX je za klasu bolji i napredniji chip i mora da bude skup.Naravno ne toliko koliko su nekad kostale 8800 serije jer je nv drzala monopol pa je drala po usiam ali nesto realnije ok :: Proizvodni proces sa ovim nema veze,mnogu oni da prave i dalje u 55nm tehnologiji pa ce im chipovi opet biti brzi od ATI 5xxx jer ce arhitektura uvek biti ta koja vuce prednost..Mogli su GT300 da spakuju u 55nm..Ovako u 40nm ce biti jos veca mogucnost u performansama,..NM proces proizvodnje dozvoljava veci broj tranzistora na manju povrsinu silicijumske plocice i logicno bi bilo da budu bolje performanse..Stim cenim da ce GF100 (Fermi) kada ga konacno izbace doneti revoluciju na polju tehnologije tj grafikih karti.Ne zaboravimo da je Fermi karta za profesionalne namene,ne samo za gaming :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
100% se slazem sa tobom :), takva je trenutno situacija ATI je najjaci hteli vi to ili ne, jedan od slabijih modela 5850 je malo brzi od druge po jacini nVidia-je GTX285 i jeftiniji :).
Pozdrav!
:: @ SKYFIRE: Hajde neka ti bude da si u pravu :: ATI nema High End kartu :: :: E sad, objasni ti meni, kako je nVidia toliko opala u performansama kada je ATI-jev ULTRA-LOW END 5850 udara po usima 30-tak % ? :: :: Pretpostavljam da ti to klasifikujes ovako nekako: :: 5850 -> ULTRA LO :: 5870 -> LO :: 5970 -> MEDIUM :: :: :: Smiri malo strasti, znamo mi svi da ti volis nVidiu kao da ti je u rodu, ali ne treba pretjerivati.. :: :: :: Sto se FERMI-ja, o njemu cemo kada se pojavi, a to sto pise po netu okaci macku o rep... :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
Postujem sve ovde koji nisu klinci, Sky, svaka cast na znanju i iskustvu ali izlupetao si se zestoko!
Ne mogu da verujem da ti mozes ovo da napises:
`` svaki single nv chip pod oznakom GTX je Hi End.ATI nema ni jedan takav chip i zato moze da ponudi dosta jeftiniji proizvod.``
ja samo mogu da kazem da je to jedna od vecih gluposti koje sam skoro procitao ovde...Ali razumem vas, Fermija nema, kartice vam stare, sve manje vrede, niko imalo pametan nece da da 250 e za gtx 285 a ATI izbacuje sve bolje i jeftinije kartice...
Pa ljudi pogledajte po oglasima koliko se prodaju 9800 gt 8800gt gtx 285 i gtx 280 i 275, pa svi zivi zele da ih se otarase!!
Asus p5kpl/1600, intel e5200 oc-3,2ghz, ati 4770, 2x2gb kingston hyperx 1066mhz, wd caviar black 640gb 32mb
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647020. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.