Seagate SATA3 HDD, 2TB. Nema ni dve nedelje otkako je...
STRANA 1 OD 1
tortojed
Seagate SATA3 HDD, 2TB. Nema ni dve nedelje otkako je...
28.10.2009. 01:10
T21337
status: user broj poruka: 10997
povodom pojave najnovijih maticnih ploca za Phenom2 i Core5/7 vodjena diskusija inicirana mojom primedbom da `nove` ploce nisu DOVOLJNO nove jer ne sadrze nove kontrolere - SATA3 i USB3. Tom prilikom nekolicina kolega je minimizovala moje zamerke procenjujuci da `ionako imamo da se nacekamo dok se pojave SATA3 diskovi i USB3... verovatno tamo negde krajem iduce godine...` Ja sam tvrdio da je `next generation` tu, pred nasim nosevima i da ce se razocarati onaj ko brze-bolje bude kupio neku od tih ploca zato sto ce vec kroz nekoliko dana ili nedelja saznati da su se pojavile `iste` ploce ali sa revizijama koje podrazumevaju pomenute inovacije-apgrejde. Zivi bili pa videli.
Pa posle SATA150 i SATA300, logican nastavak je bio SATA600. Prvo testiranje za SATA600 je bilo jos marta, AMD-Seagate kooperacija, mada i sam Seagate kaze da do 2011 od SATA3 nece biti neke posebne koristi jer trenutno obicni mehanicki hardovi tesko pune i SATA300 standard, SSD su trenutno jedini koji imaju korist od novog standarda. Ploce se vec pojavile, ASUS (Integrisan), ASRock (dodatna PCI-e kartica sa Marwell kontrolerom za SATA600 uz P55 Deluxe plocu), Gigabyte sprema svoju takodje u saradnji sa Marwell-om. USB 3.0 ce verovatno neko vreme biti ekskluziva na plocama sa mamutskim napajanjem jer trazi skoro 1A struje po portu. Punu komercijalizaciju ce oba standarda doziveti tek mozda u drugoj polovini 2010 ili kasnije sve zavisi od toga kako ih prihvati trziste iako NEC i Fujitsu uveliko prodaju kontrolere za USB 3.0. Obrni - okreni, nema sta da isprati nove standarde da bi implementacija svih novih tehnologija bila opravdana i dosegla sve segmente na trzistu ali je svakako lepo videti napredak na svim poljima, ne samo na CPU/GPU.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR
Neće moći PCIex1 kontroler. Jedan jedini SATA 600 port ima veći protok od PCIex1 2.0.
Da bi kontroler imao iole nekog smisla, treba da ima bar dva porta - za toliki protok moraćeš da imaš ili PCI Express 2.0 x4 ili PCI Express 1.0 x8 karticu.
Ovo će imati neku vrednost tek sa SSD-ovima. Mehanički diskovi još neko vreme neće uspeti ni da iskoriste SATA 300, a kamoli da se kod njih vidi neka razlika sa SATA 600.
Mada ću ja ipak sačekati ploče sa SATA 600 i USB 3.0, čisto da posle ne moram da bacam pare na razne dodatne kontolere.
Ovde je jedino MilosNBG dao pristojan komentar... Nema jos takvog uredjaja koji ce opteretiti sata2 kontroler do panja... I jos nesto sta HDD-u vredi sto mu je logika sata2 kad je na plocu vezan kabelom, da ne kacenje direktno mozda bi i postizao bolje rezultate ovako nista posebno... pogotovu sto je mehanicka sprava pa dosta toga zavisi i od pokretnih delova.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Pa posle SATA150 i SATA300, logican nastavak je bio SATA600. Prvo testiranje za SATA600 je bilo jos marta, AMD-Seagate kooperacija, mada i sam Seagate kaze da do 2011 od SATA3 nece biti neke posebne koristi jer trenutno obicni mehanicki hardovi tesko pune i SATA300 standard, SSD su trenutno jedini koji imaju korist od novog standarda. Ploce se vec pojavile, ASUS (Integrisan), ASRock (dodatna PCI-e kartica sa Marwell kontrolerom za SATA600 uz P55 Deluxe plocu), Gigabyte sprema svoju takodje u saradnji sa Marwell-om. USB 3.0 ce verovatno neko vreme biti ekskluziva na plocama sa mamutskim napajanjem jer trazi skoro 1A struje po portu. Punu komercijalizaciju ce oba standarda doziveti tek mozda u drugoj polovini 2010 ili kasnije sve zavisi od toga kako ih prihvati trziste iako NEC i Fujitsu uveliko prodaju kontrolere za USB 3.0. Obrni - okreni, nema sta da isprati nove standarde da bi implementacija svih novih tehnologija bila opravdana i dosegla sve segmente na trzistu ali je svakako lepo videti napredak na svim poljima, ne samo na CPU/GPU :: :: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! :: Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR :: ::
Re: >>>Slavuj>>>Moram da priznam kako smatram da je...
28.10.2009. 15:57
jedna od najnelogicnijih `prosirivanja` hardvera upravo to - ugradnja internih kontrolera one kategorije koja vec postoji on-board, samo da bi se `podigla revizija`. Popunjavanje makar i jednog PCI slota u tu svrhu, ne svidja mi se ni malo.
:: Ne vidim zašto sada ne bi bilo PCIex1 SATA 600 karata za 20-30 eura. Ili USB3. :: :: Kao što je bilo SATA 300 i USB 2 za PCI slotove :: :: Nadam se da ne misliš da će brže da radi ona što je zalemljena za ploču :: :: Otvarač je u konzervi.
Tačno, isparile su mi iz glave zanimacije sa karakteristikama priključaka kada sam pre nekog vremena tražio neku SCSI kartu...
@tortojed,
pa kada već pored grafičke imam 6 slotova(2xPCI i 4xPCIEx1), od kojih koristim jedan PCI za TV kartu, eventualno bih stavio neku zvučnu u još jedan, nekako mi je logično da ih uposlim kada su već tu, pošto imam 12xUSB i ne znam šta, al` jeb ga kad ne može.
Otvarač je u konzervi.
:: Neće moći PCIex1 kontroler. Jedan jedini SATA 600 port ima veći protok od PCIex1 2.0 :: :: Da bi kontroler imao iole nekog smisla, treba da ima bar dva porta - za toliki protok moraćeš da imaš ili PCI Express 2.0 x4 ili PCI Express 1.0 x8 karticu :: :: Ovo će imati neku vrednost tek sa SSD-ovima. Mehanički diskovi još neko vreme neće uspeti ni da iskoriste SATA 300, a kamoli da se kod njih vidi neka razlika sa SATA 600 :: :: Mada ću ja ipak sačekati ploče sa SATA 600 i USB 3.0, čisto da posle ne moram da bacam pare na razne dodatne kontolere ::
Ako nista drugo, `popunjavanje` jednog slota odrazava se...
28.10.2009. 22:57
negativno na protok vazduha kroz kuciste (to jest - ometa ga, a ti, koliko me secanje sluzi, na to obracas veliku paznju). Znaci, ako bi se radilo o dodavanju uredjaja kojega inace NEMA u kompu (TV karta, interni modem itd.), onda jos i ajde-de. Ovako, covek sebi kaze: imam dovoljan broj usb i SATA portova, ali zasto nisu rev.3, a ploca se pojavila u vreme kada se ZNA sta je to USB revision 3 i SATA rev. 3 i kada odgovarajuci kontroleri postoje, itd itd... Da `navlaka` bude bezobraznija, proizvodjaci ove najnovije ploce reklamiraju kao `next gen`. Upravo `next gen` USB i SATA diskova (kao i drugih uredjaja) nece raditi u punoj meri svojih mogucnosti na tim plocama.
Da, da, a garantovano će da ubace USB3 v1.01 koji će nešto da smara, a tek v1.02, koji će se pojaviti na primer u avgustu 2010. će da radi kako smo se i nadali, ali će ploče koje ga podržavaju u više od 2 porta imati samo 2 PCI slota, jedan za grafičku i drugi bilo koji, neupotrebljivi, jer će ga hladnjak grafičke prekriti, pa je svejedno koji god da je.
Imam fleš od 4GB, za skoro dve godine nisam ga dvaput napunio više od 100-200 MB, ali imam 4GB, samo se nalepnica izgulila.
Ne želim više ništa da čujem u vezi PC-a, to je đubre koje kompletno treba da se menja na najviše 3-4 godine.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.