nVidia se drmnula iz SNA!Vec stizu nove budzetne kartice na trziste!
STRANA 1 OD 2
SkyFire
nVidia se drmnula iz SNA!Vec stizu nove budzetne kartice na trziste!
12.10.2009. 19:58
T20892
status: user broj poruka: 18472
Evo prvih modela i nekih testova..Znaci ipak ce se borba za osvajanje trzista nastaviti.Izgleda da je ATI-jev udarac od proslog puta uzdrmao nvidiu i konacno ih dozvao pameti da sada vode malo drugaciju poslovnu strategiju.Ovo je samo pocetak..
sa Ati 4650 i 4670, sigurno nece izgledati kao avion... NE znam sta ovo izbacuju, da zameni 9500GT verovatno. Treba da izbace odgovor na Ati HD5000 ovo nije nista, nista im nece pomci u borbi za trziste...
Polako Medo sa prenagljenim zakljuccima.Ovo je bas pravi i jedini ispravan put ka tome. Vidis da su se posvetili Low segment karticama.Budzetne karte za sire narodne mase.Kad je nvidia imala prave serije budzetnih karti.Nije nikad.Uvek je pucala na Entuzijazam i nesto malo ispod toga pa nek bude to midle segment.Ovo su nove kartice u 40 nm tehnologiji sa specifikacijama koje odgovaraju svakom nezahtevnom kupcu.Mala potrosnja,mali izvor disipacije,pa na kraju i mala zapremina tj velicina same kartice.Ima DVI,HDMI,sta ces vise za budzetnu karticu.Ovo je samo pocetak,videces,ima da preplavi trziste sa raznim modelima u ponudi za sve segmente. Sto se tice HI ,tu se zna,GT300 ..Pogledaj ovu tabelu pa zakljuci ko ce imati vecu ponudu a sve su DX11 kartice :
Da li ti je sada jasnije zasto sam napisao u naslovu da nVidia vise ne spava?
P.S.Ovo je samo izbor novih kartica.Inace GT200 su i dalje vrhunske kartice bez premca a opet ce biti starija generacija kad izadje GT300.Znaci ponude koliko volis!
Green Green Grass Of Home
:: sa Ati 4650 i 4670, sigurno nece izgledati kao avion.. :: NE znam sta ovo izbacuju, da zameni 9500GT verovatno :: Treba da izbace odgovor na Ati HD5000 ovo nije nista, nista im nece pomci u borbi za trziste.. :: :: ::
kod Atija je Mainstream Ati HD5770 (koja ce biti kao 4870 sadasnja, odnosno nimalo slaba karta), a kod nVidia je Mainsteram GT220 ?!?! Jel to ovaj GT220 sto si stavio review ?! Meni ovo izgleda pre kao neki Entry Level... Samo da izadje ta GT300 da se malo cene stabilizuju i onda da kupim novu kartu :) Bas me briga koliko ce biti jaca od HD5000.... E i jos me kopka dal ce nVidia raditi preimenovanje sadasnje GT200 serije...
ATI 5770 ne spada u mainstream pravi vec u performance mainstream.Pa pise ti.Vidis da je kod njih drugacija podela bas zato sto karte zbog jacine i ponude ne mogu da se svrstaju u tu kategoriju pa su izmislili jos jednu pod kategoriju. Pa kao sto vidis sa tabele da je novi proizvodni proces.Nove serije.Kako ce onda da rade preimenovanje?Mislim da joj to nece trebati jer ce biti oslabljene verzije GT300 chipa.A i da urade to im je samo sad plus na trzistu jer ce imati ogromnu ponudu.Sa prethodnim preimenovanjem nisu imali sta da ponude pametnije pa se dosetili kako ce da isture i stare zalihe G92 chipa.Ja ovo vidim kao jedan veliki i siguran korak koji vodi ka uspehu..
nisam obratio paznju, dobro onda, samo meni je opet malo cudno da je ova karta za koju si ti dao review na toj tabeli mainstream ?! Ova karta mi je slaba za Mainstream.
Ajde malo je jaca od 8400GT, mozda neka 8600GT max, jaca nije, ovo nije ni entry ovo je za office racunare, videla i nVidia da ne moze da zivi od 5 mesecno prodatih GTX295.
Slazem se.Vise lici na low segment.A sto je najsmesnije u review-ima su ih bas tako i okarakterisali kao predstavljanje budzetnih kartica.Verovatno da ce se ova tabela malo izmeniti kako i kod zelenih tako i kod crvenih.Bitno je da ide onako kako treba i da bude zdrava konkurencija.
:: nisam obratio paznju, dobro onda, samo meni je opet malo cudno da je ova karta za koju si ti dao review na toj tabeli mainstream ?! Ova karta mi je slaba za Mainstream :: :: ::
Iskreno da ti kazem Sky, ja sam zabrinut, i uopste ovo nisam ...
12.10.2009. 23:09
status: user broj poruka: 10997
doziveo kao eNVidijino budjenje iz sna. Radi se o kartici koja svojim osobinama pokriva business - office segment a uz to je `samo` DX10 (u redu, `ajde, 10.1). Budjenje iz sna bilo bi da takva karta (te protocnosti, da ne kazem `snage`) dolazi iz serije 300, to jest, da je DX11 kompatibilna, dakle da pokriva low segment u novoj generaciji. Licno, u skladu sa devizom Radovana III `kad budem menjao ime zeni, menjacu celu zenu`, cekam na gamer`s edition onoga sto ce biti NV pandan 5870-ici, i to u PCI Express3 verziji. Nacekacu se, izgleda.
Re: Shame on nVidia...>>>Niko! Slazem se, iako sam bio...
12.10.2009. 23:43
i ostajem simpatizer NV karti.
:: Ostalo im tust i tma starih chipova pa da se ne baci.. :: Ko ce normalan da kupi ovo pored 4670 za 5K dinara :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
Pa ovo su derivati GT200 chipa.Kakve sad to veze ima?Ovo je low-budget solution.Bitna je ponuda na trzistu.Cini mi se da je to poenta.Koji ce djavo derivat od GT300 i DX11 u ovom segmentu?Glupost.Razumem mozda za performance i enthusiast da bude GT300 i DX11 i bla,bla,bla...Ima na tabeli koje ce sve kartice da podrzavaju DX11! Doduse ovo je sve samo pocetak.Jos se nista tacno ne zna a verujem da ce se ubrzo desiti promene.
Re: ...>>>Pa u tome je upravo penta mog komentara: ne svidja
13.10.2009. 01:32
mi se sto, u eri POJAVE nove generacije karti, od strane ATi-ja, eNVidija ostaje na NAJAVI, dakle na blah, blah, blah..., a POJAVLJUJE se ono sto je vec vidjeno, to jest, derivat (kako si se ti izrazio), razumes? Upravo to me sprecava da ovo dozivim kao `budjenje` eNVidije. Vise mi to lici na marketinski trik - sada se NVidia bavi trikovima a ATi proizvodnjom novoga. To mi se ne svidja! A sto kaze MaliAbner, ako je rec o low budget-u, sta ima taj derivat da trazi pored 4670 (skoro duplo jeftinije)?
:: Pa ovo su derivati GT200 chipa.Kakve sad to veze ima?Ovo je low-budget solution.Bitna je ponuda na trzistu.Cini mi se da je to poenta.Koji ce djavo derivat od GT300 i DX11 u ovom segmentu?Glupost.Razumem mozda za performance i enthusiast da bude GT300 i DX11 i bla,bla,bla...Ima na tabeli koje ce sve kartice da podrzavaju DX11 :: Doduse ovo je sve samo pocetak.Jos se nista tacno ne zna a verujem da ce se ubrzo desiti promene :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
Pa mislim da nisu ni spavali :) Nije samo DX11 glavna nVIDIA-ina preokupacija. Ova kompanija dosta ulaze i u naucne projekte i tu tesko da ima konkurenciju. Dakle u profi segmentu vrlo su aktivni. A jos uvek ne postoji realna potreba za DX11 kartama. Dokle god ne izadje finalna verzija novog operativnog sistema Win-a7 ne postoji ni realna potreba za DX11 karticama. Po nekom mom misljenju nVIDIA ne kasni uopste. Njihova GTX ponuda kartica i dalje parira konkurentu, i nemaju ama bas nikave potrebe da posto poto izbace DX11 seriju. Kada ispeglaju dovoljno chip samo ce se pojaviti sa iznenadjenjem, kao sto su to do sada radili.
5850 i 5870 kartice ATI-ja jesu sjajne, ali nekako mi se cini da je sve to vec vidjeno. Nemam utisak da je to sad nasto woooow, barem u meni ne izaziva takav osecaj po onome sto sam imao prilike da procitam
Re: Re: ...>>>Pa u tome je upravo penta mog komentara: ne svidja
13.10.2009. 02:00
Razumem ja tebe ali ti ne shvaras sledece.nVidia je proslu godinu jako lose poslovala.ATI je bukvalno odradio muski sto se toga tice,isao je postepeno mudro i postigao je rezultat.Sta je nvidia uradila.Nista.Iskoristila je preimenovanje da napravi refresh na trzistu i na zalost im je to uspelo.Znaci nisu napravili nista novo,nisu iskoristili ni chipove da od njih naprave druge serije vec su iste prodavali kao nove. Ovde je sasvim druga prica.Koriscen je GT200 chip,chip koji je svakako boli glava dobar ali je izrada u totalno drugom nm procesu proizvodnje.Znaci koriscena je samo osnove ali je tehnoloski malo uznapredjen.Stari je drivat ali je potpuno nova serija karti u 40nm sa podrskom DX10.1 neke ce cak biti i sa DX11.Ubacili su HDMI na low budgete karte.Ja ne znam,ali meni sve ovo govori da su poceli konacno da r azmisljaju sta znaci trziste i da se ne drze vise stare slave i najjace karte. Ne znam sta tu nije jasno.Ova serija kati nije stara serija vec nesto novo.Po meni je to bolje nego da su izmilsjali neki novi GT315 cuda-muda..St su 4670,4770 i sl nego derivati od RV770.Problem je mozda sto nvidia o ovom koraku nije mislila tad pa iskoristila to u to vreme vec se sad malo kasnije probudila i krenula nekim koracima.E onda je u redu tvoje zapazanje i razmisljanje,generalno su u nekom zaostatku.To onda stoji. Ali ako pogledas celokupno zbivanje do sad ovo moze da ih izvuce za celu proslu godinu koju su prespavali jer su ipak izbacili novu seriju grafickih karti i doprineli trzistu.
@vuk125
Moze i tako da se gleda.Upravu si..
:: mi se sto, u eri POJAVE nove generacije karti, od strane ATi-ja, eNVidija ostaje na NAJAVI, dakle na blah, blah, blah..., a POJAVLJUJE se ono sto je vec vidjeno, to jest, derivat (kako si se ti izrazio), razumes? Upravo to me sprecava da ovo dozivim kao `budjenje` eNVidije. Vise mi to lici na marketinski trik - sada se NVidia bavi trikovima a ATi proizvodnjom novoga. To mi se ne svidja :: :: :: Pa ovo su derivati GT200 chipa.Kakve sad to veze ima?Ovo je low-budget solution.Bitna je ponuda na trzistu.Cini mi se da je to poenta.Koji ce djavo derivat od GT300 i DX11 u ovom segmentu?Glupost.Razumem mozda za performance i enthusiast da bude GT300 i DX11 i bla,bla,bla...Ima na tabeli koje ce sve kartice da podrzavaju DX11 :: :: Doduse ovo je sve samo pocetak.Jos se nista tacno ne zna a verujem da ce se ubrzo desiti promene :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: ::
@Vuk - Iskreno se nadam da je tako. Pojedini trzisni eksperti,
13.10.2009. 02:02
medjutim, upozoravaju da bi Crvenkapice mogle da prezasite trziste gamer - segmenta, te da NVidia kalira kada se pojavi sa `odgovorom`. Ali pazi - poenta ove teme je `budjenje`. Meni izbacivanje ove karte na trziste ni malo ne ukazuje na budjenje NV-a. Isuvise je to sitan potez za jednu firmu kao sto je NV. Je li tako?
Re: Re: @tortojed@ ..>>>Ma razumeli smo se. Ja sam izrazio skepsu
13.10.2009. 02:08
Hehehe.Koji si ti car.Pa docekaces je kao i svi mi ostali sa zakasnjenjem naravno
:: :: u pogledu `budjenja`, ali i NADU da cu docekati NV DX11 zverku :: :: :: Jesam li bar malo doprineo mojim postom da objasnim situaciju :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: ::
Vidi: toliko sam nalozio CPU da mi je 9800GT postala usko grlo grafickog podsistema. A NECU ATi-ja! Necu ni bajato (285). Eto, to je to.
:: Hehehe.Koji si ti car.Pa docekaces je kao i svi mi ostali sa zakasnjenjem naravno :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: u pogledu `budjenja`, ali i NADU da cu docekati NV DX11 zverku :: :: :: :: :: Jesam li bar malo doprineo mojim postom da objasnim situaciju :: :: :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Re: @tortojed@ ..>>>Ma razumeli smo se...
13.10.2009. 02:12
A u tom grmu lezi zekan.Hoces GTX350 tico.Pa sto ne kazes odmah.Cekaj da porucimo preko veze jadan probran primerak za tebe Hocu li biti previse slobodan ako te budem pitao a koji je to CPU?
:: Vidi: toliko sam nalozio CPU da mi je 9800GT postala usko grlo grafickog podsistema. A NECU ATi-ja! Necu ni bajato (285). Eto, to je to :: :: :: Hehehe.Koji si ti car.Pa docekaces je kao i svi mi ostali sa zakasnjenjem naravno :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: :: :: :: u pogledu `budjenja`, ali i NADU da cu docekati NV DX11 zverku :: :: :: :: :: :: :: Jesam li bar malo doprineo mojim postom da objasnim situaciju :: :: :: :: :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: :: :: ::
RE:@Vuk - Iskreno se nadam da je tako. Pojedini trzisni eksperti,
13.10.2009. 02:24
status: user broj poruka: 2929
RE: Isuvise je to sitan potez za jednu firmu kao sto je NV
Jeste ali ne postoji samo Gaming trziste. Najveci prihodi su upravo u low i middle segmentu trzista. Sa karticama iz Vise i Visoke klase sto se trzista tice ima caka komplikovanije su i skuplje za izradu a samim tim skuplja je cena na trzistu. Tako da vise imas onih koji kupuju jeftine karte. Nije bas lako obezbediti dobro trziste za prodaju HIGH END grafickih kartica. Ako je nas stotinak ovde spremna da da po 300 i vise eura za kartu mnogi to nisu. Strategija za osvajanje trzista nije bas tako jednosta nekada treba ici i na osvajanje low trzista. A mislim da nVIDIA nije ni imala nameru da ovim odgovori na ATIJEVU 5800 seriju to prvo nije ista kategorija kartica tako da o nekom odgovoru je glupo i raspravljati. Nvidia ima kartu koja moze da parira i najacem chipu iz serije 5800. 295GTX je definitivno brza kartica od 5870 tu dileme nema. Ali postoji jos jedna stvar 295GTX i 5870 nisu karte iz iste generacije da stvar bude jos zamrsenija, tako da ja ne mogu reci za 5870 wooow iz tih razloga. Pre cu to reci 295GTX koja je kartica iz prosle generacije a ljusti 5870.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.