:: :: Gigabyte GeForce GTX 285, PCIe2.0, 1GB GDDR3, 512bit, 648/2848MHz, DX10, HDCP, HDTVout, 2DualDVI, HDMI, D-Sub, gar.3 god. 32,35 :: :: Asus Radeon HD 4890/HTDI/D5, PCIe2.0, 1GB GDDR5, 256bit, 850/3900MHz, HDCP, HDTV-out, 2DualDVI-I (D-Sub/HDMI),Directx 10.1 gar. 3 god. 26,20 :: :: Koja ce to budala da kupi skuplju - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Budala koja hoce da se igra i da ustedi kupice 4890. 1)Za ljute gejmere ova razlika u ceni nece biti odlucujuca. 2)Ta karta nije ni prineti 285-ici.
Da je nVidia bolja cena ce da presudi.Nase trziste je specificno tj samo podneblje i uslovi u kojima zivimo.Plate su male ,zaraditi je jako tesko i krajnjem korisniku je bitan svaki dinar i zato gleda da uklopi svaki detalj kroz svoj budzet.Zasto AMD i ATI osvajaju narod,pa cenom kupuju ljude,imaju pristupacne porizvode po pristupacnim cenama i zato sira populacija i vozi ove brendove.Kada bi svi imali para za lagodan zivot potpisujem da bi mnogo mali broj ljudi bio koji bi koristili AMD i ATI vec bi se sve baziralo na INtel i Nvidia a to mogu da potvrdim delom vremena kad se vratim u ne tako daleku prolost (Ante Markovic pa dalje>Milosevic je bio 5x bolji od ovih olosa i ako smo ziveli u mafijasnoj drzavi u tom dobu-sad je kao mnogo bolje) ,tada su masine bile bazirane na Intel Platformama kod sire narodne mase iako je Athlon CPU iz tog doba bio brzi od Intel-a Pentium 4 na primer itd...Sada je vreme jako tesko i ljudi gledaju da ustede i naprave dil.Jednostavno ATI i AMD nude najpovoljnije za ulozen novac i dosta malo ljudi ima koji mogu da sebi priuste nesto zesce mada opet kad pogledam koliko god mislio da ih nema ono na sve strane lete neke silne masine u prodaji samo sto se za te ljude ne zna i nigde se ne exponiraju.Sve u svemu u svakom slucaju ukupan broj tih ljudi je manji nego li danasnjih normalnih korisnika.Realno gledano takvo je stanje kod nas. Sto se tice nvidie,oni gube zbog loseg poslovanja,njima treba neko da odradi dobar marketing i dobru organizaciju jer se kod njih vise ne zna ko pije a ko placa
Ma ne znam koliko je do same organizacjie, više je do poslovne filozofije i proizvodnog procesa. nVidija nema najbolji proizvodni proces - isti problem kakav ima AMD vs Intel-a, plus, zaleteli su se u 512bitni PCB a DAAMIT je ostao na 256 bitnoj, što izuzetno komplikuje i poskupljuje proizvodni proces. Firma je u situaciji da što više prodaje to više gubi, sa nadom da će ti kupci kasnije opet kupovati njihove proizvode, kada isti budu ekonomični za prodaju... to su faze koje je recimo, AMD, često prolazio... Sad, da li je taj proces duplo skuplji kao što odnos brojki govori (512 vs 256 bit) ne znam, nešto mi se mota da je nVidijin PCB osmoslojni a ATI prolazi sa petoslojnim, ali to sećanje vadim iz džigerice... tačno je samo da je jedan manji i jednostavniji (jeftiniji) a drugi skuplji i komplikovaniji. Ono što svi vidimo kao činjenicu je da više nema mnogo firmi koje su u stanju da takav PCB proizvedu sa prihvatljivim troškovima, zato kartice i liče ko JJ. I, onda dolazimo na svetsku krizu. U svako drugo vreme, najbrža kartica na tržištu, bez obzira na cenu, vrućinu, veličinu, potrošnju.... prodavala bi i sve jeftinije derivate kao alvu. Dovoljna je bila razlika od par frejmova da se ovo dogodi. Dovoljno je bilo da se tutnu pare u dva-tri razvojna tima igara da unesu par beskonačnih petlji pri identifikaciji drajvera ili čipa suprotne strane.... i par drugih grešaka u prikazu, pa da se razmaženi korisnik razljuti što mu ta-i-ta igrica ne radi na sokoćalu pa da se vrati u pravoverni, (stupido-friendly?) tabor.... ali, danas ne. Prvo, nema para, drugo, provalilo se i to, pa mora da se nađu drugi putevi. Jednostavno, nVidia danas na silu boga, ima jednočipnu karticu najbržu na tržištu, ali, to je postignuto izuzetnom cenom proizvodnje i razvoja i to u vreme kada je svaki dolar duplo važniji nego pre...a da istovremeno, pa, ne možemo reći da je samo AMD-ATI reklamno odeljenje ubedilo tržište koliko je ovo groteskno rešenje u odnosu na ono što oni nude.... mora da ima i istine i, naravno, recesija kada ono na čemu je amd-ati često insistirao (toliko često koliko su bili blizu ovog rešenja) a to je najbolje/za te pare, mnogo dobro zvuči... Mana je postala prednost i obratno. Ali, slično Intel-u, koji ga je pushio nekoliko godina dok nije prvo potrošio ponos, pa počeo da kopira slabijeg i manjeg, pa promenio samouverenu, tvrdoglavu i po nas štetnu politiku proizvodnje i razvoja (rukovođenu više zaradom nego razvojem)... možda i nVidiji treba malo više, ili je to teško tako brzo promeniti. Ipak je to platforma, dugoročna strategija proizvodnje.... Samo da znate, još ni jedna grafička firma ovo nije preživela, pa ma koliko dobra bila, ni jedna. Kad joj se dugoročna strategija proizvodnje i platforma koju su razvijali, našla u ćorsokaku, firma je propadala i u mnogo boljim vremenima. Kao ljubimac konkurencije i normalnih cena, samo da se nadam, pošto su sada SAMO dva igrača na tržištu (da li su? .... Intel stiže....), antimonopolske komisije i slična tela, možda ovo nekako spreče... videćemo. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Sa 99.99% Piskovog izlaganja se slazem, onih 0.01% je statisticka greska.
Jednostavno sa godinama dolazi i mudrost koju vecina usijanih glava na forumu trenutno ne poseduje buduci da su u dobu kad jos porede `ciji je veci` mislim na framerate.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ma ne znam koliko je do same organizacjie, više je do poslovne filozofije i proizvodnog procesa :: nVidija nema najbolji proizvodni proces - isti problem kakav ima AMD vs Intel-a, plus, zaleteli su se u 512bitni PCB a DAAMIT je ostao na 256 bitnoj, što izuzetno komplikuje i poskupljuje proizvodni proces :: Firma je u situaciji da što više prodaje to više gubi, sa nadom da će ti kupci kasnije opet kupovati njihove proizvode, kada isti budu ekonomični za prodaju... to su faze koje je recimo, AMD, često prolazio... Sad, da li je taj proces duplo skuplji kao što odnos brojki govori (512 vs 256 bit) ne znam, nešto mi se mota da je nVidijin PCB osmoslojni a ATI prolazi sa petoslojnim, ali to sećanje vadim iz džigerice... tačno je samo da je jedan manji i jednostavniji (jeftiniji) a drugi skuplji i komplikovaniji. Ono što svi vidimo kao činjenicu je da više nema mnogo firmi koje su u stanju da takav PCB proizvedu sa prihvatljivim troškovima, zato kartice i liče ko JJ :: I, onda dolazimo na svetsku krizu. U svako drugo vreme, najbrža kartica na tržištu, bez obzira na cenu, vrućinu, veličinu, potrošnju.... prodavala bi i sve jeftinije derivate kao alvu. :: Dovoljna je bila razlika od par frejmova da se ovo dogodi. Dovoljno je bilo da se tutnu pare u dva-tri razvojna tima igara da unesu par beskonačnih petlji pri identifikaciji drajvera ili čipa suprotne strane.... i par drugih grešaka u prikazu, pa da se razmaženi korisnik razljuti što mu ta-i-ta igrica ne radi na sokoćalu pa da se vrati u pravoverni, (stupido-friendly?) tabor.... ali, danas ne. Prvo, nema para, drugo, provalilo se i to, pa mora da se nađu drugi putevi :: Jednostavno, nVidia danas na silu boga, ima jednočipnu karticu najbržu na tržištu, ali, to je postignuto izuzetnom cenom proizvodnje i razvoja i to u vreme kada je svaki dolar duplo važniji nego pre...a da istovremeno, pa, ne možemo reći da je samo AMD-ATI reklamno odeljenje ubedilo tržište koliko je ovo groteskno rešenje u odnosu na ono što oni nude.... mora da ima i istine i, naravno, recesija kada ono na čemu je amd-ati često insistirao (toliko često koliko su bili blizu ovog rešenja) a to je najbolje/za te pare, mnogo dobro zvuči... Mana je postala prednost i obratno :: Ali, slično Intel-u, koji ga je pushio nekoliko godina dok nije prvo potrošio ponos, pa počeo da kopira slabijeg i manjeg, pa promenio samouverenu, tvrdoglavu i po nas štetnu politiku proizvodnje i razvoja (rukovođenu više zaradom nego razvojem)... možda i nVidiji treba malo više, ili je to teško tako brzo promeniti. Ipak je to platforma, dugoročna strategija proizvodnje.... Samo da znate, još ni jedna grafička firma ovo nije preživela, pa ma koliko dobra bila, ni jedna. Kad joj se dugoročna strategija proizvodnje i platforma koju su razvijali, našla u ćorsokaku, firma je propadala i u mnogo boljim vremenima. Kao ljubimac konkurencije i normalnih cena, samo da se nadam, pošto su sada SAMO dva igrača na tržištu (da li su? .... Intel stiže....), antimonopolske komisije i slična tela, možda ovo nekako spreče... videćemo :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
I meni se cini da se kod Nvidia ne zna ko pije ko placa.Umesto da nivelisu cene zbog rupe koju je napravila Ati 4770 oni su pasivni,e sad ajde i ne moraju da spuste cenu zbog pojave 4770 ,ali ako idu na 40 nm kao sto obecavaju spustili bi cene bar zbog pojave njihovih novijih 40 nm grafickih koje obecavaju...... Da li je bolja 4890 ili gtx285 to je vec za akademsku raspravu.
Zemljace promasio si temu!Nije rec o forumu i forumasima vec generalno o trzistu i poslovanju.
@Pisko
Ima dosta istine u tvom izlaganju.Ne znam dal je bas u pitanju proizvodni proces i troskovi koje snose isti pa su bas zbog toga najvise u nekom procepu to cemo videti ako promene politiku poslovanja.Drugo kazes da su najbrzu karticu sa single GPU dobili skupim proizvodnim procesom i visokom konacnom cenom?Pa ne bas,za vreme 8800 (G80) serije ove kartice su bile kao za oko skupe,Ultra se kretala i do 700 Eur (ako govorimo generalno o vremenu,nismo se nesto preterano bunili na cenu tada kao sto je to sad slucaj).nVidia je vise drzala monopol nego sto je njihov proizvod vredeo te pare.Klepali su po usima jer im se moglo.Sad cim je ATI pokazao da je ozbiljan igrac na trzistu i saterao ih u corsokak morali su da spustaju cene i monopol je nestao jer su poceli gubitci u finansijskom pogledu.Znaci fora je da njih finalni proizvod ne iznese toliko koliko ga oni zacene tako da se necu sa tobom tu sloziti.Zamisli dva GPU-a GT200 u GTX295 - pa ta kartica bi nekad kostala mozda i 800-900 eur a sad je prodaju za duplo jeftinije .Mislim sta vise reci.Pomenuo si optimizaciju igre prema nekom brendu tj boljoj funkcionalnosti ka samom driveru..Moram reci da je to cista glupost.Evo zasto.Takav potez iznosi velike izdatke i to ni jednom a ni drugom brendu ne ide u prilog.Reklama se placa da (nvidia The Way It`s Meant To Be Played) itd..Nekad se koristio i taj sistem poslovanja.FarCry je igra koja je zaista bila prilagodjena ATI karticama i trebalo je dosta patcheva da se izbace kako bi sve to radilo na nvidia driverima kako treba i sl. Treba da dodje i treci igrac na ovo polje,mozda se zaista situacija promeni,postane dosta `zdravija`.Ono sto nam jedino preostaje je vreme.Videcemo.
Generalna prica ovde i na vecini foruma je brzina po ma koju cenu.
Sagledavsi trsiste AMDeka je rekao da ga gornji segment trenutno ne zanima te je izbacio seriju kartica HD4xxx koju je po njegovim recima pozicionirao u mainstream uz obrazlozenje da je to najveci segment trzista.
Sta se desilo trziste je odgovorilo sa PUN POGODAK !!!
U tom trenutnku AMDeka je trzistu ponudio bolji i savremeniji proizvod bilo da je poredjenje po parametru mogucnosti, cene, dostupnost itd... ili generacijkom poredjenju. Taktika nastupa je bila prosto fantasticna mozda to nekoga boli ali je bila vise nego dobra.
Nakon mainstream segmenta kad je malo popravio krvnu sliku (dosao do kinte) onda je na red dosao izlazek HD4870x2 i napad na sam vrh, iako po kompanijinim (AMD) recima taj segment ne donosi mnogo para vec je samo nesto sto nagovestava mogucnosti kompanije ili prevedeno `PUVANJE U DRUSTVU`.
A na kraju je dosao red da se izbacii tust i tma modela za entry segment trzista (mnogo rada a najmanje love no kad si u krizi kao AMDeka svaka kinta dobro dodje) koji veliki integratori uvaljuju u svoje office konfiguracije.
Neko je u AMD-u stvarno dobro odradio strategiju i pravi marketing tj sondiranje ili ti po srpski istrazivanje trzista buduci da marketing nije samo reklamiranje koje je u stvari samo advertising, koji je na kraju doveo do toga da se situacija popravlja da love ima vise nego ranije ali ipak jos uvek ne toliko koliko bi trebalo.
Kao cetvrtu fazu te poslovne strategije i nastupa na trzistu vec vidim gomilu igara kako ono bese na pocetku `ment to be played` like on radeon !!!
No nema veze i dalje ima likova koji mere framerate i posto poto moraju prvi da imaju neku novotariju iz IT-a eto tek tako mozda im je to hobi, ja takve likove zovem `veselko` posto kad se oni izduvaju cene padnu pa i mi obicni sa malo vise mudrosti kupimo neke stvarcice za skoro 40-50% manje para nego `veselko`.
Nisam ja promasio temu nego eto tako malo da provociram.
Eh da naravno umalo da zaboravim ipak nismo mi zemljaci.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: @MaliAbne :: :: Zemljace promasio si temu!Nije rec o forumu i forumasima vec generalno o trzistu i poslovanju ::
Savremeniji i bolji?Hm..Nisam bas siguran . Taktika je odlicna,marketing je extra i sve ukupno uspeh je napravljen i to se postuje. Tu nema mnogo da se prica,jasno je sve.
Stav :
Imas problem sa stavom i neke licne komplexe.Mozes ti da kategorises ljude kako god ti zelis `veselko`,`veselinko` i sl nije ni bitno ali nikad ne mozes razumeti ljude koji postuju i vole hw po svaku cenu.Sto je za tebe apsurd za nekog je sasvim normalno.Nema tu ni duvanja a ni puvanja jednostavno tvoj menatalni sklop ne moze to da razume.(Nemoj ovo da shvatis kao uvredu jer mi nije namera) Tvoj stav koji imas je jednostavno pogresan.Ja sam opet pak siguran da si u boljoj mogucnosti da bi se i ti `duvao` vrlo rado kad bi to mogao da izneses bez nekih posledica sto je redak slucaj pa cak i kod onih koji zaista imaju jako finansijsko stanje.Nekako mi je ta tvoja prica previse suplja,svodi se na neku klasicnu provokaciju podstaknuta frustracijom licne prirode. Ono sto tebi fali je entuzijazam-pojam koji tebi ocigledno nije jasan jer nisi u prilici da to budes.Meni je zaista krivo zbog toga ,zbog svakog,da se ja pitam voleo bih svima da bude po taman i da svi imaju ali na zalost u nasoj kako ti to zoves Tomato drzavi nije moguce.Previse si gorcine nakupio i tvoj sud je jako prek i dosta nerealan zbog svega toga.Reci cu samo da se ljudi ne mere po tome kako ko razmislja vec po onome sto ih cini!
Provociras?Kako?Koga?Zasto?
`Zemljak` je izraz koji ti vrlo cesto koristis tako da sam ga ja upotrebio bas iz tog razloga,meni licno nista ne znaci niti ga imam u recniku,u ovom slucaju je cist sarkazam.
Ja mislim da monstrum kartice i dan-danas koštaju 700-800€.... ali, na tim karticama, AMD gubi 200€ a nVidia bar 500€, to je računica, i, zove se dumping cena. Kao kupac, ja pozdravljam rat cenama koji mi donosi više za manje, ali, samo do jedne razumne granice - ako to ne odvede u propast bilo kojeg od dva velika igrača. Da ne bude seci uši krpi dupe. Drugo, Sky, proizvodni troškovi su ogromni, odnosno, razlika u korist ATI ja je velika. nVidija upumpava pare u proizvođače da bi uopšte proizvodili njene kartice. Proguglaj, mene mrzi, ali, postoji magična granica gde nakon `još jednog` PCB-a na kartici stvari počinju eksponencijalno da rastu po pitanju troškkova, komplikacija, vremena.... i potrebe da se investira u novi proizvodni proces. Nema mnogo fabrika koje su sposobne da to naprave, znaju u kakvom procepu je nVidija ili bilo ko drugi, i, to masno naplaćuju. nVidija troši rezerve para koje su trebale da se spucaju u razvoj novih čipova, to je jasno. A, o praksi optimizacija igara.... nije to nestalo, nego je posustalo. Postoji strah da ATI ne uzvrati kao što je (zašto se uvek sećamo te JEDNE JEDINE igre kod koje je ATI odradio isto što i nVidija, a zaboravljamo stotine i stotine drugih zbog kojih je, svake posebno, ATI morao da prerađuje drajvere, `da vrši optimizacije` itd.... odnosno, da umetno uklanja drajverima `zamke` koje su - i tendenciozno i ne, postojale) jednom uradio, ali, sa najlepšom igrom do tada.... to nVidiji baš ne bi trebalo u ovom trenutku, a, mislim da je DAAMIT odavno navikao na to... I, na kraju, veliko razilaženje: nije u pitanju problem potrebe da dođe treći igrač, već, imamo opasnost da jedan od dva postojeća bude tako unakažen gubicima, da, i ako opstane, posustane sa razvojom i unapređenjima.... nVidija sama zbog sebe, a ATI jer je vezan za AMD koji po istom principu štancuje gubitke iz kvartala u kvartal, i, samo je pitanje kada će isisati profit iz grafičkog u procesorsko odeljenje. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Inace sve IT kompanije imaju gubitke u poredjenju sa Q1 2008 ,sto je i logicno u pitanju je ekonomska kriza.
Tuesday, 05 May 2009
AMD Leads Stock Market
Shares of Advanced Micro Devices rise 11.52% today to .26 - while low, this is much higher than November`s price of .62/share. Also leading the market with AMD was Intel Corporation, which was up over 5%. AMD opened the day at .90/share.
Evo komentar sa sa konferencije za stampu theinquirer Nvidie za q1 2009
It`s simple, ATI has a better product that is cheaper to make. AMD can force prices down and still make money. ATI, the division, is making money, but Nvidia is not. But it is growing marketshare! Lose money on every one sold but make it up in volume is not a healthy long-term corporate strategy - it`s an old Lucille Ball and Desi Arnez sitcom skit.
Stoji to sto si rekao AMD ima jeftiniji proizvodni proces,moze da spusta cenu ,a da i dalje zaradjuje lovu i to je ono sto ebe Nvidia.
Pisko posto se brines toliko o AMD-u evo ti reci Jim McGregor,industrijskog analiticara
Jim McGregor, an industry analyst who attended the event, said people shouldn’t worry about AMD failing. “Intel cannot afford for that to happen,” McGregor said. “Somebody would step in.”
I na kraju AMD spaja CPU i Graficko odeljenje zbog Fusion projekta.
@Pisko@ Lagao bih ako bih rekao da nisi upravu.Nisam toliko upucen u celokupnu situaciju da bih dao konacni sud.Koliko je realna istina a koliko zapazanje sa strane ja stvarno ne znam.I da propadnu sami ce biti krivi za to.Kao sto rekoh vreme ce pokazati svoje.
@MaliAbner@ Odavno si ti mene lose procenio mada mene to uopste ne tangira.Nisam ja u tvom fazonu veruj mi, a eto, bar si ispao pametan
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.