Cekaj a sto ti je nerealno?Pa to je prosto kao pasulj bre.nVidia je uvek ali uvek imala napredniju tehnologiju i uvek je bar za jedan korak ispred .Ako ovaj GPU ugleda svetlost dana skocice bar za dva koraka ispred i fakticki ce biti nedostizni.To je jedna tako prosta realnost samo je stvar ko zeli a ko ne zeli da je prihvati. Arhitekture su razlicite i ako poredis sa ATI chipovima nikakvu logiku ne mozes da dobijes,ama bas nikakvu da bi izgradio neko misljenje.nVidiini chipovi nikad nisu bili preterano vruci,ja bih to nazvao toplim jer osim G80 i GT200 nista se znacajnije nije grejalo.G71 (legendarni 7900 GTX) bio `ladan kao spricer.Mali milion primera.. Muka mi vise zaista da objasnjavam,ovo ne vodi vise nicemu.Jebo ovaj forum!
I Want to believe - The truth is out there
:: u nastavku na toj stranici koju si dao pise :: :: :: IF these numbers are TRUE, we`re looking at one beast of a GPU. :: :: Meni je nerealno da nvidia napravi chip sa 512SP-ova, pa koliko bi morao da ima tranzistora ? 3 milijarde ? Koliko bi se tek onda grijao ? :: :: Dok ne izadju konacne specifikacije, nista od tih prica.. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
@ Daum : Kako molim te ne odredjuje ? Ako je ista voltaza a samim tim i ista struja, naravno da ce se vise grijati vise tranzistora, siguran sam da znas sta je disicipacija topline... Vise tranzistora (uopsteno elektronskih elemenata) proizvode vise topline i naravno da je bitan broj...
@ SkyFire : Svaki put me sve vise i vise nasmijavas... Nemam komentara na ovu tvoju pricu o arhitekturi... Pitaj bilo koga ko razumije arhitekturu GPU-ova i uopsteno koja je bolja, ATI ili Nvidia...
Bio si u osnovnoj skoli i imao si situaciju kada te stariji skolarac iz nekog viseg razreda pita je li,ko je jaci od vas dvojice (ti stojis pored nekog drugara),ovaj vice ja,ja,ja,ja a ti naravno tvrdis suprotno i na kraju se pobijete.E tako se ti ponasas.Zamisli tek koliko si ti meni smesan.
Ovo ti je najjace :
Pitaj bilo koga ko razumije arhitekturu GPU-ova i uopsteno koja je bolja, ATI ili Nvidia...
E sad bas, nije nVidia bila tehnoloski naprednije od ATI-ja, u 7000 seriji 1950XTX se nosio sa dve 7950. Kada je izasao G80, a posle G92 bio je stvarno bolji od ATI-ja. Ali sa izlaskom 4000 serije i GDDR5 memorije nVidia se nasla u cudu.
Bez brige,docicete i vi nekad na red..Kolo srece se okrece,valjda ce i vama da sine (ako zasluzite pod ovom nebeskom kapom) pa cete da vozate svoje pulene sa punim zadovoljstvom
Sto se mene tice ja cu uvek da kupim ono najbolje
Pozdrav za sve...
@gile23 aj samo malo smanji,nemoj da si bas pravi ribolovac
Ti vrti svoju pricu koliko hoces, ali realnost je drugacija hteo ti to da sebi priznas ili ne...
Da ATI ima bolju arhitekturu GPU-a, pravio bi brze karte, ovako gubi i na single i dual gpu frontu...
A drugo, povecanje broja tranzistora se skladno povecava kako se tehnologija izrade smanjuje, tako da to povecanje i rasipanje (izvini, dispacija) toplote nema apsolutno veze sa tvojom pricom... __________________ Scourge of PCBerza
:: Da ti nacrtam ? :: :: Ne, lakse je da samo kazem : ATI ima bolju arhitekturu GPU-ova [tacka :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
Da svi pricamo u korist AMD i ATI i onda bi siroj populaciji bilo srce na mestu.E to ce tesko ici jer nismo svi naucili da lazemo sami sebe i sirimo neistine.
Imam jedan predlog Ovaj forum se zove forum pc berze,treba samo izostaviti ono pc berza i napisati AMD/ATI Svi koji ne preferiraju ovaj brend bice gosti na forumu i nece smeti da se jave Extra
ATI IMA bolju arhitekturu GPU-ova, ali da ti ne objasnjavam kako i zasto reci cu u primjerima : Ko je napravio prvu 512bit kartu ? (ATI 2900) Ko je prvi iskoristio mogucnosti DDR4 i DDR5 memorije? (HD3800 & HD4800 serije) Koja graficka je prva prebacila 1TFLOPS? (HD4800)
Poredjenje : RV770 vs. GT 200 Broj tranzistora : 0.956M vs. 1.4M Povrsina cipa : 260mm^2 vs. 576mm^2 Broj Shader Proc.: 160(5D) vs. 240 (1D) DX API : DX10.1 vs. DX10
Ima li potrebe da jos nesto navedem ?
Ako pocnem da ti pricam o paralelnim jezgrama i slicno, pogubices se, zato ako vec hoces nesto da kazes, daj i argumente o tome a ne samo na prazno da pametujes...
Ja nisam rekao da ATI ima najbrze karte, nego da imaju bolju arhitekturu jezgra...
A drugo, vidi se da pojma nemas o elektronici i zato bih preporucio da ne govoris o onome o cemu nemas nista pametno reci... Necu uopste da ti objasnjavam konkretno jer neces shvatiti o cemu pricam...
PS : Koju si ti skolu zavrsio ? (ako jesi uopste) Jesi li imao elektroniku ili ista vezano za tu oblast ?
Nikada nisam nista slicno rekao, niti hocu, i opet si izgleda zaboravio da ja imam Intel CPU a ne AMD... Znaci AMD ovdje niko i ne spominje...
I da, SkyFire, u jednom si u pravu :
Nije tesko slagati sebe, tesko je natjerati druge da povjeruju u neistinu! Tacno to ti pokusavas...
Tvoj prijedlog se ne uvazava !
Strasno je to koliko ti mozes braniti nesto bez argumenata... O vrijedjanju da i ne pricam, nemas ni malo kulture... Mene si prozivao za pismenost a pises kao da nisi isao u osnovnu skolu...
Alo bre covece kakve si ti pobrkao loncice?Ko je tebe citirao>?Sto se meni obracas?Svasta!Jel mozes da budes toliki bolid da ne shvatas kad se neko sali?Vidis one smile-ije i pored svega sto se nisam tebi obracao shvatas to licno!Jeste upravu si,bezobrazan sam i nevaspitan ali samo prema onima koji to zasluzuju!I da,tek sam izasao iz osnovne skole ali koliko vidim nivo svesti izmedju tebe i mene je mnogo velik.Onda bi se zapitao da ti nisi u pacicima ili tek treba da podjes Nemam ja kome da se pravdam a niti bi to radio ,velika greska u proceni jer pogotovu nemam nekom kome ko nema osnovu za bilo kakvu polemiku! Sta je istina,sta je neistina je toliko diskutabilno i sve zavisi od same percepcije jedne osobe.Neko je tesko zaslepljen pa to ne moze ni da vidi a neko i ne zeli a neko treci je toliko racionalan da mu je sve ravno do Kosova! Kad nekog pokusavas da okaraketrises moj ti je savet da to ne radis jer ti to ne ide.Sacekaj da ga upoznas licno ako za to imas uslova.Ovako samo stvaras neprijatelje. Ne zelim da se svadjam i ne znam koji ti je da se ovako ponasas>?!
P.S.Sledeci put mi se obrati kad se ja tebi licno obratim i nemoj da mi stavljas u usta nesto sto nisam rekao ili ti uradio!
I Want to believe - The truth is out there
:: Nikada nisam nista slicno rekao, niti hocu, i opet si izgleda zaboravio da ja imam Intel CPU a ne AMD... Znaci AMD ovdje niko i ne spominje.. :: :: I da, SkyFire, u jednom si u pravu :: :: Nije tesko slagati sebe, tesko je natjerati druge da povjeruju u neistinu :: Tacno to ti pokusavas.. :: :: Tvoj prijedlog se ne uvazava :: :: Strasno je to koliko ti mozes braniti nesto bez argumenata.. :: O vrijedjanju da i ne pricam, nemas ni malo kulture.. :: Mene si prozivao za pismenost a pises kao da nisi isao u osnovnu skolu.. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
Za pocetak, ne upadaj u iluziju da me poznajes da bi mogao da me za pocetak tako prozivas.
Drugo, ne budi smesan sa informacijama. Nemam nameru da ulazim u diskusiju o elektronici, jer necu da gubim vreme ovde na sledecih 100 poruka.
Koju sam skolu zavrsio nije tvoja stvar, a to sto si mozda popravio koji sporet i procitao na googlu doticne informacije za Ati graficke procesore te ne cini nikakvim znalcem. Moraces dosta da se dokazes ovde nekim ljudima da bi tvoji komentari bili uvazeni od strane doticnih.
I povrh svog tvog bezobrazluka, ispadas jos i smesan. Sta vredi Ati-u bilo kakva napredna arhitektura GPU-a, kad je uvek u zaostatku za nVidiom.
Moje tvrdnje i znanje elektronike i generalno IT-a poznaju ljudi ovde na forumu koji vaze za nekoga na PCBerzi, a ti pricaj do sutra svoje (ne)znanje... __________________ Scourge of PCBerza
:: ATI IMA bolju arhitekturu GPU-ova, ali da ti ne objasnjavam kako i zasto reci cu u primjerima :: Ko je napravio prvu 512bit kartu ? (ATI 2900 :: Ko je prvi iskoristio mogucnosti DDR4 i DDR5 memorije? (HD3800 & HD4800 serije :: Koja graficka je prva prebacila 1TFLOPS? (HD4800 :: :: Poredjenje : RV770 vs. GT 20 :: Broj tranzistora : 0.956M vs. 1.4 :: Povrsina cipa : 260mm^2 vs. 576mm^ :: Broj Shader Proc.: 160(5D) vs. 240 (1D :: DX API : DX10.1 vs. DX1 :: :: Ima li potrebe da jos nesto navedem :: :: Ako pocnem da ti pricam o paralelnim jezgrama i slicno, pogubices se, zato ako vec hoces nesto da kazes, daj i argumente o tome a ne samo na prazno da pametujes.. :: :: Ja nisam rekao da ATI ima najbrze karte, nego da imaju bolju arhitekturu jezgra.. :: :: A drugo, vidi se da pojma nemas o elektronici i zato bih preporucio da ne govoris o onome o cemu nemas nista pametno reci.. :: Necu uopste da ti objasnjavam konkretno jer neces shvatiti o cemu pricam.. :: :: PS : Koju si ti skolu zavrsio ? (ako jesi uopste :: Jesi li imao elektroniku ili ista vezano za tu oblast :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
tužna je ta škola u kojoj si ti učio elektroniku. `Ako je ista voltaza a samim tim i ista struja, naravno da ce se vise grijati vise tranzistora, siguran sam da znas sta je disicipacija topline... Vise tranzistora (uopsteno elektronskih elemenata) proizvode vise topline i naravno da je bitan broj...` Ovo ne bi rekao ni neko ko zna Omov zakon, a ne nešto o elektronici. Sam si sebe sj. Tvrdiš da je isti napon, različiti broj tranzistora, ali struja je ista... Prvo nema nikakvog razloga da struja bude ista, to zavisi prevashodno od opterećenosti čipa, ali svakako da nije ista ni pri 100% opterećenju ukoliko se razlikuje broj tranzistiora. I proturaš frazu disipacija toplote, a da nemaš pojma ni kako se u stvari prenosi toplota sa tela na telo. Pa i da su isti napon i struja bila bi ista i uložena energija, a pošto se gubici ne razlikuju mnogo na kolima istog proizvodnog procesa tj stepena integracije, i oni bi bili isti. Što će reći isti gubitak energije u vidu toplote. Neću sad da se proseravam sa fizičkim procesima u CMOS strukturi i radu logičkih kola, ali bi neko trebalo da ti objasni te stvari pre nego što ponovo počneš da prosipaš znanje koje nemaš. A što se diskusije tiče, još malo će početi rasprave tipa `proliv Vs neizaserivo tvrda stolica` i svako će imati svoje `argumente`.
Ne, vidis obrnuto je. TVOJ predlog se ne uvazava... Stavio si sebe ovde na forumu tamo gde ti (jos) nije mesto... __________________ Scourge of PCBerza
:: Nikada nisam nista slicno rekao, niti hocu, i opet si izgleda zaboravio da ja imam Intel CPU a ne AMD... Znaci AMD ovdje niko i ne spominje.. :: :: I da, SkyFire, u jednom si u pravu :: :: Nije tesko slagati sebe, tesko je natjerati druge da povjeruju u neistinu :: Tacno to ti pokusavas.. :: :: Tvoj prijedlog se ne uvazava :: :: Strasno je to koliko ti mozes braniti nesto bez argumenata.. :: O vrijedjanju da i ne pricam, nemas ni malo kulture.. :: Mene si prozivao za pismenost a pises kao da nisi isao u osnovnu skolu.. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
Ma covek zna znanje, sta ti je, samo je pregrejao smederevca malo... __________________ Scourge of PCBerza
:: tužna je ta škola u kojoj si ti učio elektroniku :: `Ako je ista voltaza a samim tim i ista struja, naravno da ce se vise grijati vise tranzistora, siguran sam da znas sta je disicipacija topline... Vise tranzistora (uopsteno elektronskih elemenata) proizvode vise topline i naravno da je bitan broj...` :: Ovo ne bi rekao ni neko ko zna Omov zakon, a ne nešto o elektronici. Sam si sebe sj. Tvrdiš da je isti napon, različiti broj tranzistora, ali struja je ista... Prvo nema nikakvog razloga da struja bude ista, to zavisi prevashodno od opterećenosti čipa, ali svakako da nije ista ni pri 100% opterećenju ukoliko se razlikuje broj tranzistiora. I proturaš frazu disipacija toplote, a da nemaš pojma ni kako se u stvari prenosi toplota sa tela na telo. Pa i da su isti napon i struja bila bi ista i uložena energija, a pošto se gubici ne razlikuju mnogo na kolima istog proizvodnog procesa tj stepena integracije, i oni bi bili isti. Što će reći isti gubitak energije u vidu toplote. Neću sad da se proseravam sa fizičkim procesima u CMOS strukturi i radu logičkih kola, ali bi neko trebalo da ti objasni te stvari pre nego što ponovo počneš da prosipaš znanje koje nemaš :: A što se diskusije tiče, još malo će početi rasprave tipa `proliv Vs neizaserivo tvrda stolica` i svako će imati svoje `argumente`.
Tesko je vama dokazati da je EI Nis glavna fabrika bila i ostace, da neko da koji milion postali bismo centar IT tehnike za celu Jugoistocnu Evropu.
Pozdrav!
:: Bio si u osnovnoj skoli i imao si situaciju kada te stariji skolarac iz nekog viseg razreda pita je li,ko je jaci od vas dvojice (ti stojis pored nekog drugara),ovaj vice ja,ja,ja,ja a ti naravno tvrdis suprotno i na kraju se pobijete.E tako se ti ponasas.Zamisli tek koliko si ti meni smesan :: :: Ovo ti je najjace :: :: Pitaj bilo koga ko razumije arhitekturu GPU-ova i uopsteno koja je bolja, ATI ili Nvidia... :: :: Batice,jos uvek nisi izasao iz osnovne skole :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: ::
Nisam rekao da su ti tranzistori u istom kolu, ako jesu, onda se struja dijeli i tako ostaje ista disipacija, ali sam rekao da dva tranzistora imaju vecu (logicno) disipaciju nego jedan tranzistor ako su sva tri spojena na odvojena kola tj. kroz sva tri tece ista struja i nalaze se ne istom naponu ...
Kolega Daum je rekao da disipacija zavisi od voltaze sto je tacno, ali da ne zavisi od broja tranzistora, to nije tacno...
Takodje, sto je proizvodni proces manji, veca je temperatura chip-a bas zbog toga sto ima veci broj tranzistora a povrsina disipacije je ostala ista...
@ Daum : Nikakve veze sa sporetima nemam , a ako je bitno, lozim (se) Alfu 90 @ 3 cjepanice u sekundi...
Ja ne znam što se svađate, ali svi ste u pravu. Sva sreća pa novi proizvodni proces znatno smanji struje curenja i struje u aktivnom režimu u odnosu na prethodni proces pa se povećanje disipacije na osnovu većeg broja tranzistora manje oseća.
Ne bih da bude da ispravljam šta god ko kaže, ali struja curenja se povećava. Uzrok tome je između ostalog sve manje rastojanje na gejtu i drugim neizbežnim kapacitivnostima. Od nekadašnjih fA i pA, sad se stiže i do nekoliko nA, a kad se to pomnoži sa ogromnim brojem tranzistora i kondenzatora...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.