Kako skinuti snimljeni materijal sa Panasonikovog kamkordera NV-GS21 (ili drugih Panasonikovih modela) na PC i posle narezati na CD? Uz kamkorder ne dolazi nikakav softver, čak nikakav CD sa bilo čime. Naravno, ne mislim na posredno presnimavanje na video rekorder, a zatim digitalizaciju TV karticom ili nesto slicno. Da li neko zna kako resiti ovaj problem?
Osim što ne dolazi softwer (zbog cene, a i mi ionako sve piratizujemo), ne dolazi ni firewire kartica i kabl. Dakle, treba ti firewire kartica (ako je već nemaš integrisanu na matičnoj ploči) i kabl koji na jednom kraju ima mini firewire (i-link ili slični nazivi) konektor za kameru a na drugom je klasičnih dimenzija - za priključenje na karticu ili matičnu ploču. To ti je potrebno za digitalni prenos kamera-pc, za analogni prenos već si dobio kablove kompozitne i/ili s-video, isti se priključuju na video-in VIVO video kartice ili TV kartice, a ako ih nemaš, ne vredi ih zbog ovoga kupovati - bolje i mnogo kvalitetnije rešenje je firewire kartica i digitalni prenos. Toliko od hardvera, procesor preko sirovih 2GHz, 512Mb ili više ram-a i što veći hard disk sa slogodnim prostorom od bar 40-60Gb, podrazumevaju se... inače sve ovo postaje poprilično mučenje. Od softvera potreban ti je tzv. video-editing i video-capturing softver, da ne balavim kao oni na Pinku sa indijanskim engleskim, programi za obradu i prebacivanje video materijala sa DV trake na računar. Ima ih stvarno mnogo i to poprilično kvalitetnih (Pinnacle Studio 9, Adobe Premiere, Sony Vegas, Ulead Video Studio itd.) ali, "nabadanje" u ovim programima je izuzetno mučan način da se nešto nauči, zato što proces obrade tj. brzina rada bez obzira na snagu hardvera, traje li traje, pa su sve greške vremenski skupe. Zato bi najbolje bilo da za početak upotrebiš neki automatizovani softver (ili bar, što više automatizovan) kod kojeg je lako doći do rezultata (takav je po meni, Power Director od verzija 2,5 do današnje 5-ice), ili DrDivx... najbolje bi bilo da kupiš neki priručnik gde ćeš se prvo odomaćiti u nekim osnovnim pojmovima rezolucije, broju sličica, standardu PAL, kompresiji i kodecima itd. Mučno povremeno, ali, vredi svaki minut i svaku paru.
Moze i ovo sto je covek gore naveo,potpuno se slazem,ali najjednostavnje je da odneses nekom da ti to uradi.Jedan sat sa DV kasete kosta 400din na DVD da se prebaci.Tako se ti ne mucis.(Ja sam sa Sony kamkordera pravio video cd i trebalo mi je nesto vise od tri sata!!!! da to uradim,na poprilicno jakom kompu.Zamisli koliko teba vremena za dvd)
Kupio sam TV karticu (nista spec danas su skoro sve ok za ovo, Leadtek-ova) i prikljucim kameru preko video ulaza. Grebujem u mpg2 sto je osnova za dvd. Ovo ti preporucujem jer ako ides kod nekog da ti prebaci direktno na dvd slaba je sansa za manipulacijom . Naravno ako hoces samo da snimis istovetan snimak kao na kameri direktno prebacivanje na dvd je ok. Trajanje grebovanja je jednako trajanju video snimka.
U medjuvremenu sam saznao da je najjednostavniji nacin za ovo prebacivanje, koriscenje Windows Movie Makera koji je sastavni deo Windows XP-a, a posebno je upotrebljiva verzija iz SP2. Dakle, ovo je, ponavlja, najjednostavniji nacin, a ovi drugi predlozeni su za malo ambicioznije korisnike.
@NoviBeogra(d) Sa digitalne kamere na PC iskljucivo u digitalnom obliku. MPEG2 jeste osnova DVDa, ali ni sa njim nemas skoro nikakve (ustvari nikakve.) sanse za manipulaciju.
@mdjukic Windows Movie maker jeste dobar za pocetnike, ali tako dobijes CD sa wmv ili asf fajlom koji mozes da pustis samo na PC-u, a i kvalitet je kao prosecan DivX. Probaj ovako: uz pomoc WinDV (programce od 50kb, nadji negde na netu) prebacis materijal na HDD u DV Avi fajl, a sa njim mozes da radis sta hoces.Mozes da napravis DVD sa Sony DVD Architectom, Ulead DVD Movie Factory ili TMPG DVD Author-om (takav DVD naravno mozes da pustis bilo gde - prvenstveno mislim na standalone DVD), mozes pomocu AutoGK da napravis odlicne Xvid/DivX-ove ili mozes ipak da ubacis u Widows Movie Maker pa da se igras, ako ti WMM bas odgovara.
nisam uspio da rijesim problem koristeci info na ovo forumu(baksuz) Da li zna neko kako da narezem dvd od snimka sa mini DV kamere. Koji program I koji koraci kroz te programe? Treba li prvo sve prebaciti, pa ubaciti u dvd format, pa narezati DVD (ILI MOZE SVE SIMULTANO KROZ NEKI PROGRAM) Patim se mjesec dana sa premijerom, nerom, dr divix-omâ¦ne znam, jednostavno⦠Imam firewire, dvd rezac, ali dzabe. Unapred hvala
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647627. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.