Upalim komp i odem, vratim se i prijavi mi da je overclocking failed. Ugasim, ponovo upalim komp i sve radi uredno. Win pita da li safe mode ili standardno ucitavanje. Posle toga sve ok.
Posto se ne bavim overclockom, kakvi to gremlini pokusavaju overclock? Gde u podesavanjima da jurim zabranu overclocka? Memoriju sam vec stavio rucno na 800MHz.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Ako je u pitanju intel 775 socket npr core 2 duo koji radi na 800MHz, a ploca se startovala sa 1066, (sto je mozda default brzina magistrale za neke ploce, ne secam se davno je bilo) eto overkloka, npr c2duo e4xxx radi na 800mhz dok e6xxx na 1066...
U principu, ovo ``rucno stavljanje`` parametra memorije, BIOS
06.11.2013. 20:31
status: user broj poruka: 10999
dozivljava kao ``mesanje u njegove poslove``, pa neko malo odstupanje od default vrednosti tumaci kao overklokovanje. Probaj da SVE parametre koji se ticu CPU-a i memorije ostavis na ``auto`` rezimu (``default valuesl``). Promeni (ako je potrebno) samo parametre koji se ticu rezima rada HDD-a (IDE/AHCI)...
Sam sam uzrokovao ovaj problem. Prilikom menjanja paste na CPU sam palio komp i ulazio u BIOS da vidim temp - kao prvi pokazatelj jesam li preterao sa pastom ili je premalo stavio. Gasio sam ga na dugme (simulirani nestanak struje). Zato se verovatno BIOS i gubio.
E sad u svemu losem ima i nesto dobro. Proverim ASUSov sajt i skontam da postoji noviji BIOS iz 2012. godine - uradim update. Plus, posto imam DDR2 memoriju 1066MHz, ali 4 stika, skontao sam da na auto podesavanjima pokusava da pogura memoriju preko 800MHz i to ga prikolje. Stavio rucno na 800MHz i latencije na 6-6-6-18 umesto 5-5-5-15 (kako je prepoznata na auto podesavanjima). I voila, radi kao sat.
Hvala na sugestijama i pomoci.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.