Naime stampao sam danas neke crteze ali boje nisu bas verne originalu. Ne znam da li je lose skenirano ili je stampac los ali evo poredjenje boja originala i kopije http://www.dodaj.rs/?V/hG/30DNHgTv/img2768.jpg. Pitanje: da li moze neko ko se razume da mi koriguje boje tako da budu sto vernije originalu (ako uopste sken valja)? Saljem skenove na mail.
Potrebno je da za skener i stampac (a bogami, narocito za monitor) postoje i da su aktivirani tzv. kolorni profili, odnosno, korekcije njihovih pogresnih interpretacija boja. Ili se radi kalibracija, sa polu ili profi opremom, kohom se tezi najboljem, nikad savrsenom... Obicne, sugave TN TFT-e, npr. nemoguce je dovesti u poluprofi stanje jer im nedostaje spektar a plus ih proizvodjaci siluju `dinamicki`. Osim toga, potrebno je u drajverima skenera i stampaca proveriti uticaj raznih `enhancera`, `vivid-a` i sl. koji od slike prave sarena vrata (prepojacavanje crvene i kretenski zelena...)... Ako nemas uslova da u startu, hardverski dobijes sto verniju kopiju, ostaje ti softver, fotoshop, gimp... sto je, ako neka od automatskih opcija i filtera ne uradi kako treba, slicno slikanju iz pocetka ili retusiranju... a to je zahtevno i traje. Ko je dokon, a zna znanje, nek` ti pomogne, ja sam na androidu.
Potrebno je da za skener i stampac (a bogami, narocito za monitor) postoje i da su aktivirani tzv. kolorni profili, odnosno, korekcije njihovih pogresnih interpretacija boja. Ili se radi kalibracija, sa polu ili profi opremom, kohom se tezi najboljem, nikad savrsenom... Obicne, sugave TN TFT-e, npr. nemoguce je dovesti u poluprofi stanje jer im nedostaje spektar a plus ih proizvodjaci siluju `dinamicki`. Osim toga, potrebno je u drajverima skenera i stampaca proveriti uticaj raznih `enhancera`, `vivid-a` i sl. koji od slike prave sarena vrata (prepojacavanje crvene i kretenski zelena...)... Ako nemas uslova da u startu, hardverski dobijes sto verniju kopiju, ostaje ti softver, fotoshop, gimp... sto je, ako neka od automatskih opcija i filtera ne uradi kako treba, slicno slikanju iz pocetka ili retusiranju... a to je zahtevno i traje. Ko je dokon, a zna znanje, nek` ti pomogne, ja sam na androidu.
U konkretnom slucaju, potrebno je da sliku koju si dobio skeniranjem
19.08.2012. 09:52
status: user broj poruka: 10999
editujes (fotosop, acdsee...). Bojama nedostaje zivost i zasicenost (vivacity, saturation). Vec i samim smanjenjem svetline (brightness) i povecanjem kontrasta, dobio bi bolju kopiju u stampi ...
:: Naime stampao sam danas neke crteze ali boje nisu bas verne originalu. Ne znam da li je lose skenirano ili je stampac los ali evo poredjenje boja originala i kopije http://www.dodaj.rs/?V/hG/30DNHgTv/img2768.jpg :: Pitanje: da li moze neko ko se razume da mi koriguje boje tako da budu sto vernije originalu (ako uopste sken valja)? Saljem skenove na mail :: :: Hvala unapred ::
@Pisko, Abner, Torta Nisam ja ni skenirao ni stampao, odneo sam u Copy centar posto sam racunao da znaju i imaju pro masine, ali ocigledno nesto ne funkcionise kako treba. @Quna i Neba: dajte mi mejlove ako zelite da pokusate (posto nema uploada preko berze). Hvala
:: @Pisko, Abner, Tort :: Nisam ja ni skenirao ni stampao, odneo sam u Copy centar posto sam racunao da znaju i imaju pro masine, ali ocigledno nesto ne funkcionise kako treba :: @Quna i Neba: dajte mi mejlove ako zelite da pokusate (posto nema uploada preko berze). Hval :: ::
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.