Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Obrada video materijala i zvuka
Pomoc oko boja skeniranog crteza
STRANA 1 OD 1
Zdebeli Pomoc oko boja skeniranog crteza 19.08.2012. 03:07 T47174

status: user
broj poruka: 1383
Naime stampao sam danas neke crteze ali boje nisu bas verne originalu. Ne znam da li je lose skenirano ili je stampac los ali evo poredjenje boja originala i kopije http://www.dodaj.rs/?V/hG/30DNHgTv/img2768.jpg.
Pitanje: da li moze neko ko se razume da mi koriguje boje tako da budu sto vernije originalu (ako uopste sken valja)? Saljem skenove na mail.

Hvala unapred.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Vera 19.08.2012. 09:20 #436576

broj poruka: 6648
Potrebno je da za skener i stampac (a bogami, narocito za monitor) postoje i da su aktivirani tzv. kolorni profili, odnosno, korekcije njihovih pogresnih interpretacija boja. Ili se radi kalibracija, sa polu ili profi opremom, kohom se tezi najboljem, nikad savrsenom... Obicne, sugave TN TFT-e, npr. nemoguce je dovesti u poluprofi stanje jer im nedostaje spektar a plus ih proizvodjaci siluju `dinamicki`. Osim toga, potrebno je u drajverima skenera i stampaca proveriti uticaj raznih `enhancera`, `vivid-a` i sl. koji od slike prave sarena vrata (prepojacavanje crvene i kretenski zelena...)... Ako nemas uslova da u startu, hardverski dobijes sto verniju kopiju, ostaje ti softver, fotoshop, gimp... sto je, ako neka od automatskih opcija i filtera ne uradi kako treba, slicno slikanju iz pocetka ili retusiranju... a to je zahtevno i traje. Ko je dokon, a zna znanje, nek` ti pomogne, ja sam na androidu.

Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Vera 19.08.2012. 09:20 #436577

Potrebno je da za skener i stampac (a bogami, narocito za monitor) postoje i da su aktivirani tzv. kolorni profili, odnosno, korekcije njihovih pogresnih interpretacija boja. Ili se radi kalibracija, sa polu ili profi opremom, kohom se tezi najboljem, nikad savrsenom... Obicne, sugave TN TFT-e, npr. nemoguce je dovesti u poluprofi stanje jer im nedostaje spektar a plus ih proizvodjaci siluju `dinamicki`. Osim toga, potrebno je u drajverima skenera i stampaca proveriti uticaj raznih `enhancera`, `vivid-a` i sl. koji od slike prave sarena vrata (prepojacavanje crvene i kretenski zelena...)... Ako nemas uslova da u startu, hardverski dobijes sto verniju kopiju, ostaje ti softver, fotoshop, gimp... sto je, ako neka od automatskih opcija i filtera ne uradi kako treba, slicno slikanju iz pocetka ili retusiranju... a to je zahtevno i traje. Ko je dokon, a zna znanje, nek` ti pomogne, ja sam na androidu.

MaliAbner Kalibracija... 19.08.2012. 09:20 #436578

broj poruka: 7769
E za ovo sluze one silne palete boja koje rasiris i stavis na ekran te poredis kad podesavas ekran...

A koliko sam upoznat to ume da kosta poprilicno za uslove srbistana...

Tomato Republic Of Serbia !!!

tortojed U konkretnom slucaju, potrebno je da sliku koju si dobio skeniranjem 19.08.2012. 09:52 #436581

broj poruka: 10999
editujes (fotosop, acdsee...). Bojama nedostaje zivost i zasicenost (vivacity, saturation).
Vec i samim smanjenjem svetline (brightness) i povecanjem kontrasta, dobio bi bolju kopiju u stampi ...

http://goo.gl/5yHTw
http://goo.gl/HPCT
quna ... 19.08.2012. 10:42 #436590

broj poruka: 1637
Recimo... http://tinyurl.com/cra66mm

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

Neba Re: Pomoc oko boja skeniranog crteza 19.08.2012. 12:45 #436603

broj poruka: 1197
Šalji sken da vidim.

:: Naime stampao sam danas neke crteze ali boje nisu bas verne originalu. Ne znam da li je lose skenirano ili je stampac los ali evo poredjenje boja originala i kopije http://www.dodaj.rs/?V/hG/30DNHgTv/img2768.jpg
:: Pitanje: da li moze neko ko se razume da mi koriguje boje tako da budu sto vernije originalu (ako uopste sken valja)? Saljem skenove na mail
::
:: Hvala unapred
Zdebeli 19.08.2012. 13:06 #436605

@Pisko, Abner, Torta
Nisam ja ni skenirao ni stampao, odneo sam u Copy centar posto sam racunao da znaju i imaju pro masine, ali ocigledno nesto ne funkcionise kako treba.
@Quna i Neba: dajte mi mejlove ako zelite da pokusate (posto nema uploada preko berze). Hvala

Neba Re: 19.08.2012. 15:50 #436620

broj poruka: 1197
Proveri mail

:: @Pisko, Abner, Tort
:: Nisam ja ni skenirao ni stampao, odneo sam u Copy centar posto sam racunao da znaju i imaju pro masine, ali ocigledno nesto ne funkcionise kako treba
:: @Quna i Neba: dajte mi mejlove ako zelite da pokusate (posto nema uploada preko berze). Hval
Zdebeli 19.08.2012. 18:06 #436632

Poslao.

Zdebeli 19.08.2012. 18:54 #436636

Evo da javno pohvalim Nebu, zavrsi mi covek crteze za 2 minuta.

Pisko Lepo 19.08.2012. 19:19 #436641

... od kolege, a srecom nije ni smoren. Nego, profi ti je taj centar, kao Reno Megan servis iz onog ludog e-maila.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs