idem u it akademiju , smer web desing. iz predmeta teorija web dizajna sam dobio sledeci zadatak ?
Pogledajte sledećih 9 sajtova na Internetu i napišite komentare za svaki od njih, imajući u vidu kriterijume koji se odnose na dobar sajt: sistem navigacije, početna strana, razmeštaj vizuelnih elemenata, kvalitet informacija, grafička rešenja, brzina učitavanja, kontakt informacije, mogućnost pretrage i sl.
nisam dobar sa recima, sajt znam da napravim po zelji, meni je sve jedno kakav je sistem navigacije - na svakom cu se snaci isto.brzina učitavanja mi je svuda ista, brzina inteneta mi je 5mb/s.. kontakt informacije - na svakom postoji kontak..svaki ima mogucnost pretrage...itd..sve je u sustini isto . da upisao sam taj smer da bih naucio da korsitim ps, ilustrator, flash, dreamweaver. i pre svega zbog diplome :)
Ako znas da napravis sajt, kao sto kazes, onda bi trebalo i da znas odgovore na ta pitanja. Pitam se kako ces tek nauciti Flash, Dreamviewer, itd. kad si voljan da nekom platis da ti odgovori na takva jednostavna pitanja (u odnosu na pomenuti flash, dreamviewer i slicno...). Sedi i zagrej stolicu, imas google, gomilu tutorijala, primera, itd. ako vec na toj akademiji ne mozes/neces da naucis...
zeleo bih da mi neko uradi ovaj zadatak, ne mora da napise komentare za svih 9 sajtova.makar jedan(dva/tri..itd) sajt(a) da iskomentarise. ako vas ne mrzi. ja cu se nekako snaci za ostale.
nisam dobar sa recima. i jednostavno ne znam kako da uradim zadatak. a navedene programe sam savladao (ne bas PRO, ali to dolazi godinama) jeste voljan sam da platim, jer mi je jos taj zadatak ostao do zavrsetka godine. stvarno ne mogu da opisujem sajtove, jer jednostavno ne znam kako - koliko god to smesno zvucalo... i ne vidim razliku izmedju mogucnosti pretrage na bilo kom od ovih sajtova- ako nekome nesto treba na nekom sajtu, valjda ce to i naci ? i jos su za primere uzeli sajtove visokobudzetnih kompanija, na kojima je sve odlicno uradjeno , a glupo mi je da napisem za svaki sajt isto....
Odgledaj desetak tutorijala na YT i naucices osnove HTML-a i CSS-a u Dreamweaver-u za 5 dana. Malo jos Flash i Java, (imas i vec gotove kodove koji se ubace u HTML) i napravis sajt kakav hoces, i to jos ne moras da koristis template. Ja sam za nedelju dana naucio dovoljno da sam za sada odradio 2 sajta sa mojim HTML kodom i CSS formatiranjem bez koriscenja template-a.
Ne volim lenjost ali cu ti pomoci da pocnes jer je to najteze, odgovori sam na ova pitanja za svaki sajt i napravi neko poredjenje i eto ti resenja, ne gledaj sajtove samo sa tehnicke strane, vec moras i kao dizajner(umetnik) da ih gledas.
sistem navigacije
Raspored i lokacija navigacije na sajtu, uocljivost navigacije, lepota dugmadi itd. sajt posmatras kao prosecan korisnik koji nema pojma o pravljenju internet strana, npr. gde se nalaze dugmad za Jezik na LEGO.com, po pravilu to se uvek nalazi u gornjem desnom ili levom delu ekrana oni su to smuvali negde dole i veoma je tesko to uociti, ako si laik, store.sony.com npr. ima vizuelno lepu navigaciju ali je vema komplikovana kada se trazi bas odredjeni proizvod, npr. hoces sluske za mp3 player koliko ti vremena treba da nadjes to, moras da znas gde su ih stavili u koju grupu pa onda iz te grupe da nadjes podgrupu, itd.
početna strana
Sam dizajn pocetne strane, i koliko dugo ce ona zadrzati posetioca na njoj, dali ima bitnih stvari vezane za samo ime sajta, lepota i privlacnost.
razmeštaj vizuelnih elemenata, grafička rešenja, brzina učitavanja
Postoje pravila u dizajniranju sajta gde se koji vizuelni elementi nalaze, npr. slike sa starane, navigacija gore i dole, tekst u centru, ovde ti ne mogu mnogo pomoci, vec imas knjige pa ih malo prelistaj a i google ti moze pomoci.
Graficka resenja, sam dizajn i lepota grafickih elemenata, tehnicka izrada istih (CSS,JAVA,FLASH,PHP,itd).
Brzina ucitavanja je direktno vezana sa predhodna dva pojma, optimizacija sajta za razlicite browsere, nemoj samo 1 stranu da gledas, znaju neki sajtovi da se zaglupe kad malo dublje kopas po njima, npr. PC Berza je imala problem kad odes na Komponente da se zaglupi pa da ne ucita brzo taj deo, znaci pretraga baze je bila losa.
kvalitet informacija, kontakt informacije, mogućnost pretrage
Kvalitet informacija na samom sajtu, dali je to ono sto bi zadovoljilo obicnog posetioca koji traga za nekom informaciom, npr. na store.sony.com trazis 5.1 zvucnjake, koliko ima dobrih informacija o njima i samom proizvodu, npr. nigde u specifikacijama ne pise dali imaju opticki ulaz sto moze biti veoma bitna stavka za kupovinu istih.
Kontakt informacije moraju biti jasno vidljive sa prve starnice, uzmi primer da jedna firma hoce da saradjuje sa drugom ili da posetioc hoce direktno da kontaktira firmu ciji je sajt, koliko ce brzo naci kontakt informacije, i koliko su one dostupne, tj. koliko ce one odbiti posetioca (ako se otvori polje za upis poruke a ne kontakt telefon i E-mail), store.sony.com je los primer, reklamira prodavnice ali ne i sam kontakt sony firme i njihove distribucije, dok LEGO.com stidljivo prikazuje Contact Us u delu Customer service, klikom na to dolazis do odlicne mogucnosti da ih kontaktiras.
Mogucnost pretrage ne samo iz sajta vec i iz razlicitih pretrazivaca (yahoo, ask, google itd.) i lokacija tj. rejting na njima preko meta tagova, kvalitet pretrage i lakoca pretrage za zeljenim proizvodom informaciom (advanced search, category) npr. pogledaj http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us odlican primer dobre pretrage.
P.S: Uzmi ovo sa rezervom jer sam samo-uk sto se tice samog dizajniranja i pokupio sam ove infromacije korz godine citanje raznih tekstova po netu i iz razlicith knjiga.Usustini zadatak je test tvog znanja tehnike izrade i tvoj umetnicki (dizajnerski) dojam + jos neka pravila koja postoje u samoj izradi web stranica(sve su na istu foru samo su neke lepse neke ruznije).
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.