molim sve koji imaju vise iskustva i znanja da mi pomognu, treba mi neki jednostavan program sa koji bi lako mogao konvertovati slike sa digitalnog foto aparata od 14mpix na nizu rezoluciju da bi takve slike sa mature mogao putem maila da posaljem nekim drugovima u inostranstvu. Ja sam u svemu ovome nov pa Vas molim da mi malo i pojasnite kako bih se lakse snasao, unapred HVALA!!! Pozzz
Ako su slike u toj rezoluciji i lepe, verovatno ce i oni zeleti takve, pa imas puno opcija da im uploadujes kako god, na neki sendspace, ili ti sta god pa nek downloaduju, Pozdrav.
edit: ljudi skidaju i po 10gb igrica, a kamoli za dobre slike..
Ima nesto mnogo pametnije od ``resizing-a``. Pomocu pomenutih...
17.06.2012. 17:06
status: user broj poruka: 10999
programa moguce je fotografiji promeniti ``print size`` (odnosno DPI vrednost sa, recimo, 150 na 75) i na taj nacin sam fajl (xxxxx.jpg) uciniti nekoliko puta manjim (``laksim``). Na ekranu ce ostati iste velicine (``prikaz`` ostaje nepromenjen)...
Downsizing fotografija ne smanjuje kvalitet kao sto je Komsha gore napisao, cak naprotiv moze da `poveca` samim tim sto ce 100% crop biti kvalitetniji, jer ce na primer granule noise-a biti samim tim sitnije i teze za uociti, sve to pod uslovom da je rezolucija fotografije ostala odekvatna da monitor na kome se gleda.
Imas resize gore levo pa biras hoces li u procentima ili direktno u pixelima
Napravi kopiju slike pa se igraj da ne sjebes original.
Od toga ne moze jednostavnije.
Inace ja sve svoje slike koje saljem online resizujem duplo u procentima i opet su jako dobrog kvaliteta a izgube na velicini vise nego duplo, sem ako ne zumiras 10x onda i vidis razliku, a u principu bez problema mogu da se izrade prave fotografije i bice odlican kvalitet,
Do skoro samo svi izradjivali fotografije sa KAO krsh aparata koji nisu bili digitalni i nisu imali rezolucije tipa 2500x1600 pa su te slike odlicne i dalje nam stoje po policama...
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
A da :D Vec godinama u te svrhe koristim besplatni paket Photoscape, izmedju ostalog ima i veoma prost i efektivan batch convertor koji naravno ima i opciju resize.
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.