Dali mi neko ukratko moze objasniti na koji nacin se vrsi priprema za stampu? Ako koristim besplatne aplikacije i slike sa interneta i kataloga i hocu da pravim A3 reklamu? Ljudi pominju da to mora da bude lepo vidljivo kad se uveca 3 puta i slicno, pominju 200-300 dpi slika, skroz neka crna slova za tekst i tako to. Kako da znam da kad ubacim neku sliku na stranu ili je isecem iz nekog kataloga da znam koliko ima dpi i kako mogu da je napravim da ima recimo 300 dpi? A pritom radim na 19 incnom monitoru
Prosto ko pasulj. Sve besplatne slike sa interneta su u 72 DPI (ekranski prikaz). Za dobre slike mora ili da se plati ili da se mnogo rovari da bi se naslo nesto dobro. Proverices velicinu slikau racimo Photoshop-u. Ako je rezolucija 72 DPI i velicina slike recimo 100x100 mm slobodno je baci u kantu. Na A3 formatu ces imati tako krupne tacke da to nije normalno. Najbolje bi bilo da kazes sta ti zaista treba, sta radis. Kakve slike ti trebaju?
A zasto je to tako? Zasto ja kad odstampam to na nekom foto papiru na inkjetu sve deluje dobro? A oni u pripremi kazu da ce biti lose. Ne kapiram kakva je razlika kad se stampa na fizicki istom papiru A3 a kod mene se sve savrseno vidi kao na monitoru.
Vrednost treba da bude 300 ppi. U svakom ozbiljnijem programu za obradu slike
19.04.2012. 21:37
status: user broj poruka: 10999
mozes joj povecati (ili smanjiti) ovu vrednost ali imaj na umu da to menja i `print size`. Ujedno, mozes da biras da li da budu `resampled` ili ne (da li da im se ujedno promeni `fizicki/ekranski prikaz` (u pixel-ima) ili ne. Ne mora pomocu fotosopa - ima i besplatnih programa za to...Ovo ne treba brkati sa `dpi` (broj odstampanih tacaka, odnosno `gustina` tacaka po kvadratnom inch-u). Broj koji je STAMPACU (`pravom` laserskom ili ink jet-u) dovoljan da napravi dobru sliku na hartiji NIJE jednak broju koji je potreban stampariji (Offset lithography procedure).
1) Pomoću kog programa planiraš da praviš tu reklamu? 2) Kakva će pozadina da bude? 3) Da li znaš šta je bleed area i cut safe area?
Priprema za štampu uglavnom se radi tako da prikaz izgleda odlično na monitoru pri 300dpi. Naravno ne koriste se RGB boje nego CMYK (npr. crna boja u štampi je K: 100%, što nije isto crnoj boji na monitoru R: 0, G: 0, B: 0). Ovo nije toliko bitno kog fotografije, ali je poželjno da je prebaciš u CMYK pre štampe, tj. da je obradiš tako da izgleda dobro u CMYK prostoru boja.
Koje onda besplatni programe preporucujete i koju tehniku? Paint.net? Ako uzimam slike sa neta ili ih isecam odnekle na sta da pazim, hocu da imam i tekst koji unosim crno i tako to.
Za A3 štampu bi bilo fino da je slika barem 3000x3000 pixela ili približno. To će da ti da dovoljan DPI da izgleda oštro... __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.