Nov sam na forumu, pa nisam siguran da li sam izabrao pravu sekciju za moje pitanje. Razgovarao sam sa par ljudi o ovome, ali oni mnogooo traze za ruke i stv nema smisla kolik ose ugradjuju, pa se nadam da mi neko ovde na forumu moze pomoci i smanjiti mi troskove E sada da krenem sa pricom. U stanu je razucena kablovska u svakoj sobi (tri), operator je IKOM. Zivim u stambenoj zgradi. Zelim da postavim jednu unutrasnju kameru, tj. u ulazu ispred svojih ulaznih vrata i jednu spoljasnju, koja bi bila na terasi i ``kontrolisala`` parking. Do one unutrasnje postoji izveden strujni kabl, a do spoljasnje ne. Moja dilema je da li ici na IP video nadzor, ili da pokusam da to nekako izvedem preko kablovske. Potrebno mi je da mogu da gledam sta kamera snima na sva tri televizora, ili barem dva. Posedujem i kompjuter, kupio bih jos jedan HDD od 1TB, to nije problem, ako idem na tu varijantu. Moze li neko da mi da savet ili da me usmeri kako to da izvedem. Unapred zahvalan, Pozdrav
Ako ces snimati mislim da je bolje da koristis IP kamere posto komp samo skladisti podatke koje salje kamera - nema prebacivanja u digitalni oblik. Plus, imas kamere sa PoE (Power over Ethernet) za koji ne moras da vuces posebno kabl za struju (ali i PoE adapter kosta nesto).
Onda sa kompa prebacis sliku preko kompozitnog izlaza (cinch) i razdelis na sva tri TV-a. Ovo je prosto ukoliko kartica ima kompozitni izlaz i gde se isti vidi kao drugi ekran (extended desktop). Plus je i to sto ubacivanjem wireless u kombinaciju mozes sa nekog smart phona isto da vidis te kamere...
Ja bih definitivno isao na comp varijantu sa dve TV kartice(koje imaju composite in) ili 4-tvoro kanalnu pci karticu za video nadzor,zavisi sta nadjes,a obe varijante ce ti odraditi posao za mizernu svotu novaca. Sto se tice kamera,moraces da trazis one koje ce tebi odgovarati,u zavisnosti od daljine objekta kojeg zelis nadzirati(ovo se odnosi na spoljnu,jer ona sto nadzire ulazna vrata ne mora da ima zoom,a bilo bi pozeljno da ima infra led osvetljenje kako bi `videla` i u apsolutnom mraku).Za spoljnu kameru bih izabrao neku u koloru sa vecom osetljivoscu da moze da snima i u sumrak,a nocu pod ulicnim svetlom koliko-toliko zadovoljavajuce.Esad,malo je teze sve to izvesti,a da se sve to vidi i na 3 tv-a.Na jedan moze sigurno, i to preko TV out sa graficke kartice,a za drugu prostoriju bih koristio taj comp,dakle premesti ga tamo gde ti je potrebno,tako ces imati nadzor na dva odvojena mesta,jbg. Sto se tice terase,razvuci dvozilni kabelcic koji ce napajati kameru,nije valjda tolika frka!
To bi bila neka moja no-profi varijanta.
Edit:Pretece me xenox dok sam kucao.Eto nisam se ni setio da moze da se razdeli na tri tv-a composite.Super varijanta:)
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Nov sam na forumu, pa nisam siguran da li sam izabrao pravu sekciju za moje pitanje :: Razgovarao sam sa par ljudi o ovome, ali oni mnogooo traze za ruke i stv nema smisla kolik ose ugradjuju, pa se nadam da mi neko ovde na forumu moze pomoci i smanjiti mi troskov :: E sada da krenem sa pricom. U stanu je razucena kablovska u svakoj sobi (tri), operator je IKOM. Zivim u stambenoj zgradi. Zelim da postavim jednu unutrasnju kameru, tj. u ulazu ispred svojih ulaznih vrata i jednu spoljasnju, koja bi bila na terasi i ``kontrolisala`` parking. Do one unutrasnje postoji izveden strujni kabl, a do spoljasnje ne :: Moja dilema je da li ici na IP video nadzor, ili da pokusam da to nekako izvedem preko kablovske. Potrebno mi je da mogu da gledam sta kamera snima na sva tri televizora, ili barem dva. Posedujem i kompjuter, kupio bih jos jedan HDD od 1TB, to nije problem, ako idem na tu varijantu :: Moze li neko da mi da savet ili da me usmeri kako to da izvedem :: Unapred zahvalan :: Pozdrav
Izvinjavam se za oftopic. Gde ima dobrog izbora tj. velikog izbora sto se tice kamera i kakve su razlike u video kartama (po kvalitetu snimanja) sem koliko kanala imaju.
Kvaliteta slike se razlikuje u velicini rezolucije koje karta moze da prikaze i kolicini FPS-a(frame per second) pri snimanju,sto je vise to je naravno i bolje,jer je kasnije pri reprodukciji snimka moguce pogledati snimak koji ce imato daleko vise detalja pri usporenom snimku,pogotovo ako se snimani objekat kretao brze.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Izvinjavam se za oftopic :: Gde ima dobrog izbora tj. velikog izbora sto se tice kamera i kakve su razlike u video kartama (po kvalitetu snimanja) sem koliko kanala imaju.
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647625. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.