Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Obrada video materijala i zvuka
Sony Vegas 9.0c mala pomoc
STRANA 1 OD 1
mkukic Sony Vegas 9.0c mala pomoc 03.11.2009. 15:28 T21511

status: user
broj poruka: 2591
Napravio sam projekat u kom su koriscene slike (.jpg), .wav fajl i transition efekti. Program je fenomelnalan i pruza zaista velike mogucnosti i napravio sam predivan video klip, ali o cemu se radi...

Kada stavim da izrenderuje sve tu u, recimo, .avi fajl proces traje oko 45 min za obelezen 1 min klipa. Kada je zavrsio bio sam poprilicno iznenadjen kada sam video velicinu fajla - 1.2GB!

Mogu misliti koliko bi mu bilo potrebno da sam stavio da renderuje nesto daleko vece (citaj duze) od jednog minuta klipa... Ceo hard bi mi trebao...

Pitanje je sta je potrebno podesiti i u kom formatu renderovati da bih taj klip dobio u normalnom kvalitetu, ali daleko manje velicine? U windows movie maker-u sam pravio neke stvari i kada sam renderovao klip od 4 minuta na kraju sam dobio fajl od 35MB. a ovde za 1 minut 1.2GB!

Hvala!
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic @mkukic 03.11.2009. 15:52 #154651

broj poruka: 19063
u principu, najmanje zauzima .wmv format, ili .avi, ali sa kompresijom DivX-a, ili Xvid-a, ne znam da li si imao prilike da probas Magix video pro, po meni je dosta funkcionalniji..

Daum ... 03.11.2009. 16:04 #154652

broj poruka: 12804
Pa naravno da ti je radio 45 minuta kad si mu postavio neku slabu kompresiju, ako je uopste i ima. Instaliraj neki codec pack da dobijes podrsku za Xvid, skratices i vreme i velicinu.

Btw, probao sam Vegas i iskreno nije bolji od After Effects-a, a da ne pricam o Nuke-u ili Fusion-u...

Equinoxe Re: 03.11.2009. 16:06 #154653

broj poruka: 12057

Rendaj u MPEG-2, ima solidnu kompresiju i drži kvalitet. Ako budeš hteo da ga dodatno peglaš, MPEG ti je najsigurniji format za konverziju u neki drugi format / kontejner.

U nemoj u programima tog tipa da radiš render u DivX/Xvid itd. izbaci MPEG ili DV enentualno pa ih posle u AutoGK/WinAVI converteru peglaj u DivX ili šta ti već treba.

@Daum:
Porediš AfterEffects i Vegas ? Nemaju ni sličnu svrhu.
Vegas je za montažu i klasične efekte a AE je za postproduckiju i mnogo složenije efekte (maske/trenzicije/txt efekte/background i image generatore idt).
mkukic ... 03.11.2009. 16:17 #154655

Probacu da renderujem u MPEG-u pa ce da javim rezultate.

Koji je program onda najbolji za ovo sto sam naveo da radim? Dakle na .wav fajl `lepim` slike na koje primenjujem razne efekte (transition) i nakon toga text koji se na raznorazne nacine krece po tim slikama?
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

imarkovic @mkukic 03.11.2009. 16:21 #154656

broj poruka: 19063
ima dosta programa koji su medju najboljima, zavisi od ukusa do ukusa, kazem opet, probaj MAGIX video pro, mozda ces biti zadovoljan, ja sam koristio dosta programa u tu svrhu i zaustavio sam se na MAGIX-u.

mkukic Re: @mkukic 03.11.2009. 16:25 #154658

Skidam ga vec! Javicu utiske!

:: ima dosta programa koji su medju najboljima, zavisi od ukusa do ukusa, kazem opet, probaj MAGIX video pro, mozda ces biti zadovoljan, ja sam koristio dosta programa u tu svrhu i zaustavio sam se na MAGIX-u
::
mkukic ... 03.11.2009. 16:29 #154660

imarkovic pogledaj mail!

mkukic Re: Re: 03.11.2009. 16:51 #154667

Bax poslusao sam te i naravno svaka cast! Renderovao sam u MPEG-2 i kvalitet je ostao odlican a velicina fajla od 23 sec je 14MB u odnosu na 473MB u .avi. Probao sam i sa XVid compresijom avi fajla i on ispadne ~ 6MB ali je dosta izgubio na kvalitetu...

Hvala svima jos jednom i ostaje mi jos da probam Magix video pro pa da vidim koji cu da ostavim!

pozz

:: Rendaj u MPEG-2, ima solidnu kompresiju i drži kvalitet. Ako budeš hteo da ga dodatno peglaš, MPEG ti je najsigurniji format za konverziju u neki drugi format / kontejner
:: U nemoj u programima tog tipa da radiš render u DivX/Xvid itd. izbaci MPEG ili DV enentualno pa ih posle u AutoGK/WinAVI converteru peglaj u DivX ili šta ti već treba
:: @Daum
:: Porediš AfterEffects i Vegas ? Nemaju ni sličnu svrhu.
:: Vegas je za montažu i klasične efekte a AE je za postproduckiju i mnogo složenije efekte (maske/trenzicije/txt efekte/background i image generatore idt)
Equinoxe Re: 03.11.2009. 17:47 #154705

Najbolja kombinacija za small size je MPEG-2 -> Virtual Dub i dobiješ divx časkom.

http://home.comcast.net/~fcchandler/stable/VirtualDub-MPEG2.zip

+

AC3 codec ako MPEG ima AC3 audio da ga VD otvori.
http://home.comcast.net/~fcchandler/AC3ACM/index.html

mkukic Re: Re: 03.11.2009. 17:59 #154711

Hvala Bax na informacijama!

:: Najbolja kombinacija za small size je MPEG-2 -> Virtual Dub i dobiješ divx časkom
:: http://home.comcast.net/~fcchandler/stable/VirtualDub-MPEG2.zi
:: AC3 codec ako MPEG ima AC3 audio da ga VD otvori
:: http://home.comcast.net/~fcchandler/AC3ACM/index.htm
Equinoxe Re: Re: Re: 03.11.2009. 18:03 #154717

Nema na, jelte, čemu.

:: Hvala Bax na informacijama
:: ***************************************************************************************
:: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: ::
:: :: Najbolja kombinacija za small size je MPEG-2 -> Virtual Dub i dobiješ divx časkom
:: :: http://home.comcast.net/~fcchandler/stable/VirtualDub-MPEG2.zi
:: :: AC3 codec ako MPEG ima AC3 audio da ga VD otvori
:: :: http://home.comcast.net/~fcchandler/AC3ACM/index.htm
Pisko Pinnacle studio 03.11.2009. 18:27 #154732

broj poruka: 6669
Kada se upari sa Hollywood FX dodatkom za spec. efekte, može se također, na bleskasto jednostavan način napraviti to što ti otprilike, radiš. Jedina je muka, što je dotični uvek bio nestabilan, tj. voleo je da se tretira i ponašao se kao video stragegijska igra: što više sejvovanja, pa ako pukne, go back, učitaš ponovo. Drugim rečima, nije za profesionalnu upotrebu. A i sa renderovanjem se nije baš proslavio.
Xvid ti je ispao očajan jer ga nisi podesio, a, nisi jer ne razumeš i ne znaš kako. Ukratko: to mora da se radi u bar dva prolaza inače od kvaliteta nema ništa. Kompresija i rezolucija moraju da se optimalno podese inače baš degradiraju sliku, u suprotnom, kad se lepo podese, kvalitet je skoro identičan DVD-u ili fullHD filmovima.... ako ne veruješ, skni ih sa net-a u xvid formatu, i vidi šta majstori rade.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

mkukic Re: Pinnacle studio 03.11.2009. 18:46 #154746

U pitanju je DivX, a ne Xvid... Moja greska... Ako uopste ima neke razlike... Koja su ta najbitnija podesavanja, tj. na sta moram najvise da obratim paznju i kako da odradim ta dva prolaza koja spominjes? U istom programu ili moram da ih koristim vise?

:: Kada se upari sa Hollywood FX dodatkom za spec. efekte, može se također, na bleskasto jednostavan način napraviti to što ti otprilike, radiš. Jedina je muka, što je dotični uvek bio nestabilan, tj. voleo je da se tretira i ponašao se kao video stragegijska igra: što više sejvovanja, pa ako pukne, go back, učitaš ponovo. Drugim rečima, nije za profesionalnu upotrebu. A i sa renderovanjem se nije baš proslavio
:: Xvid ti je ispao očajan jer ga nisi podesio, a, nisi jer ne razumeš i ne znaš kako. Ukratko: to mora da se radi u bar dva prolaza inače od kvaliteta nema ništa. Kompresija i rezolucija moraju da se optimalno podese inače baš degradiraju sliku, u suprotnom, kad se lepo podese, kvalitet je skoro identičan DVD-u ili fullHD filmovima.... ako ne veruješ, skni ih sa net-a u xvid formatu, i vidi šta majstori rade
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Pisko Ukratko 03.11.2009. 18:53 #154749

Kod oba kodeka, stvar se naziva two-pass ili 2-pass, a označava da u prvom `prolazu` tj. prvoj obradi video materijala, samo proračunava ili indexira sliku po sliku, a u drugom prolazu, vrši jpeg, mjpeg ili mpeg kompresiju. Algoritam je različit od kodeka do kodeka.
Ovako, bax te je dobro savetovao: da bi iz komercijalnih programa koje si koristio ili ti i ja preporučio, dobio zadovoljavajući xvid-divx produkt, moraš da se bakćeš sa kodekom lično i raznim čačkanjima koja su različita od programa do programa. Tako je bolje da to prvo izvezeš u mpeg2 dvd kvaliteta i formata, jer je to standardno dobro (odlično), a onda, virtual dub-om ili nekim drugim programom, konvertuješ u xvid ili divx u bar dva prolaza.
MORAŠ koristiti tutorijal za VirtualDub, ako nemaš nekoga pored sebe da ti pokaže, nije neka mudrost za osnovna podešavanja, samo da shvatiš logiku programa koji je na izgled ružan do bola i odbojan. Kad shvatiš snagu i mogućnosti, videćeš kako je u stvari jednostavan i koristan.

mkukic Re: Ukratko 03.11.2009. 19:06 #154758

Uredu, hvala na savetu.

:: Kod oba kodeka, stvar se naziva two-pass ili 2-pass, a označava da u prvom `prolazu` tj. prvoj obradi video materijala, samo proračunava ili indexira sliku po sliku, a u drugom prolazu, vrši jpeg, mjpeg ili mpeg kompresiju. Algoritam je različit od kodeka do kodeka
:: Ovako, bax te je dobro savetovao: da bi iz komercijalnih programa koje si koristio ili ti i ja preporučio, dobio zadovoljavajući xvid-divx produkt, moraš da se bakćeš sa kodekom lično i raznim čačkanjima koja su različita od programa do programa. Tako je bolje da to prvo izvezeš u mpeg2 dvd kvaliteta i formata, jer je to standardno dobro (odlično), a onda, virtual dub-om ili nekim drugim programom, konvertuješ u xvid ili divx u bar dva prolaza
:: MORAŠ koristiti tutorijal za VirtualDub, ako nemaš nekoga pored sebe da ti pokaže, nije neka mudrost za osnovna podešavanja, samo da shvatiš logiku programa koji je na izgled ružan do bola i odbojan. Kad shvatiš snagu i mogućnosti, videćeš kako je u stvari jednostavan i koristan
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Pisko Ma, hvala 03.11.2009. 19:32 #154768

Predugačko je da ti balavim ovde. I, preskočiću nešto bitno bez čega ćeš da lutaš i blejiš u muci (psujući me), kad već ima gotovih, proverenih tutorijala. Čak i na srpskom-hrvatskom.

Daum Re: Re: 03.11.2009. 20:10 #154778

broj poruka: 12804
...mislio sam na Premier ustvari...

:: Rendaj u MPEG-2, ima solidnu kompresiju i drži kvalitet. Ako budeš hteo da ga dodatno peglaš, MPEG ti je najsigurniji format za konverziju u neki drugi format / kontejner
:: U nemoj u programima tog tipa da radiš render u DivX/Xvid itd. izbaci MPEG ili DV enentualno pa ih posle u AutoGK/WinAVI converteru peglaj u DivX ili šta ti već treba
:: @Daum
:: Porediš AfterEffects i Vegas ? Nemaju ni sličnu svrhu.
:: Vegas je za montažu i klasične efekte a AE je za postproduckiju i mnogo složenije efekte (maske/trenzicije/txt efekte/background i image generatore idt)
Equinoxe Re: Re: Re: 03.11.2009. 20:25 #154780

Onda, dašta.

:: ...mislio sam na Premier ustvari..
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
:: :: Rendaj u MPEG-2, ima solidnu kompresiju i drži kvalitet. Ako budeš hteo da ga dodatno peglaš, MPEG ti je najsigurniji format za konverziju u neki drugi format / kontejner
:: :: U nemoj u programima tog tipa da radiš render u DivX/Xvid itd. izbaci MPEG ili DV enentualno pa ih posle u AutoGK/WinAVI converteru peglaj u DivX ili šta ti već treba
:: :: @Daum
:: :: Porediš AfterEffects i Vegas ? Nemaju ni sličnu svrhu.
:: :: Vegas je za montažu i klasične efekte a AE je za postproduckiju i mnogo složenije efekte (maske/trenzicije/txt efekte/background i image generatore idt)
mkukic ... 03.11.2009. 21:11 #154802

Renderovao sam u .mpeg onaj deo klipa koji sam zeleo i, hajde, velicina fajla je prihvatljiva (47MB), kvalitet odlican, sve to stoji, ali za renderovanje 1:10 min klipa mu je portrebno 55 minuta! Isto kao i kad sam renderovao u .avi sto se tice vremena... Pa Windows Movie Maker je klip od 4 min renderovao svega par minuta a kvalitet je opet bio odlican! Za renderovanje takvog klipa u Vegas-u bih mogao da ga ostavim celu noc da radi, a da ne pricam o necem vecem i zahtevnijem...

@imarkovic Probao sam Magix video pro i ono sto sam do sada uspeo da primetim je:

1. Vegas je dosta bogatiji opcijama za Transition efekte.
2. Magix mi deluje da ima veci izbor efekata sto se tice texta

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60415. Broj poslatih odgovora: 647610.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs