koji software je najbolji za pravljenje video materijala u HD formatu? treba da upisem neki skraceni kurs pa ne mogu da se odlucim dal da idem na 3D studio max ili neki od Adobe programa (premiere, elements, after effects). ajd dajte neki predlog, za i protiv :)
imam dilemu oko formata za tv program. da li staru dobru 4:3 ili 16:9, ili cak 5:4 (nisam ni znao da postoji dok nisam poceo da googlujem). da li HD format podrazumeva 16:9 ili to nema veze?
Video editing i 3D su dve totalno različite stvari, naravno imaš u 3dsmax-u i u Adobe Premieru i timeline i keyframe-ove, ali to je to. Vegas 8 i Premiere Pro CS4 su ti najbolji programi za HD montažu. After nema veze sa montažom, što ne znači da ti ne možeš importovati HD video materijal u njega, ali ne u svrhe montaže. To je alat za efekte svih vrsta, kolor korekciju, key-ing, text efekte itd.
I što se 3D-a tiče, on zahteva mnogo više truda i učenja nego montaža, ali ako te nešto zaista zainma, to nije bitan faktor. I pre nego što donseš odluku pogledaj i Maya-u i njen interfejs pa vidi šta ti bolje leži.
Još jedna stvar je bitna, za HD montažu i ozbiljno zezanje sa 3D-om, treba ti malo jača mašina. Stavi 4 GB-RAM-a, neki brz HD, i neki DualCore CPU. A treba ti i monitor u kome možeš da vidiš HD, tj. rezultat montaže. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
ok nisam ja dobro postavio pitanje... meni pored montaze (koja je trenutno u drugom planu) treba da prvaim dzinglove i kratke klipove i spice. to je mi je bitno da se odradi dobro, a montaza samog programa trenutno moze da bude ocajna (ne znam zasto ali tako kazu `odozgo`). pretpostavljam studio max 3d?
sto se masine tice nema frke. E4500 na 3.0GHz (clockovan), 4Gb (2x2) 800mhz, HDD WD 500Gb na 7200 (klasika, al sta da se radi trenutno nema bolje). `monitor` danas stize Sony Bravia neka 40` i treba jos grafiku da uzmem bolju, sad imam Gigabyte 8800 silent pipe 256, dakle mora bolje...
Broj postavljenih tema: 60415. Broj poslatih odgovora: 647610. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.