Od pre nekoliko dana ako uposlim virtual dub sa bilo kakvim oblikom kompresije audio sadrzaja u snimljenom filmu ili cak ako pokusam da ekstraktujem audio u wave onda zvuk se deformise, nekako je prigusen i ima dosta krcanja. Pokusao sam nekoliko audio commpresora (ac3, divx audio) but the problem persists.
Playback svega ostalog ide normalno.
Pokusao sam da promenim drajver zvucne (cak i koriscenjem driver cleanera), divx codec, deinstalacija ffdshow, prelazak na najnoviji virtual dub ali ne vredi.
U toku snimanja sa tv-a (Leadtek Tv200Xp Expert) ton snimljenog audio materijala je normalan. Jedina operacija u virtual dubu koja nece ostetiti zvuk videa je direct stream copy.
Za sada koristim alternativno resenje ekstraktovanjem audio sadrzaja iz filma pomocu Blaze media pro, njegovo kompresovanje u mp3 pomocu Sony sound forge 9c i taj audio zalepim na video u virtual dubu.
Da li je neko imao slicno iskustvo i da li zna kako moze da se resi ?
Ako nesto znaci ploca je Asus P5Q Pro (Realtek HD ALC1200), tv kartica Leadtek TV2000XP Expert.
Ne baš takvi problemi, ali slični, dešavali su mi se na nekim drugim video-editing programima... i na drugom hardveru. U svakom slučaju, nisam siguran šta je pravi uzrok, ali, da probaš nešto od ideja koje mi padaju na pamet kao mogući uzroci: 1. Directx, drajver zvučne pa DRAJVER MATIČNE PLOČE. Pregazi ponovo, to je pretpostavka da je nešto od ovoga oštećeno ili onemogućeno bilo kojom nadogradnjom, instalacijom, update-om, bem` li ga. 2. Da li je i zvuk snimka sa leadteka - ono što on sam komprimuje (recimo, u mpeg2 ali i čist avi fajl bez kompresije) čist od krckanja, ili samo imaš čistu reprodukciju onoga što se snima - za vreme dok se snima, ali ne i snimljenog materijala? Ako tu ima problema, onda sumnjam na kodek-paket koji imaš ili neki od kodeka koji ti se instalirao na sistem - ili si ga sam instalirao, a preuzeo je default-ni prioritet i nameće se svim ostalim programima i hardveru. Npr. kod mene je Elecard mpeg2 enkoder sam sebe proglasio za `domaćim` na mom sistemu... iako imam i druge mpeg2 enkodere koji se ne plaćaju... 3. Podesi mixetu zvučne `kartice` tj. isključi boost signala, prepojačanje signala ili preveliko smanjenje istog (nek` sve bude u sredini) jer, često neki programi za reprodukciju audio-video materijala, smanjuju-povećavaju potenciometre mixete i onda tako ostave iza sebe kuršlus. OBRATI PAŽNJU NA PLAYBACK ALI I NA RECORD mod - odnosno podešavanja, jer ne moraju biti ista za iste stvari. 4. Crko` audio čip. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
1. Moze biti ali ja sumnjam da se neki audio codec zbunio.
2. Tek snimljeni materijal preko Leadteka ima normalan zvuk. Zvuk se snima u formatu PCM 44100 KHZ 16bit stereo. Problem nastaje kada se zvuk snimljenog video falja naknadno kompresuje na bilo koji drugi format. Vrlo je moguce da se neki codec nametnuo kao default. Cupanje audia iz videa pomocu drugog programa koji koristim (Blaze media pro) ide normalno i kompresija preko Sound forge 9c.
3. Mixeta za tv karticu playback je do daske i to mu ne deformise ton kada gledam tv preko kompa. Record za tv karticu (CD IN) je podesen na 30% i kada se snima u virtual dubu (da napomenem ponovo) tako snimnjen materijal nema problema sa zvukom.
4. Jezik pregrizo.
:: Ne baš takvi problemi, ali slični, dešavali su mi se na nekim drugim video-editing programima... i na drugom hardveru :: U svakom slučaju, nisam siguran šta je pravi uzrok, ali, da probaš nešto od ideja koje mi padaju na pamet kao mogući uzroci :: 1. Directx, drajver zvučne pa DRAJVER MATIČNE PLOČE. Pregazi ponovo, to je pretpostavka da je nešto od ovoga oštećeno ili onemogućeno bilo kojom nadogradnjom, instalacijom, update-om, bem` li ga :: 2. Da li je i zvuk snimka sa leadteka - ono što on sam komprimuje (recimo, u mpeg2 ali i čist avi fajl bez kompresije) čist od krckanja, ili samo imaš čistu reprodukciju onoga što se snima - za vreme dok se snima, ali ne i snimljenog materijala :: Ako tu ima problema, onda sumnjam na kodek-paket koji imaš ili neki od kodeka koji ti se instalirao na sistem - ili si ga sam instalirao, a preuzeo je default-ni prioritet i nameće se svim ostalim programima i hardveru. Npr. kod mene je Elecard mpeg2 enkoder sam sebe proglasio za `domaćim` na mom sistemu... iako imam i druge mpeg2 enkodere koji se ne plaćaju.. :: 3. Podesi mixetu zvučne `kartice` tj. isključi boost signala, prepojačanje signala ili preveliko smanjenje istog (nek` sve bude u sredini) jer, često neki programi za reprodukciju audio-video materijala, smanjuju-povećavaju potenciometre mixete i onda tako ostave iza sebe kuršlus. OBRATI PAŽNJU NA PLAYBACK ALI I NA RECORD mod - odnosno podešavanja, jer ne moraju biti ista za iste stvari :: 4. Crko` audio čip :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Desilo se nesto vrlo cudno a to je da je problem kao rukom skoro odnesen a ja se nisam bas nesto trudio da ga resavam. Izgleda da je jedna cinjenica imala uticaja na problem a ja je nisam smatrao za bitnu.
Kada me je zezala audio kompresija u virtual dubu kompjuter se nalazio u drugoj sobi u mom stanu blizu televizora jer je tako moralo zbog...khm...slave Svetog Jovana da ne bi smetao gostima kada sede i krkaju.
Kada sam eksperimentisao sa raznoraznim audio kodecima kompjuter je jos uvek bio u toj sobi blizu televizora. Ni deinstalacija tih kodeka nije pomogla.
Kada sam komp vratio tamo gde treba da stoji proradila je audio kompresija u Divx audio format a PCM je jos uvek krcao. Malopre sam ponovo proverio kako radi PCM i ima napretka jer sada se cuje slabo sustanje u pozadini video fajla i zvuk nije deformisan od tog sustanja.
Bre, kao da sam navuko neke Gremline kada sam kompjuter selio na drugu lokaciju u stanu pa sada kada sam isti vratio tamo gde je bio efekti problema koji me je zezao se sve vise i vise smanjuju.
Broj postavljenih tema: 60415. Broj poslatih odgovora: 647610. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.