Kad si poslednji put radio u C64 BASIC-u, ovako ide ucitavanje igara, prvo ucitas turbo 250 ( ako igra nije original ), pa onda iz njega ucitas igru, pa je startujes.
Evo kako:
-Premotaj kasetu gde pocinje turbo 250, kucaj `load` kad ti izbaci `Press play on tape` startuj kasetofon, izbacice ti ime programa ` Found Turbo 250 `, kad zavrsi ucitavanje, kucas RUN,
-Premotas kasetu na broj gde se igra nalazi, kucas `load` kad ti izbaci `Press play on tape` startuj kasetofon, izbacice ti ime igre ` Found //Ime igre// ` sacekaj da je ucita pa je straujes sa RUN.
Jos jedan savet, nemoj da treskas kasetu, nego nadji program za stelovanje glave, davo bilo kad sam ukljucivao c64 ( 25god ) a i na zalost nemam ga vise, i preko njega nasteluj glavu za tu kasetu.
Moguce je da je greska zbog lose nastelovane glave, nadje on igru ali lose procita podatke i onda ti sve razmrlja.
Ps: Nadjoh i program, zove se Azimuth 3000 ili Cassette Azimuth evo linka:
probaj iza print `tekst` da stavis : `,` ili `.` ili `.` naravno bez navodnika.
Elem sve igre su pisane sa POKE komandom i direktno su se upirivale u memoriju pa nije bilo potrebe za endzinima kao sad, sto znaci da su bile odmah optimizovane.
Ja sam u Simon`s Basic-u napravio prvu igru kopija Galage:
Mora da ga imas na nekoj kaseti, ucitava se isto i igra i pokrece isto, dobices poruku da pokrenes kasetofon i onda ces imati paralelene linije na ekranu sa nekim mrljama, trebalo bi srafcigerom da namestis sraf tako da linije budu ciste znaci paralelne nesto ovako I I, znaci da sa strane nema tackica ( ne moze idelano da budu dve prave linije uvek postoji sum al da budu sto pravije ).
Ako me pitas kako program da prebacis na kasetu, to vec nisam radio, znam da je to zvucni snimak koji razume C64, nesto kao stari Dial-up modemi.
:: Ma igrao sam igru pre 10-12 dana najnormalnije i danas da je ucitam i ono greska :: :: Nisam te najbolje razumeo...zavrto sam ja glavu na obe strane i uvek mi izbaci neka srca i krugove, hm :: :: kako da ubacim taj program za glavu :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Ja bih probao sa snimim zvuk koji se reprodukuje iz nekog playera na kasetu diretno, znaci moras da vezes neki rekorder koji snima sa PC-a na kasetu, i taj audio fajl snimis na kasetu.
Ps: Ako si cackao sraf za galvu zezno si se debelo, dok nastelujes galvu kako treba ima da se ubijes bez ovog programa za stelovanje glave.
Nece, jbg. Pokusao sam da odvrnem sraf skroz do kraja...Imam ja linije kad ucitava...i zavrsi...posle mi izadje `Load Error`, hm...Kad idem na RUN, samo izbaci srca i krugove i nema igrice...Cekao sam pola sata i nista.
@xenox - Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Znaci magnetna glava se pomerila i ne naleze lepo na magnetni zapis na kaseti, tako da magnetna glava vise ne vibrira kako treba ( slicno gramafonskoj ploci ili glavi hdd-a ) i ne ucitava podatke kako treba.
Evo kako izgleda ekran programa za stelovanje glave:
:: Nece, jbg. Pokusao sam da odvrnem sraf skroz do kraja...Imam ja linije kad ucitava...i zavrsi...posle mi izadje `Load Error`, hm...Kad idem na RUN, samo izbaci srca i krugove i nema igrice...Cekao sam pola sata i nista :: :: @xeno :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Ovaj kasetofon na wiki je drugaciji...da nije to problem? Moj je mozda stariji i zato nece da ucitava kako treba i izbacuje neke sarene linije...bmlga. ali zasto nece da se pokrene igra?
Gde gresim?
@bocilius, sraf sam odvrnuo skroz i nista...mislim da je cak i upao unutra...
protrescu ga malo....valjda ce da ispadne.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Znaci magnetna glava se pomerila i ne naleze lepo na magnetni zapis na kaseti, tako da magnetna glava vise ne vibrira kako treba ( slicno gramafonskoj ploci ili glavi hdd-a ) i ne ucitava podatke kako treba.
Evo kako izgleda ekran programa za stelovanje glave:
:: Ovaj kasetofon na wiki je drugaciji...da nije to problem? Moj je mozda stariji i zato nece da ucitava kako treba i izbacuje neke sarene linije...bmlga. ali zasto nece da se pokrene igra :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Vidi, šraf ti je najbitnija komponenta prilikom učitavanja igre (pod uslovom da je koasetofon ispravan). Znači, da bi se igra učitala kako valja, šraf mora da bude pritegnut precizno. Ako je previše ili premalo pritegnut, dobijaćeš `load error`. To je večito bila zajebancija kada se setim. A trebalo je i dosta vremena da se našteluje šraf kako valja. A, to smo uglavonom, koliko se sećam, radili `na uvo`.
Ok, pokusacu da nastelujem glavu, ako nadjem straf...a i neki metalni deo mi je sad ispao, ccc...izgleda da se necu naigrati danas :( opet srca i load error...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Vidi, šraf ti je najbitnija komponenta prilikom učitavanja igre (pod uslovom da je koasetofon ispravan) :: Znači, da bi se igra učitala kako valja, šraf mora da bude pritegnut precizno :: Ako je previše ili premalo pritegnut, dobijaćeš `load error` :: To je večito bila zajebancija kada se setim. A trebalo je i dosta vremena da se našteluje šraf kako valja. A, to smo uglavonom, koliko se sećam, radili `na uvo` :: :: ::
Hrkljuš :) Pretpostavljam da ti je ispala ona metalna pločica koja je išla između šrafa i federa :) I to se redovno dešavalo kad se šraf odvrne do kraja :)
:: Ok, pokusacu da nastelujem glavu, ako nadjem straf...a i neki metalni deo mi je sad ispao, ccc...izgleda da se necu naigrati danas :( opet srca i load error.. :: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: :: :: Vidi, šraf ti je najbitnija komponenta prilikom učitavanja igre (pod uslovom da je koasetofon ispravan) :: :: Znači, da bi se igra učitala kako valja, šraf mora da bude pritegnut precizno :: :: Ako je previše ili premalo pritegnut, dobijaćeš `load error` :: :: To je večito bila zajebancija kada se setim. A trebalo je i dosta vremena da se našteluje šraf kako valja. A, to smo uglavonom, koliko se sećam, radili `na uvo` :: :: :: :: :: ::
Trazi pod imenom Azimuth, dole pri kraju liste pod `A` npr:
6844 Azimate 3000 6542 Azimuth Alignment System 6111 Azimuth Head Alignment Kit 6399 Azimuth Head Alignment Tape
pa skini odatle, ( kako nemam pojma, salji mail ako treba ) ili pojuri negde neko mora da ima jos stare kasete sa c64 igrama i programima, obicno je svaka kaseta sa igrama imala Turbo 250 i Program za stelovanje glave.
:: Ok, sve je meni skoro jasno... Gde da skinem program za stelovanje glave? Imas neki link :: :: Ovo sto si okacio je samo slika.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.