Koji je dozvoljeni nivo mikrotalasnog zracenja, a da ne steti organizmu?
STRANA 1 OD 1
ivanstojko
Koji je dozvoljeni nivo mikrotalasnog zracenja, a da ne steti organizmu?
16.07.2012. 06:51
T46691
status: user broj poruka: 400
Da li neko zna taj podatak, ako zna gde to pise i koliko vremena bi smelo da se provodi na takvom mestu a da nije stetno po zdravlje. Na mom radnom mestu iznosi oko 180 mW/cm (mislim da sam ubo mernu jedinicu).
Nije štetan ni jedan nivo. Štetni si tek ultraljubicasti x i gama zraci koji su na daaaaalekoooo vecim frekvencama. Ovi koje spominješ samo mogu malo da te zagreju :)
Pa ne bih se bas slozio sa tobom. Impulsna snaga radara je 200kW. Posle nekog vremena pocinje da boli glavudza, ne samo mene nego i druge. Druga stvar, jako veliki broj kolega ima problem sa `pravljenjem dece`. I suvise slucajnosti rekao bih. Pitao sam lika koji je merio a odgovor nisam dobio, samo je odmahnuo glavom. Pricali su i da ce da nam skrate radno vreme, ali ni qrca od toga.
Kako strucnjaci izracunaju kolika je maksimalna doza necega. Daju naprimer misu neki lek.I ako on dobije za 50 dana tumor,oni tu kolicinu,koju su dali misu za 50 dana, jos podela sa sto pa onda dobiju maksimalnu kolicinu tog leka za ljudsku upotrebu.
I tako rade i sa radioaktivnim cesticama i sa svim ostalim koje su u upotrebi. Mikro talasi su vrlo stetni. Sta je stetno je stetno,a ako je manja doza samo ce trebati vise vremena da se razboles.
Pa i ja sam pricao iz iskustva iz vojske. Bio sam u pvo 91 god. Ok sad ovako. Imaš dva nacina na koji se mere talasi. Ja sam gore govorio o prvom a ovo sto ti govor je drugi. Nisam strucnjak, daleko od toga. Imam samo neko opšte znanje. Uglavnom pogledao sam po netu a možeš i ti. Te vrednosti su stvarno velike i štetne su po zdravlje i nemogu iskreno da poverujem da su tolike. Ipak nek ovde nastavi neko ko je strucan da te ne plašim. Ali uglavnom uporedjuju to zracenje oko 100 mW/cm2 odnosto promene koje izazivaju kod coveka na nivou celija odnosno hromozoma kao kod pušaca, što mi nema iskreno logike a sobzirom na ono što znam o aberacijama. Uglavnom , da, te vrednosti su velike. Doduše ja nisam bio tako blizu radara ali... Valjda ljudi koji su te postavili tu znaju šta rade. Stavar je u tome da te vrednosti nisu štetne u kracem vremenskom periodu (ti radari nisu stalno ukljuceni zar ne ??? ) Ti si verovatno na nekom moblinom radaru. Stacionarni radari su odvojeno od ljudi i opasnost predstavlja blizina ispod 100 metra dok preko 200 metra nepstoji nikakva opasnost.
Nije ukljucen sve vreme, ali kada se vrse podesavalja i otklanjaju kvarovi (nazalost vrlo cesto) mora da se `digne visoki`. To da li ljudi znaju ili ne necu da komentarisem jer ti ljudi ne rade ovde (da rade verujem da bi bilo malo drugacije). Razlika u merenjima pored, na 20m, na 50m i na 100m od radara su tako mizerna da ih malte ne uopste i nema. Za `przenje` dobijem odredjeni br. dana preko godisnjeg i vozi.
Ne vrednosti su visoke. Da ima stete ima. Pitanje je kolike a oko toga nema saglasnosti ne samo kod nas nego i medju naucnicima.Inace na tim radarima se radi 40-ak godina tako da... U pdf-u su neke vrednosti odnosto standardi koje neam pojma šta znace. Iskreno mislim da za neku veliku bojazan nema mesta. Pa nisu ludi da vas ubijaju tu.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.