Da lije moguce popraviti hard disk koji ima `bed sectors`. Postoji li neki program? Jeli Hiren`s boot dovoljan za to? Imam ATA Maxtor 40 Gb. Ili moram da kupujem nov?
Softverski bad sektori mogu da se preispitaju i preimenuju (poprave na naški) a ostali se samo ograniče. Da li će ili ne biti uspešno, reći će ti samo empirija a ne neki voodoo mag sa foruma. Jedino, kada bi rekao da je do bad sectora došlo nakon što si ga udario čekićem ili ti ispao iz ruke na sto, onda.... Na Hiren`s cd-u imaš alatke, ali ih možeš skinuti i sa seagate-ovog sajta, za maxtor diskove. U principu, low level formatiranje će ti reći može li, a praksa posle toga, koliko je to trajno.
Van toga, po meni su serije slim maxtora od 40Gb uzrok njihove propasti, em vrući, em su crkavali masovno. Pravo je čudo kako je tebi opstao toliko.. imam još jedan u fioci, mrzi me da mu prodam i štampanu ploču za sitnu paru... tako da, novo je na redu, taj disk sada jedva da je dovoljan i kao prenosni medij u nekom rack-u a za sistem i da ne govorim.
U principu, dovoljno ti je i ono sto nudi sam Windows (XP, 7...)...
10.09.2010. 07:56
status: user broj poruka: 10999
odnosno njegov installation disk. Radi se o formatiranju prilikom kojeg odaberes opciju `check disk for bad sectors`. Proces traje relativno dugo (do nekoliko sati) i zavrsava se tako sto se `bad sectors` grupisu i (koliko-toliko) `izoluju` od `zdravog` dela povrsine diska. Medjutim, nakon izvesnog vremena koriscenja takvog diska, problem moze ponovo da se javi - dolazi do iznenadnih otkazivanja sistema pa i do prestanka njegovog funkcionisanja (`pad sistema`). Postoje specijalizovani alati tipa `HDD regenerator`, ali niko ti tu ne daje nikakve garancije za uspeh. U svakom slucaju, na taj disk nemoj stavljati materijal (fajlove) koji su ti jako vazni a koje nisi sacuvao na nekom drugom mediju. - - - - - - - - - Pisko je potpuno u pravu - verovatno najnesigurniji HDD-ovi koji su ikada proizvodjeni (lepi i vitki, nalik na preprzene tost-hlepčiće... ali otprilike toliko i vreli).
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647105. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.