Pozdrav svim ljudima ovde.. Pazario sam jedan lep laptop koji pored bitnih stvari u sebi ima i HDD od cak 500GB ( za mene cak ) pa bih zamolio ljude koji su obrazovaniji od mene da mi pomognu u resavanju nedoumice koliko particija da formiram...?
Podeli na particije koliko je tebi potrebno.Na primer:Za sistem stavis particiju C,koja ce imati 60 GB.Onda stavi po jednu particiju za filmove i igrice,a za muziku,programe i ostale podatke napravi jos jednu particiju. Ovo je samo primer,ne moras ovako da radis.U principu,bolje je da ga podelis na vise particija,jer HDD moze malo brze da radi.
Ok, hvala, razumem sustinu. E sad, mozda glupo pitanje ali koliko lose utice na performanse to sto sam navikao da programe i igre pakujem na istu particiju gde je i sistem, a na ostale muziku, filmove, slike,...?? pcZeXon
To su teorijske razlike, ne verujem da ćeš ih realno osetiti. Ideja da igre držiš na sistemskoj particiji nije dobra jer ćeš, čim instaliraš sistem i programe, želeti da uradiš bekap image sistema (npr. Acronis-om). Glupo je da bekapuješ i igrice.
Samo da se razumemo u jednoj stvari: pc NE RADI brze ako mu...
13.01.2010. 23:43
status: user broj poruka: 10999
je HDD podeljen na dva dela (ili vise njih), to jest, multipartition. Naprotiv, procesor mora da vodi racuna o vise komponenti sistema nego u slucaju da je HDD=1 particija (samo `C`). No, razlika je u praksi mala, pa ipak treba HDD podeliti na barem dve particije, radi brzog i jednostavnog bekapovanja podataka ukoliko se ne raspolaze externim diskom (a za slucaj da sistem padne, i zatreba formatiranje sistemske particije). Ujedno, zbog boljeg iskoriscenja tkz. klastera (najmanjih mer. jedinica skladisnog prostora) povecava se iskoristivost kapaciteta diska.
E to tortojedu, to sam hteo da cujem! .) prosvetlili ste me.. Salu na stranu, hvala vam ljudi, ja cu pokusati da donesem nadam se pravu odluku. Do skorok vidjenja...
Evo i jos jedan predlog:Posto je lap top u pitanju,a imas masala 500gb hdd unj,ja bih ti preporucio da napravis 3 particije.Prve dve od recimo po 60gb da ti budu u dual boot-u(razliciti OS na particijama,po potrebi,a i ne mora),a treca ostatak(skladiste).Za razliku od desk-a si u manjoj mogucnosti menjanja i dodavanja harda u slucaju pada sistema,tako da ces uvek moci inastalisati sistem na jednu od te dve particije naizmenicno,ili da imas dve u uporabi...neovisno o trecoj.Veruj mi da je u praksi to itekako dobra kombinacija.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Pozdrav svim ljudima ovde.. Pazario sam jedan lep laptop koji pored bitnih stvari u sebi ima i HDD od cak 500GB ( za mene cak ) pa bih zamolio ljude koji su obrazovaniji od mene da mi pomognu u resavanju nedoumice koliko particija da formiram... :: :: Unapred hvala :: pcZeXon
Ma hajde drugar,kakvu zbruku stvara??Kako bi se ti snasao da imas par terabajta i 10-ak partticija+ dve optike i tri virtuala?Bitno je da znas da krekujes sa 500 fajlova,ccc Sve neki j* gameri koji veze sa nicim nemaju
P.S Bolje prati da ti nije izasao novi drajver za graficki tranzistor
:: vise od 2 particije stvara zabunu zbrku itd.. :: :: plus dvd drajv sa posebnim slovom plus slovo za virtual drajv od daemon tools-a plus ako ubacujes fles novo slovo.. :: :: standard je C i D i to :: c za sistem i program :: :: d za sve ostal :: :: i nemojte dalje pametovati.. :: :: :: ASUS P5KPL/1600, INTEL E 5200 OC 3200 GHZ, ATI 4770, 2X2 GB KINGSTON T1 SERIES, WD 640GB CAVIAR BLACK 32MB CACHE :: ::
Ko bre prica o deset particija??Decko ima lap i hard od 500gb,a 3 particije su itekako korisne.Samo zbog 2 os-a,a da ne pricam o komplikacijama koje mogu da se dese,a posle je jako tesko napraviti dodatnu particiju...da je desk u pitanju nije problem dokupiti i nabosti jos jedan hard...
:: treba pojednostaviti zivot i sve sto su stvari ejdnostavnije, one su savrsenije i efikasnije.. :: :: to sad znaci da ako imas hard od 1 tb da treba da stavis 10 particija :: :: to samo apsolutno neuk i dokon covek moze sebi da zagorca zivot sa x particija :: :: nema potreba bez obzira na velicinu harda stavljati vise od dve particije i to 20 posto zapremine harda za sistem i programe i ostatak za storage :: :: to je bar jasno mada nije nemoguce kad ste vecinu drugih stvari doveli do apsurda da i ovako prostu stvar dovedete u isto pitanje.. :: :: :: svasta se ovde desava.. :: :: sve sami strucnjaci... :: :: a ja pokusao da uprostim zivot coveku.. :: :: :: ASUS P5KPL/1600, INTEL E 5200 OC 3200 GHZ, ATI 4770, 2X2 GB KINGSTON T1 SERIES, WD 640GB CAVIAR BLACK 32MB CACHE :: ::
Kako bi se ti snasao da imas par terabajta i 10-ak partticija+ dve optike i tri virtuala?
to znaci desetak particija...
to je previse...
decko uopste nije rekao da zeli dva sistema i zasto ce mu dva sistema?
jedan sistem prilagodjen ostatku hardwera na njegovm lapicu i neka bude c od 100 gb i d od 400 gb i to je to! to je nikakva mudrost... verujem da bi 95 posto ljudi tako uradilo...
ASUS P5KPL/1600, INTEL E 5200 OC 3200 GHZ, ATI 4770, 2X2 GB KINGSTON T1 SERIES, WD 640GB CAVIAR BLACK 32MB CACHE
Pomenuo sam 10-ak particija samo zbog toga sto si naveo da bi se decko zbunio sa tri,mislim sata reci:o
Ako malo bolje procitas moj prvi post,videces da nisam rekao da MORA imati dva OS-a,nego da te prve dve particije koristi za sistem,a ostatak za skladiste.Ta druga particija mu nece skoditi i nece ga sigurno buniti,MOZDA ce doci u situaciju kada ce instalisat neki drugi sistem na nju...
:: ovo si ti rekao :: :: Kako bi se ti snasao da imas par terabajta i 10-ak partticija+ dve optike i tri virtuala :: :: :: to znaci desetak particija.. :: :: to je previse.. :: :: decko uopste nije rekao da zeli dva sistema i zasto ce mu dva sistema? :: :: jedan sistem prilagodjen ostatku hardwera na njegovm lapicu i neka bude c od 100 gb i d od 400 gb i to je to! to je nikakva mudrost... verujem da bi 95 posto ljudi tako uradilo.. :: :: :: ASUS P5KPL/1600, INTEL E 5200 OC 3200 GHZ, ATI 4770, 2X2 GB KINGSTON T1 SERIES, WD 640GB CAVIAR BLACK 32MB CACHE :: ::
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647105. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.