Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Svaštara
Svaštara
Ponekad se sporo podize sistem
STRANA 1 OD 1
nvelja Ponekad se sporo podize sistem 26.10.2009. 10:40 T21289

status: user
broj poruka: 135
Cao,

Evo sta je problem. Dakle, ponekad se sporo podize sistem (win7), i kada se podigne racunar je mnoooogo spor, oba jezgra procesora na preko 90 %. Nista ne pomaze, ni restarti, ni na dugme restart, jedino drzati START taster neko vreme da se sam ugasi pa ponovo upaliti. Pa onda 10-15 startovanja sve savrseno radi.

Ima li neko ideju, probao sam mnogo toga, nisam pametan vise, aj predlazite, mozda je neko imao isti-slican problem....

Hvala, pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dragg re 26.10.2009. 12:49 #152283

broj poruka: 2270
Ako dugme reset na kućištu ne radi onda je hardver u pitanju, najverovatnije MB. Povadi sve kartice (osim VGA) i isključi sve što imaš interisano na ploči (SB, LAN). Ako imaš više mem modula probaj ih odvojeno. Pozajmi provereno napajanje od nekog i probaj. Ako je sve ostalo isto onda ploča ne valja.
Edit: Hmm, kako znaš da je zauzeće 90% ako je sve blokirano?

nvelja Re 26.10.2009. 19:14 #152378

Izgleda se nismo bas razumeli:

dugme restart radi, ali ne pomaze-ne resava problem-i posle takvog restarta sve je isto,

a znam za zauzece procesora veoma lako, gedzet CPU meter ti sve kaze

Ima li ideja....
BlueSkyNIS ... 26.10.2009. 20:09 #152392

broj poruka: 860
nveljo, uvek, ali uvek (!!!) izbegavaj da računar resetuješ na dugme ili da ga nasilno ugasiš držanjem tastera duže od 4 sekunde jer je to može biti štetno po Windows (i druge OS-e) i dovesti do gubitka tvojih bitnih podataka. To se radi samo u retkim slučajevima kada se računar totalno zamrzne i nema drugog načina da se restartuje. Kažeš da su oba jezgra na 90%, pa pogledaj u process listi (desni klik na taskbaru, pa Task Manager) koji su to programi koji upucaju procesor pa nam se javi.

Windows-free with Fedora 10

nvelja Re 26.10.2009. 21:59 #152434

Da, sugurno cu sledeci put zapisati procese i kolko koji zauzima, ali sada radi lepo. Prodje nekada i po 10-15 dana dok ne pocne da zeza.

Evo jos jednom opisa problema i glupavog resenja koje uspe svaki put:

1. `Upalim` racunjar
2. Windows pocne da se podize, ali sporo
3. Ukucam sifru
4. Opet on baulja 3-4 minuta i uspe da se podigne
5. Windows je ne upotrebljiv - pre spor
6. Oba jezgra zauzece 90% i vise

Resenje 1.

1. Iskljucim racunar tako sto nasilno drzim taster.
2.Ponovo upalim racunar - RADI normalno

ALI PAZITE SADA OVO

Sve se ovo desavalo sa nekim slj napajanjem. Stavim moje CM 460W (bilo na servisu) i resenje 1 vise ne vredi.

Resenje 2.

1.Iskljucim racunar na shut down
2.Iskljucim prekidac na napajanju
3.Ukljucim racunar - naravno on se ne ukljuci vec samo cugne ono malo stuje iz kondenzatora u napajanju
4.Ukljucim prekidac na napajanju
5.Ukljucim racunar - RADI normalno

Uh ko je razumeo ? Mislim, sve sam lepo opisao, meni u stvari treba tumac....

Aj pozdrav
Dragg re 26.10.2009. 23:13 #152471

Da, sad je mnogo jasnije. Da nije tog zezanja oko paljenja i reseta odmah bi ti rekao da neki drajver ili servis guše računar. Ovako, i dalje mi liči na hardverski kvar i opet preporučujem korake iz prvog posta. Pored toga proveri HDD, npr. sa HD tune pro programom i probaj da nađeš neko pristojnije napajanje od tog servisiranog.
Ploča je i dalje prva sumnjiva ali se teško nalazi adekvatna zamena za probu, zato preporučujem da eliminišeš sve ostalo i tako da dođeš do ploče kao krivca.
Verujem da nećeš uspeti da utvrdiš šta ti guši CPU, jer će to biti neki od sistemskih procesa npr. svchost ili slično.

nvelja Re 27.10.2009. 12:06 #152604

Pa da, ocigledno neka komponenta zabaguje, moguce veoma nesto na ploci..., mozda ram???

Resenje je ustvari u ovom apsolutnom praznjenu struje, cak i iz kondenzatora. Tj. sta to moze da cuva gresku u sebi sve dok ima i ostataka struje u svojim delovima???

A napajanje je novo, uzeto u zamenu....

Dragg re 27.10.2009. 12:34 #152608

Odradi onda sve onako po redu, pa javi šta je bilo.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647105.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs