Sva sreca da se desilo popodne kad su svi bili kuci, ne mogu da da zamislim sta bi se desilo da je planuo nocu, posto kao i svi vi ponekad ne iskljucijem komp po nekoliko dana. Tipujem na strujni konektor graficke da je on uzrocnik (sve oko tog konektora se razlemilo usled velike temterature i palo na dno kucista). Inace grafa je Gigabyte 4850 zalman. Sve komponente su pod garancijom (sve je kupljeno po razlicitim radnjama, neke stvari i preko oglasa ovog sajta), al kako da dokazem sta je uzrocnik pozara da bi mi neko nadoknadio stetu. Ali cisto sumnjam da cu to uspeti. U vecna lovista je otisao sasvim pristojan komp: e8500, ga-ds3l, 4gb axe ram, ga-4850zl, 750gb podataka, antec tp-trio 650, cm-690.
Ljudi iskljucujte komp kad niste tu, jer djavo nikad ne spava.
kada sam shvatio da se radi o napajanju firme `Antec`. Vidim i da si imao solidno kuciste. Inace, kako sam vise puta vec pisao na ovom forumu, ATi/AMD je LEGENDARAN po problemima sa napajanjem/grejanjem komponenti/potrosnjom struje i svim ostalim s tim u vezi. Ipak, da budemo posteni, da li si siguran da uzrok nije elektricni udar iz mreze (previsok napon zbog nekih radova u `lokalu` i tome sl.)? - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - `Nije to nikakva `vuruna`, deda, nego najsavremeniji krematorijum. A krematorijumi su buducnost covecanstva! Jel` tako Djenka?`.
@xenox Gresis silno sinak :) nije mislio na proc vec na grafiku 4850 to jest kombinacija amd/ati tako da nije bas lupetanje kao sto ti kazes, a sobzirom da je drug clan bbocko vec naveo da prva sumnja pada na grafu konstatacija je sasvim na mestu
ocito je morao odreagovati nekom od zastita: OC, SS ili OT...ali nije, to im je veliki propust jer je morao da `predvidi` ovoliko curenje ampera, ovo je moglo izazvati samo kratak spoj a sekundar je pumpao DC komponente dok se sve nije upalilo...prvi krivac mozda jeste GA li je Antec ocito zaspao na poslu :))
Re: Sunce ti kalaisano... Lupetati bi trebalo po AMD-u!
25.04.2009. 15:08
status: user broj poruka: 10999
:: :: ja sam palio samo kablice za flopi - nema ih u trenutku - samo dim. Ovde mora da je bio neki deblji kabl, a sve lepo razduvavaju ventilatori :: :: Za Tortojeda - e8500 je Intel. Nije da branim AMD (vise volim Intel) ali lupetanje je lupetanje :: I dobro ga izlupetati! Blocko sumnja na graf. kartu a ja se potpuno slazem sa njime. Moja karta - 9800GT/512MB vuce 30% manje struje od 4850 a u Sisoft Sandra-testovima ostvaruje, u proseku 10% vise bodova.Temperature: 35*C (idle) i 55*C (3D, maksimalno), stock cooler.
imao si i GA plocu...covece, smrt kombinacija...2 skareta na jednom mestu :(((
Ne preporucujem ja ASUS jer mi se svidja ime :) zajebi ti te krseve, vidis, imao si 2 GA stvari (VGA i MB) i desilo se sta se desilo...jeste vrlo vrlo retko...ali tesko da je slucajno...iako ti je sve bilo firmirano, previd u vidu GA branda, se lako moze pokazati kao krucijlan momenat u `spontanious PC combustion` sagi...statisticki gledano, GA ima najveci broj skarta u prozivodnji, ja to ni u jendu maisnu vise ne ugradjujem...cim mi neka dodje sa servis a ima GA ploca vec unapred predpostvljam sta je...i na kraju se pokaze kao ispravn ai opravdana pretpostavka...ako vec ne mozes naci SuperMicro ili Tyan ploce Asus svakako mozes :), grafike mi nisu nista bolje od ploca
sto se mene tice, bar poslednje 2 godine, GA je samo nasminkano djubre, soilja gladac a iznutra jadac...mada nikada nije pravio neke ploce, daleko je to ispod Asus ili Abit ploca, isto i grafike...
Ne mora da znaci da je krivac ni grafika ni ploca, samo je malo cudno jer su oba GA, a jedini su veliki i komplexni potrosaci u masini. Antec svakako nije smeo da dopusti ovoliko vatre, morao je odreagovati nekom od ugradjenih zastita, tako je da je on najveci krivac, tek onda mozemo raspravljati eventualne ostale uzroke...mozda su upravo na delu cuveni Antec Fuhjyyu elkoi :)) i bas ta TP3 serija ima ovo smece. Setio sam se imena jer mi je na servisu jedno, da tako kazem kvalitetno napajanje, ali sa ovim elektrolitima od kojih su 4 izdahnula curenjem kao i par Fujicona (da ne bude zabune ovo nije Fuji !!!)
A N G E L
:: vis na grafu nisam obratio paznju : :: :: MACHINE - os da ti dam ASUS plocu - prekjuce crkla iz cista mira - u toku rada... ali pod garancijom je.. :: :: Bilo bi interesantno da neko od vatrogasnih strucnjaka vidi kantu :: :: ::
Pošto objasniš čime si ugasio vatru, odgovori na koliko ti je stepeni radila grafička i da li je pravila neke probleme u radu ili ispuštala neke zvukove ili šta slično.
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
u pravu si za graficku, sa fotografija se vidi da je pozar poceo sa nje. fotografije sacuvaj. postoje vestaci za ispitivanje pozara , to naravno kosta ali ko mislis da ti nadoknadi stetu? najboljem sto mozes da se nadas je da za graficku dobijes zamenu ili novu. pozdrav fetus
sunce ti poljubim, pa nisam mogao da verujem da moze ovako da izgori komp. covece pa ja bi se preparirao da mi se desi nesto tako... A i komp ti je vrlo dobar, e sad tu ti je i malo srece sto ti nije zahvatilo i jos nesto u kuci (stanu). Pokusaj nekako da nadjes uzrocnika za to i bar tu komponentu da ti zamene, a za ostalo ne znam sta da ti kazem...
Kompjuter sam ugasio vodom, predhodno sam sve iskljucio iz struje, bila je tolika kolicina dima da se prst pred okom nije video. Vec tri dana ne mogu da provetrim stan. Kompjuter je radio sasvim normalno, proc 55 stepeni (oc 3.8), grafika nije nikad prelazila 52-53 stepeni. Dan pre neko sto ce se kompjuter zapaliti crko mi je hard disk koji je bio nakacen preko e-sata bracketa koji sam dobio uz plocu, moguce da je tu bio neki problem oko strujnog kabla hard diska. Izgleda da je procesor preziveo, nisam ga probao, ali nema nikakvih vidljivih ostecenja. Memorija mislim da je i ona prezivela, ocistio sam sav garez, samo na pojedinim pinovima ima malo kao da je zardjalo. Izgleda da su i dva hard diska citava. I zasto ova tema ne izlazi na naslovnoj strani PCberze kad se doda nova poruka?
Nemam snage da se preganjam. Trebala bi ekspertiza da se uradi i da se dokaze da je uzrok neispravan strujni konektor na grafickoj. Inace, od graficke nemam fiskalni racun, tako da od garancije nema nista. Ali dobra stvar je da je preziveo procesor, memorija, i sva tri harda koja su bila u kucistu.
dobro si prosao, mislim i u smislu prezivelih komponenti, a i pozara uopste. E sad ne znam da li ce ti mozda praviti probleme te prezivele komponente ubuduce , ako si ih tek tako polio vodom (iako si istekao stuju...)
Nema veze, covek je prao sve komponente u vodi i posle ih osusio dobro i sve je dobro radilo, ali vidim da je nova konfiguracija bolja od one prethodne, a te komponente koje su spaljene pokusaj da reanimiras ili da izvuces nesto korisno iz njih.
Pozdrav!
:: dobro si prosao, mislim i u smislu prezivelih komponenti, a i pozara uopste. E sad ne znam da li ce ti mozda praviti probleme te prezivele komponente ubuduce , ako si ih tek tako polio vodom (iako si istekao stuju...)
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647105. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.