nisam znao gde pa reko da postavim temu u svastaru :)
pocinjem ovih dana (nadam se) sa pocetkom lepog vremena da renoviram sobu. treba mi neko resenje za zvucnu izolaciju sobe 4x3, sva cetiri zida, pod i plafon... poenta je da mi ne treba pro izolacija itd. samo da mogu da slusam muziku relativno glasno a da to ne cuju komsije i ostali ukucani... a da ne kosta papreno mnogo. malo sam guglovao i na svim forumima se prica zavrsi tako sto neko dodje i izreklamira knauf, austroterm, ili napise ima da se kupi u kanadi... sad, imam i ja neka idejna resenja ali malo diskusije nije na odmet :)
1. razmisljao sam o pluti - table 0.5x1m debljine 3 cm su 5e pa mi je to malo skupo - imam 40m2 da izolujem pa me to izadje oko 400e samo za plutu pa plus gips ploce itd...
2. kartoni od jaja ne dolaze u obzir :D 3. stiropor ne verujem da sam moze da zavrsi posao 4. mineralna vuna takodje 5. jedan decko me je uputio na gundulicev venac 5 da kupim neki materijal nalik mesavini gume i sundjera, sirina 1m duzina kolko treba... 1m je oko 200 din i kaze mi covek da `utisava` za 27dB...
ja nemam predstavu kolika je razlika tih 27 dB. Jeli to mnogo?
i jos jedan detalj, preko izolacije se postavljalju gips ploce (1.25cm) i ukupna debljina izolacije sa gips plocama ne bi trebala da prelazi 5cm.
to su neke moje ideje, ajd neki za i protiv ili neki konstruktivan predlog :)
a taman sam hteo da ti predložim karton za jaja. Koristili su ga neki moji u dva studija i do jaja je odrađivao posao. Da bi ubio bas koji najviše zadaje glavobolje komšijama treba ti nešto penaste strukture da što bolje upije i razbije bas. 27Db to ti je malo jače od sobne buke. Mislim, dakle u opasnosti sam. Myspace&facebook free user!!!
Znaci ostaje ti 3.75cm za izolaciju. Jeftino i vrlo dobro rješenje je ono u šta Ti ne vjeruješ... stiropor. Ljepilo na bazi akrila moraš namazati komplet na oba sloja (dodatno povećava troškove). Kvalitetni Hi-Fi zvučnici proizvode buku od 85 do preko 90 dB već pri snazi od 1W. Tako ćeš smanjiti buku za oko 30dB + oko 10dB na zid i komšijama ostaje prihvatljivih 50dB.
Ala si darezljiv , a da vidis koliko ce to tacno da ti utisa zvuk, imitiraj sobu, uzmi od nekog druga stiropor, zvucnik ti je u obliku cetvrtke znaci na rastojanju od svake stranice zvucnika stavi stiropor na rastojanju od 20 cm i na vrhi jednu stranicu pa da zatvoris tu kocku evo slika, pojacaj zvuk koliko hoces, i vidi koliko ce da ga oslabi, ali ima jos faktora koji uticu koliko ce ti utisati zvuk ali pokusaj ovako da vidis da li je to utisanje dovoljno.
:: :: Znaci ostaje ti 3.75cm za izolaciju. Jeftino i vrlo dobro rješenje je ono u šta Ti ne vjeruješ... stiropor. Ljepilo na bazi akrila moraš namazati komplet na oba sloja (dodatno povećava troškove). Kvalitetni Hi-Fi zvučnici proizvode buku od 85 do preko 90 dB već pri snazi od 1W :: Tako ćeš smanjiti buku za oko 30dB + oko 10dB na zid i komšijama ostaje prihvatljivih 50dB :: ::
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647105. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.