Kupio sam danas Thunderblade 120mm led fan za kuciste i ne znam kako da ga povezem na kontrolu obrtaja??? Povezao sam ga 4pinski naponski konektor i on je odmah opalio na max obrtaja,a kada sam povezao zuti kabl (3 pina) na maticnu nista se nije promenilo...
većina ploča koje sam ja video podržava kontrolu obrtaja samo na CPU fanu. Možda tvoja ima kontrolu za još poneki 3-pinski konektor, pogledaj to u uputstvu i biosu. Ako nema onda ne možeš nikako, sem da kupiš poseban fan kontroler, ili sam da lemiš potenciometar sa promenjivim otporom.
zaboravih: možeš da smanjiš broj obrtaja za oko 50%, tako što ćeš izmestiti žice na 4-pin konektoru. Crvena i žuta menjaju mesta, kao i 2 unutrašnje crne - efektivno si prikjlučio fan na 5V umesto na 12.
Elektrotehnika ce biti moj zivot ali mi vezbe pocinju tek za koju nedelju tako da ovo lemljenje potenciometra ne dolazi u obzir...:) Malo sam rastelovao plastiku na 4-pin konektoru i obrnuo ga i sada je prakticno necujan!!!! Hvala puno!!! Pozdrav!
Sto se tice fan-a ako ti je bitna tisina imas i tihe fanov-e ali oni malo vise kostaju. Znas onu foru izadjite vas dvojica napolje, a jedan doda i radojica (moze i milojica), a sto se tice fan-a ako ti je bitna tisina imas i tihe fanov-e ali oni malo vise kostaju!
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647105. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.