Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Tržište
`A KOJA JE ZADNJA CENA? A? A?` :)
STRANA 2 OD 3  
borac27 RE 10.05.2013. 21:25 #492039

status: user
broj poruka: 96

Ja kad kupujem nesto pitam prodavca:

Da li je cena fiksna ?

Mislim da ovako formulisano pitanje na kulturan i korektan nacin ostavlja utisak postovanja na prodavca, jer ON opet odlucuje o ceni svoje robe.

Naravno,kad je naznaceno da je cena fiksna u samom oglasu onda ne postavljam pitanja oko cene

S druge strane,kad ja nesto prodajem NE VOLIM da mi postavljaju cuveno pitanje ( KOJA JE ZADNJA CENA ), ako je kupac navalentan oko zadnje cene namerno necu da spustim ni za 1 evro iz principa.

Interesantno je sto sam primetio da se mnogo vise cenkaju oko cene bogatiji i imucniji ljudi kad nesto kupuju ,bar kod mene,sirotinja skupi pare i kupi bez puno price.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
PhatPhuck @alrad 10.05.2013. 21:47 #492041

broj poruka: 1886
Potpuno se slažem. Ti prodavci su debili. Poenta je da ljudima pružiš što više informacija - jer te ništa ne košta, a i štediš vreme i nerve i sebi i kupcima.

:: Zamisli da trazis nesto i da treba da pozoves 20-30 prodavaca koji nisu dobro i kompletno opisali ono sto prodaju, a ne pise ni gde su, pa ni odakle su. Ne bi ti bilo svejedno da za vecinu njih posle poziva shvatis da to nije to i da si samo bacio pare na pricu. Pogotovo ako se bavis trgovinom i takve stvari moras da radis svaki dan. Ne znam zasto bi svaki prodavac mislio da je jedini.
::
solaja777 ... 10.05.2013. 21:47 #492042

broj poruka: 3278

`Trgovina je DOGOVARANJE, proces, a ne svodi se na jedno jedino pitanje. (`Koja je zadnja cena`)` ,
kakav crni proces ili prodajesh ili ne prodajesh , ako ti se ne svidja pitanje `Koja je zadnja cena` ignorisi kupca... U oglas prodavac treba da navede obavezno da nema spustanja cene !
Konkretno ja se ne pogadjam oko cene, ako mi odgovara kupim ako ne sacekam i pratim oglas desetak dana, ako prodavac sam nije korigovao cenu nisam zainteresovan...
Obicno prodavac stavi takvu cenu da mi je povoljnije da kupim NOVO !
Daum ... 10.05.2013. 22:41 #492050

broj poruka: 12804
Ajde još i ne popizdim kad me pita neko koja je zadnja cena, jer možda misli da se promenila u medjuvremenu, možda sam odlučio u glavi da ću za manju cifru da dam jer se niko ne javlja. Komedija je recimo i to obavezno na benchmark forumu da mi ljudi na jednom IT forumu nude štence šampionskih rasa, oca ovog onog i majke neke tamo šampionse, pa mi nude Colmar jakne, felne za kola.... IT FORUM, NE KUPINDO/LIMUNDO!

ramzesIII Re: re 10.05.2013. 22:49 #492051

broj poruka: 1017

Hoces da se kladimo da cenkanja i skidanja cena ima i u Nemackoj npr.
Cak sam se shokirao, kad sam cuo od drugara da ceka neku zensku da odu zajedno u radnju da kupi naocare po jeftinijoj ceni.

:: toga ima samo u banan drzavama gde ljudi nemaju par
matz Re: Re: re 10.05.2013. 23:24 #492057

broj poruka: 801
slazem se al to je emigracija ponela svoju kulturu

:: Hoces da se kladimo da cenkanja i skidanja cena ima i u Nemackoj npr
:: Cak sam se shokirao, kad sam cuo od drugara da ceka neku zensku da odu zajedno u radnju da kupi naocare po jeftinijoj ceni
:: ::
:: :: toga ima samo u banan drzavama gde ljudi nemaju par
Kelt Re: Re: Re: re 10.05.2013. 23:50 #492058

broj poruka: 394
Cuo sam da su nasi zahebani,Merkelova je molila nase na ebay.de da placaju koliko kupac trazi.Dojce telekom ima filter za `Koja je zadnja cena`,hapsi se i proteruje bez sudjenja.

:: slazem se al to je emigracija ponela svoju kultur
PhatPhuck `Wheeler Dealers` (Discovery), `Pawn Stars`, `Cajun Pawn Stars`, 10.05.2013. 23:57 #492059

... `Wrecks to riches` (onaj lik Barry White koji kupuje klasične automobile i restauriše ih u hot-rodove`, `American Restoration` (History - kupuju starine i `collectibles` - kolekcionarske predmete svih boja, veličina i namena - i restaurišu ih)...

U svim tim emisijama na TV-u ima cenkanja, itekako. Ko ne zna kako se to radi - samo treba malo da pogleda neku od tih emisija/serija.

I skoro pa niko u tim emisijama ne pita `koja je zadnja cena`... Jedino se desi da, ako ne mogu da se nađu na nekoj najnižoj ceni - posle nekog vremena/cenkanja neko postavi pitanje `How low can you come down on the price?` (koliko možeš da spustiš cenu). Ali - TEK NAKON POKUŠAVANJA CENKANJA, za koje se pokaže da ne ide.

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
Jammin ^^ 11.05.2013. 00:02 #492060

broj poruka: 234
Nas najveci problem je sto smo vjekovima siromasni, tako da su se ljudi naucili snalaziti na sve moguce nacine, mentalitet se ne moze promjeniti tako brzo.

Cjenkanje je prisutno i u razvijenim zemljama, samo sto su tamo ljudi mnogo kulturniji i posteniji.

Imam dosta rodbine po Kanadi, kad su otisli tamo, trbuhom za kruhom, bili su prinudjeni kupovati polovne stvari, po njihovoj prici nije im se ni 1 dogodilo da im je Kanadjanin podvalio, ali zato kad su kupovali od nasi ljudi ili ljudi sa Bliskog istoka uglavnom su bili prevareni, iako su ti ljudi vec dosta godina tamo i stekli su odredjeni kapitali, medjutim mentalitet je ostao.

ixtro Re: ... 11.05.2013. 07:58 #492069

broj poruka: 441
Pogodio si me 90% (ja samo nikada ne trazim da smanji ili cekam da sam smanji ili drugi oglas/priliku)

i5-2500k @ 4.2Ghz CM612S PP
ASUS Sabertooth P67
12GB Kingston Gray @ 1600Mhz
MSI N650Ti-2GD5/OC BE SLi
2x500GB WD Blue Sata3 at RAID 0
CM Storm Sirus
Corsair 750W
Windows 7 Ultimate 64

:: Brate mili,ovde ljudi kao da prodaju dedovinu ili delove sopstvenog tela pa se uvrede ako ih neko pita za zadnju cenu,ili ne daj Boze da se cenkaju.Normalno pitanje,ovde ili bilo gde.Na pitanje ili odgovoris ili ne,ne znam zasto bi se nervirao.Kad kupujem(posto stvarno ne volim da se cenkam) ako mi ne odgovrara cena,pitam je l` moze za xxx valuta.Moze ok,ne moze opet ok cekam drugi oglas ili smanjenje cene.Kad prodajem i neko me pita koja je zadnja cena,ako mi hardver leba ne trazi kazem `Ta koju sam stavio.Ako ne bude interesenata,smanjicu je sam`.Ako mi treba kes,kazem zadnju cifru za koju mi odgovara da je prodam
:: __________________________________
:: ERIN GO BRAGH
tortojed Ona sto viri iza predzadnje... 11.05.2013. 10:03 #492076

broj poruka: 11009
...

PhatPhuck Re: Ona sto viri iza predzadnje... 11.05.2013. 10:07 #492077

Ne, to je bočna cena... Ostale cene su joj nabijale čepove pošto je sa strane, pa sad krije dupe iza pretposlednje.

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano

:: ..
count BS u Kanadi 11.05.2013. 10:19 #492079

broj poruka: 1366
25 godina sam proveo tamo i skoro svako od koga sam nešto kupovao privatno preko oglasa je pokušao da mi uvali nešto. Najgori su oni engleskog porekla pa posle italijani. Najgore sam prošao kada sam kupovao 1971 Mustanga, izgledao je kao nov a posle nekoliko meseci je samo počeo da otpada git sa svih strana. Vrata su bila nestručno krpljena, karburator `Junk` i umalo da se upali zbog neispravne instalacije i još gomila stvari. Sreća je da sam ga kupovao samo zbog motora, menjača i diferencijala pa nije bila velika šteta. Eh da, spustio sam mu cenu sa 3000 na 2000 jer je tolika bila realna cena iz `black book` cenovnika za osiguranje. Sve to od `super kulturnog` sredovečnog Engleza.
More, gde god dasi neko će probati da je zahebe ako ne paziš. Znao sam jednog tipa koji je imao Hobby radnju i redovno je prepakivao deliće plastičnih maketa i zatvarao kutije celofanom da bi ih prodao kao `Neotvarane` koje vrede mnogo više.
Postoje u Kanadi i specijalni vodiči kako kupovati `Second Hand` stvari i kako skinuti cenu a o buvljacima da ne pričamo.
Retko ko, pa i oni sa puno para će kupiti nešto skuplje a da ne provere cenu na bar nekoliko mesta.
Toliko o `kulturnim` i bogatim zemljama.
imarkovic Re: `A KOJA JE ZADNJA CENA? A? A?` :) 11.05.2013. 10:26 #492080

broj poruka: 19063
ja sam to uradio, cenjkao sam se sa samim sobom (u sebi), stavio neku vise nego realnu cenu pa spustio jos malo, i na kraju dodao da je fixna.. opet sam doziveo da me neko zvao i posle recenice `uzeo bih` dodao `ali ako mozes da mi kazes koja je ZADNJA CENA`.. rekao sam `TA` i posle toga me vise nije zvao.. i digo sam ruke.. necu vise da se nerviram .. ali definitivno mnogo mnogo vise se to forsira nego ranije, nije vise ni podeljeno.. uzas kako je tesko

:: Da li vas je nekada iznerviralo ovo famozno (srpsko) pitanje
:: Da li PRODAVAC treba da se cenka sam sa sobom, da sam sebi ubija cenu, da možda STANE ISPRED OGLEDALA I VODI RAZGOVOR/CENKANJE SAM SA SOBOM - U KORIST KUPCA, dok `kupac` sedi negde kao idiot i mulac, koji dve čuke nema ni rečenicu da sklopi - a kamoli da se cenka - a ovamo taj kupac želi da nešto dobije jeftinije
:: Da li se IGDE u svetu - osim u Srbiji - na takav način vode poslovni pregovori/cenkanja - ili je normalno da kupac učestvuje u cenkanju tako što će na tražene cene prodavca - odgovarati sa svojim ponudama?
:: Da li, na primer, kada muvate neku ribu da vam `da` - očekujete da ona smuva samu sebe - i da legne i raširi noge - ili valjda onaj koji nešto želi da dobije - treba da se potrudi da to dobije - pogotovo ako je to nešto privlačno (ili povoljno)
:: `Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
count Jedan način prodaje... 11.05.2013. 10:53 #492082

broj poruka: 1366
Sad se setih kako je moj kum rešio problem cenjkanja. Elem, on je skupljao klasične automobile i delove i prodavao na specijalnim buvljacima u okolini Toronta. Imao je neko stop svetlo za nekog retkog 1922 Buicka, potpuno novo u fabričkoj kutiji, ređe od dijamanta. Jedno 2 godine ga je neki Englez na svakom buvljaku pitao da mu proda za 5 dolara mada je ovaj tražio 50. Na kraju mu je dosadilo i poslednji put kada mu je ovaj nudio 5 dolara moj kum ( inače škotlanđanin po poreklu) uzeo kamen, dobro olupao stop lampu i rekao, `E sada ga možeš dobiti za 5 dolara` pri čemu se Englez bukvalno zaplakao.

ramzesIII Re: Jedan način prodaje... 11.05.2013. 12:17 #492086

Ovaj tvoj ujak, da nije u nekom rodu sa phatphuckom?
Uzgred dobra anegdota, ulepsala mi dan :)

:: Sad se setih kako je moj kum rešio problem cenjkanja. Elem, on je skupljao klasične automobile i delove i prodavao na specijalnim buvljacima u okolini Toronta. Imao je neko stop svetlo za nekog retkog 1922 Buicka, potpuno novo u fabričkoj kutiji, ređe od dijamanta. Jedno 2 godine ga je neki Englez na svakom buvljaku pitao da mu proda za 5 dolara mada je ovaj tražio 50. Na kraju mu je dosadilo i poslednji put kada mu je ovaj nudio 5 dolara moj kum ( inače škotlanđanin po poreklu) uzeo kamen, dobro olupao stop lampu i rekao, `E sada ga možeš dobiti za 5 dolara` pri čemu se Englez bukvalno zaplakao
vladats @Bobi4ever 11.05.2013. 15:38 #492106

broj poruka: 4537
I meni se isto desilo u Istanbulu.
Bio sam jednom u zivotu i nikad vise.
Onaj tamo narod nije normalan.Vucu te za rukav,hoce da ti uvale neko sranje od robe,ako se ne cenjkas to je velika uvreda.
Vodic nam rekao da jedemo samo u Meku,jer mozemo da se zarazimo od brze hrane na ulici.
U principu tamo ne postoji ` Zadnja cena ` nego koliko imas u dzepu ima da ti uzmu.
Najveca fora je bila kad sam otisao na trbusni ples u neki nocni bar.
Tamo plesacice iz Kragujevca.LOL. :D

Simon72 ... 11.05.2013. 16:39 #492111

broj poruka: 2799
Pa verovartno bi i ja da vidim da nešto nemogu da prodam pitao a kolko nudiš mada inace moja je uvek fiksna i realna cena tako da za tim nisam nikad ni imao potrebe.
Neko rece da je ovo za siromašne zemlje a nije.Svuda se cenkaju ali mi pod komunizmom verovatno nismo naucili.Kako god ja neumem da se cenkam al znam one koji umeju.I da kad se ne cenjkaš to je za bliski istok uvreda.

tortojed Prica se da je jedan Jugovic, iz zezanja, ponudio vise love od onog 11.05.2013. 22:30 #492150

broj poruka: 11009
sto mu je trazeno (u Egiptu, za neki tepih ili pokrivku za krevet) - covek je zvao policiju, tvrdeci da je cova hteo da ga opljacka...

vladats @tortojed 12.05.2013. 08:19 #492171

broj poruka: 4537
Gostoljubivost Egipcana je neizmerna.
Brat mi bio prosle godine i odvedu ih na izlet u neki beduinski kamp.
Niko vodu poneo nije a tamo jedan baja sedi ispod suncobrana i naslagao flasice sa vodom.
` Zadnja cena ` flasice 10 evra. :D
Zamalo nije izbila tuca oko vode.

operator re 12.05.2013. 13:48 #492214

broj poruka: 4288
@PhatPhuck
Kad napušiš čoveka, počneš da ga vređaš samo zato što je tvoj rezon za njegovu cenu drugačiji - ne samo da ima pravo da ti ne proda - ima pravo i da te nađe, da stane licem u lice sa tobom, i da te pita `Koga si ti vređao, mamu ti j...m ja? Jesam li ti ja dugovao nešto? Hajde SAD vređaj.`
Naravno - preko emaila je svaki `gospodin Kupac` mudonja, `heavy-hitter` sa kojim nema zezanja, i dozvoljava svojoj jezičini da maše u svim smerovima i udara ljude... Drugo je kad je suočen sa nekim licem u lice. Tad obično odćuti, podvije rep i ode, a posle šalje uvredljive SMS poruke prodavcu - kao p*čka kakva i jeste.

Najtacnije opisano do sada, kakvo je stanje kod nas na Balkanu.

@vladats
Nije samo u Egiptu.
Npr. u 22h uvece nista ne radi blizu Sarajeva u Vogosci. Odem ja do hotela, koji su otvorili Saudijci, kad ono flasica vode 0.25l protivrednost oko 240 din.
Toliko o tome.
Cijena odrazava potraznju, ne zelju za odredjenim proizvodom, osim ako se predhodno za cijenu nisu dogovorile zainteresovane strane.

Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.

alrad 12.05.2013. 15:08 #492227

broj poruka: 4863

Kod kupaca me nervira sto koliko god povoljnu i realnu cenu da stavim, uvek se nadje neko da pita moze li jeftinije ili koja je zadnja cena. Imam utisak da bi mi trazili da platim da uzmu da sam napisao da poklanjam. Neki ljudi stvarno nemaju domace vaspitanje.

iraklije jasno je da 19.05.2013. 14:44 #493258

broj poruka: 227
mentalni sklop ovog naroda u sebi ima usadjenu potrebu za cenkanjem pocev od zelene pijace pa do auto pijace :D

100tinalog necu zvaku ocu kusur... 19.05.2013. 14:51 #493259

broj poruka: 1219
necu zvaku ocu kusur...

Najbolje kad ti neko ponudi : ` Nudim 300e i nosim !! ` .... . Mislim u sebi nosi se...

KalifNS Ima svasta, al bas svasta. 19.05.2013. 23:19 #493321

Kad sam poklanjao stari krevet, lik je trazio da mu platim da ga odnese. Kao njemu se ne isplati.

Reko sam mu dobro onda ga ostavi, nemoj da nosis, ja ti platiti necu.

Sta mislite, da li ga je odneo?
xD

najidealnije
idealno

STRANA 2 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60414. Broj poslatih odgovora: 647599.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs