Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Tržište
OD SUTRA I ZVANICNO 8% PDV... Izvod iz pravilnika...
STRANA 2 OD 2
VMARC Re: Ufff 11.07.2007. 13:55 #23386

status: user
broj poruka: 9433

Prodavcima - zrtvama ostaje da nevoljno prihvate ovaku restriktivnu poresku politiku.

Neces verovati ali upravo tako. Kupac niti ministarstvo ne rizikuje kaznu od 6 cifri ako se proda roba po drugacijoj poreskoj stopi, zar ne?

Mislim da je ovim sturim `pravilnikom` uneta totalna konfuzija medju prodavce. Masa firmi ni dan danas nerade, a vecina radi na svoju odgovornost. Dajte ljudi dozvite se pameti, ovoga puta prodavci ZAISTA NISU KRIVI i ZAISTA SU POTENCIJALNE ZRTVE.

Toliko od mene, necu se upustati u dalje komentarisanje. Ko ima dovoljno pameti i razumevanja, shvatice... ko nije nikada i nece i ne vredi dalje objasnjavati.

U svakom slucaju, valjda ce se iskristalisati sve u neko dogledno vreme.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dsb Re: Re: 11.07.2007. 16:36 #23396

broj poruka: 244
:
:: Zasto je carina na DVI monitora veca (pa su zbog toga i ovi nasi mozgovi utripovali da trebaju da ostave PDV18%)? Zato sto je u celoj Evropi carinska stopa na uredjaje sa DVI ulazima veca nego u odnosu na analogne
::

:: Gigatron ce (primera radi) da na DVI monitore `lupa` 18% a placace 8 i zaradice 10% vise, dok ce Imtel (opet primera radi, ne zamerite mi ipak su ovo dve jake kuce pa mi prve padaju na pamet) na iste proizvode da drzi 8%.
:: Dakle
:: 1. Da li ce G-tron da rizikuje kaznu od 6 cifri jer ulazi u tezak poreski prekrsaj zarad zarade od 5 cifri
:: 2. Da li ce kupac pre otici u Imtel i kupiti po 8%
:: Nebuloze..

Pa Imtel se dobrano razmisljao kako da postupi, juce su bile cene sa 8%, danas prepodne nije bilo nijednog DVI monitora u cenovniku a evo sad ih opet ima sa 8%.

Inace danas sam se dopisivao sa generalnim direktorom jedne od vecih firmi koja je 2 dana drzala cene sa 8% za DVI monitore pa ponovo vratila na 18%, koji kaze da primenjuju 18% na DVI monitore jer je to tumacenje uvoznika, nebitno sto to nije zvanicno tumacenje zakonodavca, kao i da ce pokusati da nadju neko resenje i da na svoju odgovornost ipak priodaju sa 8 %. cene su i dalje sa 18% , nazalost.

Svaka cast Imtelu i onima koji ce slediti njegov primer i popustiti pred pritiskom uvoznika. Svakako cu otici u Imtel da zumem monitor.
XXXL Re: DVI 11.07.2007. 18:33 #23400

broj poruka: 537
Po nekim mojim shvatanjima, i uvoznik je prodavac zar ne ? Pazljivo sam procitao novi zakon i nista ne pise o klasifikaciji monitora na one sa DVI i one bez njega. Znaci da stopa PDV-a od 8% vazi za sve monitore. Verovatno ce uslediti i neka ispravka tog zakona zbog zabune koju su uneli. Mozda gresim negde i ako je tako ispravite me, ali prodavac koji distribuira robu od nekog uvoznika NE placa PDV na tu robu vec to radi krajnji kupac kada plati robu. Obzirom da prodavac ne placa PDV na robu, ni ne moze da bude ostecen zar ne ? Osim u slucaju kada sam uvoznik postavlja odredjene kriterijume pri distribuiranju robe. A ako je tako, neko ce onda lepe pare zaraditi na tudjoj muci (i prodavaca i kupaca) jer ce prodavci morati da drze stopu PDV-a na 8% da bi bili konkurentni ili ce kupci placati 18% pa ce oni biti na steti...
Sto se tice imbecilnosti i lupetanja, ne nastavljam se na to nikada pa necu ni sad jer nije produktivno :)

:: To sa DVIjem je zaista imbecilno, ali na zalost istinito. Sam nacin razmisljanja ljudi koji su to propisali mi je jos imbecilniji, ali daleko najimbecilniji mi je na nacin razmisljanja onog ko za takve odluke krivi pogresne ljude (prodavci, da uvek oni nalaze nacin da zarade gomilu para po necim naivnim ledjima). Znaci sace svi prodavci da oporezuju odredjenu robu koja do njih stiza se 8%, krajnjim kupcima sa 18%... Ma dajte ljudi ili razmislite malo pre nego li pocnete da lupetate ili se ne upustajte u komentarisanje necega sto ni sami ne razumete
VMARC Re: Re: DVI 11.07.2007. 20:02 #23409

Mozda gresim negde i ako je tako ispravite me, ali prodavac koji distribuira robu od nekog uvoznika NE placa PDV na tu robu vec to radi krajnji kupac kada plati robu. Obzirom da prodavac ne placa PDV na robu, ni ne moze da bude ostecen zar ne ?

Eto druze, gresis i te kako, tako da ti je svaki dalji komentar suvisam.

PDV se PLACA u SVAKOJ RUCI, PLACA GA I UVOZNIK I DISTRIBUTER I KRAJNJI KUPAC. UVOZNIK IMA PRAVO POBRACAJA ALI GA PLACA, PRI UVOZU.
IZVOZNICI TAKODJE PLACAJU PDV I ALI IM SE ON U ROKU OD 45 DANA OD PODNETOG ZAHTEVA, A PO IZVRSENOJ KONTROLI PORESKIH INSPEKTORA, VRACA. S TIM STO SU TIH 45 DANA NAJCESCE 3-4 MESECA, PA VI GLEDAJTE KO IMA NAMERU VAS DA ZAVRNE ZA 10ak POSTO A DA PRITOM SVAKOM MESECA IMA KONTROLU KOAJA JEDVA CEKA NESTO DA ISKOPA, SAMO DA BI ODUZILA VRACANJE NOVCA. A O IZNOSIM KOJI SE PLACAJU-VRACAJu DA I NE GOVORIMO... ZALAZE U 7 CIFRI DINARA,

VAZNO JE DA SHVATITE DA JE OVO SHOK ZA SVE I PRODAVCE I UVOZNIKA I KUPCE, KOJI BI IPAK U OVOM TRENUTKU TREBALI DA GLEDAJU SVOJA POSLA, AKO IM SE SVIDI CENA NEKA KUPUJU A AKO MISLE DA CE BITI NIZA ONDA NEKA CEKAJU. SAMO NEMOJTE MOLIM VAS ODMAH PREKI SUD... ALO SRBI SMIRITE SE MALO.
gigatroncc Re: Re: 11.07.2007. 21:32 #23413

status: client
broj poruka: 8

GCC

:: ::
:: :: Razmisli ti prije nego sto kazes nesto ovakvo.Ja nemam problem sa razumijevanjem zakona,narocito ne ovako eksplicitnog clana 23
:: Tebi nije ni upuceno, mucni malo glavom, imas hvala Bogu cim pa ces videti o cemu pricam.
:: Zasto je carina na DVI monitora veca (pa su zbog toga i ovi nasi mozgovi utripovali da trebaju da ostave PDV18%)? Zato sto je u celoj Evropi carinska stopa na uredjaje sa DVI ulazima veca nego u odnosu na analogne
:: A sto se tice filozofije ko je i koliko jadan ili nije... kupac ili prodavac... Pa ja se postavljam malo vise neutralno pa kazem
:: Gigatron ce (primera radi) da na DVI monitore `lupa` 18% a placace 8 i zaradice 10% vise, dok ce Imtel (opet primera radi, ne zamerite mi ipak su ovo dve jake kuce pa mi prve padaju na pamet) na iste proizvode da drzi 8%.
:: Dakle
:: 1. Da li ce G-tron da rizikuje kaznu od 6 cifri jer ulazi u tezak poreski prekrsaj zarad zarade od 5 cifri
:: 2. Da li ce kupac pre otici u Imtel i kupiti po 8%
:: Nebuloze..

Nazalost , mi iz Gigatrona ne odredjujemo pravila nego smo tu da ih postujemo.Svi , ali bukvalno svi distributeri fakturisu nama monitore koji imaju DVI ili TV Tuner sa stopom od 18%.To je tumacenje zakona koje su preuzeli uvoznici.Naime, monitori sa DVI se pri carinjenju klasifikuju kao audio video uredjaji i kao takvi se u startu carine po visoj stopi.Iz toga sledi da monitor koji ima DVI uredjaj nije racunarska komponenta vec audio video uredjaj i kao takav se oporezuje sa 18%.Ko bude prodavao DVI monitore po stopi od 8% bice u direktnom poreskom prekrsaju i on ce rizikovati kaznu od 6 cifara.Verujte da je nama mnogo veca muka sto jedni monitori imaju stopu od 8% a drugi od 18% nego vama.

OVO JE ZAKON I ON SE KAO TAKAV MORA POSTOVATI

Gigatron nikada u svom poslovanju nije ostetio ni jednog svog kupca pa tako nece ni ovom prilikom.Mi samo postujemo zakonske propise.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gigatroncc Saopstenje 11.07.2007. 21:43 #23414

status: client
broj poruka: 8
Nazalost,mi iz Gigatrona ne pisemo zakone i ne odredjujemo pravila , vec smo tu da ih postujemo.Zakon kaze da se monitori koji imaju DVI izlaz tretiraju kao audio video uredjaji a ne kao racunarska komponenta i kao takvi u startu imaju vecu carinsku stopu nego obicni monitori.Samim tim monitor koji ima DVI oporezuje se po stopi od 18%.
Nama svi,ali bukvalno svi,dobavljaci fakturisu monitore sa DVI izlazom po stopi od 18%.
Ko bude prodavao monitore koji imaju DVI po stopi od 8% bice u direktnom poreskom prekrsaju i on ce rizikovati shestocifrenu kaznu.

Gigatron nikada nije ostetio ni jednog svog kupca pa tako nece ni sada ali se zakon mora postovati.

Verutje da je nama mnogo veca muka to sto je pola monitora po 8% a pola po 18% nego vama.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dsb Re: Re: Re: 11.07.2007. 21:46 #23415

:: Nazalost , mi iz Gigatrona ne odredjujemo pravila nego smo tu da ih postujemo.Svi , ali bukvalno svi distributeri fakturisu nama monitore koji imaju DVI ili TV Tuner sa stopom od 18%.To je tumacenje zakona koje su preuzeli uvoznici.Naime, monitori sa DVI se pri carinjenju klasifikuju kao audio video uredjaji i kao takvi se u startu carine po visoj stopi.Iz toga sledi da monitor koji ima DVI uredjaj nije racunarska komponenta vec audio video uredjaj i kao takav se oporezuje sa 18%.Ko bude prodavao DVI monitore po stopi od 8% bice u direktnom poreskom prekrsaju i on ce rizikovati kaznu od 6 cifara.Verujte da je nama mnogo veca muka sto jedni monitori imaju stopu od 8% a drugi od 18% nego vama
:: OVO JE ZAKON I ON SE KAO TAKAV MORA POSTOVAT
:: Gigatron nikada u svom poslovanju nije ostetio ni jednog svog kupca pa tako nece ni ovom prilikom.Mi samo postujemo zakonske propise

Pa i nije bas tako. Monitori sa DVI ulazom se carine stopom koja je ista kao za audio-video uredjaje, ali se ne smatraju audio-video uredjajem. Uostalom carina i PDV nisu isto.U zakonu i pravilniku se ne pravi razlika izmedju monitora sa i monitora bez DVI-a. Ovo je samo maslo uvoznika koji su odlucili da za njih treba 18% iako zakon nije tako predvideo a prodavci se poveli za uvoznicima neobaziruci se na zakon.

Koliko vidim neki prodavci DVI monitore prodaju sa 8% poreza, neki sa 18% a neki cekaju dodatno objasnjenje od ministarsva. Bice ovo zanimljivih par dana.
dsb Re: Saopstenje 11.07.2007. 21:49 #23416

:: Nazalost,mi iz Gigatrona ne pisemo zakone i ne odredjujemo pravila , vec smo tu da ih postujemo.Zakon kaze da se monitori koji imaju DVI izlaz tretiraju kao audio video uredjaji a ne kao racunarska komponenta i kao takvi u startu imaju vecu carinsku stopu nego obicni monitori.Samim tim monitor koji ima DVI oporezuje se po stopi od 18%
:: Nama svi,ali bukvalno svi,dobavljaci fakturisu monitore sa DVI izlazom po stopi od 18%
:: Ko bude prodavao monitore koji imaju DVI po stopi od 8% bice u direktnom poreskom prekrsaju i on ce rizikovati shestocifrenu kaznu
:: Gigatron nikada nije ostetio ni jednog svog kupca pa tako nece ni sada ali se zakon mora postovati
:: Verutje da je nama mnogo veca muka to sto je pola monitora po 8% a pola po 18% nego vama

Da svi uvoznici skoce sa Savskog mosta i kazu to je zakon, onda svi prodavci za njima, zar ne???
To sto uvoznici nemaju pojma i pogresno tumace zakon , znaci da svi treba da ga tako tumace???
XXXL Re: Re: Re: DVI 11.07.2007. 23:37 #23423

hm, ispada onda da se na neki uredjaj bar 2 puta plati PDV od 18% sto je nelogicno ? Uvoznik plati ali ima pravo na povracaj, diler plati PDV ali to kompenzuje tako sto kupac plati punu cenu robe u koju je uracunat i PDV. Mada, meni je knjigovodja objasnio da kada uzmes neku tehnicku robu od uvoznika, ustvari ti i ne platis PDV vec to radi krajnji kupac. Sta je od to dvoje ? Cenim da se bavis prodajom racunara, jel ovo tako ide onda ? Nemoguce da se na jednu stvar 2 ili cak 3 puta plati PDV ?
A, ti bre ovo shvatas previse licno, pa nije tebe niko optuzio da krades :)
Takodje, da ne pomisle ljudi iz Gigatrona, ni za njih niko nista lose nije rekao :)
Imao sam prilike da vidim kako se donose neki zakoni, odluke nevezano za IT industriju.. i kako se zavrsavaju neki poslovi na prijateljskim i finansijskim osnovama i ubedjen sam da cim nesto nije 100% jasno, to namerno nije jasno da bi neko iz toga izvukao korist. U to se ne racunaju krajnji potrosaci, dileri i slicno vec ljudi koji donose odluke i zakone. Kad dodje trenutak da se zabuna ispravi, tada je neko vec kupio novu vilu na dedinju :) tako to ide kod nas, tako se radilo decenijama unazad i tako ce se raditi jos ko zna koliko narednih decenija.
A nije mi jasno sto se na memoriju placa PDV od 18% ? :) I sto se ti toliko nerviras ? :)

:: Mozda gresim negde i ako je tako ispravite me, ali prodavac koji distribuira robu od nekog uvoznika NE placa PDV na tu robu vec to radi krajnji kupac kada plati robu. Obzirom da prodavac ne placa PDV na robu, ni ne moze da bude ostecen zar ne ?
:: Eto druze, gresis i te kako, tako da ti je svaki dalji komentar suvisam
:: PDV se PLACA u SVAKOJ RUCI, PLACA GA I UVOZNIK I DISTRIBUTER I KRAJNJI KUPAC. UVOZNIK IMA PRAVO POBRACAJA ALI GA PLACA, PRI UVOZU
:: IZVOZNICI TAKODJE PLACAJU PDV I ALI IM SE ON U ROKU OD 45 DANA OD PODNETOG ZAHTEVA, A PO IZVRSENOJ KONTROLI PORESKIH INSPEKTORA, VRACA. S TIM STO SU TIH 45 DANA NAJCESCE 3-4 MESECA, PA VI GLEDAJTE KO IMA NAMERU VAS DA ZAVRNE ZA 10ak POSTO A DA PRITOM SVAKOM MESECA IMA KONTROLU KOAJA JEDVA CEKA NESTO DA ISKOPA, SAMO DA BI ODUZILA VRACANJE NOVCA. A O IZNOSIM KOJI SE PLACAJU-VRACAJu DA I NE GOVORIMO... ZALAZE U 7 CIFRI DINARA
:: VAZNO JE DA SHVATITE DA JE OVO SHOK ZA SVE I PRODAVCE I UVOZNIKA I KUPCE, KOJI BI IPAK U OVOM TRENUTKU TREBALI DA GLEDAJU SVOJA POSLA, AKO IM SE SVIDI CENA NEKA KUPUJU A AKO MISLE DA CE BITI NIZA ONDA NEKA CEKAJU. SAMO NEMOJTE MOLIM VAS ODMAH PREKI SUD... ALO SRBI SMIRITE SE MALO.
XXXL Re: Re: Re: Re: 11.07.2007. 23:44 #23424

To pokusavam da kazem. NEMA razlike izmedju monitora sa DVI i bez sto se tice PDV-a. Monitor je monitor ! Carinjenje je totalno druga stvar. :)

:: :: Nazalost , mi iz Gigatrona ne odredjujemo pravila nego smo tu da ih postujemo.Svi , ali bukvalno svi distributeri fakturisu nama monitore koji imaju DVI ili TV Tuner sa stopom od 18%.To je tumacenje zakona koje su preuzeli uvoznici.Naime, monitori sa DVI se pri carinjenju klasifikuju kao audio video uredjaji i kao takvi se u startu carine po visoj stopi.Iz toga sledi da monitor koji ima DVI uredjaj nije racunarska komponenta vec audio video uredjaj i kao takav se oporezuje sa 18%.Ko bude prodavao DVI monitore po stopi od 8% bice u direktnom poreskom prekrsaju i on ce rizikovati kaznu od 6 cifara.Verujte da je nama mnogo veca muka sto jedni monitori imaju stopu od 8% a drugi od 18% nego vama
:: :: OVO JE ZAKON I ON SE KAO TAKAV MORA POSTOVAT
:: :: Gigatron nikada u svom poslovanju nije ostetio ni jednog svog kupca pa tako nece ni ovom prilikom.Mi samo postujemo zakonske propise
:: Pa i nije bas tako. Monitori sa DVI ulazom se carine stopom koja je ista kao za audio-video uredjaje, ali se ne smatraju audio-video uredjajem. Uostalom carina i PDV nisu isto.U zakonu i pravilniku se ne pravi razlika izmedju monitora sa i monitora bez DVI-a. Ovo je samo maslo uvoznika koji su odlucili da za njih treba 18% iako zakon nije tako predvideo a prodavci se poveli za uvoznicima neobaziruci se na zakon
:: Koliko vidim neki prodavci DVI monitore prodaju sa 8% poreza, neki sa 18% a neki cekaju dodatno objasnjenje od ministarsva. Bice ovo zanimljivih par dana.
dsb Re: Re: Re: Re: DVI 11.07.2007. 23:51 #23425

:: hm, ispada onda da se na neki uredjaj bar 2 puta plati PDV od 18% sto je nelogicno ? Uvoznik plati ali ima pravo na povracaj, diler plati PDV ali to kompenzuje tako sto kupac plati punu cenu robe u koju je uracunat i PDV. Mada, meni je knjigovodja objasnio da kada uzmes neku tehnicku robu od uvoznika, ustvari ti i ne platis PDV vec to radi krajnji kupac. Sta je od to dvoje ? Cenim da se bavis prodajom racunara, jel ovo tako ide onda ? Nemoguce da se na jednu stvar 2 ili cak 3 puta plati PDV

Na neku robu moze i 50 puta da se plati PDV. Svako kroz cije ruke prodje placa PDV samo sto se svim njima taj iznos vrati, sem krajnjem kupcu, naravno. Tako da efektivno ispadne kao da je PDV placen samo jednom iako je u stvari placen nekoliko puta.
VMARC Re: Saopstenje 11.07.2007. 23:54 #23426

:: Gigatron nikada nije ostetio ni jednog svog kupca pa tako nece ni sada ali se zakon mora postovati
:: Verutje da je nama mnogo veca muka to sto je pola monitora po 8% a pola po 18% nego vama

Gigatron VS Imtel sam uzeo kao primer i ovim putem im se izvinjavam ako sam im slucajno naneo bilo kakvlu stetu u smislu lose reklame. Postujem obe firme veoma, i samo reci hvale u odnosu ka krajnjem kupcu.

@XXXL
1. Nisam nista shvatio licno. Iako sam u IT poslu uglavnom se u situacijama postavljam realno. Tvoja prica bi imala osnova u nekoj drugoj temi, ali u ovoj zaista ne. Ajmo sada i za nestanke struje i za inflaciju i za glad u Africi da krivimo nase IT prodavce... Kada su krivi - krivi su ali kada nisu, onda nema razloga da ih pljujemo zarad ogorcenosti koja datira ko zna od kada i iz koje price.
2. Sto se tice knjigovodje koji te je savetovao... Otpusti ga i javi mi se na mail ako ti treba dobar. Za takve savete bolje unajmi malo dete, znacajno je jeftiniji a sigurno ti nece reci vecu glupost.

Poz.
Oglasnik 12.07.2007. 03:15 #23441

broj poruka: 726
VMARC,

Ja tebe ne poznajem i ne zelim da diskutujem o tvojim motivima i odlucnosti da branis prodavce (u ovoj situaciji).Zelio bih da vjerujem da to radis iz neznanja ili naivnosti.

Ali,da se osvrnem na sledece:

::Zasto je carina na DVI monitora veca (pa su zbog toga i ovi nasi mozgovi utripovali da trebaju da ostave PDV18%)? Zato sto je u celoj Evropi carinska stopa na uredjaje sa DVI ulazima veca nego u odnosu na analogne

Ne znam da li ti je jasno ali mi ovdje govorimo o PDV stopi,a ne carinskim stopama koje variraju,u zavisnosti od komponenti.Tako je za jednu komponentu carinska stopa 1%,za neku drugu 3% dok je za neku trecu npr. 9%.Ono sto je zajednicko za komponente i nezavisno od carinske stope jeste PDV od 18%.Dakle,fokusirajmo se na PDV koji je interesantan krajnjem kupcu.

Druga stvar - nije tacno da je carinska stopa 18 % ,vec 15 %.Procitaj Zakon o carinskoj tarifi.O tumacenju x ili y subjekata necu da diskutujem.

Treca stvar - govorimo o primjeni zakona koji je,u ovom slucaju,potpuno jasan,dok ti pricas o nekakvoj konfuziji,samovoljnom tumacenju zakona i soku i stresu kojem su izlozeni trgovci.Ako je jednoj firmi problem da tumaci zakon i ako postoji strah od placanja kazne zbog nepostovanja propisa,zasto onda ne angazovati ili konsultovati strucnjaka?Zasto bas,ako je propis nejasan,18% a ne 8%?Iskreno,sto se mene tice,ako imam novca a kvalitet artikla (konkretno - monitor) mi se dopada,spreman sam da platim i cijenu obracunatu po stopi od 70%.Ali price o naivnosti prodavaca su vise nego smijesne.

@gigatroncc

Najprije kazes ::To je tumacenje zakona koje su preuzeli uvoznici,
zatim::OVO JE ZAKON I ON SE KAO TAKAV MORA POSTOVAT

Znaci - zakon svi moraju postovati,osim uvoznika koji ga tumace po sopstvenim kriterijumima i prodavaca,koji su,jadni,zrtve mesetarenja uvoznika.

Audio video uredjaji se oporezuju po stopi od 15%,ne 18%.Procitaj Zakon o carinskoj tarifi.

Na kraju - DVI monitori su,prema vazecim propisima,monitori - prema tome,ako se postuje Zakon o PDV,treba ih oporezivati po stopi od 8%.

XXXL HM 12.07.2007. 11:56 #23457

Odlucio sam da se povucem iz ove diskusije i rasprave ali ne mogu da se obrisu postovi. O cemu, i sa kime ja raspravljam krive drine :) lol :) ne znam sta mi bi :)

@VMARC

U svakom tvom postu se oseca doza nadmenosti. Kao da si ti najpametniji seljak u svom selu a svi ostali su neobrazovani fizikalci. Ne citas pazljivo, a svaki put ponovis ono sto sam napisao.
Sa dozom humora sam prokomentarisao novi zakon iz jednog jedinog razloga : nije mi se spavalo :) i odma` se nadje neko uvredjem i voljan da kontrira. Kao da je cela zemlja isfrustrirana u zadnje vreme. Takav sam utisak stekao citajuci tvoje odgovore. internet smatram vidom komunikacije u kojem se ljudi uglavnom predstavljaju onako kako bi voleli ostali da ih vide a ne kakvi u stvarnosti jesu. Retki su slucajevi kada nije tako.
Meni je ovo odredjeni vid zabave i odmora i nema razloga da se oko bilo cega nerviram. Svaku dalju polemiku na ovom forumu cu preskociti jer na forum necu ni ulaziti. Ako ima neko nesto da kaze licno meni neka posalje PM.

Pozdrav :)
VMARC Re: 12.07.2007. 15:10 #23464

Joj brate, o cemu ti pricas. da li citas kako je napisano ili ... mah... aj cao...

:: ::Zasto je carina na DVI monitora veca (pa su zbog toga i ovi nasi mozgovi utripovali da trebaju da ostave PDV18%)? Zato sto je u celoj Evropi carinska stopa na uredjaje sa DVI ulazima veca nego u odnosu na analogne
:: Ne znam da li ti je jasno ali mi ovdje govorimo o PDV stopi,a ne carinskim stopama koje variraju,u zavisnosti od komponenti.Tako je za jednu komponentu carinska stopa 1%,za neku drugu 3% dok je za neku trecu npr. 9%.Ono sto je zajednicko za komponente i nezavisno od carinske stope jeste PDV od 18%.Dakle,fokusirajmo se na PDV koji je interesantan krajnjem kupcu
:: Druga stvar - nije tacno da je carinska stopa 18 % ,vec 15 %.Procitaj Zakon o carinskoj tarifi.O tumacenju x ili y subjekata necu da diskutujem
PA KO PRICA O TOME DA JE STOPA 18% COVECE!!!???? DA OSTAVE ZNACI NE SPUSTAJU NA 8%
:: Treca stvar - govorimo o primjeni zakona koji je,u ovom slucaju,potpuno jasan,dok ti pricas o nekakvoj konfuziji,samovoljnom tumacenju zakona i soku i stresu kojem su izlozeni trgovci.Ako je jednoj firmi problem da tumaci zakon i ako postoji strah od placanja kazne zbog nepostovanja propisa,zasto onda ne angazovati ili konsultovati strucnjaka?Zasto bas,ako je propis nejasan,18% a ne 8%?Iskreno,sto se mene tice,ako imam novca a kvalitet artikla (konkretno - monitor) mi se dopada,spreman sam da platim i cijenu obracunatu po stopi od 70%.Ali price o naivnosti prodavaca su vise nego smijesne
:: @gigatronc
:: Najprije kazes ::To je tumacenje zakona koje su preuzeli uvoznici,
:: zatim::OVO JE ZAKON I ON SE KAO TAKAV MORA POSTOVAT
:: Znaci - zakon svi moraju postovati,osim uvoznika koji ga tumace po sopstvenim kriterijumima i prodavaca,koji su,jadni,zrtve mesetarenja uvoznika
:: Audio video uredjaji se oporezuju po stopi od 15%,ne 18%.Procitaj Zakon o carinskoj tarifi
:: Na kraju - DVI monitori su,prema vazecim propisima,monitori - prema tome,ako se postuje Zakon o PDV,treba ih oporezivati po stopi od 8%

Zaboravi sve receno, nisu ove stvari za tebe.. Kao sto rekoh... ko je razumeo... shvatice.
VMARC Re: HM 12.07.2007. 15:13 #23465

:: Odlucio sam da se povucem iz ove diskusije i rasprave ali ne mogu da se obrisu postovi. O cemu, i sa kime ja raspravljam krive drine :) lol :) ne znam sta mi bi :
:: @VMAR
:: U svakom tvom postu se oseca doza nadmenosti. Kao da si ti najpametniji seljak u svom selu a svi ostali su neobrazovani fizikalci. Ne citas pazljivo, a svaki put ponovis ono sto sam napisao
:: Sa dozom humora sam prokomentarisao novi zakon iz jednog jedinog razloga : nije mi se spavalo :) i odma` se nadje neko uvredjem i voljan da kontrira. Kao da je cela zemlja isfrustrirana u zadnje vreme. Takav sam utisak stekao citajuci tvoje odgovore. internet smatram vidom komunikacije u kojem se ljudi uglavnom predstavljaju onako kako bi voleli ostali da ih vide a ne kakvi u stvarnosti jesu. Retki su slucajevi kada nije tako
:: Meni je ovo odredjeni vid zabave i odmora i nema razloga da se oko bilo cega nerviram. Svaku dalju polemiku na ovom forumu cu preskociti jer na forum necu ni ulaziti. Ako ima neko nesto da kaze licno meni neka posalje PM
:: Pozdrav :

:)
Pozdrav :)
Oglasnik A,sto ode?!Ostani,sad ce serija! 12.07.2007. 18:59 #23472

broj poruka: 726

::Zasto je carina na DVI monitora veca
- rece VMARC,a uopste nije veca,kaze Zakon

::Zato sto je u celoj Evropi carinska stopa na uredjaje sa DVI ulazima veca nego u odnosu na analogn
- rece VMARC,a ovdje zakoni ovakvog tipa nijesu usaglaseni sa pomenutim iz EU,pa su stope za obicne i DVI identicne,Zakon tako kaze

::Zaboravi sve receno,aj cao..
- rece VMARC,a ja kazem - cao

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60413. Broj poslatih odgovora: 647590.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs