Kupio bih jednu kameru koja je u Mađarskoj znatno jeftinija, a pogotovo ako računam da mogu da dobijem povrat poreza (AFA). Interesuje me koji su uslovi, da li u bilo kojoj prodavnici mogu da dobijem račun koji ću doneti u kancelariju na izlazu iz HU i dobiti pare odmah? Da li je to default račun, ili moram da tražim nesto specijalno od prodavca? Da li postoji neka prepreka da posle toga sa kamerom uđem u SRB kao sa ličnom opremom, da me ne odrape za carinu? Deluje mi mnogo laka i dobra ušteda (€120), pa tripujem da ima neki jadac.
Da li je moguće nešto slično izvesti i sa opremom kupljenom bilo gde u EU. Kako?
Ja sam tako kupio svog Garmin-a u Sloveniji. U radnji u kojoj sam ga kupio tražio sam da uz račun daju i obrazac za povraćaj PDV-a za non EU građane. Kada sam došao na SI-CRO granicu, overio sam kod Si graničara tu potvrdu i odmah u menjačnici na granici za tu potvrdu dobio nazad PDV. Ne dobija se baš 100% povraćaj PDV-a, ali nekih ~80% od PDV ti vrate (mislim da menjačnica uzima neku proviziju i sl.)
Naša carina nije ni pitala da li šta imamo za carinjenje (ustvari pošto je bilo u pola noći, nisu ni hteli da izađu, samo smo mi odneli pasoše da lupe pečat :)
U BigBang-u u Ljubljani je još bila akcije za te iste Garmine, tako da sam ga dobio za duplo manje para nego što je isti koštao u BigBang-u na Ušću. Tada sam ga platio 110E (kad mi je vraćen PDV), a najjeftinije u Beogradu je tada bio 19800 dinara (negde u februaru ove godine).
Broj postavljenih tema: 60343. Broj poslatih odgovora: 646908. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.