Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Tržište
IT firma-kako poceti
STRANA 1 OD 1
grickalica IT firma-kako poceti 13.04.2009. 02:19 T16749

status: user
broj poruka: 2
Razmisljam o otvaranju IT firme,pa bih se zeleo malo bolje informisati o celoj propratnoj problematici.Jos uvek sam u fazi analize,razmisljanja.Napomenuo bih da nisam neki IT expert u bilo kojoj oblasti,sto smatram i nije previse bitno,jer bih zaposlio ljude,koji dobro znaju svoj posao.Neke moje prve ideje su vezane za programerski rad,pravljenje software za male i srednje firme,prodaja licenciranih software(igraonice),web dizajn,web development,eventualno servis i prodaja racunara i opreme na sta ne bih stavljao akcenat.No,treba se naci neka optimalna varijanta u skladu sa postojecim finansijama.

Voleo bih cuti neki dodatni predlog o tome koje jos usluge IT firma(ili kako se vec pravno zove,nebitno) moze pruzati ,a sto bi bilo vredno razmotriti.

Koliko minimalno novca treba uloziti i sa koliko radnika poceti da bi sve to imalo smisla?

I prakticno pitanje,kako uopste doci do musterija?Reklama,online marketing,internet prezentacija... ili trebam juriti od vrata do vrata firmi i nuditi svoje usluge direktorima i nadati se da nema sklopljen ugovor 10 godina unapred sa svojim prijateljem koji radi isti posao :)?!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Skoves mani 13.04.2009. 02:28 #107990

broj poruka: 237
Nije vreme i trenutak za to mani se corava posla
Kosovo je Srbija! Sve ostalo je.....Delta :(

grickalica re 13.04.2009. 02:40 #107991

broj poruka: 2
Mozda nije vreme za otvaranje radnji koje iskljucivo prodaju racunare i dodatnu opremu,ali sto se tice nekig drugih usluga,na osnovu informacija koje sam dobio,zakljucujem da im nije uopste lose,jer inace ne bi jedan programer imao platu i do 50000 hiljada,pa i preko toga u takvoj firmi.

drzacomp moram primetiti 13.04.2009. 10:46 #108007

broj poruka: 359
da se veci deo tvojih pitanja ne odnosi samo na IT firme, vec na, maltene, bilo koje `srednje i malo` preduzece. Da imam odgovor verovatno ti sad ne bih pisao sa jednog takvog koje je osnovao neko ko nisam ja :)
nekako mi se cini da se firma otvara tek kad imas suvise posla koji ne mozes da obavis, a ne da otvoris firmu pa onda juris posao...
imarkovic .. 13.04.2009. 10:53 #108009

broj poruka: 18988
ti mora da imas budzet jedno 3-4 miliona evra, kad planiras sve te usluge u startu i it menadzerima cosmic platu, samo da znas, da se spremis, DOBAR IT menadzer nece biti zainteresovan za platu koja je manja min. od 1500evra, tako da, nemoj bas da racunas na experte, nauci bar nesto, nemam iskustva kao vlasnik firme, ali imam kao zaposleni u par firmi koje su se bavile IT-om, veruj mi, nije lako tek tako otvoriti firmu, moras da imas ikustva u tom poslu, ne mozes nesto da otvoris, a ne znas kako funkcionise taj posao, npr.kad ugovaras poslove sa biznismenima, kako ces znati sta treba da ugovoris, sta je struktura, kako to treba da izgleda, sta ces napisati u ugovorima, pa dogovaranje, intervjui, sastanci, pregovaranja, itd itd, ima tu jako puno stvari, sto se tice odnosa sa ljudima i firmama, da ne pricam o ogromnim konkurencijama, sa kojima moras da se takmicis, marketing itd, abnormalno skupo, nije lako, pogotovu u ovoj situaciji, ali probaj, pa nek je sa srecom...ako ti treba jos neka pomoc, mozes preko mail-a..

imarkovic .. 13.04.2009. 11:01 #108011

broj poruka: 18988
:: da se veci deo tvojih pitanja ne odnosi samo na IT firme, vec na, maltene, bilo koje `srednje i malo` preduzece. Da imam odgovor verovatno ti sad ne bih pisao sa jednog takvog koje je osnovao neko ko nisam ja :
nekako mi se cini da se firma otvara tek kad imas suvise posla koji ne mozes da obavis, a ne da otvoris firmu pa onda juris posao...

pa dobro, ali generalno, sve to spada u IT, ali opet, vecim delom network infrastructure, koja je velika oblast IT-a..
a realno, ne moze on odmah u startu, bez iskustva da otvori veliku IT firmu, koja ce se meriti sa nekim tamo gigantima, treba astro ulaganje za to ipak..
vampirbg Re: re 13.04.2009. 11:08 #108014

broj poruka: 711
:: drugih usluga,na osnovu informacija koje sam dobio,zakljucujem da im nije uopste lose,jer inace ne bi jedan
:: programer imao platu i do 50000 hiljada,pa i preko toga u takvoj firmi

Bas me zanima gde si uspeo da nadjes dobrog programera da radi za 50000 :) Ako nije frka, javi pa cu da mu dam da radi moj posao za te pare, a ja cu da uzmem razliku :)

Softver za srednje firme se ne isplati praviti posto oni obicno uzimaju gotova resenja koja su se vec negde dokazala... Jedina sansa je da trazis firme sa bas specijalnim zahtevima... Za lcencirane igre si se malo kasno setio... Sve sto valja od stranih distributera je vec dobilo domace, tako da sa njima ne bi mogao da uloazis u trku... Racunari i oprema imaju manju zaradu (ali dosta vecu marzu nego napolju)...

Jedino sto ti ostaje je web development... Za to ima posla koliko hoces... Mada, ja bih ti savetovao da za pocetak sklopis dil sa nekim programerom da mu placas po projektu... Tako neces imati velike troskove, a lako je naci nekoga za stalno ako krene posao... Jedino je problem sto ces morati da naucis malo o celoj problematici da ne bi dosao u situaciju da firma ponudi posao direktno programeru, a tebe preskoci...
caranovic Ovako 13.04.2009. 12:55 #108029

broj poruka: 434
Ako imash kesha a hoces da pocnes ovaj posao.
Reklama
1. Jeftina - SAMO PC breza, zaje** Halooglase i ostale vrste reklamiranja zbog cene koju bi morao da platis - zamisli svoju reklamu u npr. halooglasi koja te kosta recimo 350e. mesecno i reklamiras je u i.t. odeljku i velika je 10x10 santima a pored tebe njih 10 sa celom A4 stranom - Totalno neisplativo, vruj , probao sam mesecima i samo smo gubili kesh bez obzira na veeeeoma niske cene komponenti i usluga - jednostavno, ljudi koji nemaju net a zele da kupe tvoj proizvod ce UVEK izabrati `pouzdanog` prodavca(citaj sa Veeeelikim oglasom).
2. Pare se ne zaradjuju na hardveru nego na odrzavanju (ili softveru koji si sam `napravio` ali sta to ti mozes da izmislis sto neko vec nije? Ako imas tako nesto onda si VEC MILIONER i ne treba ti nikakva firma, prodas 1 softver i zavrsio si za ceo zivot)
- situacija je sledeca, ako mozes da `udjes` u barem 3 firme koje imaju po barem 20 racunara mozes reci da ces nekako ziveti od ovoga posla, ali samo TI a ne i ostali zaposleni u tvojoj maloj firmi - bez toga(nekoliko firmi) - nista !
3. Ako se ipak odlucis da prodajes komponente i da servisiras racunare i sve tako redom i slicno - ne zaboravi, imas veeelike firme koje su pocele isto kao ti ali bre 15 godina, one ce imati veci i lepsi rabat kao i uslove placanja iako su mnoge firme kod nas koje uvoze komponente raspolozene za dalju distribuciju samo zavisi od toga kako ces da placas prve `ture`. u Pakomu je bilo ovako: 1% popusta ako plaris danas, 3-5% popusta za robu na popustu i nemam pojma koliko popusta(8% cini mi se) ako si redovan kupac - sto te sve zajedno ponovo baca u sferu ovoga posla a to je _ TRGOVINA! Trgovina je KURV* , proizvodnja je u kapitalizmu prava stvar - a ti mozes da proizvodis SAMO softver.

4. Ako hoces jos uvek da krenes da se bavis ovim poslom moras da imas samo jednu stvar - Kesh za Pink TV. i Naravno dogovor sa postanskom stedionicom ili svojom bankom gde ti je registrovan racun firme za mogucnost kupovine racunara na kredit(koliko sam ja cuo Postanska stedionica vec odavno ne sklapa takve igovore)
a zasto Pink - zato sto puknes 20 000e. za 2 meseca ali isto tako krenes i Obilato da prodajes - Sto znaci da bi trebalo da imas jos barem 5 000 e i barem 4 coveka koji ce da sklapaju mashine koje si narucio.....
5. ja bih na tvom mestu `probao` ili ti rizikovao sledecu stvar:

Kupis Panasonic centralu - sa recimo 5 linija i napravis iT Call Centar gde bi minut razgovora naplacivao 5 dinara. veoma bitna stavka tih 5. dinara - MNOGO ima ljudi kojima ne radi racunar - a ustvari nisu ukljucili monitor koliko god to smesno zvucalo a nemaju koga da pitaju.
Onda ti je potrebno 5 ljudi ( za samo jednu smenu sto je malo, mislim jedna smena) koji znaju sta rade(?) sa, ustvari, mnooogo iskustva, pa sada ako problem resis - OK ako ne-isto OK glavno da je taj neko jelte zvao tebe i potrosio 25 dinara za 5 min sto mu je mnogo manje no da nosi negde racunar na opravku - tu ti je rad na crno - Dolazi nas `majstor` da Vam po ceni od 1500 din sredi ceo racunar !
E, sad, ovakve iskusne ljude moras debelo da platis inace ce ti firma veeeoma brzo doci na negativnu listu to jest - ma nemaju oni pojma ! Ja ovakav posao ne bih radio za manje od 500e. u startu a da sam prijavljen.....
I opet na Pinku na primer 3 sekundi 8 puta dnevno reklama za Onlajn Podrsku Nikada u srbiji !!!!!!Sto izadje dnevno jedno 1000e. ko ce ga znati, moze i RTS, ima bolje dumping cene......
i tako.........Javi se da vidimo sta mislis a ko hoce da postavi i odradi `projekat` - ima tu jos mnogo toga o cemu sada necemo.....A i kosta brate.....

caranovic Panasonic centrala 13.04.2009. 14:00 #108034

broj poruka: 434
Pa nisam tacno siguran kako to sa njom ide ali ti je izgleda daleko bolje i modernije resenje IP telefonija ....mislim da mozes o tome razgovarati sa http://www.absolutok.net/default.asp?m=7

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60343. Broj poslatih odgovora: 646908.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs