Ako je neko,recimo teoretski gledano,trgovac od uvoznika `nabavio` robu kada je evro bio 91-94din(naravno ziralni kurs) plaseci se jos veceg skoka evra.....I sta sad,ako spusti cenu-gubitak,cist!!! E sad,ima tu i logike....ko se upeca,upecao se....I ko zna sta josh.
Mada,uvoznici su snizili cena,tu i tamo...NPR 5200+ je bio 66e sad je 56e(maloprod.) ITD
Ali, najbolji rezultati u igrama su postignuti sa AMD procesorima. Naime, moj drug je pre preso Wolfenstein na AMD-u nego drugi na Intel-u.`
Sve zavisi od uvoznika, kada je kurs ne povoljan uvoznici podizu cenu robe koju trenutno imaju na lageru, kada se kurs normalizuje cena ostaje isto tako ne povoljna dok se ne rasproda zadnji uvoz koji je bio po tom ne povoljnom kursu. Postoji i dosta trgovina koje sporo reaguju na prmene cena kod uvoznika zato sto imaju dosta posla i zele sto vise da profitiraju uz izgovor ne povoljnog kurasa sto je potpuno regularno, niko nikoga ne tera dakupuje, kao sto ti imas slobodu izbora gde ces kupovati tako i prodavac ima mogucnost da odredjuje cenu koja njemu odgovara.
Tacno,ovi nasi su zmije,medjutim primetio sam osetni pad 6000+ i ako se ne varam Sapphire 4850 za 11200-300-400 u A Maze-u.No cim se gasterbajteri vrate u izgnanstvo ima da nas pokidaju sa kursom.
evo primer. Ja sam napr. nabavio neki proc. kad je EUR bio 94 i platio sam ga u dinarima nekih 10.000,00, medjutim EUR naglo pada na 87, naravno mislim na ziralni kurs. I onda se meni ne isplati da ga prodam ispod cene. Da je neki manji iznos pa i nije problem. A sta kad je napr. oko 1.000,00 eur x 94, a za par dana bude 1.000,00 eur x 87, nije bas mali gubitak, tako da inace ne uzimam velike kolicine pa sam miran ned. ili dve, vec svaki dan po malo. Jbg, nije lako biti mali kad ima toliko vecih i jacih igraca.
Svako tržište ima svoje zakonitosti, a, naše je preživelo hiperinflaciju, za razliku od 95% ostatka planete. I to u bliskoj prošlosti. Nauk od tada, pa do smaka, za svakog trgovca u Srbiji je: da nikada ne može dovoljno brzo da podiže cene a da se zaštiti od gubitka, da su podizanja cena neminovno pravilo, a pojeftinjenja totalno privremene stvari na koje se ne treba obazirati. Drugo: postoje pisani i postoje nepisani monopoli. Nepisano pravilo je da je onaj koji spušta cene robi, pi*ka, koju valja prijaviti finansijskoj, zapaliti mu radnju, izolovati ga i smestiti mu već nešto, i toga se svi drže, sve dok najveći igrači malo ne popuste, ili se desi neka suša u kupovini (kao ono posle uvođenja PDV-a na IT opremu). Treće, tu je i urođeni mentalitet srpskog trgovca: bolje jednu stvar za mnogo, nego hiljade za po malo.... šta, ja da ti za to radim? E, neću uz inat, neka crkne.... I, na kraju, što da spuštaju cenu kad kurs preko noći može da rikne? Zbog jednog-dva dana umetnog spuštanja kursa? Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: Svako tržište ima svoje zakonitosti, a, naše je preživelo hiperinflaciju, za razliku od 95% ostatka planete. I to u bliskoj prošlosti. Nauk od tada, pa do smaka, za svakog trgovca u Srbiji je: da nikada ne može dovoljno brzo da podiže cene a da se zaštiti od gubitka, da su podizanja cena neminovno pravilo, a pojeftinjenja totalno privremene stvari na koje se ne treba obazirati. Drugo: postoje pisani i postoje nepisani monopoli. Nepisano pravilo je da je onaj koji spušta cene robi, pi*ka, koju valja prijaviti finansijskoj, zapaliti mu radnju, izolovati ga i smestiti mu već nešto, i toga se svi drže, sve dok najveći igrači malo ne popuste, ili se desi neka suša u kupovini (kao ono posle uvođenja PDV-a na IT opremu). Treće, tu je i urođeni mentalitet srpskog trgovca: bolje jednu stvar za mnogo, nego hiljade za po malo.... šta, ja da ti za to radim? E, neću uz inat, neka crkne.... I, na kraju, što da spuštaju cenu kad kurs preko noći može da rikne? Zbog jednog-dva dana umetnog spuštanja kursa :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: :: ^^ lepo receno. mozda je resenje da sve prodaju preko oglasa. ili na pijaci. no pdv, no dzidze midze. najbolje se snalaze u muljanju.
Ajde da stvari gledamo i malo iz drugog ugla, ti si trgovac i igrom slucaja si nabavio brdo procesora po kursu 82 dinara za evro ali si sa skokom kursa evra prema dinaru ipak korigovao cene na gore...
Znaci da si ti kao trgovac zasticen ko beli medved... ili se ja mozda varam...
Pazi mene totalno ne zanima cena u dinarima nego cena u evrima, zasto ne pada cena u evrima. Samo mi nemoj objasnjavati da su svi uzeli zalihe za dve godine unapred po kursu 1.23 USD za 1€ pa sad ne mogu da spustaju cene, sto kaze Natasa Bekvalac: `lazi me`...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: evo primer. Ja sam napr. nabavio neki proc. kad je EUR bio 94 i platio sam ga u dinarima nekih 10.000,00, medjutim EUR naglo pada na 87, naravno mislim na ziralni kurs. I onda se meni ne isplati da ga prodam ispod cene. Da je neki manji iznos pa i nije problem. A sta kad je napr. oko 1.000,00 eur x 94, a za par dana bude 1.000,00 eur x 87, nije bas mali gubitak, tako da inace ne uzimam velike kolicine pa sam miran ned. ili dve, vec svaki dan po malo. Jbg, nije lako biti mali kad ima toliko vecih i jacih igraca. :: :: ::
Trgovci su specijalna vrsta koja ne razmislja `kako da se ogradim od gubitka` vec `kako da budem u plusu jos vise`...U suprotnom planetom ne bi upravljali oni koji u stvari nista ne rade. Izuvanje radnika koji sve to proizvode, a onda izuju one koji to kupuju. Pogledajte listu najbogatijih ljudi na svetu, pogledajte cime se bave i koliko su teski... Ma pogledajte samo domacu scenu. U nekom normalnom svetu bi se ta profesija kapirala kao `potrcko`, bila bi najmanje placena i to bi radili oni ljudi koji su lenji i nista korisno ne znaju da naprave za opstu dobrobit. Kakvo god opravdanje da mi padne na pamet ne izdrzi ni minut... Bar u mojoj glavi.
ajd da vidim kako bi bilo ko od vas realno radio u ovom sranju od zemlje. Ja prodajem konf. u koju pazim sta stavljam i kog je porekla i prodajem ih jedva jer tamo neki, da ih ne imenujem sad, odvalise se od posla sa konf. u kojima je ko zna sta u onim `super kvalitetnim` KME ili Frontier kucistima sa sve njihovim napajanjima. Tako i za komponenete. I jos se trudimo da idemo na vecu prodaju sa manjim procentom zarade jer je to svakako bolje nego veci procenat a manja kolicina. Evo moja marza je 9% standardno, a kad eur. luduje onda se ide i po nabavnoj ponekad. Ali kad skoci eur ja cenu u din ne povecavam jer mi je roba usla u din. Ako me je to kostalo 1.000,00 sa sve PDV-om + 9% mojih = 1.090,00 pa nek eur skace ili pada, ja je ne menjam, meni svejedno osim ako padne vise od par din. pa mi je cena ne konkurentna. Malo me sjbo ovaj nagla pad od skoro ali sta sad, idemo dalje. Uf! Bas sam se raspisao ali sta mogu jer ne volim kad neko prica o necemu sto ni ne zna. P.S. Ja ne znam kako je u prehrani ili sl. pa se ni ne mesam u to da li me kradu ili ne.
to ti je lopovluk,kao sto ste zaklucili iz dosadasnjeg iskustva i nemoze me niko ubediti da rade ispravno ja npr.radim u servisu mob. gde i drzim samo org.telefone nokije i samsunga kad je euro skocio korigovao sam cene +5,10e gore jer je i moja nabavna skocila kad je e. pao snizio sam cene i to je to.....
Nisi ti zakasnio nego je na ovom nazovimo to forumu tema aktuelna samo ako je medju prvih 10... nazalost... A na postavljenu temu ima odgovora samo ako je po sredi neko licno prepucavanje ili nesto slicno tome.
Sto se teme tice moje misljenje je da nama ovde u zemlji Srbiji sputavaju sve slobode po pitanju kupovine, ne mozes da placas ovdasnjom platnom ili kreditnom karticom, ne mozes da narucis nista iz inostranstva (sem da ti neko licno ne donese) itd... ...mislim sve moze samo sto neko mora na to `moze` da uzme svojih 30-50%...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: to ti je lopovluk,kao sto ste zaklucili iz dosadasnjeg iskustv :: i nemoze me niko ubediti da rade ispravn :: ja npr.radim u servisu mob. gde i drzim samo org.telefone nokije i samsung :: kad je euro skocio korigovao sam cene +5,10e gore jer je i moja nabavna skocil :: kad je e. pao snizio sam cene i to je to.... :: :: :: rad je od coveka napravio majmuna :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60343. Broj poslatih odgovora: 646908. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.