Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Tržište
Freelancersko pitanje u vezi plaćanja poreza
STRANA 1 OD 1
goranvu Freelancersko pitanje u vezi plaćanja poreza 18.11.2008. 22:41 T13266

status: user
broj poruka: 195
Imam varijantu da mi firma u inostranstvu za koju radim software projekte uplati honorar na poslovni racun firme mog prijatelja ovde u Srbiji. On je pausalac, ne placa PDV, firma se bavi odrzavanjem racunara, i njegovi i moji ukupni prihodi nikako ne prelaze limit od kojega prestaje da bude pausalac i mora da placa pdv. Interesuje me da li je u ovakvoj situaciji obavezan da plati neki poseban porez na taj devizni priliv ili ne placa apsolutno nista? Koliko je bitno sto je priliv iz inostranstva?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
trogdor Nisam siguran, 19.11.2008. 00:58 #79920

broj poruka: 373
da li je to sve sto treba da uradis, ali mora da se firma registruje za poslovanje sa inostranstvom. Ako imam pravu informaciju to je 50e(nemoj da me hvatas za rec)...
Go Go Go !!!

KaiserSoze Re: Freelancersko pitanje u vezi plaćanja poreza 19.11.2008. 02:00 #79931

broj poruka: 568
To što mu firma nije u pdv-u znači samo da on na svojoj fakturi koju mora da izda po nekom osnovu ino komitentu neće sadržati izražen pdv (uračunat) jer se firma ne nalazi u sistemu, tako da neće imati ni eventualni povraćaj istog i slično...
Ono na šta moraš da obratiš pažnju je osnov po kom se izdaje faktura firmi u inostranstvu, u zavisnosti od toga će novac koji dolazi podleći različitim oblicima oporezivanja.
Zatim, bitan je odnos između domaće firme i tebe, po kom osnovu si stekao odnos na osnovu kojeg ona fakturiše ino partneru, tj. da li si u radnom odnosu, imaš neki ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, ugovor o delu i slično... koji je takođe podložan oporezivanju.
Na kraju, ostaje ti da vidiš na koji način će ti domaća firma podići novac, tj. koliko će to nju, odnosno tebe koštati, raspitaj se kod nekog knjigovođe pod stavkom `lična primanja` koja se takođe oporezuju.
Može i varijanta `lako ćemo` ali posle domaća firma može da ima ozbiljnu glavobolju...
Kod pravnih lica ima stara izreka `nije robijao što je ukrao, već što nije zatvorio papire... lol`

Pozz.

:: Imam varijantu da mi firma u inostranstvu za koju radim software projekte uplati honorar na poslovni racun firme mog prijatelja ovde u Srbiji. On je pausalac, ne placa PDV, firma se bavi odrzavanjem racunara, i njegovi i moji ukupni prihodi nikako ne prelaze limit od kojega prestaje da bude pausalac i mora da placa pdv. Interesuje me da li je u ovakvoj situaciji obavezan da plati neki poseban porez na taj devizni priliv ili ne placa apsolutno nista? Koliko je bitno sto je priliv iz inostranstva?
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Zmajko ... 19.11.2008. 02:47 #79936

broj poruka: 1228
Mogao bida otvoris nalog na Moneybookers koji ces da uvezes sa deviznim racunom kod banke Intese recimo. Dobijes i Visa Virtuon karticu usput, otvoris i dinarski racun, pa uvezes ova dva.
Likovi koji ti uplacuju isto mogu da otvore nalog na Moneybookers (otvaranje naloga je sitnica i samo treba da ih nagovoris da to urade) i onda oni tebi sa MB na MB, ti sam sebi sa MB na devizni i samo prvi put napises u izjavi da je novac pomoc od ujaka iz inostranstva i cao. Niko ti ne moze nista iako je javna tajna da to tako ide. 0% poreza, a transakcija je neka smesna cifra.
ILI, da otvoris PayPal na ime nekog u koga imas poverenje pa da taj isti otvori i Moneybookers nalog, pa onda skine na bankovni racun sa PayPal-a, popne na MB i prebaci tebi na MB. Dalje je lako. Akrobacije kad se ovako isprica ali u stvari je vrlo prosto kad udjes u stos.

Imas detaljnije uputstvo na:
http://www.elitesecurity.org/t288391-Freelance-Tutorial

Pozdrav i srecno!
FatZadd KaiserSoze... 19.11.2008. 10:42 #79977

broj poruka: 140
..ti je dao naj priblizniji odgovor sta treba da uradis.ja cu jos da dodam par stvari(ZA DETELJE PITAJ,pa ce da pojasnimo,kad dodje `strucnjak`na posao,spava)
Firma tvog prijatelja i inostrana firma moraju da imaju ugovor o saradnji Posto je softver roba,a ti je `izvozis` mora de se carini(nisam siguran kako i gde)
Sto si tice podizanja novca s tvoje strane,napravite ugovor o delu,sa firmom tvog druga, i na osnovu toga on tebi vrsi isplatu(na taj iznos se placa porez itd....)
Ovako ti je papiroloski najcistije!!!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs