Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Tips and Tricks
Savet za vlasnike laptop-ova
STRANA 1 OD 1
Ishmerish Savet za vlasnike laptop-ova 05.10.2011. 21:06 T38802

status: user
broj poruka: 7285
Jes da je za nas vecinu banalnost ali verujem da ima i onih koji ne znaju za ovo, a i video sam na forumu takve,otud i ova tema.

Dakle savet za ocuvanje baterije:

Kad god ste u mogucnosti izvadite bateriju i koristite lap na adapteru samo, baterija bi trebalo da bude napunjena sa 60-70% a ne da se drzi full napunjena van laptopa.

Ja sam licno ovu moju koristio plafon mesec dana(a imam ga godinu) i autonomija joj je ista kao kad je nova bila, ovo je posebno bitno kada kuci przite igre.

Najgore sto mozete da uradite(a vecina upravo to i radi) je da kad ste kuci krenete da cepate lap sve sa baterijom i punjacem zabodenim u njega.

Lala 4ever!
http://fwd4.me/zCE

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 05.10.2011. 21:10 #365258

broj poruka: 12796
To nije samo za laptopove, već generalno za Lithium Ion baterije. Nikad ne treba da stoje prazne, niti pune. Inače, idealno bi bilo da baterija stoji u frižideru, jer tako se zaustavlja starenje/degradacija baterije...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

Ishmerish Mislio sam ciljano 05.10.2011. 21:12 #365260

na korisnike koji imaju varijantu da uopste ne vade bateriju i da ga samo nabodu kad dodju kuci, sto je ujedno i smrt za istu.

A ta populacija uopste ni ne zna da lap moze da radi bez baterije i samo na punjacu.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Razorman re 05.10.2011. 21:15 #365263

broj poruka: 1139
Znam za to i vecina vadi bateriju al ja ne i nisam imao problema sa njom hvala bogu i ako cepam kuci na struju dok je baterija u laptopu :))

i7 920@4.2ghz,ati sapphire 5870 CF,asus rampage II extreme,corsair hx1000w,corsair h50,patriot viper 3x2gb ddr3,haf 932.
http://www.youtube.com/watch?v=Of1FTCDUxg4
http://img545.imageshack.us/img545/6757/vantagecf30027.jpg

Daum Re: re 05.10.2011. 21:19 #365267

broj poruka: 12796
Pa nećeš ni imati problema, baterija će vremenom da gubi na snazi i trajaće kraće. Neće sigurno da crkne načisto...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

:: Znam za to i vecina vadi bateriju al ja ne i nisam imao problema sa njom hvala bogu i ako cepam kuci na struju dok je baterija u laptopu :)
::
:: i7 920@4.2ghz,ati sapphire 5870 CF,asus rampage II extreme,corsair hx1000w,corsair h50,patriot viper 3x2gb ddr3,haf 932
:: http://www.youtube.com/watch?v=Of1FTCDUxg
:: http://img545.imageshack.us/img545/6757/vantagecf30027.jp
codeus ... 05.10.2011. 21:29 #365270

broj poruka: 4054

ok .. but ..to bi bilo dobro za lapice koji stoje neupotrebljavani .. servis ili kolekcionar .. posto spadam u oba mogu vam kazat sledece :

baterja je potrosna roba ..
ako aktivno radis na lapu .. ostavi baterju u istom .. i lap na punjacu ... chip za punjenje nece puniti istu non stop ... chak ce samo da je dopunjuje ako nepalis lap par dana ali nece povecavati counter ..

baterja izvadjena iz lapa dozivljava stres .. evo i zasto .. uvek su 2 celije izvor za elektroniku u istoj i prazne se konstatno ... dok ostali pakovi ostaju napunjeni .. i dolazi do dizbalansa u kapacitetu te 2 baterje .. sto nakraju dovodi do sranja i crkavanja iste ..

otvorio sam dosad 1000 baterji i video uvek isto sranje ... te dve celije mrtve .. ostali pakovi ispravni ...

Razorman Re: Re: re 05.10.2011. 21:41 #365273

broj poruka: 1139
Briga me :) lap star vec 3 godine a nista mu ne fali i dalje a i da fali bacam ga u kantu :)

i7 920@4.2ghz,ati sapphire 5870 CF,asus rampage II extreme,corsair hx1000w,corsair h50,patriot viper 3x2gb ddr3,haf 932.
http://www.youtube.com/watch?v=Of1FTCDUxg4
http://img545.imageshack.us/img545/6757/vantagecf30027.jpg

:: Pa nećeš ni imati problema, baterija će vremenom da gubi na snazi i trajaće kraće. Neće sigurno da crkne načisto..
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
:: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K
:: :: Znam za to i vecina vadi bateriju al ja ne i nisam imao problema sa njom hvala bogu i ako cepam kuci na struju dok je baterija u laptopu :)
:: ::
:: :: i7 920@4.2ghz,ati sapphire 5870 CF,asus rampage II extreme,corsair hx1000w,corsair h50,patriot viper 3x2gb ddr3,haf 932
:: :: http://www.youtube.com/watch?v=Of1FTCDUxg
:: :: http://img545.imageshack.us/img545/6757/vantagecf30027.jp
operator re 05.10.2011. 22:20 #365289

broj poruka: 4265
Li Ion baterije traju u proseku 2 do 3 godine. To je potrosna roba.
Litijum polimerske idu i do 5 dgodina, a ova moja je sstara skoro 6 godina na 67% kapaciteta. Problem je sto baterija kosta skoro 15 000 din 9-cell, a ima da se uzmu za novije modele od 4k do 7k. Koja je onda poenta? Drzao je u zamrzivacu ili ne ima svoj vek trajanja, a ne isplati se da se uzima sa 9 celija.
Da ne pricam, koilko ima takvih `pametnjakovica`, koji direktno napajaju, pa vrisne ploca na lapu .)
S druge strane, dobro po nas prodavce :D
Na to ne ide garancija, tek da se obavesti narod, da posle ne bude sece knezova.

operator

dautovic ... 05.10.2011. 22:34 #365294

broj poruka: 2855
Baterija cim se prozivede gubi kapacitet vremenom! ne mora da se drzi u frizideru i ne mora da se vadi iz laptopa.

- dok je u lapu sluzi kao ups i zastita za ostale komponente
- ne mora se drzati u frizideru dovoljno je kupiti neko postolje sa ventilatorima, mada i to ne mora ako je lap dizajniran tako da se baterija ne zagreva puno
- na novijim lapovima je sistem napajanja odradjen tako da `stedi/cuva` bateriju, elektronika je ne puni kad je vec puna - ovo sam napisao jer je i ovakvih bisera bilo
- ajde da kazemo da u proseku traju 2godine, posle je bacis i kupis novu za 50-60e u proseku

manite se tih forumskih banalosti sa friziderima, zamrzivacima, vadjenjem baterije itd, na bench forumu je ovo sazvakano odavno i to u nekoliko tema...Jednostavno koristite lap kako je predvidjeno i ne tripujte ljude sa friziderima trajace 2 god minimim koliko ima garanciju i to je to.

P.S. To sto vam oni kazu da je na bateriju garancija 6 meseci to obesite macku o rep, znate i sam da je zakonom propisana garancija na tehnicke uredjaje od 24 meseca...

Skyfire: ...frekfencija...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Bullshit 05.10.2011. 23:55 #365309

broj poruka: 9424
Cista zabluda. Baterija traje 2-5 godina, zavisno od mnogo faktora (kvalitet baterije, broj celija, kvalitet izrade laptopa...) i to je to. Bila ona stalno na punjacu, frizideru, sterilnoj komori ili vakuumu, to je to. Na jeftinim laptopovima traje 2 god na boljim 3-5.

S1000RR

SrkiLee ... 06.10.2011. 12:30 #365393

broj poruka: 48
.... jedini problem je sto vlasnici tih laptopova koji `ubijaju` bateriju ne citaju ili gotovo da ne citaju ili uopste ne posecuju sajtove i forume poput ovog. Zato bi taj savet trebalo da se pojavi u nekoj zutoj stampi, na nekom drugom forumu, na FB ili na nekom date-in sajtu.... .)

KalifNS Mislim da je cista zabluda 06.10.2011. 13:12 #365403

broj poruka: 1017
Isti koristim kao mobilni.
Cim se napuni, otkacim ga.
I secam iz stolice u krevet, fotelju i slicno.

Kad ste kuci ne stavljate mobilni na punjac a vadite bateriju?
A nije valjda da ga iskljucite dok se puni i nedostupni ste?
Tehnologija napreduje, navike i stari saveti tesko umiru.

Baterija je bila i bice potrosna roba.
Kad crkne, ili nova ili nov uredjaj, savrsen izgovor da se podnovite.
Poz!

najidealnije
idealno

bojsane ... 06.10.2011. 15:13 #365423

broj poruka: 180
Meni je recimo na HP-u baterija držala nekioh 2 sata ( stalno sam koristio na punjaču bez baterije a baterija bila uvek puna oko 60%) i zadnjih mesec d sam bateriju često punio, posle mesec dana baterija opade nenormalno, sad ne može da izdrži ni 20 min?

AthlonII x2 240 @3,33GHz - ECS nforce9m-a - Sapphire 4870 512MB - Kingston 2x1GB ddr2 800MHz - WD5000AAKS + WD10EADS - Chieftec GPS550AB-A

Ishmerish Re: ... 06.10.2011. 15:18 #365424

Ma jok tripujes se,nema to veze sa mozgom, to sam ja resio da se nalupam za medalju pa srocio u temu....

Admini moze lock.

Lala 4ever!

:: Meni je recimo na HP-u baterija držala nekioh 2 sata ( stalno sam koristio na punjaču bez baterije a baterija bila uvek puna oko 60%) i zadnjih mesec d sam bateriju često punio, posle mesec dana baterija opade nenormalno, sad ne može da izdrži ni 20 min?
:: AthlonII x2 240 @3,33GHz - ECS nforce9m-a - Sapphire 4870 512MB - Kingston 2x1GB ddr2 800MHz - WD5000AAKS + WD10EADS - Chieftec GPS550AB-A
KalifNS @bojasane 06.10.2011. 15:26 #365428

broj poruka: 1017
Evo ja ovu litijumsku napunim do kraja, nebitno dal radi lap ili ne, pa ga otkacim.
Zavalim se u krevet i drndam dok ne prikuka.
Kad se potrosi, zakacim ponovo i opet u krug.
Sad ova baterija gura 6-8 sati, kad bi krenula da drasticno slabi, kontam da bi se osetilo, sto za sad, skoro godinu dana, nije slucaj.
Ako ovako pregura jos godinu, moze slobodno u kantu.

Ko je citao razna uputstva video je da se preporucuje da baterije koje se ne koriste se sa vremena na vreme osveze, tj. napune isprazne, napune. Kad smo kod toga trebalo bi da osvezim bateriju busilice. A ako vam samop spava van lapa gubi kapacitet tj. nista ne koristi takvo cuvanje. Napravljeno je da se koristi.

najidealnije
idealno

bojsane ... 06.10.2011. 16:20 #365452

broj poruka: 180
Ja sam moju s vremena na vreme ispraznio pa punio do kraja istrošio do 60% i tako je ostavljao da stoji, ali mi nije jasno kako to da za tih mesec dana korišćenja odjednom propade? Znači u roku od 2 dana prsnu skroz?

AthlonII x2 240 @3,33GHz - ECS nforce9m-a - Sapphire 4870 512MB - Kingston 2x1GB ddr2 800MHz - WD5000AAKS + WD10EADS - Chieftec GPS550AB-A

markozutic re 29.06.2012. 22:20 #428283

broj poruka: 1463
Složio bih se sa kolegom Išmerišom.

znam dosta slučajeva ljudi koji su non stop pržili bateriju u laptopu i op posle 6 mes do godinu dana kad ga isčupa sa punjača laptop se ugasi iako je baterija na 100% .D

kako koji k. baterija čuva laptop ako struja ne prolazi kroz nju dok je napunjena? ako prolazi tj pegla napon onda se ona troši. Mnogo kontradiktornih ovde izjava ima. Sve baba vange .D

Baterija jeste potrošna roba, ali zašto bih davao po 7-8 hiljada svake godine za novu bateriju ako mogu iz ove što je došla sa laptopom da izvučem maksimum,
Naravno ovo važi za sve one koji 90% vremena laptop drže i koriste kod kuće i povremeno ga iznose. Ako laptop non stop nosiš sa sobom i treba ti za neki terenski rad i kojekakvo palamuđenje onda ga sigurno nećeš isključivati svaki čas da bi vadio bateriju jer je nepraktično..

Baterija treb da se drži na nekih 60% do 40% napunenosti, nikad da se prazni do kraja a vajalo bi ni da se ne puni do 100%. Na starom Lenovu imao sam opciju ` long batery life span` gde bi laptop punio bateriju samo isključivo do 80% a laptop bi se gasio kada se dostigne kritičnih 10%, što se naravno može štelovati u zavisnosti od tvojih potreba.
E sad će neki da kažu ` koji će mi %`%!& baterija ako ću da je pazim non stop`
E pa prikane, onda odvoji po 80ak evra za ove jeftine baterije svake godine i biće kul

što se tiče odlaganja baterije na duže vreme, ne bih se složio sa držanjem u zamrzivačima ili frižiderima jer ekstremno niske i visoke temperature skraćuju vek bateriji, ona je predviđena da radi na nekoj `sobnoj` temperaturi od 18 do 25 C a pri toj temperaturi bi trebalo i da se skladišti,. Sad ako imaš friz koji hladi na 18C to bi bilo idealno .)

nego zanimljivo je kako npr moja litijum polimer baterija od telefona skoro dve godine ima identičan kapacitet i vek trajanja.. dok kod laptopova to ode u pm. Verovatno zato što laptopovi mogu da povuku veće struje u kraćim intervalma što je još jedan od faktora koji DRASTIČNO skraćuju vek trajanja baterije. tako da ako oš da se igraš radi to na kablu, ne na samoj bateriji jer pri velikom opterećenju sistema troši se velika snaga, a snaga je U*I ( u napon, i struja) napon baterije je vazda isti (iako varira malo od napunjenosti do potpune ispražnjenosti) struja je ta koja je promenjiva. bla bla bla .P

jedan laptop godinu dana koristio ovako i baterija je odlično radila kada bi mi zatrebala, sada na asusu preko 6 meseci takođe se pridržavam ovih stvari i idalje mogu da izvučem 4 do 5 sati pri osvetljenju od 50% i power saving opcijom uz web surfing ili neki lagani rad. Nisam radio stress testove baterije niti se igrao iz gore navedenih razloga .)
9 cell i 12 cell baterije su prava retkost u srbiji, mogu se naći samo za biz laptopove i to thinkpad, dell xps, i cini mi se neke hp-ove preskupe modele .)

Asus K53SV
Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo)
HM65
8GB DDR3 1333MHz
500GB 5200rpm
15.6 LED HD (1366x768)
GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD3000
N1030 WiFi+BT3.0
Altec Lansing® stereo speakers
W7Pro

gile23 ... 29.06.2012. 22:26 #428284

broj poruka: 9121
Rece mi drugar da je bila tema Ishmerish jesi li to ti :), dajte je, trazim je vec 10 minuta xd :).

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markozutic re 29.06.2012. 22:44 #428290

broj poruka: 1463
jeste verovatno je obrisana :D
na ovo je drum naleteo trađeći iša na fejbuksu .D

https://www.facebook.com/vladimir.kraljevic.9

ali neko je prijavio profil i uklonjena je slika zajedno sa profilom tako da jbg, nije fora .D

Asus K53SV
Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo)
HM65
8GB DDR3 1333MHz
500GB 5200rpm
15.6 LED HD (1366x768)
GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD3000
N1030 WiFi+BT3.0
Altec Lansing® stereo speakers
W7Pro

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs