posto je moj drug resio da kupi HDD veci nego sto ima, meni je palo na pamet da je ipak bolje da pored particije D:\ kopira i particiju C:\ sa starog na nov HDD. Eh sad, pitanje glasi: da ti to moze da se odradi normalno kao i D:\ particija ili ima neke zackoljice jer je C:\ ipak sistemska. HDD se razlikuju jer je stari PATA, nov SATA pa nisam siguran kako ce se sistem ponasati, tj. da li ce biti nekih gresaka.
Inace pre nego sto neko pita zasto se ne ostavi stari i samo doda novi, odgovor je jer je taj stari HDD 80GB sa dodatkom bad sectora, a novi ima 1TB tako da je glupo imati taj stari. Sistem bi izbegavao da mu podizem jer prvo ovo sad sljaka odlicno, drugo ima dosta programa on sam, a trece ima mu otac neki program za knjigovodstvo ciju instalaciju nemaju.
Ako nema nista da se brinem, super i copy/paste partition i cepaj. Ako ima nesto, daj te resenje ako ima.
Kloniranje C: particije mozes odraditi pomocu Acronis-a ili Hirens-a. Acronis je jednostavniji za rad. Treba ti jedan cd da se napravi butabilan disk i to je to.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
Zavisi sta ocekujes od kopiranja. Odnosno, kopiranje JESTE...
17.08.2011. 19:32
status: user broj poruka: 10999
moguce ali na taj nacin (copy/paste, ili jos bolje, pomocu nekih programa kao Total commander, Bad copy, Unstoppable copier...) nece se dobiti (zadrzati) boot-abilnost. Da bi to postigao (kopiranje + butabilnost) moras da se posluzis nekim programom specijalizovanim za complete backup (pravljenje imidza pa zatim njegovo `utiskivanje` u novu particiju)... Acronis, Paragon partition manager, Norton ghost... - - - - - - - - - edit: SATA-PATA bi moglo da bude problem (sa kloniranjem idu i stari drajveri), no to se resava tako sto prvi boot obavis u `safe mode-u` pa instaliras drajvere za maticnu plocu (ili posebne drajver za chipset - kod Intel-a je to intel.inf).
Hirens 9.9>Acronis Partition (nesto)>desni kilik na C:\ od PATA> Click copy> Click paste na SATA> Set as active na SATA> gasi i izcupaj stari HDD> upali i PLUG AND PREY
Na to sam mislio, inace od delova ja mislim da driveri nece puci niti se morati resetovati jer opet nista nije od svega toga menjano. Samo HDD. Ili imas nesto drugo na umu?
acronis clone HDD (na ne razmišljaš ni o čemu) odabereš koji je novi koji stari hdd (preferiram manualy - jednom je zabrkao automatiku) kad klonira tek onda PLUG AND PRAY
Pa to ti je dovoljno (pitao si za PATA na SATA, je li?).
17.08.2011. 19:46
status: user broj poruka: 10999
Drajver za KONTROLER na maticnoj ploci. Angazovace se SATA kontroler, zar ne (a u sistemu je ostala `stara` informacija o PATA kontroleru)? Mada, moze se desiti da sistem sam odabere potreban drajver, automatski, prilikom butovanja... Vidim da ti ustvari hoces da prekopiras celu PARTICIJU i da je `ekspandujes` na novom disku. Nisam to nikada radio - preko prece, naokolo blize (neki programi za izradu image-a daju mogucnost da se izostave pojedini elementi sistema, pa i pojedini drajveri, tako da je to BOLJE resenje. Nema veze, samo ti vozi...
uplis SYS sa tim ata i zabodes SATA disk System ti prepozna sata disk i ubaci drajvere Ubacis Hirens odes na Acronis i lupis CLONE, ako imas W7 moras noviji Acronis mada sam imao problema par puta je zakljucao win, pa sam radio sa glupom nortonom ali opet radi. Ako ne razumes kako imas proceduru ovde negde na berzi slika po sliku pratis i nema promasaja
NIKO ti ne moze garantovati da nece imati gresaka! bas iz tog razloga se u tim slucajevima instalira NOV SVEZ windows na novi hard i cao!
:: Pozdrav svima :: :: posto je moj drug resio da kupi HDD veci nego sto ima, meni je palo na pamet da je ipak bolje da pored particije D:\ kopira i particiju C:\ sa starog na nov HDD. Eh sad, pitanje glasi: :: da ti to moze da se odradi normalno kao i D:\ particija ili ima neke zackoljice jer je C:\ ipak sistemska. HDD se razlikuju jer je stari PATA, nov SATA pa nisam siguran kako ce se sistem ponasati, tj. da li ce biti nekih gresaka :: :: Inace pre nego sto neko pita zasto se ne ostavi stari i samo doda novi, odgovor je jer je taj stari HDD 80GB sa dodatkom bad sectora, a novi ima 1TB tako da je glupo imati taj stari. Sistem bi izbegavao da mu podizem jer prvo ovo sad sljaka odlicno, drugo ima dosta programa on sam, a trece ima mu otac neki program za knjigovodstvo ciju instalaciju nemaju :: :: Ako nema nista da se brinem, super i copy/paste partition i cepaj. Ako ima nesto, daj te resenje ako ima :: :: Hvala
I ja sam za novi win...A sve zavisi sta decko ima na c: particiju,ako je ubacivao krs stvari lako ces to kopirati...Ali taj win na novi hard po meni nije dobro...Najbolje dignes novi sistem na novi hard i posle ubacis stari i kopiras sta ti treba...Programi i ostale zajebancije ces brzo naci na netu...Al pre toga hirens boot i napravi backup za svaki slucaj :))
Posto je clone disk posao probao zbog sivog dugmeta, morali smo copy/paste.
Final, radilo je valjano.
E sad, kad sa starog HHD kopirate na novi, te particije moraju biti istog redosleda i to od pocetka HDD. Posle posto ce da izbacuje error umesto da bootuje widnows vi ubacite instalacioni disk od windowsa i uradite auto repair. To je to. Radi windows, sad dodajte preostale particije na free space. Prica je bila za W7.
Ako obrnete redosled particija, ova fora ne pomaze. Ili pomaze ali nisam nasao nacin.
mani jebavanje, nece raditi kako treba sigurno. Na nov hard istalira nov svez windows i 100% nema problema, sta je to njemu toliko bitno na toj c particiji a da ne moze da skine sa neta za par minuta, i zatim instalira za minut?
Kopiranje ce ti trajati duze nego instalacija novog windowsa...
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.