Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Igre
Stare igrice na novom laptopu imaju umanjen Full Screen prikaz
STRANA 1 OD 1
arogan Stare igrice na novom laptopu imaju umanjen Full Screen prikaz 27.03.2015. 23:42 T60879

status: user
broj poruka: 535
Danas sam bio kod drugara i usput me je pitao zašto su mu od pre neki dan igrice na laptopu `smanjene`.
Imao sam 10-tak minuta vremena i nisam uspeo da rešim problem.
Naime to je relativno kvalitetan laptop HP koji sam instalirao pre oko godinu dana pod Windows 7 32bit. Stare igrice do pre neki dan su mogle da idu u Full Screen, ali, kako drugar kaže pre neki dan je nešto stisnuo sa leve strane ekrana kad su mu se pojavile neke strelice i od tada su mu stare igrice smanjene.
Kada otrvorim Windows igrice, napr. FreeCell, zauzme oko polovimu ekrana po sredini i u gornjem desnom uglu prozora igrice ima tri `dugmeta` i sva tri su aktivna: levo je: donja crtica - umanji, u sredini je kvadratić - `uveličaj` i skroz desno je `krstić` - zatvori. Pošto želim sliku na celom ekranu kliknem na dugme `uveličaj` i slika se pojavi na celom ekranu, i tada srednje dugme umesto jednog kvadratića ima dva kvadratića jedan iza drugog i manja naziv u `vrati prozor`. Kada kliknem na njega, slika se vrati na početnu veličinu, slika je manja ali jasnija. To je normalno ponašanje, odnosno tako se očekuje.

Ali stare igrice, koja sam mu instalirao pre godinu dana i radile su u Full, Screen-u do pre neki dan, na primer: Dinamyte, Zuma ili Lyxor, otvore se po sredini ekrana ali zauzima mnogo manje od jedne polovine ekrana (u setapu igrice je označemo Full Screen). Kada zatim stisnem ALT + ENTER očekivao sam da se igrica pojavi u Full Screen-u, ali ne. Prozor igrica se pomeri malo u levo, otprilike je iste veličine, ali sada ima okvir i u vrhu okvira je plava traka i na desnoj strani su tri pomenuta `dugmeta` ali dugme `uveličaj` je zasivljeno (onemogućeno). Ponovnim stiskanjem ALT + ENTER pojavi se prozor igrica tačno u sredini ekrana, na potpuno crnoj pozadini - crne margine su sa strane po 4 cm, a gornja i donja na 3 cm. Dakle dobar deo ekrana je potpuno crn (crne margine) a u sredini je prozor igrice koji Windows očigledno shvata da je u Full Screen modu (kojeg mogu da promenim sa ALT+ENTER, ali šta vredi kad mi je u sledećem prozoru dugme `uveličaj` zasivljeno. Dakle, problem je što je Full Screen u starim `DOS` igricama zauzima samo centralni deo ekrana, mislim da je mnogo manje od polovine, a okolo su crne margine i igranje je zaista teško jer je slika mala.

Ako je od pomoći, probao sam da menjam rezoluciji kerana koja je postavčljena na najveću (1900 x `nešto`, to `nešto sam zaboravio, mislim da je 1200 ali nisam siguran, za 1900 sam siguran). Kada hoću da smanjm rezoluciju ekrana, na primer na prvu na 1368 x `nešto 1`, slika se smanji, na otrilike 2/3 ekrana. Tada su crne margine sa strane po oko 3 cm, dok je gornja i donja oko 2 cm. Dakle, vrlo slično se ponaša kao u starim igricama!

Ako na svom (starijem) laptopu uradim slično, smanjim rezoluciju ekrana sa preporučenih 1368 x 768 na primer 1284 x 720, slika je `mutnija` ikone su veće, ali ostaje prikaz na celom ekranu.

Očigledno je problem povezan na problematičnom laptopu - kada se smanji rezolucija sa preporučene ili kad se otvori `DOS igrica` Full Screen prikaz nije u stvari pravi Full Screen jer je umenje odnosno ima velike crne margine sa svih strana.
Grafika je neki ATI jer kad kliknem desnim klikom na desktop (za podešavanje ekrana), prva opcija mi je Catalist Control Centar ili sl.

Da li imate neka iskustva ili savete u vezi rešavanja ovog problema? Šta je to drugar mogao da stisne pre neki dan pa da poremeti Full Screen prikaz starih igrica?
Već sam naveo, OS je Win 7 32-bit.

Pozdrav

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gatekeeper re 28.03.2015. 00:35 #588938

broj poruka: 510

mozda ti ovo pomogne.. http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-gaming/windows-7-with-ati-black-bars-in-games-get-rid-of/2ff8212d-8656-4ced-9da1-21deed2c6c2a

Neba Stisni 28.03.2015. 01:34 #588940

broj poruka: 1197
i ti to sa leve strane ekrana pa će se vratiti na normalu. Isključio je razvlačenje slike na ekranu kada je rezolucija manja od nativne. Ako ne uspeš, probaj postaviti rezoluciju u igrama na nativnu.

arogan Re: Stisni 28.03.2015. 08:34 #588946

To su stare igrice, imaju opciju samo da se čekira ili odčekira Full Screen.
A sad, kad je ekran na prikazu desktopa, nema nijedna ikona koja bi ukazivala na Catalyst Control Centar niti neka druga za podešavanje monitora ili videa.
Verovatno postoji neka opcija `Resize to fit the desktop panel`, ali ne znam da li je to u okviru Windows-a ili ATI-jevog drajvera. U okviru Windows-a ga za sada nisam našao (nadao sam se da postoji kombinacija tastera koja će da reši ovaj problem, na primer: SHIFT+ALT+`+` ili sl.). Kod druga ću opet da idem tek sledeće nedelje, pa sada nisam u mogućnosti da čačkam ATI-jeve drajvere i CCC.

arogan Re: gatekeeper 28.03.2015. 08:37 #588947

Da, tu je opisana baš ta kombinacija, Windows 7 i ATI drajveri.
Drugar nije čačkao drajvere (nije vičan tome) a bilo je sve u redu dok, kako kaže pre par dana nešto nije kliknuo sa leve strane dok su na ekranu bile neke strelice.

Pošto relativno daleko stanuje, bilo bi dobro da ima neko rešenje damu diktiram preko telefona i koje može da uradi i slab poznavalac računara ....

gatekeeper re 28.03.2015. 10:18 #588949

Nek proba onda :desni klik na igricu-properties- pa u compatibility mode da stavi za Xp

arogan Re: gatekeeper 28.03.2015. 11:03 #588954

Na žalost, bilo gde u prozoru tih starih igrica (bilo da je u `Full Screen - smanjenom` modu, bilo u modu sa okvirom (kog je nemoguće proširiti - to je i osnovni problem) desni klik miša ne reaguje.
To mi je i prvo palo na pamet, da desnim klikom otvori meni, pa ako ima Properties, pa da ima neka opcija da se taj prozor prikaže na ceo ekran.

Ali, kada kliknem desnim tasterom, ne dešava se ništa, pa prema tome ne izlazi nikakav meni .....

Smanjeni Full Screen mod i mod sa okvirom jedno mogu da biram kombinacijom tastera ALT+ENTER, kao nekada u DOS-u ...
gatekeeper re 28.03.2015. 11:54 #588958

Mislio sam desni klik na exe fajl igrice(zuma.exe naprimer),pre startovanja staviti comaptibilty mode na Xp.Pa tek onda ukljuciti igricu

Neba Možeš li napisati 28.03.2015. 13:32 #588977

broj poruka: 1197
Tačan model laptopa, ili postaviti sliku tastature?

arogan Re:gatekeeper 28.03.2015. 18:29 #589034

Sad sam shvatio. Probao sam Zumu na mom računaru i mom Laptopu, ali tu nema greške, otvara u Full Screen modu. Kad sam probao da štikliram Compability Mode (ponuđeno mi je XP SP3) otvara isto u Full Screenu.

Kao što rekoh, tek sledeće nedelje ću biti pored problematičnog Laptopa pa ću da probam tu opciju.

Mada to ne rešava pitanje šta je to drugar pre dva-tri dana mogao da klikne pa da pokarabasi stare igrice ako OVO reši problem, ući ću u EXE fajl svake igrice pa mu podesite Compatible mode. (ima ih 20-tak koje relativno često igra).
arogan Re: Neba 28.03.2015. 18:34 #589036

Biću tek sledeće nedelje ponovo za tim laptopom. Sećam se samo da je HP, 19` monitor, i da mu je ATI grafika (kada uđem u Dipslay properties pojavi se Catalist, a ima i Catalist Control Centar na desktopu. Dakle kombinacija Win 7 (32bit) i ATI.
Nisam se trudio da zapamtim model Laptopa, jer su te igrice radile godinu dana, a pre 2-3 dana je drugar nešto kliknuo pa pokarabasio, ne verujem da je do nekompatibilnosti Laptopa ili grafike ...
gatekeeper re 28.03.2015. 22:23 #589062

Nadjoh na YT gde objasnjava scaling in full screen,pa probaj to prvo https://www.youtube.com/watch?v=PTQ0HVrQHCc&feature=player_detailpage#t=54

arogan Re: gatekeeper 29.03.2015. 11:45 #589089

Verujem da ovaj video može da reši problem.

Kao što sam napisao, kada smanjim Windows rezoluciju na bilo koju manju od preporučene, ekran mi se svede na manje od polovine veličine. Ostalo je sve crno oko tog prozora smanjenog ekrana - baš kao na videu. Ostalo je, da kada budem kod tog Laptopa da mu smanjim rezoluciju na najmanju ponuđenu, da u Catalist-u uđem u Display Properties, pa u Scaling Options obeleležim Full Screen.

Pozdrav,
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646992.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs