Evo pogledajte jedan zanimljiv klip koji ce valjda vise otkloniti svaku sumnju po pitanju INTEL/AMD relacije.
Molim vas da se ova tema ne pretvori u medjusobnu pljuvacinu i prozivanje, jer valjda treba svima da bude jasno da nam je u interesu da se ova dva tabora kolju kako bi imali na trzistu rat sa cenama i kako bi konacno mogli sebi priustiti neko parce hardvera.
Kao sto vidite i jedan i drugi procesor su do daske klokovani, na ozbiljnim maticnim plocama i sa jakom grafikom, tako da je test veoma pouzdan i verodostojan. Kao sto vidite, a oni koji su se bavili ovom tematikom jos odavno znaju za ovaj fazon, ova dva procesora se veoma dobro kidaju kada je u pitanju graficki zahtevna igra i kada su detalji na visokim podesavanjima. Grafika pumpa punom parom(95 i vise procenata iskoriscenost) i tu ima svega 2-3 frejma razlike, ali kada se detalji recimo obore u takvim igricama i kada padne ta iskoriscenost grafike na oko 70-80 posto, tada dolazi do izrazaja sama snaga procesora. Ovde to nije pokazano, ali su pokazane igrice koje traze snagu procesora i tu se Intel naravno bolje snalazi, i to osetno! Fali ovde jos dosta takvih igrica, Dota2, Starcraft2, CS:GO...
Pogledajte ostale klipove na ovom kanalu, ima dosta dobrih poredjenja i testova.
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
Moram samo da prilozim jos jedan fantastican klip, gde cete videti sta znaci snaga procesora koji je klokovan i gde ce valjda i oni koji su hronicno stalno govorili da klokovanje nema potrebe, da jake maticne ploce za to su bacanje para, da je razlika mizerna, itd...
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
...sve to stoji, ali stoji i ovo, kod nas najjeftinije mozes nabaviti i5-4690k za 28200din, a FX-8350 za 20000din.
Razlika od 8000din nije mala u nasim uslovima...
A postoji jos jedna stvar, vecina tih igara je orijentisana ka snazi po jezgru, eventualno dva, narocito se to vidi u WoT-u i ARMA (ne znam koji je deo), u BF4 je druga prica jer koristi vise mutli core.
Nije dzabe, koliko para, toliko muzike :)
Pozz...
Ma naravno da je Intel sa cenama otisao u nebesa, zato sto im se moze, jer nemaju konkurenciju. Bas sam vam pre neki dan govorio kako je sada i5 skoro 30k, dok je pre neku godinu bio 17-18k. Monopol i nista vise, ne znam sta AMD najavljuje po pitanju procesora u skorije vreme, ali ne mogu da vam opisem koliko bi voleo da naprave dobru pricu. Jer ovima se mora stati na put, bar po pitanju cena...
Kad vec pominjes cene, i5 po oglasima kosta 10% jeftinije nego u radnji, dok se neki AMD uvek moze izbunariti po pristupacnoj ceni. Ja sam 8320 lapovan primerak koji ide na 5ghz na dobroj ploci platio 12 soma pre godinu i po dana...
:: ...sve to stoji, ali stoji i ovo, kod nas najjeftinije mozes nabaviti i5-4690k za 28200din, a FX-8350 za 20000din :: :: Razlika od 8000din nije mala u nasim uslovima.. :: :: A postoji jos jedna stvar, vecina tih igara je orijentisana ka snazi po jezgru, eventualno dva, narocito se to vidi u WoT-u i ARMA (ne znam koji je deo), u BF4 je druga prica jer koristi vise mutli core :: :: Nije dzabe, koliko para, toliko muzike : :: :: Pozz.. ::
...neces verovati, ja kad sam planirao da menjam proc, imao sam PII-955BE koji je isao na 4.2 bez problema, naletim na extra deal i prodam taj 955 za jedno 7000 (platio 15000) i doplatim 5000 za ovaj, a sad se prodaje po 20k... a gledao sam 4770k koji je bio 38000 a sad je presao 40k cini mi se...
Pa sad, ti meni reci, dal je bilo pametnije meni da uzmem 8350 za nekih 12k, ili da uzmem 4770k i plocu za nekih 50k?
:)
Tacno se vidi da razlike u igrama koje koriste sva jezgra (citaj: dobro su optimizovane i napravljene) nema skoro uopste. Posto jedan AMD module (2 core-a + 1 FPU) je po snazi jednako jednom jezgru kod intela. Tako da dodjemo na isto.
Potrosnja je naravno na strani intela. Samo se pitam kako su clockovali na 4.8ghz sa tim otpadom od coolera. Ja drzim moj na 4.5ghz i nekad uspe da dodje do 70 stepeni u igrama sa jakim i CPU zahtevnim enginima.
Mada mozda je jednostavno delidovan proc. Sjajna uporedna komparacija moram reci.
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Ono sto je meni interesantno bar za primer Crysis jeste sto su razlike minorne u rezultatima a najinteresantnije je da se AMD drzi da ne bude usko grlo.
Ovako gledajuci ko nema kes za Intel fino bi prosao i sa AMD ali opet kazem test je nezahvalan obzirom da je samo jedna igra u pitanju.
Odlicno zapazanje za kuler, medjutim ja sam primetio jos jednu stvar, ploca na kojoj su tako krvnicki klokovali intel nije nista posebno. Krivo mi je sto nisu izabrani neku plocu kao moju, moze i skuplju...
:: Tacno se vidi da razlike u igrama koje koriste sva jezgra (citaj: dobro su optimizovane i napravljene) nema skoro uopste. Posto jedan AMD module (2 core-a + 1 FPU) je po snazi jednako jednom jezgru kod intela. Tako da dodjemo na isto. :: :: Potrosnja je naravno na strani intela. Samo se pitam kako su clockovali na 4.8ghz sa tim otpadom od coolera. Ja drzim moj na 4.5ghz i nekad uspe da dodje do 70 stepeni u igrama sa jakim i CPU zahtevnim enginima :: :: Mada mozda je jednostavno delidovan proc. :: Sjajna uporedna komparacija moram reci :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: ::
Identicna situacija kao recimo kada je meda pre pravio poredjenje sa 2500k i 955 fenomom. Isto je razlika bila 2-3 fps-a, zato sto se grafika przila na preko 95% i samim tim odradjivala vecinu posla. Ali vam opet kazem svima i kod tih igrica koje su prvenstveno graficki zahtevne ima fora kako da se porede dve platforme, gore sam vam napisao. To sam licno probao i funkcionise, evo recimo primer sa Battlefield 3 ili cetvorka nebitno. Drugar ima jedan problem koji sam siguran da vecina ljudi ne bi skapirala o cemu se radi. Pazite ovako, ima 144hz monitor, moj bivsi 8320 procesor na 4.7ghz i 7950 grafiku klokovanu sa podignutim naponom do neba. On sad hoce 130-140+ frejmova jer mu to monitor dozvoljava ali ne moze da postigne! Evo kako, ako rokne sve detalje na ultra ima oko 70 frejmova i karta przi 99%. Ok, logicno, karta nije dovoljno jaka da isprati taj zeljeni fps. Ako smanji detalje na mid ili cak na low, ima oko 100 frejmova, ali ni blizu 130/140! Zato sto mu karta onda ide na 70-80% iskoriscenost i ukljucuje se procesor u prici koji je usko grlo. E onda smo to isto probali na mom I7 konju od 5ghz, ista ta grafika 7950 i mid ili low detalji...
Da vam ne pricam sta je bilo...
:: Ono sto je meni interesantno bar za primer Crysis jeste sto su razlike minorne u rezultatima a najinteresantnije je da se AMD drzi da ne bude usko grlo :: :: Ovako gledajuci ko nema kes za Intel fino bi prosao i sa AMD ali opet kazem test je nezahvalan obzirom da je samo jedna igra u pitanju :: ::
Pravo da ti kazem nisam ni gledao koja je ploca bila, bitno je da su uspeli da dignu na 4.8ghz.
Mislim da AMD (cenovno) ima malu prednost u tim igrama koje mogu da iskoriste 8 threadova. (protiv i5) Jer i da bi i5 clockovao do 4.8 ti treba skupa ploca, kao sto ti treba i za AMD zbog struje koju jede.
Ono sto mi se u ovome ne svidja je sto moras da bacis garanciju da bi dosao do 4.8ghz za svaki dan kod Intela, zasto nisu kao na Sandy odrzali lepo zalemljen IHS... Eventualno sa nekim zlim custom loop-om. Zao mi sto nisam kupio polovni 2600k, digao na 5ghz i rekao MURSH.
Ako mene pitate 2500k/2600k su best buy :D
Videcemo sta ce doneti DX12, i da li ce doneti neki novi odnos core snage u odnosu na broj threadova.
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Pitanje je da li je GTX 970 toliko procesorski zahtevna. Kepler je bio manje zahtevniji od Fermi a opet manje zahtevniji od Tahiti i danas od Hawaii. Imas ti tu mnogo stvari koje uticu na finalni rezultat.
Stavi recimo Titan Z ili ti R9 295X na oba ova procesora pa ces videti drasticnu razliku izmedju Intela i AMD u istoj ovoj igri. Dajem samo primer.
Intel je neprikosnovena platforma, AMD kao i uvek bio budzetno resenje, prelazno resenje ili ti jednostavno kompromis. Ko puca na full platformu bez kompromisa ide na Intel.
Pogledao sam prvi frame, video WOT koji koristi 1 jezgro i ugasio video.
Stvarno Sky, stvarno?
:: Pitanje je da li je GTX 970 toliko procesorski zahtevna :: Kepler je bio manje zahtevniji od Fermi a opet manje zahtevniji od Tahiti i danas od Hawaii. Imas ti tu mnogo stvari koje uticu na finalni rezultat :: :: Stavi recimo Titan Z ili ti R9 295X na oba ova procesora pa ces videti drasticnu razliku izmedju Intela i AMD u istoj ovoj igri. Dajem samo primer :: :: Intel je neprikosnovena platforma, AMD kao i uvek bio budzetno resenje, prelazno resenje ili ti jednostavno kompromis. Ko puca na full platformu bez kompromisa ide na Intel :: :: Sad videh ovo :: :: https://www.youtube.com/watch?v=KEEuXQf29Z :: :: Ovo je vec ponizavanje.
Pa sta hoces. Jezgro vs jezgro, core vs core. Bubreg vs jetra :)
:: Pogledao sam prvi frame, video WOT koji koristi 1 jezgro i ugasio video. :: :: Stvarno Sky, stvarno :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: :: :: Pitanje je da li je GTX 970 toliko procesorski zahtevna :: :: Kepler je bio manje zahtevniji od Fermi a opet manje zahtevniji od Tahiti i danas od Hawaii. Imas ti tu mnogo stvari koje uticu na finalni rezultat :: :: :: :: Stavi recimo Titan Z ili ti R9 295X na oba ova procesora pa ces videti drasticnu razliku izmedju Intela i AMD u istoj ovoj igri. Dajem samo primer :: :: :: :: Intel je neprikosnovena platforma, AMD kao i uvek bio budzetno resenje, prelazno resenje ili ti jednostavno kompromis. Ko puca na full platformu bez kompromisa ide na Intel :: :: :: :: Sad videh ovo :: :: :: :: https://www.youtube.com/watch?v=KEEuXQf29Z :: :: :: :: Ovo je vec ponizavanje.
Ja sam radio svoj test i pokazao lepo koja je razlika :) al ajd da ne razvodnjavamo temu sa GPU-ovima ovde.
uzvrteli su se i nvidija fanovi zbog svega :P
Iskoristicu priliku da pohvalim AMD. Ladno su mi carevi na mail javili da su dobili novi kontigent key-eva za star citizen, iako ih juce nije bilo. Ono nije kao newsletter javili svima nego meni kao odgovor na ticket od pre nekog vremena na koji su vec odgovorili da nemaju vise Star Citizen key-eva.
:: Ma dramatizujem malo posto su se AMDejci uzvrteli pa malo da ih podsetimo gde je AMD : :: :: No jes` ti video sa onog kanala da je GTX 960 brza od R280 :: :: A G1 je jedva nesto iza R9280X i bio bi brzi garant da nisu drivere malo ubrzali (AMD :: :: http://tpucdn.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_G1_Gaming/images/perfrel_1920.gi :: ::
Pa i5 i jeste jaci od FX-a, ali sve zavisi od toga sta se igra, kako kutalion rece kada se uposle sva jezgra FX sustize i5. FX jeste kompromis, ali bolje 8 ( 8320/e ) ubogih AMD coreova od 2 ( i3 ) intelova sa HTom, razlika u ceni je 10ak evropskih novcanica. Intel ima bolji upgrade path tj. AMD ga ni nema, ali ako se trazi neko `dugorocnije` resenje a budzet ne dozvoljava kupovinu i5, FX 8320/e je logican izbor ( mada je i to vec pitanje posto se 8320 vec pojavljuje kao min sys req za neke nove naslove ).
@Sky taj isti g3258 daje gotovo identican broj slicica po sekundi kao i naklokovani i5/i7 u WoT-u. To kao da su poceli da prave dok je bio aktuelan P4.
AMD phenom II x4 955BE @ 3.7GHz / Raijintek EreBoss / GA-MA770-UD3 rev 2.0 / 3x2GB Kingston V ddr2 800MHz / PowerColor ATI 4870 1GB / 500GB Hitachi + 1TB WD black / Logitech g500/mx518 / iCEMAT II black pad / Logitech g230 / Samsung T220 x2.
Ploca je sasvim u redu, nista joj ne vali, bez problema izvlaci maksimalno sto moze iz tog CPU.
Jos jedna stvar, FX8350 moze i na vise od 4.7, 4.7 je otprilike manje-vise prosek za svaku Visheru sa 4 modula.
Logicno da je Intel bolji kada je u pitanju IPC po jezgru, jednostavno je efikasniji i tu nema neke velike nauke, to se vec odavno i zna.
E sad, dolazimo do cene i ostalih stvari, poput:
i3 sa 2 jezgra u 2015. godini za 11-12 hiljada, ili FX-6300 sa tri modula/6 core za iste pare.
Ja prvi igram Dotu 2, i naigrao sam se Dote 2 na Athlon II x3 445/4GB/5770..
Jeste, sve to radi lepse na Intelu, ali najbolji EU solo igraci (w33) igra na masini:
FX-6300/GTX650, pa se opet ne zali, radi mu sve u redu.
Na kraju krajeva, nece konstantnih 100 FPSa da ti dobije game,vec skill.
Naravno, neke osnovne stvari treba ispostovati, da to ne laguje i da FPS nije 30, ali ne bih rekao da je svakome 100 FPS-a must-have.
Opet, onaj ko moze i ko ne zeli nikakve kompromise, neka slobodno uzme i5 ili i7.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Odlicno zapazanje za kuler, medjutim ja sam primetio jos jednu stvar, ploca na kojoj su tako krvnicki klokovali intel nije nista posebno. Krivo mi je sto nisu izabrani neku plocu kao moju, moze i skuplju.. :: :: :: INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems re :: ASUS Maximus VII Her :: KINGSTON HyperX 2x4 gb 180 :: ASUS gtx 970 Stri :: SAMSUNG 250gb EV :: CM V70 :: SAMSUNG 2233rz 3D 120h :: :: :: Tacno se vidi da razlike u igrama koje koriste sva jezgra (citaj: dobro su optimizovane i napravljene) nema skoro uopste. Posto jedan AMD module (2 core-a + 1 FPU) je po snazi jednako jednom jezgru kod intela. Tako da dodjemo na isto. :: :: :: :: Potrosnja je naravno na strani intela. Samo se pitam kako su clockovali na 4.8ghz sa tim otpadom od coolera. Ja drzim moj na 4.5ghz i nekad uspe da dodje do 70 stepeni u igrama sa jakim i CPU zahtevnim enginima :: :: :: :: Mada mozda je jednostavno delidovan proc. :: :: Sjajna uporedna komparacija moram reci :: :: :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: :: :: ::
Zanima me da li realno postoji neka razlika izmedju 8350 i jeftinijih 8300 modela. Cena 8350 kod nas stvarno jeste oko 20 hiljada dinara a 8300 je 15000. Govorim naravno u situaciji kada se ima dobar kuler.
Ovo me stvarno zanima jer imam dobar kuler (nepton 280) i koliko ja razumem svaki od ovih procesora je u sustini isti a razlika od 5000 dinara nije mala.
Nema, isti chip, samo su mozda 8350 binovani bolji primerci, ali i to je lutrija. Nisam siguran za ove nove E serije doduse, nisam pratio preterano.
:: Zanima me da li realno postoji neka razlika izmedju 8350 i jeftinijih 8300 modela. Cena 8350 kod nas stvarno jeste oko 20 hiljada dinara a 8300 je 15000. Govorim naravno u situaciji kada se ima dobar kuler :: :: Ovo me stvarno zanima jer imam dobar kuler (nepton 280) i koliko ja razumem svaki od ovih procesora je u sustini isti a razlika od 5000 dinara nije mala :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.