Nakon dugog igrackog staza,nezadovoljan trendom potpune komercijalizacije i odsustvom inovativnih resenja,krajem 2004. odlucio sam da uzmem 24 licna dohotka.Strastveni igrac se preobratio u cinicnog kriticara trendova u igrackoj industriji,uz podozriv pogled na svaki novi klon - naslov koji donosi zaplet `Hajde da se volimo`,teatarsku kompleksnost `Rokija` i neizvjesnost `Umri muski`.Angazovanost razvojnih timova se svela na rutinsku korekciju engine-a,koji sada,u ozbiljnijim naslovima,zahtijevaju minimum 1GB RAM-a,dok inovacija podrazumijeva jos veci nVidia `Kupi me` logo na uvodnom ekranu igre.
No,nijesam postavio temu da bih lamentirao zbog bledunjavosti STALKER-a,vec me interesuje da li imate formirano misljenje o sledecim pitanjima:
1.O igrama,uopste: Profitabilna industrija,umjetnost,inicijator asocijalizacije savremenog homo sapiensa,filter za neprihvatljivu realnost...Aditiv za fabrikovanje adolescenata-ubica...Ili razlog da date 700 i kusur eura za 8800 Ultra?
2.Prednost dajete: Igrama na automatima,uz nepristupacne dzojstike ili na konzolama,uz neoptimizovane kontrole ili na PC platformama,u udobnoj fotelji,sa misem ciji voluminozni sloj bakterija je san svakog toksikoloskog instituta?
3.Zanr - favorit: Prvo ili trece lice?FPS,RPG ili kombinacija?Aktivna sportska simulacija ili menadzment?FRP,quest ili klasicna avantura?Klasicne strategije ili menadzment igre?Klasican multiplayer ili MMORPG?
4.Igre - favoriti?
Moj sud,ukratko :
1.Nekada umjetnost,sada unosna industrija pracena lukavim marketinskim trikovima kako bi se krajnji kupac naveo na policu sa Ultra/XT modelom.
2.PC.
3.FPS - dinamika i zabava,uz minimalno koriscenje sive mase i maksimalnu eksploataciju motorike.
4.Half Life 1 - klasik,ovakve igre nastaju jednom u vijeku - scenario,atmosfera,u to vijeme napredna 3D resenja,uticaj na igracku industriju,uticaj na igracku zajednicu
Counter Strike - igra koja ce biti aktuelna i 2071. godine,kad Kastro dobije americko drzavljanstvo
Fallout - antologijska igra,inicijalni gen za ostale legende koje su se kasnije pojavile
Discworld - satiricno - bizarni koktel
Myst - o autenticnosti igre se moze napisati enciklopedija
Syberia - prijatna quest avantura koju ne treba igrati na konzoli
Grim Fandango - epske dimenzije i najava 3D plime u avanturama
Commandos:BEL - ova igra/serijal bi trebala biti referentan prijemni test za West Point ili bilo koju vojnu akademiju.Iritirajuce teska,zahtijeva dodatni mozak i koncentraciju.
Elder Scrolls:Morrowind - covjek moze sve da postigne - da zavrsi fakultet,zaradi milion,ozeni se,ode na `Mir`...Osim da zavrsi Morrowind.
Winning Eleven - k`o TV prenos
RTC Wolfenstein - robotika meets okultna svastika,ideja je bila odlicna
Vampire:The Masquerade - Bloodlines - inovativan pristup sa losom grafikom
Empires DoMW - raznovrsnost istorijskog RTS-a,kao i Total War serijal
Max Payne - cini mi se - neprevazidjeni TPS,iako pati od blazeg John McClane sindroma
i jos - Alfa Centauri,System shock,Neverwinter nights,Citizen Kabuto,PS:Torment,Gothic,Baldurâs Gate,Suffering,Far Cry,ES:Oblivion,CoD,MOHA,Mafia,Splinter Cell,Starcraft,Freelancer,Homeworld,Master of Orion...
Razvrstao sam 3D igre po nasumicnom zanrovskom kriterijumu,naravno da postoji znatan broj favorita iz sjenke,pa i onih koje izazivaju nostalgiju,a nastajale su u drugacijim grafickim okruzenjima.
1)...setim pirata i elite na c64...nekada su se igrice pravile da bi se otislo na letovanje, smuvala neka ludaca napaljena na racunare , a onda je dosao kapital i umro je rock`n roll...U zivotu uvek tako biva...
2) ja sam sa automata presao na pc tako da se konzolama nisam ni bavio , mozda su ok ali jaja ih nisam upotrebljavao duze,dakle pc...
3)RPG.FPS i svemirske simulacije+simulacije letenja...I kombinacije rpg i fps...
4) Gothic (cela trilogija)-koliko god da je igram uvek joj se vratim da je odigram jos jednom... HL2- ovde ne treba nista obasnjavati il` ga volis ili ne... S.T.A.L.K.E.R - od skora sam se navukao na ovu igru i shvatio da je treba igati i ne prekidati i nije toliko zahtevna koliko pricaju (ako se ne trazi fotorealisticnost) ... Freelancer-koliko puta potepah sve Nomade ,a oni se opet pojave i ja opet sedam u Sabre ili Titana i sve ponovo... Ponekad kad se umorim od jurnjave i pucacine odigram i poneku patiju Knights of Honor... Ete tako pa `ajd u zdravlje!
Koje ludilo moze sa 48kb da se napravi. Danas od igrica igram call of duty i na spectrum simulatoru, manic miner, chuckie egg2 target renegade 2 popeye JSW samurai warrior. POKE magicna rec
ovo ostalo je cista komercijala ono je bio hard core. u 48 kb vise ne moze da stane ni word fajl, a ljudi su u to smestali kompletnu magiju, visemesecnu zarazu.STALKER sam izgustirao za3 nedelje, ali zato manic miner mogu da igram u krug pa evo vec23-24 godine(sad znate koliko sam mator, ali psssst) Devize devize bonda elema
P.S. Gumicar je bio cudo, tri male glave zakrvavljenih ociju, trideset prstiju na lepljivoj tastaturi ZX-a, do sitnih jutarnjih sati, ma sta do sitnih juratnjih sati do zore! To mladi narastaji skoro nece doziveti.
:: Mislim na palac :: :: Pravo osvezenje u moru svega drugoga.. :: :: P.S. Gumicar je bio cudo, tri male glave zakrvavljenih ociju, trideset prstiju na lepljivoj tastaturi ZX-a, do sitnih jutarnjih sati, ma sta do sitnih juratnjih sati do zore :: To mladi narastaji skoro nece doziveti :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! :: ::
:: Simke :: Valjevo u srcu! :: :: :: Mislim na palac :: :: :: :: Pravo osvezenje u moru svega drugoga.. :: :: :: :: P.S. Gumicar je bio cudo, tri male glave zakrvavljenih ociju, trideset prstiju na lepljivoj tastaturi ZX-a, do sitnih jutarnjih sati, ma sta do sitnih juratnjih sati do zore :: :: To mladi narastaji skoro nece doziveti :: :: :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! :: :: :: :: :: :: Da ja sam generacija 71. i dobro se secam ZX pectruma 48 k .Fora je bila sto kada smo hteli da igramo igrice na tv-u matorci su govorili:`Sklanjaj to cudo moze da pokvari televizor`! tako da smo morali da skupimo neku kintu i kupimo mali tv(crno beli).mozete li zamisliti nase srece(MI ortaci i ja) zatvoreni u sobi uz pokoju pljugicu i limenkicu iz free shopa.To su bila vremena.Igrali smo OLIMPIMANIJU.Sta igrali,ubijali se. Behu to neka vremena.A,da najjaca faca je bio moj ortak Bane kovacevic(sada uspesni muzicar)koji je jedini umeo da nasteluje glavu na kasetasu kako bi mogli da ucitamo igricu.
Za commandose, hitro treba isključiti 3. deo kao tupsonski...
Blitzkrieg Blitzkrieg ovaj, onaj, svi. Možda osim 2. dela.... a inače, mnogo je prikladniji za vojnu akademiju od commandosa, oni su više za psihoterapiju narkomana (ono: strpljenje, istrajnost i slično). Max. O, da.... F.E.A.R. ima nešto. Far Cry - igra, koja me nakon oguglalosti tupoidnim igrama i klonovima, prenula i unela ponešto neočekivano, ako ništa, dizajn i grafičku lepotu.... Stronghold - prvi delovi... i tako.... Ja ipak optimistički gledam na to, povremeno će se, kroz sve sheme i dileme, pojavljivati naslovi koji su ORIGINALNI bar u nečemu, cool što kažu klinci. Iz vedra neba. Ne kao hl2 i ostali shitovi koji se najavljuju godinama pa onda ispadnu smor i propast. Ne igre koje su finansirane da bi se kupovale nove kartice, konfekcijske, predvidive, moronske kao španske serije, već, ponešto originalno, kao Twean peaks.... to je poslednja nada, da će tako nečeg ipak biti. Do tada je i spider solitaire ok, u predasima. A, dijagonale monitora ne mogu u nedogled. Nakon 22`, poticaj mogu biti samo igre (i nedaj bože, kvarovi), zar ne?
Da i ja sam davne 84 poceo sa ZX 48K, to je bilo vreme, kasnije presao na Amigu 500, a onda od XT-a preko 286, 386, 486, pa do pentiuma I, II, III, IV... Naravno od igara bilo je tu svacega, ono najbolje Elite, Frontier, Civilization, Dune I i II, Caesar III, Age of Empires, Railroad`s i jos mnogo toga...
Ovo je samo jedan nivo koji si uvideo zbog rapidnog produbljivanja stepena globalizacije koji je neminovno stupio na snagu, prateci trendove i ispitivanja na gradjanima koji traze svet koji je slican matrixu, svet u kome mozes da vozis brz auto, da krsis pravila i eskalacijom konacno do nivoa da mozes vise puta ubiti bez odgovaranja. Mnogo je dublja zavera nego sto mislis. Kako zapad da udje u svaki dom u svetu. Ko je preuzeo izum interneta i koristi ga u svoje svrhe. Ko ce da nam oduzme kosovo. To je sve mali deo veceg cilja da se stegne obruc oko Rusije. Komika dana: Raketna odbrana u Evropi hahaha pa od koga, od koga, od vanzemaljaca. treceg svetskog rata nece ni biti, on vec traje. Rusija ce izgubiti. Samo ce amerika ostati, svi cemo biti jedna velika amerika. Sve zbog igrica. hahahaha d:)
Rescue to Fracatulum, Pole Position, Miner, Boulder Dash, Zeppelin, Moon patrol, Zaxon, Donkey kong, Pitfall, Pacman.
Omiljene PC:
Heros of Might `n Magic 2, Homemworld, Tropico, Counter Strike, FarCry. i normalno tu su i Star Monkey,Morhun 2(jesen)ovde sam mnogo dobar.
Nisam bas zagrizen za igre,ali moram da priznam da je FarCry ostavio itekakav utisak.Cak sam instalirao S.T.A.L.K.E.R. misleci da je nesto nalik njemu,ali mi stoji vec tri meseca u kompjuteru,a da se sve skupi nisam ga igrao ni tri sata. HL2 jos nisam ni instalirao,imam disk vise od godinu.Obzirom na to koliko su je ljudi hvalili mislim da je vreme da vidim o cemu se radi. O CounterStrike ne treba trositi reci. Heros of Might `n Magic 2 najbolja strategija svih vremena. Homemworld iako nisam ljubitelj real time strategija ova mi se bas dopala...verovatno zbog ambijenta. Tropico...ko je u to vreme igrao strategije zna sto sam je upisao.
1. Da je sve smisljeno, jeste(samo da se ljudima uzme jos koji dinar), mada neko misli i drugacije i vadi sve one pozitivne stvari i z svega ovoga....
2.Prednost definitivno ide na stranu PC-a, mada kad sam bio mladji stvar je bila drugacija, prosao sam kroz dosta igara na konzolama. Otprilike sto se tice konzola, kao najinovativnije, poredjao bi ih ovako: *1 Nintendo *2 Super Nintendo *3 Sega Mega Drive *4 Sony Playstation *5 Nintendo64 *6 Sony Playstation 2...
3.Za pucacine definitivno prvo lice, za avanture trece, mislim uglavnom bi zavisilo od samog zanra igre. FPS je br. 1! Zatim dobra sportska simulacija, pa onda neka avanturica!
HL 1 je definitivno pravi predstavnik nekakve prekretnice u igrama kada je PC u pitanju. Ne treba zaboraviti ni fenomenalni Undying!
ZELDA mi je najbolja igra na konzolama(nintendo i N64)
HL2 verovatno jedna od najboljih igara koje sam ikada igrao na PC-u(minus za bagove koje poseduje)!
Mafia je takodje svojevremeno donela inovativnost nevidjenu do tada!
A sto se tice nostalgiije, eh!..... Kad proradi u meni, onda lepo na USB nakacim dzojpad, pokrenem super nintendo emulator na PC-u i odigram Super Maria, koji ce za mene uvek biti nesto posebno... :)
P.S.: Ne znam da li je neko probao najnovije ludilo Lost Planet(igram ga), izgleda stvarno neverovatno dobro!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.