Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Igre
fps
STRANA 1 OD 1
ivikit fps 26.11.2008. 20:01 T13434

status: user
broj poruka: 264
Koliki je min broja slika u sekundi koje ljudsko oko detektuje? Neko kaze da je kao na filmu tako i na igri 25. Neko kaze da preko 30 ne mozemo razlikovati odnosno isto je da li je 30 ili 100. Koji je min da u igrama ne vidim seckanje, 20-25?

Da li sa sve novijim drajverima za nvidia kartice donekle radi brze odnosno ima vec fps? Hocu reci da li novi drajveri donose i ubrzanje i stabilnost i koliko? Naravno mislim na poslednje 3 generacije 7, 8 i 9?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj ... 26.11.2008. 20:12 #81099

broj poruka: 2236
Meni je za igre minimum 45-50 fps, ispod toga mi smeta.

Na televizoru ne vidim seckanje bilo koje vrste.

Naravno, ni u DIVX i DVD filmovima na monitoru, ni na TV-u preko monitora.

Mislim da je `ljudskom oku` potrebno da se 24 slike `promene` u sekundi, kako bi to registrovalo kao `tecan` pokret.

A, za broj slika u sekundi kod igrica, mislim da ima neka fora, jer je razlika izmedju 30 i 100 fps ocigledna kao razlika izmedju DUPETA I OKA, mada se uvek nadje neki slepac da te ubedjuje kako ti tu razliku ne mozes da vidis, zato sto je on ne vidi.
Tako da... dok ne pocne da ti smeta seckanje, ne obracaj paznju na tudje teorije, pretpostavke i citate.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG ... 26.11.2008. 20:37 #81103

broj poruka: 1586
I da i ne... Stabilnost donose u smislu pouzdanijeg rada na prethodnim serijama grafickih kartica dok kod poslednje serije svaki prozivodjac tek uci kako da napravi drajvere za taj model... Nova kartica nikada ne daje svoj maksimum sa prvim drajverima koji dodju uz nju niti ima tu stabilnost u 3D rezimu dok se ti drajveri ne dorade. Sa performansama je slicno. Svako se trudi da drajvere prilagodi hardveru koliko je god to moguce (ili isplativo) i izvuce maksimum performansi iz karte tj njene arhitekture.

A sto se tice frejmova, to posmatraj kao uporedjivanje snimka sa obicne kamere (npr 25fps) i snimka sa high-speed kamere (npr 1000fps). Veci framerate ti realnije prikazuje scenu, detalje u njoj i fiziku koja se javlja u sceni. Veci fps je uvek bolji... Ljudsko oko reaguje na treperenje od 50Hz (refresh starih CRT-a, secate se) s tim sto oko nije podjednako osetljivo na osvezavanje slike u centralnom i perifernom delu.

TheBear Za igre 26.11.2008. 21:10 #81111

broj poruka: 6502
je meni normalno oko 30 ne vidi se seckanje ali dobro je i da je oko 40-50 a vec preko se i ne primecuje. Problem je sto skoro u svakoj igri pada frejmrejt tako da je najbolje da bude na oko 40-50 ako i padne nije strasno.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
skid fps 26.11.2008. 21:11 #81112

broj poruka: 179
Tačno je da broj sličica koji ljudsko oko prepoznaje kao tečnu animaciju 24 u sekundi i kod filmova sve preko toga ne pravi razliku u tečnosti pokreta. Kod igara se to manifestuje na drugačiji način tako da sa 25 fps-a na primer u pucačinama trčanje izgleda normalno, a sa 50 fps-a to isto trčanje izgleda kao da lik trči 60 km na sat. E sad afiniteti su različiti, neko voli da mu igre rade ubrzano a neko ne. Ja lično više volim da sve izgleda što realnije a ne da pređem 200 metara terena za 5 sekundi.
Pozdrav
Skid

Stripy 26 26.11.2008. 21:29 #81115

broj poruka: 4163
Preko toga oko ne registruje promenu

gile23 ... 26.11.2008. 21:38 #81121

broj poruka: 9121
25 fps oko registruje, pomocu Fraps-a sami proverite kad pustite neki film,...

Pozdrav!

Daum ... 26.11.2008. 22:56 #81134

broj poruka: 12794
Da nisi hteo da kazes koji je maximalni broj FPS koje ljudsko oko primeti?

Daum Re: 26 26.11.2008. 22:58 #81135

broj poruka: 12794
Nemoj da mi kazes da ne postoji ocigledna razlika izmedju 26 i 60 FPS, jer je vrlo vidljiva, pa makar i minimalno...

:: Preko toga oko ne registruje promen
::
MACHINE .... 26.11.2008. 23:05 #81136

broj poruka: 5704
U zavisnosti od indivudalne susceptibilnosti optickog mehanizma ljudskog oka, moze razlikovati 25-30 frames per second. Sve preko 30 nema razlike...dakle, nece primetiti 100000000 fps u odnosu na 30. Drugo pitanje su kamere koje su u stanju da `hvataju` veliki broj slika u sekundi (motion detectori npr.) kod nekih explozija pa kada se gleda trajektorija svakog srapnela, to su industrisjke i vojne kamere namenjene experimentima i u tim slucajevima ima ralike jer se pusta slow motion. Ovako ne. 30fps je max koje ljudsko oko moze registrovati, a to opet nema veze sa vertikalnim osvezenjem CRT monitora...

A N G E L

MilosNBG ... 26.11.2008. 23:49 #81142

broj poruka: 1586
Generalno, Machine je u pravu... razliku ces videti maksimum do 40fps, ako imas oko sokolovo, sve preko toga jako tesko ( ova moja komparacija sa high speed senzorima je malo bezveze, promasena poenta...). Sve preko 30-40 je smooth za oko. Verniji prikaz ces pre postici sa vecom rezolucijom neko framerate-om.

obradmi 25-30 fps 27.11.2008. 00:21 #81148

broj poruka: 7720
To je ono sto covek moze da registruje ,ali framerate veci od ovoga je znacajn kod slow motion ,jer kad se uspore 30 fps ,na slow motion slika ce biti mutna ,a mnogo je jasnija kad se poveca frame rate na slow motion,to recimo koriste na tv kanalima kad snimaju recimo kako metak udara u prepreku ,ljudsko oko ne moze da registruje brzinu i udar metka ,ali kad se poveca frame rate na kameri to je moguce.
unitra relativno relativno 27.11.2008. 08:25 #81162

broj poruka: 37

Pa znate kao jeste u filmu 25 dovoljno ali,igrice su sasvim druga stvar,recimo da igramo neku igricu,vozimo formulu u na pravoj stazi pored su bandere,vozimo tako i nezahtevna scena imamo 100fps,formula juri velikom brzinom i prelazi 3 bandere u sekundi,odjednom pada fps na 25 i sta se desava?

Kad igramo cod2 imamo 100fps,okrenemo se na levo 1 sekundu,naglim pokretom,to u realnom zivotu moze biti recimo 6m od jednog do drugog objekta,i za tu sekundu grafika je iscrtala 100 slicica,ako uzmemo u obzir da je to bilo 6m znaci korak je 6cm,sada fps pada na 25,i korak izmedju dve slike ce biti,cak 24 cm i to se i te kako primeti,a ako mirujemo i imamo 5fps nama ce biti sasvim ok,niko nece primetiti nista.............
skar 30 fps 27.11.2008. 08:33 #81164

broj poruka: 3992
iz ovoga se da zakljuciti da je najbolje malo coravim ljudima da igraju igre,jer ov `normalni`imaju motion kapture eyes pa vide seckanje i pri 60fps
najrealnije je igrati ko sto rece `MEDO` na nakih stabilnih 40fps

unitra A hahaha 27.11.2008. 09:02 #81167

Pa da tako,hihi..Ma jok ma uzmite lepo igre koje igrate ogranicite frej rate na 25,pa igraj nekoliko sati a posle pusti normalno pa vidi,a i cod2 igraj sa 40
fps muliplayer da vidis sto je dobro....Dobro je to sto u brzim igricama nemas kad da gledas okolinu nego si fokusiran na glavni objekat tj. lika,pa i nemaris mnogo za neku dalju pozadinu.A najace je da je stabilno a toga nema igre su nam tako dobro optimizovane da je katastrofa,pa negde ne bi ibo problem da je stalno 40fps,nego su veliki padovi itd.
skar optimizacija 27.11.2008. 09:48 #81168

broj poruka: 3992
igara je sranje
igarm igru na 60fps i onda odjednom zvekne na 5 fps
sto je nenormalno jer je skoro jedna te ista scena
kod nvidie je druga stvar jer oni placaju optimizacij pa igre lepo rade nacak i slabijim kartama,dok mi koji imamo ati sta je tu je...bice bolje nekad....valjda

Slavuj Izgleda da se nismo potpuno razumeli... 27.11.2008. 09:49 #81169

broj poruka: 2236
pa, da se ne bismo prepirali 39 godina, onda:

1. AKO, U NEKOJ IGRI, `STOJIM U MESTU`, ONDA NE VIDIM seckanje slike ni na 25 FPS(mozda ne bih video ni na 15 fps, nisam probao), a ako se krecem, ispod 45fps mi je zamorno da igram, jer mi pokreti ne izgledaju dovoljno `tecno`, tj. izgledaju isprekidano, i osecam pod prstima da sve komande kasne. Koliko je to kasnjenje u milisekundama, to vec ne znam. Znam da je moja neka granica da se na to kasnjenje adaptiram i da ga posle izvesnog vremena ne primetim, oko 50 fps.

Zato nikad prvo ne igram nesto sto radi na 80-90FPS, da bih posle presao na nesto drugo sto radi na 30-40-50fps... zato sto mi se, na taj nacin,ovo drugo zgadi veoma brzo, tacnije momentalno.

2. Ja uglavnom igram one takozvane realne pucacine, i niko tu ne trci 60km/h, niti je ikada trcao... mozda ima takvih efekata u Crysis-u i slicnim igrama u kojima je poenta da ubijas neke uvelicane insekte koji ispustaju neke `zle sirupe` i bacaju neke magije na tebe... ali to je vec tematika onih Warcraft strucnjaka i carobnjaka, ja o tome ne znam nista i to je jedna retka stvar zbog koje mi stvarno postane drago kada kazem da NE ZNAM NISTA U VEZI TOGA.

ИМАМО ХД РЕДИ ТЕЛЕВИЗОРЕ
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 ... 27.11.2008. 10:24 #81171

Evo u nekim novijim igrama C&C3 i Red Alert 3 fps je zaustavljen na 30,...

http://i399.photobucket.com/albums/pp78/gile12345/30fps.jpg
http://i399.photobucket.com/albums/pp78/gile12345/30fps2.jpg

Pozdrav!
unitra re 27.11.2008. 11:12 #81179

To je drugaciji endzin od pucacina,30fps je kad se kreces od mesta do mesta i to je ok, dok vojnici idu tecno,secam se generals-a imao sam 20fps ali su vojnici isli tecno,a kad sam nabavio novu grafu islo je 120fps i sve je bilo ubrzano jer sam stavio max speed u igrici.E sad me poseti igra mi se veceras cu da ga instaliram......
gile23 Re: re 27.11.2008. 11:32 #81182

Ali imas takodje i ogroman broj strategija koje nemaju ogranicen fps,...

Pozdrav!

:: To je drugaciji endzin od pucacina,30fps je kad se kreces od mesta do mesta i to je ok, dok vojnici idu tecno,secam se generals-a imao sam 20fps ali su vojnici isli tecno,a kad sam nabavio novu grafu islo je 120fps i sve je bilo ubrzano jer sam stavio max speed u igrici.E sad me poseti igra mi se veceras cu da ga instaliram......
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs