Evo ovo mi se dogadja na vise racunara sa razlicitim diskovima. Kad ubacim program koji se butuje, do sam imao prilike da vidim na hirenu I na 7-ci. Na hirenu u momentu kad treba da upali Ikonice u mini xp, u 7-ci kad treba da upali prvi meni nakon ucitavanja fajlova, znaci u oba programa ostane plav ekran znaci bez ikonica. Diskove sam rezao na 3 razlicita racunara, I na deseatak racunara na kojima sam testirao na jedno 3 programi nisu hteli da se pokrenu. Da li neko zna zbog cega? Ja naagdjam da bi proglem mogao biti hardverske prirode.
No, ne mora... e, `eba ti nas sa opisom... program koji se butuje... a ono boot cd, ili live cd... Zanima me, da li ostane tako zakucana boot sekvenca, ili IPAK kasnije nastavi (ovo drugo sam viđao povremeno kod sebe ali ne znam da li je problem ili tako treba - jer nema pokazatelja)? Vidiš, bootabilni mediji su lepa stvar, ali, zbog potrebe da sve bude automatsko i unapred upisano, često nema rešenja za sve situacije - moguće greške pa se kod problema ili zakucavaju ili restartuju. Ako ti diskovi rade na drugim mašinama, ali ne svima, ako rade i kod tebe, ali ne svaki put, onda, ili nisu dobrog kvaliteta (dobro narezani) ili su prljavi, ili čitači loši, poluispravni i slično... Sve drugo stvarno može da uzrokuje neka neispravnost, napre na memoriji, pa CPU, pa ploči, ali......... videla bi se još na nečemu i verovatno pogoršavala vremenom. DA LI SU PROBLEMATIČNI RAČUNARI KLOKOVANI? - bez obzira na linx-ove, kuradi-paladi probanih iz win-a?
Ne, ne nastavi. Ostane tako ja ceko pet minuta i izvadio disk. Na mojim masinama rade diskovi, na poslu na nekima rade na nekima ne. Diskovi su dobro narezani, na najmanjoj brzini, cisti ne izgrebani kao ogledala su. Burazer je juce montirao kod sebe novi citac, rezao muziku citac radi ok, ja ubacio sedmicu, i kad je trebao da ponudi upgrade ili advanced tu je ostao prazan ekran.
Razlog je svakako `hardverske prirode`, ali 100% nije u pitanju...
05.12.2010. 12:04
status: user broj poruka: 11009
kvalitet diskova pa ni `brzina` kojom su rezani. Nisam siguran (jer nisam ni imao ovaj problem pa se nisam njime ni bavio) ali moglo bi (MOGLO) da ima veze sa nekim input uredjajem - tastatura, miš... Nisam imao takav problem, ali sam iskusio njemu slican - u Paragon partition manager-u (butabilni CD) nisam mogao da otvorim main menu (pun interfejs) vec samo `safe mode` (osiromaseni interfejs) u okviru kojega mi je radila samo tastatura. Miš, ni da makne (nije bilo ni njegove strelice na ekranu). Nekoliko meseci kasnije, ustanovio sam da, odjednom, program radi i sa `full GUI`. Razlog? U medjuvremenu sam USB miša menjao za nekog sa PS-prikljuckom... Ovo se dogadjalo SAMO na mom kompu (na nekolicini makina koje sam u medjuvremenu servisirao, opisanog problema nije bilo). Pretpostavljam da zvuci neverovatno, pa ko moze i hoce da veruje neka veruje, ko nece, ne mora... Ima tu u Hiren`s-u nekakav patch za tastaturu (americka, albanska, nigerijska...). Cuo sam da i to ima veze sa nekim problemima u butovanju ali se nisam raspitivao za detalje... - - - - - - edit: tek sam sada primetio da pominjes sedmicu. Znaci li to da ti pricas o pokretanju PROGRAMA KOJI SE NALAZE NA DISKU a u okviru VEC PODIGNUTOG SISTEMA? Yebi ga, cas pricas o butovanju sa Hiren`s-a cas o Win7... Ko da te nahvata... Ako pokusavas da pokrenes Hiren`s-ove programe u Win7, razlog moze biti nekompatibilnost ovih dvaju interfejs (Hiren`s-ovog, koji je DOS-orijentisan i sedmicinog). Ako je problem prisutan u butovanju sistema, onda nema veze koji je OS instalisan (jer nije ni butovan, je li?)...
Polako, polako! Dakle, problem se javlja kada pokusas da instalises
05.12.2010. 13:11
status: user broj poruka: 11009
Win7, je li tako? Ako jeste tako, onda se radi o necem sasvim razlicitom od onoga o cemu pricamo. Taj problem je uocen na mnogim masinama, s tim sto ljudi koji se na njega zale uglavnom pominju jako dugu pauzu izmedju pojave `plavog ekrana bez ikonica` i povratka na `normalu`. Navodno, ta pauza zna da potraje i pola sata. Ja se sa tim problemom do sada nisam sreo a instalisao sam nekoliko beta izdanja sedmice na nekoliko kompova i `official release` (negde 32bit, negde 64bit) na jedno 15 razlicitih konfiguracija (Intel, NV, AMD...razni chipset-ovi, razni procesori, razne memorije, razne graf. kartice...). - - - - - - - razlog moze biti, izmedju ostalog, neispravno formatiran/particionisan hard-disk (disk koji je bio `dinamicki` pa nije vracen u `bazicno stanje` kako treba) itd...
Pusti ga. Zato sam te i pitao da li mu samom dosadi ili ga ti oteraš u pm... ili je stvarno zakucao. Sad ne znamo više, jer si nestrpljiv. Dešavala mi se ta `neugodna` pauza pri instalaciji - pokretanju boot optičkog medija. Ali, sam se nadokoniše i smori i nastavi....
Sećam se da se nekoliko ljudi žalilo na tu dugu pauzu u toku instalacije Sedmice, u vreme kada su počele da se isprobavaju beta i RC verzije. Ne preostaje ti ništa drugo nego da sačekaš Win da nastavi sa instalacijom. Jeste da zvuči debilno, ali je nažalost tako.
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647629. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.