P III 500 MHzINTEL,128 MB RAM,instaliran Win XP ali ga uzasno sporo podize ( treba mu pola sata ). Ploca je P6BAT-A+ ,podnozje za proc. je PGA370. Procesor je postavljen u slot,pored podnozja PGA. Sta tu moze da se uradi ? Racunar bih odneo deci u selo da se uce. Hvala svima na savetima. Aleks
nisi naveo ni koji hdd imas, verovatno nesto od 6-20 gb, pa nisu ni oni bas mladi, najverovatnije je to. verujem da hdd ili nesto slicno crkava. iako ti radi cpu na 500 mhz i imas samo 128 mb ram-a, ne bi trebalo da digne sistem pola sata, ne vise od 2-3 minuta. nabavi lepo hiren`s boot cd neku noviju verziju, pa onda cesljaj masinu od hdd-a do maticne ploce. vise ces tad saznati. pozz
Tih 128 MB RAM-a je kritično malo za XP. Njemu treba bar 512 MB neki konforan rad. Još ako ti se usput podiže neki antivirus, antispam, ad-aware, 3 neka programčića, jasno je šta je problem. I što kaže kolega gore, neki spor HDD može samo još da pogorša stvari.
Ako si baš nameračio da ostneš na XP-u, gasi sve što ti ne treba (programčiće i servise), dodaj još BAR 256 MB RAM-a, izdifragmentuj HDD, ili još bolje ako ne neka prastara kršina, proveri šta tvoja ploča podražva da uzmi neki brži.
Najbolje nam reci koji ti je HDD i pošalji nam screenshot task managera i prosesses tab da vidimo ko te tu zeza. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......
je bio Intel na 450mhz,sa 128 mb ram-a,16mb graficka i 20 gb hdd,sa instaliranim Windows XP sp1. Podizao je sistem za 20-30 sekundi,otvarao je programe poprilicno brzo,i to sve sa instaliranim KASPERSKI antivirusom,koji je poznat po tome sto koci masinu zesce!!! Znaci Bah 2003,definitivno mu nije potrebno 512 mb ram-a da bi radio ok. Provereno radi sa 128mb.Najverovatnije je spor hdd,jer kad je meni crkao taj hdd od 20gb,dobio sam od drugara hdd od 6gb,i ceo komp se usporio duplo. pozz
Ako se samo sporo podize, a normalno posle toga radi, pokusaj da povadis PCI kartice, pa vidi koja te zeza... U najvecem broju slucajeva to radi zvucna PCI kartica. Ume ponekad to da radi i opticki uredjaj (CD, DVD...), otkaci i njega sa IDE grane.
@doca80 Ja sam lepo rekao, ako mu se podiže 150 aplikacija sa Windows-om, RAM ima uticaja na to. Inače ako se Windows samo lepo podiže, džabe ti je ako posle upaljenog Photoshop-a hoćeš da skočišš kroz prozor. Podići će se XP sa 128MB RAM-a bez problema, kada je dobro optimizovanim i rodovno održavan. Ali OS nije tu ako će samo da se `podiže`. Ako mislim da upališ Winamp samo posle, onda nema problema.
Ako je čoveku potreban stabilan OS, bolje nek instalira Windows 2000 Professional, ako ima. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......
u pravu si da 128 mb ram-a nije dovoljno za jos par aplikacija poput Photoshop-a,ali ja sam skontao da covek hoce da odnese komp deci na selo,znaci malo muzika,filmovi pokoja sitnija decja igrica... za to sam rekao da je dovoljno 128mb! pozz.
Stavi neki noviji disk ata100-133 sa sve 80-pinskim kablom i radiće kao da si stavio duplo brži procesor, mislim da te koči neki stari disk koji radi udma66, instaliraj svež xp i ima da bude super makinica, inače ako praviš komp za decu vodi računa da te ne psuju zato što im ne rade pojedine novije igrice pa stoga im odmah u startu instaliraj neke igre starijeg datuma!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.