Onako, meni je već pun q tih saveta i likova koji godinama i godinama pričaju o održavanju windowsa, optimizacijama i velikim trikovima i savetima. Da ne imenujem naše novine koje to vole još i da naglase naslovima 50 saveta, 1000 trikova, 200 načina da .... itd. A onda se sve svede na diskcleanup i defragmenter, eventualno, ali veeeoma rizično, neki regcleaner, avp i antispy-alware. I tako godinama. Disk od gomile Gb i na 7200rpm, od defragmentiranja vidi malu vajdu. U stvari, tek totalno fragmentiran i do guše napunjen hard počinje ozbiljno da pati. Već kod pojave diskova sa 7200rpm (masovne i jeftine) likovi su lepo na testu ustanovili da nema razilke u brzini između prosečno fragmentiranog i sveže defragmentiranog diska. Jednostavno je previše brz da se na to obazire, pa je cela teorija o veeeeelikoj popravci ugasla. Da se razumemo, nisam ja protiv toga, to je korisno, povremeno, kad ti je disk pripun, kad kloniraš particiju, kad radiš backup, pre snimanja dvd-a većom brzinom (naročito kada se radi o bezbroj malih fajlova)... i tako. Moj glas ide za JK defragmenter i to zato što ima opciju da radi kao screensaver, tj. ne uzima više vremena nego što defagmentacijom vraća (kao npr. antivirusi) - jednostavno se umetne između dotadašnjeg screen saver-a, odradi defragmentaciju SVIH windows particija i, kad završi - aktivira pravi screen saver koji je pre njega bio. Može da se podesi i osetljivost (podrazumevano je da, ako se aktivira kraće od 4 sata od prethodne defragmentacije, odustane....). Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
IObit Smart Defragmenter je besplatan, sasvim solidno obavlja posao i ima dobru opciju automatskog defragmentisanja. Hoce reci, pri svakom dizanju sistema skenira particije i automatski zapocne defragmentaciju. Cim ukljucis neki program koji zauzme vise od npr. 50% (ovo sam odredjujes) resursa, Defragmenter se sam ugasi.
Radi eksperimenta aktivirao sam ovu automatsku defragmentaciju i mogu ti reci da ne primetim razliku pri dizanju sistema, racunar ne usporava vidno, a sistemska C particija mi je stalno defragmentirana. Nisam siguran da li automatski defragmentira i ostale particije.
Prethodno sam imao instaliran O&O defragmenter, odlican je, ali je poceo da mi stvara probleme kada sam mu jednom, greskom, dozvolio da pristupi internetu. Verovatno jer je bila cr*ck-ovana verzija. Nakon toga nisam hteo da reinstaliram sistem radi O&O defragmentera vec sam ga deinstalirao i instalirao IObit koji radi zadovoljavajuce.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.