Moze li predlog za neki DVD ripper kojim cu DVD snimak da pretvorim u nesto sa cim mogu da radim u Sony Vegas-u? Do sad sam obicno koristio format factory ali iz nekog razloga nece ni da krene. Takodje, koji format/codec/settings bi bio najzgodniji za kasnije editovanje? Do sad nisam imao prilike da se bakcem sa ovim, obicno radim sa sirovim snimcima sa aparata.
Snimak je inace 720x576 i sto mi nije bas najjasnije moram da ga force-ujem u 16:9 da ne bi bio spljosten. Kada eventualno budem posle montaze vracao na DVD koja bi rezolucija i odnos bili najzgodniji za lokalne TV stanice?
EDIT: Reseno nekom titricom veoma tajnovitog naziva Vob2Mpg :D - nije cak nikakvo ni ripovanje u pitanju, obzirom na brzinu samo je promenio kontejner u mpeg i Vegas cita lagano.
:: Snimak je inace 720x576 i sto mi nije bas najjasnije moram da ga force-ujem u 16:9 da ne bi bio spljosten
Sto se ostalog tice, neka drugi daju predloge, ali mislim da je ovo nesto sto ja mogu da razjasnim.
PAL DVD je uvek u 720x576 rezoluciji jer je to rezolucija svakog SDTV ekrana (u Evropi, a i jos ponegde) i uvek 5:4, jer je ekran SDTV-a bas tog, `kockastog` odnosa.
Ako je originalni snimak filma u odnosu 16:9, isti se na PAL DVD-u nalazi u rezoluciji 720x576, dok je efektivno popunjeno samo 720x404 ( http://goo.gl/ku0SFM ), a ostatak su crne trake - dakle, nije u punoj 720x576 rezoluciji pa vestacki spljosten za pravilan prikaz na SDTV-u, vec su i te crne trake deo snimka.
Zato moras na misice da iseces taj prazan prostor, kako bi dobio cist video snimak prirodne rezolucije 720x404.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647169. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.