Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
SPSS statistika problem
STRANA 1 OD 1
jowwa90 SPSS statistika problem 11.02.2014. 14:32 T56689

status: user
broj poruka: 152
Da li ima neko na forumu, ko koristi SPSS i pomocu njega vrsi obradu podataka? Konkretno moj problem: Imam 100 slucajeva. I 10 varijabli, na koje su rasporedjeni. Svaka varijabla ima 3 vrednosti (pozitivno, negativno. izmedju). I sada kako da izracunam koliko slucajeva od tih 100 ima jednu pozitivnu od 10 varijabli, koliko ih ima 3 pozitivne od 10 varijabli itd do slucaja koji ima 10 od 10 pozitivno.
Npr: 20 slucajeva ima pozitivno 0 varijabli
30 slucajeva 1 pozitivnu
50 slucajeva 5 pozitivnih...

Nadam se da sam razumljivo ispisao tekst, cekam neki odgovro :) :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Starcevac Поздрав. 11.02.2014. 17:47 #541461

broj poruka: 318
Са СПСС-ом сам теоријски упознат, али не и практично јер се програм плаћа, па нисам имао прилике да радим у њему.

Препоручио бих ти два бесплатна програма који раде исту ствар: Orange Canvas и RapidMiner.

Orange Canvas је врло једноставан за употребу, па га и теби препоручујем. Направили су га на Универзитету у Љубљани. Врло је сличан Клементини (уколико си имао прилику да је користиш).
За твој конкретан проблем треба да употребиш два чвора и да добијеш потребне податке.

Уколико ти је потребна помоћ, пошаљи ми поруку на Е-пошту.

Поздрав.

https://www.mojtip.com

Miletic Re: SPSS statistika problem 11.02.2014. 20:55 #541497

broj poruka: 221
spss se uglavnom koristi za neke druge stvari, e sad ako ti bas treba preko spss, onda moras ici na

Transform-Count values within cases.

selektujes svih 10 varijabli,
odredis range u kome zelis da ti prebroji slucajeve vece on 0, pa ti stavis vece od 0
das ime novoj varijabli, satro pozitivne

ok

program prebroji sve slucajeve sam, dobijes za svaki slucaj broj onih koji su pozitivni od 10

ides na analyse - descr. - frequences...

i dobijes podatke.

mozes i u excelu,

uradi countif(deo tabele sa jednim slucajem od 10 varijabli, navodnici >0 navodnici)

spusti ovu formulu za sve slucajeve koje imas.

onda countif(red upravo dobijenih podataka, navodnici =0 navodnici) za slucajeve sa 0 pozitivnih.
zameni 0 sa 1 u formuli da bi dobio za sve slucajeve sa 1 pozitivnom od 10... itd sve do 10

ti podaci bi, ako su ono neki random brojevi, trebali da imaju normalnu raspodelu.

:: Da li ima neko na forumu, ko koristi SPSS i pomocu njega vrsi obradu podataka? Konkretno moj problem: Imam 100 slucajeva. I 10 varijabli, na koje su rasporedjeni. Svaka varijabla ima 3 vrednosti (pozitivno, negativno. izmedju). I sada kako da izracunam koliko slucajeva od tih 100 ima jednu pozitivnu od 10 varijabli, koliko ih ima 3 pozitivne od 10 varijabli itd do slucaja koji ima 10 od 10 pozitivno.
:: Npr: 20 slucajeva ima pozitivno 0 varijabl
:: 30 slucajeva 1 pozitivnu
:: 50 slucajeva 5 pozitivnih..
::
:: Nadam se da sam razumljivo ispisao tekst, cekam neki odgovro :) :)
::
jowwa90 hvala na odgovorima 13.02.2014. 11:07 #541772

broj poruka: 152
count values within cases radi odlicno .
i onda ga i prikazem preko analyse - descr. - frequences...

Sad imam jos jedno pitanje, da li ima mogucnost da mi SPSS pokaze na koje je to varijable pozitivan case.
U smislu: case1 pozitivan 3 od 10 to su var2, var4, var6
case2 pozitivan 2 od 10 to su var1, var3
I tako redom za sve....

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs