Ma nije problem spirala nego je problem u kojoj ravni da postavim alat za rezanje u odnosu na spiralu da bi mogao da odstarnim materijal, postavljao sam i probao dodatne ravni i u njima crtao ali nikako da pogodim, jebena je spirala a plus to sto se siri i gde da stavim ravan nemam pojma vise, evo kako to izgleda i po kojoj spirali treba da mi ide alat. Ne nadjoh nikakav tutorial za to sto mi treba:
Da :), treba 10-tak komada celih cepaca da odradim pa mi trebaju crtezi posto nosim na masinsku obradu ove glave i zato moram da im definisem korak navoja da me ne zeznu i spice mi neki sitni navoj ili preveliki pa da mogu posle da se roknem a bacim 500jura za dzabe.
kakvu mashinu trazhe ovi programi kao shto su recimo solidworks i autocad recimo? Da li je neophodna graficka i kakva ili ce posao odraditi komotno i integrisana na cpu? Pitam za matorog, poceo bi cackati ove programe pa da znam shta mu treba od kompa uzeti.. hvala :)
Provalio sam odmah da pravis konusno svrdlo za cepanje drva. Pazi samo da ispod svrdla moras imati zavareni distancer proracunat na visinu svrdla kako se cepanica ne bi okrenula posto je svdrlo direktno vezano za osovinu el.motora. To moze uzrokovati povredu operatera masine.
Sto se tice proracuna stepena navoja,to ces morati odraditi matematickom formulom. Nisam radio u tvom programu ali ako je moguce prvo definisi sam konus preko tangesa ugla. Znaci stepen tangesa ugla. Ako je vrh konusa 2 mm. a kraj 50 mm. i duzina 100 mm. Ides ( 50-2)/100/2 Dobio si tanges a onda preko tabele izracunavas stepene. Taj stepen definise kako ce se urezivati navoj i naravno koji korak da stavis. Trebalo bi da se konsultujes sa nekim oko koraka,da ne bi pogresio. Nije bas jednostavno kako se cini,najbolje da iskopiras tudju ideju.
Pozdrav kolega.
@repsi
Dosta memorije, 4-jezgarni procesor,neka novija graficka sa dosta Vram-a.
zavrsih grubo malo pre, ovako bi trebao da izgleda sklop tj masina, opet sa druge strane precnici remenice ce mi zavisiti od brzine i snage elektromotora koje cu naci. A sto se tice konusnog navoja izgleda da mi se vise isplati da narucim gotovu glavu sa navojem od 47/32 celika jer ovi koji bi mi narezivali navoj na konusne glave koje bi ja pravio traze samo malo manje para nego kod lika da uzmem gotovu....
ma da, naravno neke drzace napred moram resiti, planiram i i jedan tocak napred sa rotacijom a prednje dve nogare ce biti podesive visine tj ubacicu kutije 25X25 u 30X30 pa kad treba da se negde odgura izvuces klinove i spustis na prednji tocak koji ce jedno mozda 50mm biti iznad tla kad je masina spustena na nogare.
60-70mm mislim da cu staviti starije svrdlo a visinu spica konusa na oko 150-170mm ali nisam siguran koliko je najbolje pa zato mislim da napravim i da mi ta visina bude izmenljiva jer ko zna ko ce kakve balvane cepati, 150mm je ok visina za 330mm duzinu oblutaka ali ne znam kako bi se ponasalo da neko proba one na pola metra, ne nadjoh ni jedan klip....
Ti racunaj da je prosecna cepanica visoka 350 mm. Ako ides na varijantu da ti je visina podesiva ispasce skupo resenje. Mislim moze se to doterati do perfekcije ali ako radis za sebe. Za komercijalu sto jeftinije to bolje.
Imam pitanje u vezi ovog cepača. Imam motor i pravljenje ovog konusa ne bi predstavljao neki problem, međutim koliko sam primetio ljudi uglavnom na njemu cepaju suva drva. Da li ovo može da pocepa sirovo drvo ili mora da se prvo osuši?
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647169. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.